De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 220 - Week 06 : 10 tot 16 februari 2008


FAMILIE DE KEYSER NAM AFSCHEID VAN ZUSTER ADRIENNE

Zuster Adriënne vierde vorig jaar op 30 maart op haar 100ste verjaardag

Op zondag 3 februari 2008 overleed in Niel Zuster Adriënne. Zij werd op 30 maart 1907 in Adegem als Adrienna De Keyser geboren.

Zij trad in de orde van de Kleine Zusters van Assumptie en werd op 28 oktober 1945 te Parijs geprofest. Haar laatste levensjaren bracht ze door in het woon en verzorgingcentrum Maria Boodschap in Niel.

Op zaterdag 9 februari namen haar familie en kennissen met een eucharistieviering in de parochiekerk Onze Lieve Vrouw in Boom afscheid van zuster Adriënne.

 


PARKEERREGELING BLIJFT DOORN IN HET OOG

Hoewel zelfs schepenen en raadsleden aan leden van vaderlandslievende verenigingen toegeven dat de parkeerregeling aan het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan een slechte regeling is onderneemt geen enkele schepen of raadslid iets om orde op zaken te stellen.

" Of wel heffen zij het bestaande politiereglement op en mogen de vrachtwagen langs beide zijden van de ingang van het Canadees kerkhof parkeren. Daarmee toont de gemeenteraad dan dat ze geen respect hebben voor de soldaten die daar begraven liggen.

Ofwel past de gemeenteraad het bestaande reglement aan zodat er zoals in West Vlaanderen geen vrachtwagens meer in de omgeving van het Canadees kerkhof mogen parkeren" klinkt hij bij de vaderlandslievende verenigingen.

Als alternatief voor het parkeren van de vrachtwagens tijdens het weekend verwijzen ze naar de parking van het André Trensonstadion.

 


CONTROLES VINCI PARK GAAN DOOR

Ondanks een uitspraak van een rechtbank in West Vlaanderen zal volgens burgemeester Johan De Roo, na een gesprek met de firma, zal Vinci Park in Maldegem verder instaan voor de controle op het parkeren in de Blauwe Zone en de parkeerplaatsen met een kortparkeerregime en voor de inning van de boetes.

In tegenstelling met wat aanvankelijk was aangekondigd zal Vinci Park, die vanaf 1 februari ook de uitgebreide Blauwe Zone in de Stationsstraat (vanaf de Gilde) tot aan het Stationsplein controleren.

Zij zullen tot en met 14 februari in dat gedeelte van de blauwe zone berichten van waarschuwing tussen de ruitenwissers steken bij de overtreders.

Vanaf 15 februari zit er een stortingsbulletin voor €25,00 tussen de ruitenwissers van de overtreders.

 


WAARHEEN MET UW GROF HUISVUIL

Met al uw vragen over het ophalen van grof huisvuil en het zuiveren van afvalwater kan u terecht op de Milieudienst bij Cedric De Puydt en Franky Van Dycke.

Tot en met vorig jaar haalde de gemeente Maldegem tweemaal per jaar het grof huisvuil op. Tijdens die weken werd het gewone huisvuil niet opgehaald. Dit jaar is de gemeente in een proefproject gestapt met IVM.

De gemeente haalt geen grof huisvuil meer op. In de plaats daarvan wordt er in Maldegem vanaf 2008 vijftig weken in plaats van 48 weken huisvuil opgehaald. Van uw grof afval waarmee u niet op het containerpark terecht kan, zal je nu het jaar door kunnen verlost worden. Het is natuurlijk niet gratis.

Als u een hoeveelheid, maximum 3m³, grof huisvuil heeft neemt u contact op met IVM op het nummer 09-343.06.66. Daar geeft u aan welk soort en hoeveel grof huisvuil u wilt laten ophalen.

Op basis van die gegevens maakt IVMW een factuur van €16,00 op. Als die factuur betaald is legt IVM een datum van de ophaling vast en brengt u daarvan op de hoogte.

U belt dan best ook niet naar IVM een paar dagen voor u voor meerdere dagen met vakantie vertrekt. Het zou kunnen dat IVM de ophaaldag in uw vakantiedagen legt.

Brochures over wat u wel en niet mag meegeven op het grof huisvuil kan aangevraagd worden bij de Milieudienst van de gemeente en bij IVM.

ZUIVERING AFVALWATER

Ook voor de lozing van ons afvalwater zijn er belangrijke wijzigingen op komst. Volgens Europese onderrichtingen mag er na 2015 geen afvalwater meer in openbare waterlopen ( van stromen tot en met grachten) meer geloosd worden.

Voor mensen in wiens straat er riolering is verandert er niets. Hun afvalwater wordt via de riolering naar het zuiveringsstations gevoerd voor het in de openbare waterloop terecht komt.

De straten waar nog geen riolering ligt worden in alle steden en gemeenten in twee groepen ingedeeld. Alle steden en gemeenten moesten in overleg met Aquafin een plan opmaken waarin wordt aangeduid in welke straten er reeds riolering lig, in welke er in de toekomst nog riolering komt en in welke straten er nooit riolering komt.

De mensen die in een straat wonen waarin volgens het zoneringplan riolering of er ooit riolering komt moeten niets doen. Het afvalwater van de woningen die in zones liggen waar nooit riolering komt zal via een IBA ( Individuele Behandelingsinstallatie) moeten gezuiverd worden.

WACHTEN

Maldegem is een van de 13 gemeenten in Vlaanderen die door Minister Crevits uitgenodigd werd om met zijn zoneringplan in een proefproject te stappen. De gemeente moet de komende maanden in overleg met Aquafin een planning uitwerken voor de komende jaren voor de aanleg van de riolering in de straten waar volgens het zoneringplan riolering komt.

Dat plan zal ook goedgekeurd worden door de bevoegde minister waardoor die er zich toe verbindt voor die werken de nodige subsidies te voorzien. De gemeente moet ook een oplossing uitwerken voor de mensen die hun afvalwater via een IBA moeten zuiveren.

De komende maanden zal onderzocht worden op welke manier de gemeente geheel of gedeeltelijk kan financieren.

Als alle nodige gegevens bekend zijn zal de gemeente de eigenaars van de ongeveer 230 woningen die hun afvalwater via een IBA zullen moeten zuiveren uitnodigen voor overleg. Zolang de mensen niets van de gemeente horen moeten zij ook zelf niets ondernemen.

 


NIEUWE STOELEN EN NIEUWE GLASRAMEN

De nieuwe stoelen in de middenbeuk van de Sint Adrianuskerk zijn iets hoger dan de stoelen in de zijbeuken. Er werden ook tien bid stellen aangekocht.

Omdat steeds meer stoelen mankementen vertoonden besloot de Kerkfabriek in een eerste fase de stoelen in de middenbeuk te vervangen.

Er werden gedurende enkele weken een vijftal nieuwe soorten stoelen in de kerk gezet zodat de kerkbezoekers hun mening over de keuze van de nieuwe stoelen konden geven. Eind vorig jaar heeft de kerkfabriek de knoop doorgehakt en 140 nieuwe stoelen bestemd.

" Omdat er mensen zijn die nog graag in de klassieke bidhouding zitten hebben wij ook 10 nieuwe bidstoelen geplaatst" vertelde Pastoor Adrien Dhooghe ons.

De eerste reacties van de kerkgangers over de nieuwe stoelen zijn positief. Vooral het feit dat ze hoger zijn dan de vorige is volgens de mensen een pluspunt.

Er staan nu nog iets meer dan 300 stoelen in de kerk. De beste van de verwijderde stoelen werden nog in reserve gehouden voor het geval er stoelen in de zijbeuken onbruikbaar worden.

LANGER

De eerste ramen met nieuwe loodconstructies zitten terug op hun plaats. Zowel het ontmantelen van de ramen, het kuisen van het glas en het terugplaatsen van de nieuwe ramen is een werk dat omzichtig moet gebeuren.

De kerk heeft niet alleen nieuwe stoelen. Ook de glasramen waren dringend aan een herstelbeurt toe. Vorig jaar werden de ramen aan de rechtervleugel van de kerk ontmanteld.

Dat gebeurt stukje voor stukje zodat er geen enkel vakje beschadigd wordt of breekt. In het atelier worden de glasvlakken gereinigd en worden er nieuwe lodenconstructies rond gemaakt.

Toen wij vorig jaar bij de ontmanteling van de eerste ramen met de verantwoordelijke van de firma praten hoopte hij tegen februari met de werkzaamheden klaar te zijn.

Er is blijkbaar meer werk aan dan verwacht. De tweede fase van de werken zal pas over een 10 tal dagen kunnen aangevat worden.

Ondertussen is er ook een grote leegte op het oksaal Het oude orgel wordt vervangen. Uit de vervanging van het orgel in de Sint Barbarakerk in Maldegem hebben wij geleerd dat dit een werk van enkele jaren is.

 


CARNAVAL LOKTE DE MASSA NAAR MALDEGEM

Dit jaar greep 't Folkloorke voor zijn praalwagen naar de Vliegende Heksen.

Het was een druk weekend voor de carnavallisten in Maldegem en omgeving. Vrijdagavond werd carnaval in 't Eerste Huis ingezet.

Zaterdagavond werd Keizer Tim officieel aangesteld. Zondag was het weer stoetendag. In de namiddag zakten een paar duizend mensen naar het centrum van Maldegem af om er te genieten van de kindercarnavalstoet waarin vooral de KSA met een beeld van het oude Egypte in de kijker liep.

De Zwalpeiers met pompeiers was volgens de jury de mooiste wagen van de avondstoet.

Zondagavond zag het in 't centrum van Maldegem zwart van 't Volk. Er waren ook meer wagens en veel meer groepen in de stoet.

Ook de Kasseikes in hun farwestuitrusting en 't Folkloorke met zijn Vliegende Heksen liepen in de Kijker. De Soepkiekens hadden niet alleen een grote groep maar ook een wagen die zowel bouw als omvang bewondering afdwong.

Naast de prijzen voor de deelnemers aan de stoet had de rad van Elf ook nog prijzen voor de Jeugdprins en de Jeugdprinses.

De mooiste verklede deelnemers aan het straatcarnaval en voor Peter van Café De Statie. Zijn café was het mooist als carnavalscafé ingericht.

Eens de stoet ontbonden was het drummen om in een van de bierwinkels die wel open waren binnen te kunnen. Gelukkig was er ook nog de feesttent in het Sint Annapark om de carnavallisten van drank en muziek te voorzien.

De politie kende naar eigen zeggen een vrij rustig weekend. Buiten enkele klachten over nachtlawaai verliep als in een echte gezellige carnavalssfeer.

 


HEEMKUNDIGE GENOOTSCHAP MEETJESLAND STELDE 58STE JAARBOEK VOOR

 

In den Hoogen Pad stelde het Heemkundig Genootschap zijn 58ste jaatboek voor. Het boek dat 400 bladzijden kost €18,00.

Dat bedrag kan samen met de verzendingskosten (€3,50 voor het binnenland en €7,00 voor het buitenland) kan gestort worden op heet rekeningnummer 979-9544310-97 van het Heemkundig Genootschap. Tijdens de bijeenkomst werd ook hulde gebracht aan voorzitter Hugo Notteboom die 65 jaar is geworden.

 


SPORTPLOEGEN SERVEERDEN PANNENKOEKEN EN VALENTIJNSONTBIJT

Er hing vorige week een lucht van gebakken pannenkoeken in de Westeindestraat. In het huis met nummer 102 bakten bestuur trainers en spelers van BJM 800 kg pannenkoeken die als zoete broodjes de deur uitgingen.

Meer van 500 kg van die koeken waren op voorhand besteld. De rest werd bij huis aan huis verkoop aan de man gebracht.

Zondagmorgen tussen 8u00 en 10u00 hebben bestuur en sympathisanten van volleybalclub Jevo meer dan 750 valentijnsontbijten aan huis besteld.

Met de samenstelling van de ontbijtdozen werd woensdag reeds gestart. De broodjes en het beleg werden zondag morgen net voor de uitvoer begon aan de dozen toegevoegd.

 


Home
Home
 
Made in France