De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 217 - Week 03 : 20 tot 26 januari 2008


HELENA DE KESEL IS NIET MEER

Met Helena De Kesel verdwijnt opnieuw een van de gekendste personen uit het Adegem van de vorige eeuw. Zij werd op 28 maart 1909 in Adegem geboren en overleed in Eeklo op 15 januari 2008.

Zij was de zuster van wijlen burgemeester Albert De Kesel. Haar naam zal onafscheidelijk verbonden blijven met Nood Zoekt Troost waar zij medeoprichtster van was. Professioneel was zij tot zij met pensioen ging actief in het familie bedrijf.

Haar familie en vrienden nemen op woensdag 23 januari om 10u30 met een Eucharistieviering afscheid van Helena.

 


JEUGDVOORZITTER HOUDT ONTSLAG IN BERAAD

Ook bij KVK Adegem wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

Vorige week vrijdag klonk het op de nieuwjaarsreceptie alsof alles peis en vree was en een dag later liet Marc Goethals die tijdens de receptie was aangekondigd als de toekomstige ondervoorzitter van de VZW, het hoofd en het jeugdbestuur weten dat hij ontslag nam als jeugdvoorzitter.

De heer Goethals ging met het hoofdbestuur akkoord om zijn ontslag in beraad te houden tot na een gesprek tussen hem en een delegatie van het hoofdbestuur.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS KLONKEN OP HET NIEUWE JAAR

De wandelende nieuwjaarsbrief die van huis tot huis ging werd tijdens de nieuwjaarsdrink door voorzitter Jan Bral voorgelezen.

Het buurcomité van de Ringbaan en Zandakkers pakte tijdens de eindejaarsperiode met een nieuw initiatief uit. Het liet een nieuwjaarsbrief van huis tot huis wandelen.

Ieder gezin mocht er alvorens de brief aan zijn buur door te geven, zijn nieuwjaarswensen op schrijven. De inwoners van de beide straten hebben massaal aan het initiatief meegewerkt.

Vorige week zondag stond de jaarlijkse nieuwjaarsdrink op het programma. Voor Jan Bral voorzitter van het Buurtcomité was het een gelegenheid om samen met de buren even terug te blikken op het voorbije jaar en vast te stellen dat de activiteiten die in de wijk werden georganiseerd veel bijval kenden.

Bereidwillige handen zorgden er voor dat iedereen tijdens de nieuwjaarsdrink op tijd en stond van spijs en drank werd voorzien.

Ook voor 2008 heeft het buurtcomité reeds een aantal activiteiten op de kalender ingevuld. Er zijn ook al enkele nieuwigheden voorzien. Zo komt er op initiatief van de nieuwe inwoners een burenquiz.

De wijk zal ook actief meewerken aan de week van de Amateur-Kunsten.

Tijdens de nieuwjaarsdrink las de voorzitter ook de wandelende nieuwjaarsbrief voor. Het was een stuk in de namiddag toen de nieuwjaarsdrink werd afgesloten.

 


CARNAVAL BIJ DE ORDE DER KASSEIKES

Zaterdagavond 26 januari worden alle carnavallisten en sympathisanten van de Orde der Kasseikes verwacht in de zaal Dhavé in Adegem Dorp 56.

De Jongste Adegemse carnavalsorde organiseert er zijn tweede bal. Voor de muziek zorgt het orkest The Nightboat.

In de namiddag is er vanaf 14u. voor de kleinsten een gratis kindercarnavalfuif.

 


GASTON DAUWE MEETJESLANDER VAN 2007

Gaston Dauwe die vorig jaar als oudste afgestudeerde student aan de RUG gehuldigd werd is volgens de inwoners van het Meetjesland de Meetjeslander van 2007

Vertegenwoordigers uit de economische, politieke, toeristische, sociale en culturele sector waren donderdagavond graag aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van het Streekplatform+ Meetjesland.

Het streekplatform+ Meetjesland heeft vorig jaar in een plan Meetjesland 2020 de lijnen uitgetekend voor de toekomst van het Meetjesland. De doelstellingen die in dat plan zijn opgenomen kunnen volgens directeur Freddy Bertin slechts gerealiseerd worden als iedereen die in het Meetjesland verantwoordelijkheid draagt meewerkt aan het plan.

Daarom is het belangrijk dat er in tussen de verantwoordelijken van de besturen regelmatig overleg is. De namen en de faam van het Meetjesland en zijn troeven inzake economie, toerisme, natuur en cultuur uitdragen komt alle steden en gemeenten in het Meetjesland ten goede.

De nieuwjaarsreceptie is dan ook een uitstekende gelegenheid voor de verantwoordelijken uit de verschillende sectoren om contacten te leggen

VERKIEZING

De nieuwjaarsreceptie is ook het moment waarop de naam bekend te maken van de persoon over organisatie die door de inwoners van het Meetjesland tot Meetjeslander van het jaar werd verkozen.

Dit jaar kregen de inwoners uit het Meetjesland de keuze uit vijf genomineerden. Tot 14 januari kon er via de website van het' Meetjesland op een van de genomineerden gestemd worden.

De vijf genomineerden kregen donderdagavond een aandenken. Voor Gaston Dauwe die door het publiek als Meetjeslander 2007 werd verkozen was er nog een speciale attentie.

In zijn dankwoord merkte de heer Dauwe op dat hij er trots op is dat hij Adegemse roots heeft. Hij verweest daarvoor naar de hoeve in de Kallestraat 50 waar nu zijn zoon woont.

Die hoeve die meer dan 300 jaar oud is, werd gebouwd door de voorouders van zijn moeder, de familie Verstringhe.

 


IBO ZANDLOPER HEEFT ER EEN BROERTJE BIJ

Het succes van de gemeentelijke buitenschoolse opvang De Zandloper op de Zandakkers is zo groot dat het initiatief aan uitbreiding toe is.

Omdat er ook kinderen uit Maldegem naar de Zandloper in Adegem komen werd gedacht aan een IBO in het centrum van Maldegem. De gemeente kreeg in 2006 de toestemming om naast zijn IBO in Adegem een nieuwe afdeling van de Zandloper in Maldegem op te richten.

Er moesten naast personeel ook lokalen gevonden worden die uitsluitend voor de buitenschoolse opvang worden gebruikt. Een deel van de Piramide in de Gidsenlaan werd omgebouwd voor de opvang van 15 kinderen.

 


HOND EN MEESTER KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Nadat hij tijdens de nieuwjaarsreceptie in hun lokaal op het industrieterrein zijn medewerkers en trainers bedankt had voor het vele werk dat hij het afgelopen jaar gedaan hebben werd Norbert Deuninck, voorzitter van Hond en Meester, door zijn leden zelf in de bloemen gezet.

Met die bloemen bedankten zij hem voor de manier waarop hij er voor zorgt dat er een vernieuwende wind door de vereniging blijft waaien. Er waren voor de voorzitter en de leden van Hond en Meester ook woorden van lof van schepen van sport Frank Sierens en het bestuur van de sportraad.

 


WEEK VAN DE SOEP BIJ DE ZUTSTERS MARICOLEN

Het was tijdens de week van de soep drummen om tijdens de speeltijd een aan tas soep te geraken.

Samen met haar collega' s Ellen Byl, Lieselotte De Bruyckere, Christof De Beule en Veerle Blondeel en een 15 tal leerlingen uit de Middenschool maakt Juffrouw Christa Grijp binnen het Instituut van de Zusters Maricolen deel uit van de werkgroep Natuur en Milieu.

Tijdens de week van de soep werd er iedere dag behalve op woensdag tijdens de speeltijd in de voormiddag tegen een maatschappelijke prijs soep geserveerd.

Die soep werd gemaakt door de leerkrachten of de leerlingen die deel uitmaken van de werkgroep. Buiten de week van de soep wordt er ook tijdens de wintermaanden 1 dag per week soep geserveerd.

Na 10 minuten was de voorraad soep uitverkocht.

De werkgroep doet meer dan alleen soepverkoop. Het zet zijn medeleerlingen ook aan om gezond te eten. Daarom is er naast soep ook fruit een fruitsap te koop.

Om het overzichtelijk te houden kunnen de kinderen zich op het secretariaat van de school koopkaarten aanschaffen. Telkens zij een stuk fruit of soep kopen wordt dat op hun kaart aangeduid. Het initiatief van de werkgroep werd mee mogelijk gemaakt door de steun van de Koning Boudewijn Stichting.

Het ter beschikking stellen van fruit en gezonde drankjes is niet de enige activiteit van de werkgroep. De school heeft ook haar eigen natuurreservaatje dat door de werkgroep wordt onderhouden.

Ieder kwartaal staat er ook een uitstapje dat met de natuur of het milieu te maken heeft op het programma. Volgens Christa Grijp stijgt de belangstelling voor bij de schoolgaande jeugd voor het milieu en de natuur.

 


ECOLOGSCH TUINIEREN MET KWB ADEGEM

Bent u reeds afgestapt van het gebruik van pesticiden in de tuin of heeft u plannen om in de toekomst ecologisch te tuinieren?

KWB organiseert op vrijdag 25 januari om 20u00 in het parochiaal centrum een avond met informatie en tips rond ecologisch tuinieren. Ook niet leden zijn welkom.

 


WEDSTRIJDBALLEN VOOR DE ALTE HERREN

Voor hun eerste thuiswedstrijd in 2008 mochten de Alte Herren van KVK Adegem een wedstrijdbal in ontvangst nemen van het Ceremoniebedrijf Johan Borgonjon.

Ook Peter Hoste van Café De Statie verraste de ploeg die momenteel aan de leiding staat met een wedstrijdbal.

 


DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

Als gemeentesecretaris heeft Bertrand Slabbinck uit Middelburg samen met Rene Pollet de moeilijke administratieve periode na de fusie meegemaakt.

Ter gelegenheid van zijn diamanten huwelijksjubileum was de heer Slabbinck samen met zijn echtgenote Julia Tack en zijn familie even terug in het Maldegems gemeentehuis.

Zij werden er gehuldigd door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels en verschillende schepenen en raadsleden die Bertrand Slabbinck ook in zijn loopbaan als gemeentesecretaris gekend hebben.

 


KAMPIOEN VAN BELGIE AAN DE START VAN TWEEDE PARKCROSS

In samenwerking met het gemeentebestuur legt de Wielercel de laatste hand aan de voorbereiding van de tweede parkcross. Die gaat door op woensdag 30 januari.

De wedstrijd wordt gezien als een herkansing van het wereldkampioenschap dat de zondag voordien in Italië wordt gereden. "Om de kritiek, dat de gemeente te veel tijd en geld in de organisatie stopt, van de oppositie te pareren hebben wij naar meer vrijwilligers gezocht om ons te helpen bij de voorbereiding" vertelde Raf Van de Velde voorzitter van de Wielercel tijdens de persconferentie.

Zeker is dat Belgisch Kampioen Sven Nys in Maldegem aan de start verschijnt. Buiten huidig wereldkampioen Erwin Vervecke hebben alle Belgische topcyclocrossers op 30 januari afspraak in Maldegem.

Hun wedstrijd begint om 14u30. Wie niets van de parkcross wil missen is best voor 12u00 reeds aanwezig op de omloop. Als opwarmers voor de grote wedstrijd worden vanaf 12u00 de Masters en de jeugd het veld ingestuurd.

 


KINDERCARNAVAL TOCH IN DE TENT

Nadat de eigenaar van de Gilde beslist had om geen carnavalsfestiviteiten in zijn zaal toe te laten zag het er even naar uit dat het jaarlijks kindercarnaval dat op zaterdag 2 februari wordt georganiseerd op de helling kwam te staan.

Na overleg met de Raad van Elf besliste de Redekiel om zijn plannen om een tent in het Sint Annapark op te trekken opnieuw op te nemen.

Op zaterdagnamiddag wordt het kindercarnaval er in georganiseerd. Op zondagnamiddag zal de prijsuitreiking van de kindercarnavalstoet er doorgaan.

De carnavalsfuif die op zaterdagavond voorzien was in de Redekiel wordt geschrapt en vervangen door de carnavalsfuif op zondagavond in de tent.

 


Home
Home
 
Made in France