De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 216 - Week 02 : 13 tot 19 januari 2008


NIEUWJAARSRECEPTIE IS VOOR HERHALING VATBAAR

Niets dan lof voor voorzitter Vic Blomme en de andere leden van het Adegems kermiscomité. De nieuwjaarsreceptie die ze Adegem hebben aanboden is voor herhaling vatbaar.

De afwezigen hadden nog maar eens ongelijk gehad. De namiddag na de eerste nieuwjaarsreceptie voor de Adegemse bevolking hoorden wij van verschillende mensen al zeggen dat zij volgend jaar zeker aan de receptie zullen deelnemen.

Ook zij hadden de unaniem positieve kritieken op het initiatief van het kermiscomité opgevangen.

In plaats van het resterend bedrag van de gemeentelijke subsidies aan de winterkermis te besteden besloot het Adegems kermiscomité dat geld te gebruiken voor de organisatie van een nieuwjaarsreceptie op het kerkplein.

Omdat het om een nieuw initiatief ging kon het comité ook nog aanspraak op een eenmalige kleine extra Cultuursubsidie.

Alle leden van het kermiscomité hadden hun steentje bijgedragen om tegen 10u30 alles klaar te hebben om de eerste gasten te ontvangen.

Het was druk aan het kraam op het kerkplein. Het kermiscomité zorgde er voor dat iedereen regelmatig met spijs en drank bevoorraad werd.

Langzaam maar zeker liep het kerkplein vol. Iedereen praatte er met iedereen en niemand leek gehaast. Telkens er enkele mensen naar huis gingen kwamen er andere mensen het gezelschap vervoegen. In totaal namen meer dan 400 mensen aan de eerste receptie deel.

Het kermiscomité kreeg zondagvoormiddag ook felicitaties van burgemeester Johan De Roo en zijn schepenen die ook de weg naar de nieuwjaarsreceptie hadden gevonden.

Het college vond het een tof initiatief dat navolging verdient. De gemeente zou zelfs bereid zij om de comité' s die een nieuwjaarsreceptie voor de bevolking organiseren financieel te ondersteunen.

Toen het uur rond de middag draaide stond het kerplein gezellig vol.

Bakkerij 't Oventje zorgde zondag ook voor een extraatje tijdnes de receptie. Het bood de gasten een extra hapje aan. Mogelijks was dat de eerste stap naar een samenwerking tussen het kermiscomité en de Adegemse Middenstand.

Als het van de deelnemers aan de receptie afhangt, komt er ook begin volgend jaar een nieuwjaarreceptie.

Het Adegems kermiscomité staat zeker niet weigerachtig tegenover dat voorstel. Het comité zal de eerste nieuwjaarsreceptie evalueren en zien hoe zij in de toekomst een dergelijke receptie kan bekostigen. Sponsors zijn natuurlijk altijd welkom.

 


CHAOS IN ADEGEM DORP

Omdat er in Adegem Dorp nog altijd auto's parkeren waar enkel stationeren toegelaten is zorgen vrachtwagens die tijdens het laden en lossen op de rijweg blijven staan voor extra problemen.

Er zijn de laatste jaren nogal wat wooneenheden in het centrum van Adegem bijgekomen. Daarom was de tijd rijp om er met een gedeeltelijke nieuwe leiding voor te zorgen dat de energieaanvoer verzekerd blijft.

De firma die in staat voor de vernieuwing van de leiding vonden de eerste werkdag in het nieuwe jaar de gepaste datum om met de werkzaamheden te beginnen. Dergelijke werken zorgen steeds voor ongemakken.

Een deel van de parkeerplaatsen in de omgeving van het Damberd en de school waren moeilijk of niet te gebruiken.

Omdat er nog steeds mensen de stationeerplaatsen aan de Papaver gebruiken als parkeerplaats moeten vrachtwagens die in het centrum moeten laden en lossen op de rijweg blijven staan. Dat zorgde afgelopen dagen voor chaos in Adegem Dorp.

Vrijdagnamiddag werden de werken afgerond. Vanaf vrijdagavond was er weer normaal verkeer mogelijk in het centrum.

 


DE PAPAVER TE GAST BIJ CAMERA OBSCURA

De leerlingen van 5A en 5B brachten in het kader van hun lessen over fotografie een bezoek aan de Camera Obscura van Noel Ruyheul.

Kunst maakt onderdeel uit van het lessenpakket van de leerlingen van het vijfde leerjaar van de basisschool. Bij de leerlingen van het vijfde leerjaar van de Papaver stond vorige week de fotografie centraal in het lesthema.

Meer nog dan uit de theoretische uitleg van hun juffrouw konden de kinderen kennis opdoen bij mensen die beroepshalve met fotografie bezig zijn of die van fotografie en filmen hun hobby en passie hebben gemaakt.

Daarom brachten de leerlingen van 5A en 5B een bezoekje aan fotograaf Luc De Coninck in de Nieuwstraat en aan Camera Obscura het foto- en filmmuseum van Noel Ryheul.

Terwijl ze bij fotograag Luc konden zien hoe het er in de moderne fotografie aan toe gaat kregen zij bij Noel Ryheul in de Oude Aardenburgseweg een overzicht van de geschiedenis van de fotografie en de film.

De heer Ryheul liet de kinderen zien hoe vroeger films ontwikkeld en afgedrukt werden. Daarnaast gaf hij ook uitleg bij de fototoestellen en camera' s waarvan sommige al meer dan 100 jaar oud zijn.

 


KVK ADEGEM KLONK OP EEN SPORTIEF 2008

Voorzitter Noel Wille is er van overtuigd dat KVK zowel bestuurlijk als sportief betere tijden te wachten staan.

Op een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie sprak dienstdoend voorzitter Noel Wille na de uitwisseling van de klassieke nieuwjaarswensen duidelijke taal.

Het is volgens de heer Wille niet het moment om de neus in het zand te steken maar om te handelen en de krachten te bundelen. Het valt voor de voorzitter niet te ontkennen dat het de afgelopen maanden zowel op sportief als op bestuurlijk vierkant liep.

Dat had voorgevolg dat de ploeg in de degradatiezone verzeilde waardoor het aantal toeschouwers drastisch terug is gelopen. Dat heeft voor de voorzitter belangrijke financiële consequenties voor de ploeg. De inkomsten dalen maar de vaste kosten zoals de (te hoge) premies van de spelers blijven.

"Enkel als er zowel bestuurlijk als sportief schouder aan schouder gewerkt wordt kan de ploeg uit de problemen geraken" benadrukte de heer Wille.

Er zijn al enkele beslissingen in de goede richting genomen. Er is op het einde van de eerste ronde een trainerswissel doorgevoerd en die ingreep heeft op sportief vlak zijn invloed niet gemist.

Er werd harder getraind en dat heeft puntenwinst opgeleverd. De ploeg is uit de degradatiezone maar dat is geen reden om op de lauweren te rusten.

WIE ?

Ook op bestuurlijk vlak zijn er wijzigingen in het vooruitzicht gesteld. Gilbert Vandekerkchove zal, hoewel hij geen deel uitmaakt van het bestuur, waken over de financiën van de club. Voor het begin van het nieuw seizoen zal de VZW hervormd worden.

Voorzitter Wille zal in de nieuwe VZW geen voorzitter meer zijn. Om de ploeg te blijven helpen zal hij samen met Marc Goethals ( voorzitter van het jeugdbestuur) als ondervoorzitter optreden.

Er zijn volgens voorzitter Wille vier belangrijke pijlers die samen met het bestuur de ploeg staande houden. Er is het jaarlijks Jeugdtornooi waaraan een duizendtal jonge voetballertjes deelnemen.

Met die opbrengst kan een niet onbelangrijk deel van de jeugdwerking betaald worden. Ook de financiële inbreng van de gemeente mag niet onderschat worden.

Uit contact met de andere clubs weet voorzitter Wille dat er geen enkele ploeg in tweede provinciale zoveel subsidie krijgt als KVK Adegem.

Er zijn ook geen clubs die zoals KVK kunnen rekenen op de jaarlijkse financiële steun van de Raad van Eer. Dan zijn er ook de nog de vele sponsors die ieder jaar voor een financiële injectie zorgen.

OP DE GOEDE WEG

Ook schepen van Sport Frank Sierens is er van overtuigd dat KVK Adegem op de goede weg is. De ploeg heeft in het verleden nog moeilijke momenten gekend maar is e steeds bovenop gekomen.

Alles wijst er volgens schepen Sierens op dat dit nu niet anders zal zijn. Over de noodzakelijke investeringen in de infrastructuur voor de jeugd wil de schepen samen met het bestuur van Adegem rond de tafel zitten en kijken welke financiële steun er van de gemeente kan komen.

 


BEVORDERING EN INDIENSTTREDING BIJ DE POLITIE

In het bureau van burgemeester Johan De Roo legde hoofdinspecteur Alain Berckmoes de eed af als hoofd van de sociale politie. Voor zijn bevordering maakte Alain Berckmoes deel uit van het interventieteam.

Inspecteur Dieter Dhooge legde de eed af als lid van de interventiedienst van de politiezone Maldegem. Voorheen was de insopacteur actief in de dispatching in Brussel.

 


TWEE KASSA'S GEPLUNDERD

Afgelopen dinsdag een goed uitziende heer in ongeveer twee uren tijd een kassa's van Maldegemse handelszaken lichter gemaakt. De heer met een beschaafd voorkomen ging telkens op dezelfde manier te werk.

Tijdens zijn eerste bezoek aan de zaak kocht hij iets en betaalde waardoor hij zag hoe de kassa geopend werd. Een tijdje later verscheen hij opnieuw in de zaak en bestelde iets wat de zaakvoerder in de voorraadkamer moest halen.

Van die korte afwezigheid maakte de heer gebruik om de kassa te openen en geld te stelen. Tegen het moment dat de vrouw terug aan de toonbank was stond de heer te kijken alsof er niets was gebeurd. Zij kon de heer niet bedienen omdat wat hij vroeg niet in voorraad was. De man verdween.

Pas toen de zaakvoerster een volgde klant geld moest teruggeven zag ze dat er geld uit haar kassa verdwenen was. De politie werd er bijgehaald en deed de nodige vaststellingen.

Terwijl ze daar mee bezig waren kregen zij een oproep voor een identieke vorm van diefstal een paar honderd meter verder. Via het BIN-Z Kanaal werden alle zelfstandigen die bij BIN-Z zijn aangesloten van de feiten op de hoogte gebracht zodat zij alert konden zijn als er onbekenden bij hen over de loer kwamen.

 


SLECHTE TIJDEN VOOR VOORZITTERS

Het gaar niet goed met de voorzitters van de voetbalverenigingen in Maldegem en zijn deelgemeenten; Bij KSK Maldegem nam Frans Goeminne in 2007 ontslag als voorzitter. Bij Excelsior Donk heeft Piet de Loof zich niet alleen als voorzitter maar volledig uit de ploeg teruggetrokken.

Frank Lammertyn heeft het bestuur van VK Akkers Middelburg laten weten dat hij om professionele redenen op het einde van het seizoen zijn post van voorzitter ter beschikking stelt. Bij KVK Adegem neemt voorzitter Noel Wille op het einde van het seizoen afscheid as voorzitter van de VZW.

Hij komt terug in de VZW als ondervoorzitter. Na die verklaring leek afgelopen vrijdagavond weer alles peis en vree bij KVK Adegem. Het zag er naar uit dat er naast de sportieve heropstanding ook op bestuurlijk vlak beterschap op komst was.

Een paar uren terug liep bij ons bericht binnen dat Marc Goethals, de voorzitter van het jeugdbestuur, zijn ontslag geeft als voorzitter. Of zijn belofte dat hij in de nieuwe VZW ondervoorzitter wordt met dat ontslag komt te vervallen wou voorlopig niemand bevestigen of ontkennen.

 


KOMEN KINDERCARNAVAL EN CARNAVALSFUIF IN HET GEDRANG

De soap rond de carnavalsfuif die op zondag drie februari door drie Maldegemse cafébazen in de Gilde zou georganiseerd worden duurt verder en dreigt nu het kindercarnaval in zijn val mee te slepen.

Het begon met een kwade open brief van de raad van beheer aan het gemeentebestuur. Die Raad nam het de burgemeester en zijn schepenen kwalijk dat zij de Redekiel niet hadden ingelicht over de carnavalsfuif van de drie Cafébazen.

Na een gesprek tussen de drie cafébazen en een delegatie van de Redekiel was er een compromis bereikt en leken alle problemen van de baan. Dat was zonder de eigenaar van de Gilde gerekend.

Die had er genoeg van dat zijn zaal in de media kwam en trok zijn toestemming om er het kindercarnaval en de carnavalsfuif te organiseren in. Zaterdagvoormiddag was er nog een laatste verzoeningsvergadering op het gemeentehuis in aanwezigheid van burgemeester Johan De Roo en schepen Valerie Taeldeman.

Die bijeenkomst heeft echter niets opgelost. De eigenaar van de Gilde bleef bij zijn standpunt en de drie cafébazen zien af van de organisatie van de carnavalsfuif op zondagavond.

ALTERNATIEF

Toen wij zaterdagnamiddag met de raad van beheer van de Redekiel contact opnamen waren zij nog niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hun carnavalsfuif stond gepland op zaterdag twee februari in de Redekiel zelf.

Burgemeester Johan De Roo schoof zaterdagvoormiddag de sporthal Van Cauteren als alternatief naar voor. De Raad van beheer van de Redekiel heeft negatieve adviezen van zowel de brandweer als de politie en ziet de sporthal niet als een alternatief.

De raad sprak er zich zaterdagavond nog niet over uit of zij een kindercarnaval zullen organiseren en of hun carnavalsfuif op zaterdag of zondag wordt georganiseerd en waar die festiviteiten zouden doorgaan.

 


Home
Home
 
Made in France