De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 223 - Week 09 : 02 tot 08 maart 2008


WAAROM DUURT HET ZOLANG ?

Nadat hij driemaal tevergeefs had geprobeerd om zijn identiteitskaart tot het einde in de lezer te steken kwam Rudy de man ter hulp.

Het probleem met plaats van het toestel ten overstaan van het hek zou binnen de maand opgelost zijn werd in april 2007 beloofd.

Mensen met korte armen of met pijnlijke schouders hebben problemen als zij het containerpark moeten oprijden.

Doordat het lezertoestel dat er voor moet zorgen dat de slagboom van de inrit van het containerpark naar omhoog gaat net iets te ver achter het openstaande hek staat, kunnen zij hun identiteitskaart moeilijk of niet volledig in de lezer krijgen.

Ofwel moeten zij gedeeltelijk uit de auto stappen of wachten tot er hulp komt opdagen van een van de mensen die op het containerpark werken.

GESIGNALEERD

Het probleem was al gekend voor het betaalsysteem op het containerpark definitief van start ging. Niet alleen de mensen die op het containerpark werken, ook de schepenen van Milieu en openbare werken waren in april van vorig jaar al op de hoogte gebrachte van het probleem.

Ze verzekerden zowel ons als het personeel van het containerpark dat het probleem binnen de kortste keren zou opgelost zijn.

De afgelopen weken, 10 maanden na de belofte, hoorden we verschillende bezoekers van het containerpark dat zij nog altijd problemen hadden bij de inrit van het containerpark.

Toen we de verantwoordelijke op het containerpark over het probleem aanspraken verwees hij ons naar de milieudienst en naar de bevoegde schepenen.

Dossiers van miljoenen worden vlot afgewerkt maar bij kleine problemen waarbij de mensen onmiddellijk baat hebben lukt zoiets blijkbaar niet.

 


ADEGEMS VOLSTHEATER STELDE (TIJDELIJKE) REPETITIELOKAAL VOOR

Christa Grijp en Freddy Boels gaven een delegatie van het college van Burgemeester en schepenen en gemeenteraadsleden een rondleiding in hun knus ingericht lokaal in de Ringbaan.

Voor het eerst in zijn ruim 48 jarig bestaan kan het Adegemse Volkstheater zeggen dat het met al zijn materiaal op een en dezelfde locatie zit.

Dat hebben ze te danken aan de familie Crul - De Baets die hen op de Ringbaan gratis een aantal lokalen ter beschikking stelt.

Vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar hebben de leden van het AVT hun nieuwe locatie ingericht. Zij vonden dat 29 februari een geschikte datum was om hun lokaal aan de burgemeester, de schepenen en gemeenteraadsleden voor te stellen.

Het moet druk geweest zijn vrijdagavond. Er waren maar een handvol leden van de gemeenteraad (burgemeester, schepen Pauwels en een drietal gemeenteraadsleden) waren op de rondleiding in het lokaal van het AVT aanwezig.

TIJDELIJK

De Waanzinnige Willy' s (Norbert De Coster, Jo De Schepper en Etienne Notteboom) gaven tijdens de ontvangst van de leden van de gemeenteraad een voorproefje van Schakespeare in 97,5minuten het stuk dat ze op 4 - 5 – 17 en 18 in den Hoogen Pad brengen.

Het waren Christa Grijp en Etienne Notteboom die het gezelschap en zijn werking aan de gasten voorstelden. Uit de woorden van de heer Notteboom leerden we dat het AVT sinds enkele jaren het jaar door actief is.

In het verleden bracht het gezelschap jaarlijks een groot stuk. De laatste jaren staat er naast het stuk dat in de herfst wordt opgevoerd met Adegemkermis een wagenspelfestival op het programma.

Vorig jaar werd er een Poëzieavond aan het programma toegevoegd en dit jaar brengen de Waanzinnige Willy' s Schakespeare in 97,5 minuten.

Christa Grijp onderstreepte dat de verdienste van het AVT niet alleen naar de mensen gaat die in de schijnwerpers komen.

Ook de mensen die in de coulissen staan en er voor zorgen dat de acteurs in de beste omstandigheden hun rol kunnen spelen delen mee in het succes van het gezelschap.

Het AVT telt ongeveer een 40 tal leden. Christa is er van overtuigd dat het AVT met zijn Adegemse ingesteldheid zal blijven bestaan.

"Het is voor ons een ongekende luxe dat wij nu over een eigen locatie voor de repetities en het opslaan van ons decors kunnen beschikken.

Wij weten ook dat die oplossing voor ons niet eeuwigdurend is. Er komt een tijd dat de familie Crul –De Baets andere plannen heeft met de gebouwen" stelde Christa.

Zij hoopt dat tegen die tijd de gemeente samen met hen een oplossing voor hun huisvesting hebben gevonden.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS BELEEFDEN EERSTE BURENQUIZ

Voor de eerste burenquiz van de Ringbaan en Zandakkers schreven zich 32 ploegen in. De ploeg met de toepasselijke naam de kampioenen kenden de meeste juiste antwoorden.

Niet alleen het buurtcomité van Ringbaan en Zandakkers zorgt voor animo in de wijk. Kurt en Mieke organiseerden samen met Dieter en Nancy, beiden nieuwe gezinnen in de wijk organiseerden de eerste burenquiz.

Zij zorgden voor de vragen en de prijzen, de presentatie en de jurering van de quiz. Het buurtcomité zorgde voor logistieke steun.

Het was niet de bedoeling van de initiatiefnemers om deelnemers een aarts moeilijke quiz voor te schotelen maar om hen een gezellige avond te bezorgen.

In dat opzet zijn de twee koppels zeker geslaagd. De deelnemers en de supporters waren na de prijsuitreiking unaniem.

Die burenquiz is volgend jaar voor herhaling vatbaar. Zij die nu nog twijfelden om zich in te schrijven willen volgend jaar ook als deelnemer naar de quiz komen.

 


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM VERKOPEN PAASEIEREN

Zaterdag 8 maart trekken leden van de Verenigde Vrienden Adegem de boer op. De fanfare heeft grote kosten en organiseert een verkoop van paaseieren.

Weet als u zaterdag een zakje paaseieren koop je niet alleen iets lekkers koop maar ook nog de muziekmaatschappij steunt.

 


STOOMCENTRUM BOUWT NIEUWE LOODS

De nieuwe loods die de VZW Stoomcentrum op de Stationssite bouwt zal gebruikt worden nieuwe expohal.

Bij de VZW Stoomcentrum liggen ze nog niet wakker van de mogelijke organisatie van de Lightrail tussen Maldegem en Eeklo.

Volgens Jason Van Landschoot voorzitter van de VZW zal de organisatie van een Lightrail zowel Adegem, Maldegem als Eeklo in twee delen snijden.

De aandacht van de voorzitter van het Stoomcentrum gaat nu voor het grootste deel naar de bouw van de nieuwe loods. De bouw van die loods heeft door problemen met het kadasterplan vertraging opgelopen.

Eens die loods er staat zal al het materiaal dat nu nog buiten staal opgekuist worden en een plaats krijgen in de nieuwe expohal of afgevoerd worden als schroot.

Voorzitter Van Landschoot hoopt dat de loods gebruiksklaar is tegen het stoomfestival van dit jaar. Daarna kan er verder werkgemaakt worden van de site rond het station en het onderhoud van de spoorwegbedding tussen Maldegem en Eeklo.

 


DE KASSEIKES WAREN NET OP TIJD WEG

Vrijdagavond was Adegems jongste carnavalsorde de Kasseikes uitgenodigd op een avondstoet bij hun carnavalsvrienden in Oostende.

Met hun carnavalswagen trokken de Kasseikes naar de kust en genoten er van de stoet. Omdat het steeds steviger ging waaien en ook de regen niet achterwege bleef besloot het gezelschap vroeger dan aanvankelijk voorzien terug te keren naar Adegem.

Een goede beslissing bleek achteraf. Zaterdagmorgen hoorden ze dat de tent waarin de prijsuitrijking en het feest doorging was weggewaaid.

 


PROFESSOR BENOIT TE GAST BIJ KINDERKANKERFONDS MALDEGEM

Ook vorig jaar organiseerde de Maldegemse afdeling van de VZW kinderkankerfonds UZ Gent haar verkoop van kerststukken.

Vrijwilligers uit hoeken van de regio zorgden voor de aanmaak en verkoop van de kerststukken die in de turnzaal van de Zusters Maricolen werden gemaakt.

Vrijdagavond was Professor Benoit bij de Maldegemse vrienden van het Kinderkankerfonds.

Die overhandigden hem een cheque van €13.529,059 Het Gasthof int Marie bood de vrienden van het Kinderkankerfonds een hapje en een drankje aan.

 


DE TIJDBANK DANST

Terwijl in alle andere provincies de start van de Tjidbank in het provinciehuis gebeurde werd in Oost Vlaanderen het gemeentehuis van Maldegem gekozen om de Tijdbank voor te stellen

Bekx &x, Bexexpertise, Bond Zonder Naam, Deloitte, KBC, LAGA, Nationale Bank, UNIZO, VOKA KVK Mechelen en WDM Begium richten samen een VZW op die zich tot doel stelt om bedrijven zich sociaal willen engageren de kans te geven dat sociaal engagement ten dienste ter stellen van organisaties en instelling uit de social profit sector.

Van de bedrijven wordt verwacht dat zij een half uur per personeelslid per jaar ter beschikking stellen van een project van een organisatie uit de social profit sector.

Aan de bedrijven wordt geen geld, behalve een kleine bijdrage in de administratiekosten, geen geld maar inzet gevraagd.

De TIJDGEVERS (tijdgevers) bedrijven schrijven zich bij het secretariaat van de Tijdbank in en geven aan hoeveel tijd zij in 2008 in de Tijdbank willen investeren.

De TIJDNEMERS, verenigingen en instellingen uit de Social profit sector, schrijven zich bij het secretariaat in met een project dat duidelijk omlijnt is in omvang en tijd.

De tijdbank organiseert speeddatings per provincie waarop Tijdnemers en Tijdgevers elkaar ontmoeten en mogelijks tot afspraken komen om samen te werken.

Vindt een Tijdnemer op een speeddating geen geschikte partner dan zoekt het secretariaat van de Tijdbank verder tot hij een geschikte partner heeft gevonden.

Op de startdag 29 februari waren er over gans Vlaanderen reeds 33.764 tijdneemuren ingeschreven. Daarvan waren er als 5.220 in tijdgeefuren ingevuld.

Ook bedrijven, organisaties en instellingen uit onze gemeenten kunnen zich als Tijdgever of als tijdnemer bij de Tijdbank inschrijven.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met www.tijdbank.be . Het OCLW zal die mogelijkheid overwegen hoorden wij tijdens de speeddating in Maldegem van voorzitter Marleen Van den Bussche


BIJNA ALLES RAAKTE VERKOCHT

Vorige week zaterdag organiseerde het OCMW een uitverkoop van de inboedel van de het RVT Sint Jozef en het Elisabethrusthuis in Adegem.

Toen na notaris Van Hyfte na iets meer dan twee uren de verkoping afsloot was op de bedden en de rolstoelen na alles dat te koop stond de deur uit.

 


STEUN SAMEN MET LUC DE BACKER HET RWANDA 2009 PROJECT

Jaren terug was Luc De Backer gedurende enkele weken als verpleegkundige tewerkgesteld in het psychiatrisch centrum Ndera in de Rwandese hoofdstad Kigali.

Het was voor hem een ongelooflijke ervaring. Het land en zijn bevolking heeft op hem een onuitwisbare indruk nagelaten. Hij begreep toen ook niet waarom in 1994 tijkdens de Genocide die in Rwanda werd uitgevoerd de beschaafde wereld niet heeft gereageerd.

Via zijn contacten met de zustergemeenschap van Mirhi (Congo) heeft hij een duidelijk beeld van de ellende die er 14 jaar na de feiten nog altijd in Rwanda heerst.

De Kloostergemeenschap Mirhi reikt de verdrukten met zijn project Rwanda 2009 een helpende hand. In de omgeving van Ndera zal de zustergemeenschap een alfabetiserings – vormingscentrum oprichten en uitbouwen. Luc De Backer was er in de Abdij van Male bij toen een delegatie van de zustergemeenschap het project kwam voorstellen.

Naast de opvang en begeleiding van de mensen in nood voorziet het project ook in de oprichting van een naaiatelier waarin vrouwen en meisjes een opleiding krijgen zodat zij later door hun arbeid in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien.

Luc De Backer wil hier geld inzamelen om dat project te ondersteunen. Het is een kleinschalig project van een organisatie de dicht bij de mensen staat. In de voorstelling van het project werd duidelijk omschreven wat de Zustergemeenschap nodig heeft om het project kans op slagen te geven

Naast de inrichting van enkele lokalen moeten er ook machines en materiaal aangekocht worden om het naaiatelier op te starten en draaiende te houden.

MEISJESKWARTET

In overleg met de zustergemeenschap zamelt Luc De Backer voor dit project fondsen in. Bijdragen kunnen gestort worden op het rekeningnummer 063-4611836-06 met vermelding project Rwanda 2009.

In de loop van de komende maanden wil hij een aantal activiteiten ten voordele van het project organiseren. Een eerste initiatief vindt reeds op zaterdag 8 maart in de Sint Adrianuskerk in Adegem plaats.

Daar treedt vanaf 20u00 het meisjeskwartet Encantar op. Sarah Abrams (Sopraan), Lieselot De Wilde (mezzosopraan), Kerlijne Van Nevel ( mezzosopraan) en Soetkin Baptist (alt) brengen polyfone muziek uit de 14de, 15de e 16de eeuw.

Kaarten voor dat optreden kosten €10,00 in vvk en €12,00 aan de inkom. De kaarten kunnen besteld worden bij Luc De Backer Stationsstraat 9 bus 1 9900 Eeklo of via gsm 0475.64.82.49.

OPVOLGING

Het is niet de bedoeling dat Luc De Backer geld inzamelt en het zonder meer op de een rekening in Ndera stort. Hij zal volgend jaar het ingezamelde bedrag persoonlijk te plaatse overhandigen en er op toezien dat het besteed wordt waarvoor het werd ingezameld.

Via een nieuwsbrief wil hij de mensen hier die belangstelling hebben voor het project op de hoogte houden van de evolutie van Rwanda 2009 . Wie een nieuwsbrief wenst te ontvangen kan die bij Luc De Backer aanvragen.


Home
Home
 
Made in France