De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 222 - Week 08 : 24 februari tot 01 maart 2008


VOORAL ROOKSCHADE IN 't OVENTJE

Met loeiende sirenes begaven politie, brandweer en ambulance zich vrijdagmiddag naar Adegem Dorp. Er was een oproep binnengekomen voor een brand in bakkerij 't Oventje.

Toen Sonja vrijdagmiddag de deur van haar keukentje opendeed keek zij in een dikke rookwolk. Zij wist meteen dat er snel moest gehandeld worden.

In minder dan geen tijd had ze haar klanten naar buiten gekregen en de hulpdiensten gewaarschuwd. Oorzaak van het begin van brand was vermoedelijk een kortsluiting in de microgolfoven.

In haar haast om haar klanten de zaak te laten ontruimen verzwikte Sonja haar enkel en belandde voor enkele uren in de kliniek. Vrijdagnamiddag was ze al terug in Adegem-Dorp.

Buiten de schade aan de microgolfoven is er vooral veel rookschade. Al de winkelwaar werd uit de rekken gehaald. Voor de opkuis van de winkel en de keuken zal een gespecialiseerde firma nodig zijn.

't Oventje zal dan ook een paar dagen dicht blijven. Dat geeft Sonja de tijd om te bekomen van de emoties.

 


HUGO IS OOK SANT IN EIGEN LAND

Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag werd Hugo Notteboom gehuldigd door het Heemkundig Genootschap van het Meetjesland. Ook zijn echtgenote Maria werd in de hulde betrokken.

In het 58ste Appeltje van het Meetjesland, het Jaarboek van de Heemkundige Genootschap van het Meetjesland, wijdt Paul Van de Woestijne een uitgebreid hoofdstuk aan de biografie van Hugo Notteboom, voorzitter het Heemkundige Genootschap van het Meetjesland.

Het is een traditie van het heemkundige genootschap dat een bestuurslid dat 65 jaar wordt op de voorstelling van het volgende Appeltje gehuldigd wordt.

Hugo werd gehuldigd als bestuurslid van meerdere verenigingen die actief zijn in de heemkunde en voor zijn verdienste als heemkundige en zijn bijdragen in heemkundige jaarboeken en het meeschrijven van de geschiedenis van verschillende gemeenten.

TEKENEN

Hugo wordt niet alleen buiten Adegem en door heemkundigen gewaardeerd. Eind vorig jaar werd Hugo die op 19 november 1942 geboren werd, gehuldigd als afscheidnemend bibliothecaris van het filiaal Adegem.

Reeds op jonge leeftijd waren er aanwijzingen dat Hugo zijn weg zou vinden de wereld van letteren en geschiedenis. Nadat hij de lagere school in Adegem had doorlopen en er kennis had gemaakt met juf Ginneberge en de meesters De schepper, Trenson en Van Cleemput die uitstekend over de geschiedenis kon vertellen, ging het richting Oostakker waar hij zijn diploma als onderwijzer behaalde.

Afgestudeerd in juni 1962 stond hij twee maanden later al in Oostwinkel voor de 25 leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar.

Het duurde niet lang of hij was een van de drijvende krachten achter de bibliotheek in Oostwinkel. Omdat de bibliotheek subsidies zou kunnen binnenhalen haalde hij zelfs het attest van bekwaamheid als bibliothecaris.

SOCIAAL

Toen in 1974 het schooltje n Oostwinkel, wegens gebrek aan leerlingen, de deuren sloot kon Hugo onmiddellijk na de vakantie aan de slag in het college in Eeklo. Daar bleef hij tot in 1999 het moment waarop hij een punt zette achter zijn beroepsloopbaan.

De jonge onderwijzer was ook sociaal geëngageerd. Er zijn nog mensen die zich Hugo herinneren als lid van de verenigde Vrienden Adegem en het nog altijd jammer vinden dat hij destijds het acteren bij het Adegems Volkstheater stopzette.

Hij werd ook secretaris van de plaatselijke DF afdeling. De vertegenwoordigers van de socio culturele verenigingen verkozen hem als eerste voorzitter van de Adegemse cultuurraad.

ARCHIEVEN

Pastoor Thuysbaert ligt onrechtstreeks aan de basis van de groeiende honger van Hugo naar de kennis van de geschiedenis van zijn parochie, zijn dorp en zijn omgeving.

Het was de Adegemse pastoor die hem vroeg om samen met Robert Van Vooren en Jozef Dobbelaere het Adegems kerkarchief te ordenen.

Hugo raakte zo gefascineerd door de geschiedenis van zijn Adegem en van de geschriften uit de 17de eeuw dat hij steeds dieper in de geschiedenis wou graven. Samen vond hij dan ook regelmatig de weg naar het Rijksarchief in Brugge Gent en Brussel.

Hugo verzamelde steeds meer kennis en kwam steeds meer te weten over het verleden van Adegem. Hij wou die opgedane kennis niet voor zichzelf alleen houden.

Daarbij kwam zijn vlotte pen hem goed van pas. Hij bezit de gave om de moeilijke materie die Heemkunde en geschiedenis toch is in een vlotte bewoordingen uit te leggen zodat die ook voor mensen die niet thuis zijn in de materie ze kunnen lezen en begrijpen.

PUBLICATIES

Een eerste artikel van Hugo verscheen in 1977 in het DF ledenblad en handelde over oude straatnamen in Adegem. Daarna volgende nog verschillende publicaties.

Hoewel hij regelmatig voor heemkundige genootschappen zijn blikken richtte op de geschiedenis van steden en gemeenten uit de regio of gekende personen uit de wereld van de literatuur en heemkunde verloochende hij nooit zijn liefde voor zijn Adegem en zijn veleden.

Zo werkte hij na de fusie van 1977 in 1978 mee aan een tentoonstelling over Adegem. In het boek omtrent Adegem zat naast de catalogus van de tentoonstelling ook een bloemlezing van Adegemse toponiemen (plaatsnamen) die hij samen met Guido Belaert samenstelde.

Ook in het jaarboek van de Heemkundige Kring het Ambacht Maldegem neemt hij regelmatig zijn lezer mee naar een stukje Adegemse geschiedenis. Er is ondermeer de geschiedenis van het Militair Canadees Kerkhof en de Bende van Adegem.

GENIETEN

Hugo is sedert 1999 met pensioen als onderwijzer. Als heemkundige denkt hij nog niet aan afbouwen. Dat sommige mensen het raar vinden dat iemand de geschiedenis van eeuwen terug induikt, kan hij begrijpen.

Zoals iemand die graag naar het zonnige zuiden trek om het strand te liggen houdt Hugo er van om in de archieven opzoekingen te doen en meer te weten te komen over wie er vroeger in onze regio woonde en wat er gebeurde.

Zoals de mensen blijven op reis gaan blijft Hugo zich met plezier verdiepen in het verleden zonder de toekomst uit het oog te verliezen. Hij vindt het ook belangrijk dat iedere gemeente zijn eigen geschiedenis in boekvorm heeft.

In Maldegem wordt daar al lang over gesproken. Hugo heeft al meer dan eens laten verstaan dat hij bereid is om aan die immense opdracht mee te werken. Het is wachten op een initiatief van de gemeente.

 


THAISA TIMMERMAN IS VIJFDE JUNIOR JOURNALIST VAN DF ADEGEM

Met haar verhaal over de film werd Thaïsa Timmerman niet alleen de Junior Journalist van DF Adegem. Zij dingt ook mee naar de titel van Junior journalist die door DF Nationaal wordt georganiseerd.

In oktober van vorig jaar werden de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Papaver uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd junior journalist die voor de vijfde maal door DF Adegem in samenwerking met de Papaver wordt georganiseerd.

Voor die vijfde editie die net als de vorige een preselectie is voor de wedstrijd Nationaal Junior Journalist van DF nationaal was het verplichte onderwerp film.

Voor de rest mochten de leerlingen hun fantasie de vrije loop laten. De leerkrachten van de vier klassen zorgden voor de eerste selectie de vijf beste werken uit iedere klas kwamen op het bureau van de drie juryleden terecht.

Nadat Hugo Notteboom, Guido Van Heulendonk en Matthias De Prest de 20 werken hadden doorgenomen maakten ze elk afzonderlijk een rangschikking op per klas om daarna hun junior journalist te kiezen.

Daarna brachten de drie juryleden, voor wie het de laatste maal was dat ze als jury optraden, het resultaat van hun jurering bij elkaar en werd er overleg gepleegd. Zij waren het er over eens dat De pennenvruchten van Thaïsa Timmerman het beste was dat ze gelezen hadden.

PRIJZEN

Ook dit jaar ging geen enkele van de leerlingen wiens werk op de tafel van de juryleden was gekomen met lege handen naar huis.

Verliezers waren er niet bij de ze wedstrijd. Alle 20 de leerlingen hielden aan hun deelname aan boekenpakket over. Antoine Goethals voorzitter van DF Adegem bedankte de directie, leerkrachten en leerlingen voor hun medewerking.

Hij kondigde aan dat het werk van Thaïsa wordt overgemaakt aan DF Nationaal. Over een paar maanden weet zij of zij ook daar in de prijzen valt. Voor de afscheidnemende juryleden had de DF voorzitter nog een attentie.

Van de gewestverantwoordelijk van het DF hoorden we dat DF Adegem de afdeling is met het mooiste prijzenpakket voor de preselectiewedstrijd Junior Journalist.

 


VERDACHTE VISSTERFTE

Met zorg hebben mensen in de Oude Weg in Adegem hun ongeveer 3m² visvijver uitgebouwd Zij waren trots op de zelfgekweekte en de andere visjes die in hun vijver zwommen.

Wat er in de nacht van 17 februari is gebeurd is niet te begrijpen. 's Morgens lagen meer dan 60 vissen dood in de vijver. Een onderzoek wees uit dat er vergif in het water van de vijver zat.

Wie het vergif in het water deed en daardoor ook verantwoordelijk is voor de dood van de vissen is niet geweten. Wie over enige informatie beschikt die kan leiden tot het ontmaskeren van de dader(s) wordt gevraagd om contact op te nemen met het nummer 050-7165.19.

 


PAUL VERHEYLEZOON VERKOOPT ZIJN KUNSTSCHATTEN

Gedurende de afgelopen 40 jaar heeft Kunstschilder Paul Verheylezoon zoveel kunstschatten en antiek verzameld dat zowel zijn huis als zijn kunstatelier eivol staan.

Daarom houdt hij op zaterdag 1 en zondag 2 maart in Pomme Charelle in de Aardenburgkalseide 342 in Maldegem een uitverkoop van zijn kunstatelier.

In aanbieding staan schetsen tekeningen, schilderijen en litho' s van gekende en minder gekende meester. Ook kunstboeken en boeken van onder andere Mevr. Courtmans zitten in de collectie.

Wie op zoek is naar antiek of iets speciaals die moet komend weekend zeker naar de Aardenburgkalseide afzakken.

Tekeningen en of schilderijen van zijn hand zullen niet in de uitverkoop zitten. Tijdens het bezoek aan de uitverkoop van het kunstatelier kan je ook nog genieten van een glaasje dat door Pomme Charelle ambachtelijk is gemaakt.

 


DOE MEE EN WIN ZEVENTIENDE LENTEQUIZ

Zaterdag 8 maart wordt voor d e1de maal in den Hoogen Pad de grote lentequiz georganiseerd.

Deelnemen kan met een ploeg die uit maximum vier leden bestaat kost €12,00. Daartegenover staat een prijzenpot van €650,00. Quizmaster Luc Matthys vuurt om 20u00 de eerste vraag op de kandidaten af.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met het nummer 050-71.35.82 of via [email protected]

 


GEZINSBOND ORGNISEERT TWEEDEHANDSBEURS

Zondag 9 maart organiseren de Gezinsbond de Gezinsbond afdelingen van Adegem en Maldegem tussen 10u en 13u een tweedehandsbeurs in den Hoogen Pad.

Op de beurs kan u terecht voor babykleding, babymateriaal, kinderkleding, speelgoed, kinderfietsen enz.

Wie een stand op de beurs of inlichtingen over de tweedehandsbeurs wil kan contact opnemen met Denise De Spiegelaere op het nummer 050-71.99.73 of met Christel Van Canneyt op het nummer 050-71.02.67.

 


BLOEDINZAMELING

Op dinsdag 4 en 11 maart organiseert het Rode Kruis tussen 17u00 en 19u30 een bloedinzameling in den Hoogen Pad.

 


KVK ADEGEM IS NOG NIET GERED

Na een moeilijke wedstrijd tegen Zomergem die met 2-0 gewonnen werd is de ploeg van trainer Dhaemers in de rangschikking opgeklommen tot een middenmoter.

Iedereen in KVK weet dat ze nog niet op hun lauweren mogen rusten. Daarom hopen zij zondag bij het derde geklasseerde Olsene minstens een punt te pakken.

 


OCMW VERKOCHT INBOEDEL RUSTHUIZEN

Zaterdagvoormiddag en net voor de verkoping begon kon het publiek bekijken wat er tijdens de openbare verkopen allemaal onder de hamer zou gaan.

In november vorig jaar verhuisden de residenten van het RVT Sint Jozef in Maldegem en het Elisabethrusthuis in Adegem naar 't Warmhof in het Begijnewater.

Van het oude meubilair en materiaal uit de ontruimde rusthuizen werd er een groot deel niet mee verhuisd naar het nieuw rusthuis.

De familie van de residenten heeft de tijd gekregen om persoonlijke bezittingen uit de kamer van hun familielid weg te halen. Daarna werden de rusthuizen afgesloten.

Om 14u30 bood notaris Christiaan Van Hyfte het eerste stuk te koop aan.

De afgelopen weken werd het materiaal verzameld dat openbaar kon verkocht worden.

Alles werd samengebracht in de inkomhal en cafetaria van het RVT Sint Jozef. Bij een laatste controle vorige week werden een aantal stukken waaronder een staande klok en een paar orgels uit de verkoop gehaald.

Rond om 14u was het al behoorlijk druk in de cafetaria. Zij die zinnens waren te kopen konden zich laten registreren.

Naast de kandidaat kopers waren er natuurlijk ook nog dubbel zoveel kijkers die eens een openbare verkoop wilden meemaken.

Toen notaris Van Hyfte plaats nam achter de verkoopstafel werd het stil in de zaal. Iedereen zat te wachten tot hij de verkoop van het eerste stuk aankondigde.

 


BROEDERLIJK DELEN ORGANISEERDE KOFFIESTOP

Wie maandagvoormiddag op de markt liep in Maldegem kreeg bij de stand van Broederlijk Delen in het kader van de actie Koffiestop gratis een kop koffie aangeboden.

Wie broederlijk Delen wou steunen kon zijn bijdrage in een van de collecte dozen steken.


Home
Home
 
Made in France