De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 212 - Week 51 : 16 tot 22 december 2007


DE POST SCHRAPT OOK DAVID VAN HUN LIJST

Nadat hij voor de tweede maal zijn enquêteformulier van De Post met de vermelding " GEEN POSTPUNT GEEN ENQUÊTEFORMULIER" had teruggestuurd kreeg David, een van de webmasters van www.adegem.net, bericht van De Post dat hij op de lijst werd geplaatst van de personen die geen reclameformulieren van De Post meer wensen te ontvangen.

David is niet de enige die een dergelijke brief heeft ontvangen. Samen met mij hebben nog andere inwoners van Adegem die hun formulier met dezelfde opmerking terugstuurden, een paar maanden terug al een dergelijke brief van De Post ontvangen.

Wij hebben niet gevraagd om geschrapt te worden. Wij hebben enkel een PostPunt in Adegem gevraagd.

 


DE KERSTMAN IS IN HET LAND

Een week nadat Sinterklaas zich terug heeft getrokken deed de kerstman zijn intrede. Een van de eerste plaatsen die hij bezocht was het pompstation Cuelenaere in de Staatsbaan.

Naast een reductie op de prijs zorgde hij ook nog voor een geschenkje en een drankje voor iedereen die zaterdag bij hem ging tanken.

 


KERSTCONCERT IN DE SINT ADRIANUSKERK

Zondag 23 december organiseren De Verenigde Vrienden Adegem, het versterkt Canti Corum koor en het koor van de Papaver een kerstconcert in de Sint Adrianuskerk.

Na het concert dat om 19u00 begint is er een gezellig samenzijn met een drankje op het kerkplein. In geval van slecht weer wordt dat onderdeel van het programma naar een zaal verplaatst.

De opbrengst van het kerstconcert is bestemd voor de VZW De Vierklaver.

 


EEN STUKJE ADEGEMSE GESCHIEDENIS IN 13de JAARBOEK

Walter en Hugo Notteboom stelden in het Maldegems gemeentehuis het 13de jaarboek van de heemkundige kring het Ambacht Maldegem voor

Hoewel er een gepland onderwerp niet tijdig klaar was, telt het 13de jaarboek van de Heemkundige Kring het ambacht Maldegem toch nog ruim 300 bladzijden. Het boek wordt opgefleurd met 200 foto's en tekeningen.

Voor het eerst prijkt ook een filmdiva op de cover van het boek Dat heeft te maken met de bijdrage van Hugo Notteboom over de cinema' s in Maldegem.

Het waren Walter Notteboom als voorzitter van Het Ambacht Maldegem, en Hugo Notteboom als schrijver van de omvangrijkste bijdrage, die vorige week zaterdag het 13de jaarboek in een volgelopen trouwzaal voorstelden.

Het schrijversteam van de Heemkundige Kring vindt ieder jaar nog altijd voldoende gebeurtenissen in de geschiedenis van Adegem, Maldegem en Middelburg om een aantrekkelijk jaarboek samen te stellen.

Dat wij belangstelling hebben voor de geschiedenis van ons dorp blijkt uit het aantal mensen dat zich het boek aanschaffen. Wie de ganse reeks heeft, heeft een groot gedeelte van de geschiedenis van Adegem, Maldegem en Middelburg in zijn bibliotheek.

VLIEGPLEIN

Ook in het 13de jaarboek komt de geschiedenis van Adegem uitgebreid aan bod. De volledige volledige geschiedenis van het Vliegplein is nog niet in boekvorm uitgegeven.

Walter Notteboom brengt in het jaarboek een uitgebreide bijdrage over het vliegveld van Adegem en Maldegem dat tijdens WO II in onze regio een belangrijke rol heeft gespeeld.

In zijn artikel zitten ook getuigenissen van mensen die het leven op het vliegveld tijdens de oorlog van dichtbij of veraf hebben meegemaakt.

In het boek zijn naast foto's ook een kaart van het Vliegveld zoals het er heeft uitgezien in het jaarboek opgenomen. Ook de hangaars waarin nu nog opschriften in het Duits en het Italiaans te zien zijn werden in het boek opgenomen.

PASTOOR

Naast zijn rubriek "Het gebeurde 100 jaar geleden" die in alle jaarboeken voorkomt blikt Jozef Dobbelaere in het jongste jaarboek terug op het verenigingsleven in Adegem eind de jaren vijftig.

Centraal in die bijdrage staat de inhuldiging en het parochiaal werk van pastoor De Malsche. Naast pastoor De Malsche worden in die terugblik ook de onderpastoors Boudonck en Vranckx niet vergeten. Zij speelden een actieve rol in het verenigingsleven uit die tijd. Het was ook in die periode dat het Jeugdhuis gebouwd werd.

CINEMA' S

Hugo Notteboom heeft de afgelopen maanden de geschiedenis van de cinema' s in Maldegem uitgepluist. Wij herinneren ons nog de Cecilia die later de Royal werd, de Schouwburg en de Rio en De Gilde.

In de zaal werden maar af en toe films gedraaid. Uit de bijdrage van Hugo Notteboom leren wij dat de eerste vergunning voor het vertonen van films in een zaal in 1919 door de gemeente werd afgeleverd.

Cinema Moderne stond in de Bogaardestraat. Enkele maanden later opende de Splendit in de Edestraat zijn deuren en nog in 1920 kreeg ook de Burgersgilde in de Stationsstraat toestemming om films te vertonen. In zijn bijdrage staat Hugo ook stil bij de censuur die in die jaren uitgevoerd.

Die kwam niet alleen van de kerkelijke overheid maar ook van het gemeentebestuur. Wie veel volk in zijn zaal wou krijgen die programmeerde een film die kritiek kreeg of van de kerk of van het gemeente bestuur of van allebei.

Ook aan de teleurgang van de cinema's in Maldegem besteed Hugo aandacht. Als toemaatje kregen de mensen die de voorstelling van het 13dejaarboek bijwoonden filmpjes getoond die destijds door de familie De Lille werden opgenomen en in hun zaal vertoond.

TROTS

Schepen van cultuur Frank Sierens mocht het eerste exemplaar van het 13de jaarboek in ontvangst nemen. Hij had ook veel belangstelling voor de gebundelde cursiefjes van Hendrik Van De Rostyne. Die cursiefjes verschenen de afgelopen jaren in het weekblad Vrij Maldegem.

Maldegem mag volgens schepen Frank Sierens trots zijn op de heemkundige Kring. Er zijn volgens hem weinig steden en gemeenten die over een dergelijke groep idealisten beschikken die er voor zorgen dat de geschiedenis van hun dorp voor het nageslacht wordt bewaard. Hij roept de leden van Het Ambacht Maldegem op om de pen nog lang niet neer te leggen.

 


FIT BLIJVEN IN 'T WARMHOF

Langzaam maar zeker wennen de residenten in hun nieuwe woonst. "Ik voel me hier al thuis" vertelde Malvina ons toen we haar met enkele ander bewoners in de publieke ruimte aantroffen terwijl ze aan de samen met andere residenten en de kinesist aan de conditie werkt.

 


KVK ADEGEM ZOEKT NIEUWE VOORZITTER

Zoals we een paar weken terug aankondigden moesten er ook op bestuurlijk vlak bij KVK Adegem knopen doorgehakt worden. Marc De Nys ( afkomstig uit Kaprijke) die sedert enkele maanden bij KVK op de voorzittersstoel zit houdt het voor bekeken.

Het was een publiek geheim dat de samenwerking tussen de nieuwe voorzitter en een deel van het bestuur en het jeugdbestuur stroef liep.

Noel Wille die nog altijd voorzitter is van de VZW wordt nu opnieuw (tijdelijk) sportief directeur. "Het is niet de bedoeling dat ik opnieuw voorzitter wordt. De ploeg is opnieuw op zoek naar een voorzitter. Wij zijn ook op zoek naar mensen die het bestuur willen versterken" vertelde ons voorzitter Wille.

Hij hoopt de komende dagen en weken de plooien binnen de club glad te kunnen strijken.

 


GESLAAGDE SENIORENBEURS

Seniorenverenigingen en beroepsverenigingen en diensten kregen de gelegenheid om zich aan de senioren voor te stellen.

De inkom van 't Warmhof was het decor van de eerste seniorenbeurs die door het sociaalhuis werd georganiseerd. De beurs gaf de senioren de gelegenheid om tussen 13u30 en 17u00 in contact te komen met alle verenigingen en diensten die er zijn om hen het leven zo aangenaam als mogelijk te maken.

Het was ook een gelegenheid om het nieuw rusthuis te bezoeken. Voor iedere bezoeker waren er in de cafetaria twee pannenkoeken en een kop koffie.

Aan de hand van de bestelde pannenkoeken wordt het aantal bezoekers op 500 geraamd. Niet alleen de senioren van Maldegem hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt. Ook mensen van Knesselare en Zomergem kwamen op de seniorenbeurs af.

GESLAAGD

Zowel OCMW voorzitter Marleen van den Bussche als Koen Cromheecke, een van de organisatoren van de seniorenbeurs, waren tevreden over de belangstelling en het verloop van de namiddag. " Zowel de senioren als de standhouders waren tevreden over de namiddag.

Wij hebben, omdat wij het praktisch haalbaar wilden houden, aanvragen van bedrijven om een plaats te krijgen op de beurs geweigerd. Wij dachten ook dat het om een eenmalig initiatief zou gaan.

De mensen die hier deze namiddag waren hopen dat de seniorenbeurs om het jaar om toch minstens om de twee jaar wordt georganiseerd. Wij gaan dat binnen het sociaal huis bekijken.

Als er in de toekomst nog een seniorenbeurs komt, zal er voor meer ruimte gezorgd worden zodat wij nog meer standen kunnen inrichten" vertelde ons Koen Cromheecke omdat er in 't Warmhof niet meer ruimte kan vrijgemaakt worden wordt gedacht aan een tent voor de ingang van 't Warmhof.

 


BRANDWEERKOPRS ROND DE FEESTTAFEL

Ter gelegenheid van het Sint Barbarafeest stond voor de leden van het Maldegemse Maldegems brandweerkorps en de ambulanciers in Gasthof Sint Marie de feesttafel gedekt.

Zoals het in het verleden wel meer gebeurd moest ook dit jaar tijdens het feest ploegen uitrukken om hulp te bieden bij een ongeval.

Het feest was ook een gelgenheid om een aantal leden van het korps te bevorderen of een ereteken op te spellen.

 


GRENSGEMEENTEN HULDIGDEN HUN KAMPIOENEN

In het gemeentehuis van Sint Laureins werden vrijdagavond de krulbol en Gaaibolkampioenen van de Verbroederde Grensgemeenten gehuldigd.

Dit jaar speelden noch bij de krulbolders noch bij de gaaibolders speelden de Adegemse deelnemers een rol van betekenis.

 


WIJNPROEVEN MET GUIDO ARDEEL

In een van de lokalen van MEVOC leert Guido Ardeel mensen hoe zijn nog meer van wijn kunnen genieten

Op 15 augustus zagen we Guido Ardeel op in het gemeentehuis van Maldegem zijn verhaal doen over zijn jeugd in Maldegem. Guido woont nu in Knokke maar we zien hem op TV als de NMBS slecht nieuws moet aankondigen.

Via zijn loopbaan bij de NMBS heeft hij een flink stuk van de wereld gezien. Hij komt echter nog altijd graag terug naar zijn geboorte streek.

Guido kan genieten van een goed glas bier maar wijn is zijn passie. Wij troffen hem in een van de lokalen van Mevoc op het industrieterrein aan.

Daar leerde hij cursisten alles wat zij moeten weten over Franse en wereld wijnen. "Hoe meer je weet over de wijn en de streek waar hij gemaakt wordt, hoe meer je van zijn smaak geniet" zegt Guido.

Om Sommelier Conseil te worden moest hij eerst drie jaar les volgen in België en dan een stage doen aan de wijnuniversiteit van Suze-La- Rousse In 2007 heeft hij een aantal cursussen in Maldegem gegeven.

Het is de bedoeling om ook volgend jaar cursussen in Maldegem te organiseren. Wie belangstelling heeft voor die cursussen kan daaromtrent informatie vinden op www.syntra-mvl.be of www.vlaamsewijnacademie.be

 


ORKA MALDEGEM WINT 88 KG WIJN

De wijnverkoop was ook dit jaar een van de belangrijkste pijlers van de actie Kom Op Tegen Kanker. In overleg met de leveranciers van de wijn werd onder de mensen en verenigingen die voor de actie wijn verkochten een tombola georganiseerd.

De persoon of vereniging wiens naam getrokken werd kreeg zijn gewicht in wijn. Dit jaar kwam OKRA Maldegem uit de urne

Donderdagavond mocht het bestuur van OKRA Maldegem 88kg wijn in ontvangst nemen.

 


Home
Home
 
Made in France