De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 213 - Week 52 : 23 tot 29 december 2007


ADEGEM KLINKT OP HET NIEUWE JAAR

Het budget dat het Adegems kermiscomité voorzien had voor de winterkermis van 2007 heeft het opgespaard om de Adegemnaren een nieuwjaarsdrink aan te bieden.

Die eerste nieuwjaarsdrink gaat door op zondag 6 januari Alle Adegemnaren zijn dan tussen 10u30 en 14u00 welkom op het kerkplein.

Mochten de weersomstandigheden te bar zijn wordt de nieuwjaarsreceptie met een live optreden van de groep Babel op de speelplaats van de Papaver georganiseerd.

 


NIEUWE BESTEMMING VOOR PELZEN GINEBERGE EN CAFE 't HOEKSKE

Waar vroeger pelzen werden verkocht komen er begin volgend jaar asielzoekers. Waar vroeger de dorst werd gelaafd komt een appartementsgebouw.

Nadat de pelzenwinkel aan de lichten in de Staatsbaan zijn deuren sloot, heeft het gebouw een aantal jaren leeg gestaan. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat het gebouw aangekocht werd door het OCMW.

Het was de bedoeling van het OCMW om op de benedenverdieping van het gebouw een strijkwinkel te openen en de bovenverdieping in te richten als opvang voor asielzoekers.

Die zijn nu vooral in het centrum van Maldegem geconcentreerd. Bij een eerste planning zouden de eerste asielzoekers er kort voor of net na de vakantie hun intrek kunnen nemen.

De plannen van het OCMW zijn na die eerste planning gewijzigd. Omdat er zich ook in Maldegem privé strijkwinkels vestigden besloot het OCMW het privé-initiatief geen concurrentie aan te doen en het borg zijn plannen op om in Adegem een strijkwinkel te openen.

In de nieuwe visie van het bestuur wordt het ganse gebouw gebruikt om asielzoekers op te vangen. Er zal maximum plaats zijn voor 14 personen.

VERTRAGING

"Omdat wij voor de verbouwing van het gebouw beroep gedaan hebben op verschillende aannemers en die soms op elkaar moesten wachten hebben de werken vertraging opgelopen" legde OCMW voorzitster Marleen Van den Bussche uit.

Ook in oktober en november waren de verbouwingswerken nog niet af. Volgens de laatste berichten zal het nog ongeveer een maand duren voor de eerste asielzoekers in Adegem hun intrek nemen.

EEN BEGRIP

Café 't Hoeksken aan de overkant van de Canadezenlaan was een begrip in Adegem. Het was ten tijde van de familie Notteboom een druk bezocht café. Gedurende enkele jaren werden er zelfs abonnementen voor het openbaar vervoer verdeeld.

Langzaam maar zeker ging het met 't Hoekske bergaf. Het stond eerst te huur en daarna te koop. Het bordje te koop is nu vervangen door een groot bord met de melding dat er daar appartementen komen. Opnieuw verdwijnt een stukje vertrouwd Adegem.

 


OCMW MALDEGEM NIET IN DE PROBLEMEN

Veel rusthuizen gaan een onrustige eindejaarsperiode tegemoet. Zij kregen hun eindafrekening van de prefinanciering van het personeel dat zij boven hun toegelaten maximum personeelsbestand tewerkstellen. Die factuur loopt bij de meeste rusthuizen op tot boven de € 35.000.

Een aantal rusthuizen heeft al laten weten dat zij die factuur niet kunnen betalen zonder dat zij de dagprijs voor hun residenten verhogen.

Wij staken ons licht op bij OCMW voorzitster Marleen Van den Bussche. "Wij hebben ook extra personeel in dienst maar dat werd gesubsidieerd. Wij hebben geen brief gekregen. Er zal bij ons dan ook niet gevreesd worden voor een extra verhoging van dagprijs om die reden" gaf de voorzitster ons mee.

 


NIEUWJAARSMATINE IN DEN HOOGEN PAD

Nadat op zondag 23 december het koor Canti Corum, het koor van de Papaver en de muziekmaatschappij De Verenigde Vrienden Adegem hun kerstconcert in de Sint Adtianuskerk hebben gegeven, brengen het koor Thaleia en de fanfare en Drumband Nut en Vermaal op zondag 13 januari om 17u00 een nieuwjaarsmatinee in den Hoogen Pad.

Voor hun concert hebben zowel het koor als de fanfare klassiekers uitgezocht die bij het publiek goed in het oor liggen. Na het concert bieden het koor en de fanfare het publiek een drankje aan.

Kaarten voor dit optreden kosten in voorverkoop €8,00 en zijn te koop bij de leden van de fanfare en het koor.

 


GROTE BELASTINGEN BLIJVEN ONVERANDERD

Weinig verrassingen tijdens de laatste bijeenkomst van de gemeenteraad in 2007. Op de dagorde stonden vooral punten die me de financiën van de gemeente te maken hebben.

Schepen van Financiën Remi De Jaeger was afgelopen woensdagavond dan ook het meest aan het woord. Zoals hij tijdens de verkiezingscampagne beloofd had heeft hij de grote belastingen niet verhoogd.

De aanvullende belasting op de personenbelasting blijft op8% en de opcentiemen blijven behouden op 1350. Dat er ondanks het gelijk blijven de gemeente toch meer inkomsten van die belastingen verwacht komt volgens schepen De Jaeger door de aangroei van de bevolking en de verhoging van de lonen van de inwoners.

VERHOGINGEN

Er zijn wel enkele belastingen die verhogen maar daar had zelfs de oppositie geen probleem mee. Om grondspeculatie tegen te gaan wordt de belasting op de niet-bebouwde kavels in de niet-vervallen verkavelingen gevoelig verhoogd.

Voor de eerste kavel moet er twee jaar na de aankoop jaarlijks een bedrag van €150 betaald worden. Voor de tweede en volgende kavel komt er telkens €50 bij. Wie elf kavels heeft, betaalt in 2008 voor zijn elfde kavel €650 in plaats €496.

Die verhoging mocht volgens Groen! nog hoger liggen. Ouders met kinderen ten laste worden voor ieder kind ten laste voor een kavel vrijgesteld van die belasting.

Omdat vastgesteld is dat veel mensen met een tweede verblijf in Maldegem, en doorlopend op dat tweede verblijf wonen en meestal om belastingsredenen enkel administratief in een andere stad of gemeente ingeschreven zijn, wordt de belasting op de tweede verblijven gewijzigd.

De belasting op de tweede verblijven met een oppervlakte van 25m² of minder blijft behouden op €111 per kwartaal. Voor de verblijven groter dan 25m² wordt de belasting opgetrokken toto €162 per kwartaal.

Er is ook nog een aanpassing van de belastingen op de terrassen en de bedrijven die hun koopwaar op het trottoir uitstallen. Die bedroeg tot dit jaar €10 per jaar per m². Die wordt nu op €3 per m² oer kwartaal gebracht.

AFGESCHAFT

Er zijn ook verlaging of afschaffing van enkele belastingen. E belasting op de economische bedrijvigheid die alle zelfstandigen moesten betalen werd gewijzigd.

Alle zelfstandigen en bedrijven die hun activiteit in een ruimte van minder dan 200m² uitoefenen moeten die belasting niet meer betalen. Meer dan 900 mensen in Maldegem profiteren van die verlaging.

Goed nieuws is er ook voor de bezoekers van de bibliotheek. Zij moeten vanaf 2008 hun jaarlijks inschrijvingsgeld van €7 niet meer betalen.

 


HEEFT KVK FYSIEK TE WEING ?

Met de komst van Trainer Dhaemers en de terugkeer van Noël Wille op de post van de voorzitter waait er een nieuwe wind door KVK Adegem.

Trainer Dhaemers is ook na de overwinning tegen Latem niet blind voor de tekortkomingen in zijn team. Dat de ploeg het in de tweede helft steeds moeilijk heeft om overeind te blijven is te wijten aan een achterstand op conditioneel vlak vertelde hij aan onze collega's van het Nieuwsblad.

Daarom wordt er ook tijdens de winterstop verder getraind. Zorgen dat de ploeg uit de degradatiezone geraakt is voor de trainer de eerste opdracht in de tweede ronde.

 


ONTHAALMOEDERS KRIJGEN GEMEENTELIJKE PREMIE

Vanaf 2008 kunnen onthaalmoeders die een erkenning hebben van Kind en Gezin of onder de vleugels van KVLV werken jaarlijks bij de gemeente een premie aanvragen.

Iedere onthaalmoeder of onthaalgezin krijgt een vergunning voor de opvang van een aantal kinderen. De gemeentelijke premie bedraagt €30 per kind.

Die premie wordt niet automatisch aangevraagd. Hij moet jaarlijks aangevraagd worden en bij die aanvraag moet de erkenning gevoegd worden.

 


GEMEENTE SCHAFT THUISOPVANG VAN ZIEKE KINDEREN AF

De gemeentelijke kinderopvang die wij nu in Adegem, Kleit en Maldegem kennen is gestart als een thuisopvang voor zieke kinderen. Die werd destijds opgericht door toenmalig schepen van sociale zaken Georges Gobeyn.

Het duurde niet lang op de gewone kinderopvang nam de bovenhand. Het succes van die kinderopvang is zo groot dat alle personeel in de kinderopvang is tewerkgesteld.

Daarom heeft de gemeente besloten om de thuisopvang van zieke kinderen af te schaffen. De ouders komen daardoor niet in de kou te staan.

Opmerkelijk is wel dat tijdens de bespreking van dit punt aan de reactie van heel wat raadleden te zien was dat zij er niet van op de hoogte waren dat nu alle ziekenfondsen een thuiszorg voor zieke kinderen in hun pakket aanvullende verzekering hebben.

 


REGIONAAL LANDSCHAP MEETJESLAND VIERDE UITBREIDING IN ADEGEM

Wij moeten zorgen dat ons milieu behouden blijft. Daar moeten wij met zijn allen aan werken is de stelregel van het Regionaal Landschap Meetjesland

Voor zijn laatste algemene vergadering van 2007 zakte het Regionaal Landschap Meetjesland af naar den Hoogen Pad. Het was een feestelijke vergadering.

Het regionaal Landschap Meetjesland vierde zijn officiële uitbreiding tot 10 gemeenten. Ondanks de koude en de mist waren toch nog een 150 tal milieubewuste Meetjeslanders naar Adegem afgezakt.

In zijn inleiding riep voorzitter Geert De Roo de Meetjeslanders op om oog te hebben en trots te zijn op hun milieu en op het prachtige panorama dat het landschap hen biedt.

Peter Quataert, de coördinator van het regionaal Landschap Meetjesland, onderstreepte dat het landschap van het Meetjesland rijk is door zijn verscheidenheid. Zijn woorden werden kracht bijgezet door het natuurfilmpje dat werd vertoond.

Het is volgens de heer Quataert onze taak om ons landschap in al zijn verscheidenheid in stand te houden. De VZW staat klaar om naast het nemen van initiatieven ook mensen en verenigingen met raad en daad bij te staan als zij initiatieven nemen om het milieu in de ruime zin van het woord te beschermen of te verbeteren.

NOG GEEN STANDPUNT

In het forum gesprek liet minister Crevits die aanwezig moest zijn op het congres van haar partij zich vervangen door haar rechterhand de heer Verheecke. Ook Guido Steenkiste die al meer dan 35 jaar opkomt voor het milieu zat in het panel.

Alle panelleden waren het eens over de nood aan zorg en bescherming van het milieu en de wisselwerking die er moet komen tussen economie en ecologie. Die noodzaak werd nog eens benadrukt met een stukje uit de film van Al Gore.

Nu de uitbreiding van het regionaal Landschap Meetjesland officieel is werd het nieuw charter van de VZW door vertegenwoordigers van alle gemeenten die in de VZW vertegenwoordigd zijn ondertekend

Anders lagen de kaarten toen de mogelijke verbreding van het kanaal ter sprake kwam. Guido Steenkiste liet er geen twijfel over bestaan dat hij geen goed woord over heeft voor die mogelijke verbreding. Een verbreding is voor hem een aanslag op het milieu.

Er zijn volgens de heer Steenkiste andere mogelijkheden om het transport via het water te regelen maar die worden niet of onvoldoende onderzocht.

De andere panelleden waarden genuanceerder. Zij willen eerst de resultaten afwachten van de studie die momenteel loopt. Die werkgroep zou in zijn studie alle positieve en negatieve aspecten die bij een mogelijke verbreding van het kanaal onder de loep nemen.

De Algemene Vergadering werd afgesloten met ondertekening van het Charter van de VZW. Eerst waren het vertegenwoordigers van de verschillende gemeenten deel uitmaken van de VZW.

Daarna was het de beurt aan alle leden van vergadering om hun handtekening te zetten. Pas daarna mochten zij aanschuiven voor een drankje en een hapje.

 


Het Adegem net team wenst al onze lezers een zalige kerst toe


Home
Home
 
Made in France