De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 218 - Week 04 : 27 januari tot 02 februari 2008


GEEN GRAS MEER AFRIJDEN OF HOUT ZAGEN OP ZONDAG

Tijdens de raadszitting van januari keurde de Maldegemse gemeenteraad het politiereglement die de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) regelt.

In dat politiereglement zijn een aantal inbreuken opgenomen die dikwijls voor burenruzies en andere spanningen onder de inwoners zorgden en niet meer op de rechtbanken behandeld worden.

De inbreuken worden vastgesteld door de politie, de gemeentewachten en ambtenaren die daarvoor door de gemeente worden aangesteld. De straf voor een inbreuk wordt bepaald door een ambtenaar van de provincie.

De minimum boete bedraagt €60. De hoogste boete die kan uitgesproken worden bedraagt €250.

Opmerkelijk in het lijstje van inbreuken is het verbod om op zondag nog het gras af te rijden of hout te zagen.

CD&V raadslid Anneke Gobeyn verzette zich tegen het verbod om op zondag gras af te rijden en stemde tegen het voorstel.

 


HET ELISABETHRUSTHUIS GAAT TEGEN DE VLAKTE

De dagen van het Elisabethrusthuis zijn geteld in februari komt het slopingsplan voor het de raad van bestuur van het OCMW

Tijdens de eerste raadszitting van 2008 wou Jason Van Landschoot van Marleen Van den Bussche voorzitter van het OCMW weten welke toekomstplannen het OCMW met het Elisabethrusthuis in Adegem heeft.

Hij zag het gebouw nog geschikt om in een PPS (Publiek Private Samenwerking) om te bouwen tot seniorie sociale appartementen. Het afbreken en vervangen door sociale woningen was voor het Adegems raadslid een andere optie.

Hij vroeg zich af of het OCMW, gezien de financiële inspanningen die de gemeente voor het OCMW de afgelopen jaren gedaan heeft, niet kan overwegen om de site aan de gemeente over te dragen. Hij verwees ook naar opgevangen geruchten als zou het OCMW de gronden bouwrijp maken en op de privé-markt aanbieden.

De OCMW voorzitter was verrast door de vragen van het OGP raadslid. Alles was betrekking heeft met het gebouw en de gronden van het OCMW in Adegem is volgens de voorzitter besproken in de openbare zittingen van het bestuur van het OVCMW waarin ook de OGP een vertegenwoordiger heeft die de heer van Landschoot over dat dossier kon inlichten.

Ten behoeve van de heer Van Landschoot en de andere raadsleden, die nog niet over de stand van zaken van het dossier Rusthuis Adegem werden ingelicht door hun vertegenwoordigers in het OCMW, zette Marleen Van den Bussche de zaken nog eens op een rijtje.

- Het OCMW heeft er nooit aangedacht om de gronden voor geleverde financiële inspanningen aan de gemeente over te dragen. Het jaarlijks bijpassen van het exploitatietekort van het OCMW is een wettelijke verplichting van de gemeende.

- Het Elisabethrusthuis is in slechte staat. Buiten het onder de sloophamer laten verdwijnen is er geen andere optie. Architect Lammens werd aangesteld om een slopingsplan op te stellen. Dat zal vermoedelijk in februari op de vergadering van het bestuur van het OCMW komen.

Die afbraak en de bouw van 20 bejaardenwoning werd reeds vastgelegd in het zorgstrategischplan van het OCMW dat in 1999 werd opgemaakt. Het OCMW heeft reeds een vergunning voor de bouw van 27 bejaardenwoningen in Adegem.

-Het OCMW is niet alleen eigenaar van de het Elisabethrusthuis maar ook van de gronden tussen den Hoogen Pad en de aansluiting met de Pater Tuypenslaan. Die gronden na het bouwrijp maken en daarna op de privé –markt aanbieden komt in geen enkele beslissing van het OCMW voor.

Er wordt wel onderhandeld met Hove te Donc. Die mag uitbreiden met 12 wooneenheden maar kan dat niet in Donk. Er wordt onderhandeld met het OCMW om die uitbreiding in Adegem te realiseren samen met de bouw van bejaardenwoningen met dienstverlening door het OCMW.

-De gronden van het Adegemse gronden van het OCMW zijn op het gewestplan deels ingekleurd als gemeenschapsgrond, deels als landbouwgrond en deels als woonuitbreidingsgebied.

Vooraleer het project van bejaardenwoningen kan opgestart worden moeten alle gronden eerst dezelfde bestemming hebben. De gemeente maakt daarvoor een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op. Voor dat plan door de hogere overheid wordt goed gekeurd zullen er nog wel maanden verlopen.

-Voor de ontsluiting van dat project zal het OCMW moeten onderhandelen met de aanpalende eigenaars. Als er nadat de plannen van het OCMW en Hove te Donc op de site nog bouwgrond over blijft is het OCMW bereid om te onderhandelen met andere partners.

De opbrengst van die gronden zou dan door de gemeente kunnen gebruikt worden om op andere plaatsen in de gemeente aan sociale bouwpolitiek te doen.

-In de marge van dat punt kondigde de OCMW voorzitter nog aan dat de komende weken de eerste asielzoekers hun intrek zullen nemen in het huis op de hoek van de Canadezenlaan.

Daar is plaats voorzien voor de opvang van 12 asielzoekers. Daarnaast zijn er in het gebouw ook twee noodopvang woongelegenheden voorzien.

 


ROGER EN ERNA VIERDEN HUN GOUDEN JUBILEUM MET FAMILIE EN BUREN

Ter gelegenheid van hun goudwen huwelijksjubileum kregen Roger Grijp en zijn echtgenote Erna Braet het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en raadslid Cecile Ryckaert buur van het gouden paar.

Dat het feest was in het huis met nummer 7 in de Moerewege was te zien aan de versiering die aan en rond de woning door de buren en familie was aangebracht. Het gouden paar genoot duidelijk van de vele attenties en gelukwensen dat het van familie vrienden en buren kreeg.

Niet schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels ( met vakantie) maar schepen Frank Sierens blikte samen met Roger en Erna en hun kinderen terug op hun 50 jaar huwelijk.

Roger Grijp is een geboren en getogen Adegemnaar. Hij werd in 1934 in Adegem geboren en liep er school. Daarna ging hij aan de slag bij de firma Van Damme in Eeklo.

Omdat hij de oudste zoon in het gezin was moest hij niet bij het leger maar moest later wel vijf jaar zaterdagdienst doen in Sijsele en later nog eens op kamp gaan in Lombardsijde.

Erna Braet zag in 1935 het levenslicht in Donk. Nadat ze daar de lagere school had doorlopen ging ze ook nog twee jaar naar de Zusters Maricolen.

Ook zij ging daarna werken in het textielbedrijf Van Damme in Eeklo. Veel tijd om elkaar te leren kennen hadden ze op het werk niet.

Zij reden beiden met de fiets naar hun werk en dat gaf hen wel meer tijd om bij elkaar te zijn. Op 23 januari trouwden zij in het gemeentehuis in Maldegem en twee dagen later stonden zij voor het altaar in Donk.

Raadslid en buur Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar het erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum hoort.

Het jonge koppel nam zijn intrek in 't Broekelken om enkele jaren later te verhuizen naar hun nieuwe woning in de Moerewege waar ze nu nog altijd gelukkig samen zijn.

Na hun huwelijk volgde Roger herscholing als metser en ging aan de slag bij de gebroeders Borgonjon. Voor die firma, deed hij tot hij een punt achter zijn beroepsloopbaan zette, de werken in O.L. Vrouw ten Doorn in Eeklo.

Erna ging verder in de textiel werken tot eerst Ingrid en daarna Danny voor extra leven in het gezin zorgden. Die zijn ondertussen uitgevlogen en zorgden voor vijf kleinkinderen.

Roger was een gekend duivenmelker en daar hield zijn erna bij het schikken van de dagindeling en alles wat er in het gezin moest gebeuren rekening mee.

Om gezondheidsredenen heeft Roger zijn hobby vroegtijdig opgeven. Hij is nog altijd duivenmelker en ziet zijn hobby verder gezet door zijn zoon.

Net als 23 en 25 januari 1958 (hun trouwdagen) zullen Erna en Roger 25 januari 2008 (de viering van hun gouden huwelijksjubileum) niet alleen omdat alles op foto en film werd vastgelegd maar vooral omdat het gevierd werd met de familie en de buren.

Roger en Erna genieten samen met hun kinderen en kleinkinderen van alle mooie dagen dat het leven hen samen biedt. Zij hopen dat nog vele jaren te doen.

 


EERSTE KINDERCARNAVAL OVERTROF STOUTSTE VERWACHTINGEN

De orde der Kasseikes bezorgde met zijn eerste Adegemse kindercarnaval de kinderen een onvergetelijke namiddag in de zaal Dhavé

Toen de Orde der Kasseikes zichzelf in 2006 in hun lokaal 't Damberd aan het publiek voorstelden, beloofden de leden Adegem meer bij het carnavalsgebeuren te betrekken.

Zij gaven zichzelf een jaar tijd om te bewijzen dat zij een waardige carnavalsorde zijn. In die opdracht zijn ze schitterend geslaagd. Zij hebben ook hun belofte gehouden om carnaval dichter bij de Adegemse bevolking te brengen.

Afgelopen zaterdag organiseerden de Kasseikes hun eerste kindercarnaval in de zaal Dhavé. Er werd contact opgenomen met de scholen en ook de leden van KVG Groot Maldegem en de bewoners van de Vierklaver waren op het eerste Adegems carnavalsfeest uitgenodigd.

De Kasseikes zorgden niet alleen voor de nodige animatie er werden ook pannenkoeken gebakken en gratis uitgedeeld.

Het was uitkijken hoeveel kinderen en ook volwassenen er op het feest der zottekappen zouden afkomen. Toen de eerste 50 kinderen binnen waren spraken ze bij de Kasseikes al van een succes.

Het volk bleef echter toestromen tot de zaal volledig vol zat. Het werd een onvergetelijk feest dat zeker volgend jaar voor herhaling vatbaar is.

 


TOERISME MEETJESLAND GING OPSTAP

Met een groep in opleiding zijnde gidsen trok de dienst Toerisme Meetjesland afgelopen maandag per bus door het Meetjesland en bezocht er verschillende aantrekkelijke plaatsen.

In Adegem is het Canadamuseum een van de blikvangers. In Maldegem werd een bezoek gebracht aan het museum Camera Obscura van Noel Ryheul.

 


ETIENNE SCHOUPPE GASTSPREKER OP CD&V NIEUWJAARSONTBIJT

Nationaal CD&V voorzitter Etienne Schouppe was de eregast op het nieuwjaarsontbijt van CD&V Maldegem in den Hoogen Pad.

Tijdens een uitgebreid en gevarieerd nieuwjaarsontbijt wisselden de leden van CD&V Groot Maldegem afgelopen zondag in den Hoogen Pad nieuwjaarswensen uit. De meer dan 200 gasten kregen er het bezoek van nationaal voorzitter Etienne Schouppe.

Nadat Jacques Willems voorzitter van de plaatselijke CD&V afdeling kort had teruggeblikt op de plaatselijke en nationale politiek was het de beurt aan de nationaal voorzitter om, nadat hij de plaatselijke afdeling geprezen had voor haar inzet, een klein boompje op te zetten over de nationale politiek.

De maanden van onderhandelingen zonder dat er een regering kwam zijn volgens de heer Schouppe niet nutteloos geweest. Er wordt nu op een andere manier dan vroeger over de staatshervorming gepraat.

Hij gaf wel toe dat er nog moeilijke onderhandelingen voor de deur staan. Als voorzitter van CD&V wil hij tijdens die onderhandelingen ook grote veranderingen in de sociale politiek aan de orde brengen.

Na de heer Schouppe was het de beurt aan burgemeester Johan De Roo om terug te blikken op het eerste jaar van de nieuwe bestuursperiode. Daarin viel de opening van het nieuw rusthuis 't Warmhof het meest op.

2007 was volgens de burgemeester het jaar van de planning. "De komende jaren worden met of zonder de steun van de oppositie de plannen gerealiseerd" besloot de burgemeester zijn nieuwjaarsboodschap.

 


DE SOEPKIEKENS HEBBEN EEN NIEUWE WAGEN

De afgelopen maanden ging de meeste vrije tijd van de leden van de Orde van de Soepkiekens naar de bouw van hun nieuwe praalwagen.

Tot en met vrijdag hebben leden van de Orde aan de wagen gewerkt om zoals beloofd om 20u11 de wagen officieel aan het Eerste Huis aan de Maldegemse carnavallisten te kunnen voorstellen.

 


CARNAVALSORDEN BUNDELEN DE KRACHTEN

Tijdens een persbabbel stelden alle carnavalsorden van Maldegem en zijn deelgemeenten het programma van carnaval 2008 voor.

Niet zoals gebruikelijk in een café maar in het ontvangstzaaltje van het Stoomcentrum stelden de Maldegemse carnavalsorden hun programma voor.

Door omstandigheden die buiten de wil van de carnavalsorden om werden gecreëerd, kwam het Carnaval van Maldegem 2008 in een minder gunstig daglicht te staan.

De carnavalsorden hebben er niets op tegen dat andere organisaties of personen tijdens het carnavalsweekend feesten organiseren zolang zij dat doen in het belang van carnaval en de organisatie waaraan de orden jaren lang werken niet in diskrediet brengen.

Gelukkig is alles nog op zijn pootjes terecht gekomen en kan Maldegem genieten van carnaval 2008.

PROGRAMMA

Het bezoek van de Raad van Elf aan het seniorie Tilia en de kroning van het prinsenpaar was de eerste officiële opdracht van Keizer Tim voor 2008.

In Adegem zorgde de Kasseikes met hun eerste kindercarnaval voor een echt carnavalsfeest in Adegem. Terwijl wij dit nieuws brengen zijn de carnavalsorden op bezoek bij de cafés buiten het centrum die carnaval in Maldegem steunen.

Wie de eerste Prins en prinsescarnaval van het rusthuis 't Warmhof wordt leest u volgende week.

Vrijdag 1 februari zijn het de scholen die carnaval vieren. De carnavalsorden verdelen zich in groepen en proberen op zoveel mogelijk plaatsen aanwezig te zijn.

De Soepkiekens zetten vrijdagavond het carnavalsweekend in het Eerste huis in. Zaterdagnamiddag worden de kinderen in de tent in het sint Annapark verwacht voor hun Kids carnaval fuif met de verkiezing van de jeugdprins en de jeugdprinses.

Ook de prijzen van de tekenwedstrijd worden zaterdagnamiddag uitgereikt.

Zaterdagavond wordt Keizer Tim officieel geïnstalleerd. Aan gezien het om een keizerlijke aanstelling gaat wacht Keizer Tim ook een keizerlijke ontvangst zowel voor als in het gemeentehuis.

Na de plechtigheid in het gemeentehuis volgt de kroegentocht in het centrum.

Zondag zijn er de drie stoeten met daarbij de gouden worstenworp. Voor de mooist verklede carnavalist ligt er een prachtige prijs te wachten. Zondagnacht om 24u moeten overal in Maldegem alle maskers af.

TOEKOMST

Er wordt nog verder gefeest tot in de kleine uurtjes. Dat is ook nog niet het einde van het carnavalgebeuren in Maldegem. 't Folkloorke organiseert zijn jaarlijks verbroederingsweekend op 15 en 16 maart. Ook dit jaar komen de carnavalsvrienden en Nederland en Duitsland naar Adegem en 't Folkloorkesbal in Eeklo.

Ook keizer Tim heeft in de loop van het jaar nog het een en ander in petto. Er komt een slagerfestival en Keizersbal. Samen met prinscarnaval 2009 en een gekende Belgische artiest komt er nog voor het einde van het jaar een nieuwe carnavalshit.

De Raad van Elf van de Euzdre Veuze zal tijdens de aanstelling van Keizer Tim meer informatie verstrekken over hun nieuwe carnavalswagen die vermoedelijk in april officieel zal worden voorgesteld.

 


Home
Home
 
Made in France