De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 211 - Week 50 : 09 tot 15 december 2007


MET JACKY PAUWELS OP REIS DOOR
DE FRANSE REVOLUTIE

Met zijn nieuw boek neemt Jacques ( in Adegems zegt iedereen Jacky) Pauwels zijn lezers mee naar het Parijs tijdens de Franse revolutie.

Enkele weken terug was Jacky Pauwels nog even te gast bij Marnix in de dr. Herrebautlaan. Het was voor hem een gelegenheid om zijn vriend zijn nieuwste boek voor te stellen. Jacky is niet alleen reisleider.

Voor hij ruim 35 jaar terug naar Canada vertrok studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Zijn doctoraten geschiedenis en politieke wetenschappen behaalde hij aan de universiteit van Toronto.

Voor hij zich volledig toelegde op de wereld van het reizen doceerde hij aan verschillende universiteiten in Canada. Hij ontpopte zich ook als een kritisch schrijver. Met "Het Parijs van de Sansculotten", die nu van de persen is gerold, is de uitgeweken Adegemnaar niet aan zijn proefstuk toe.

Eerder publiceerde hij reeds in Canada, VS, Duitsland, Italië, Spanje Cuba, Nederland en België. Van hem verschenen ondermeer: De mythe van de goede oorlog, Amerika en de tweede Wereldoorlog, De Canadezen en de bevrijding van België 1944-45 en Een geschiedenis van de namen van landen en volkeren.

Ook in zijn nieuwste boek dat bij de uitgeverij EPO in Berchem /Antwerpen werd uitgegeven staat opnieuw een belangrijke periode in de geschiedenis centraal. Met "Het Parijs van de Sansculotten" neemt de auteur zijn lezers mee naar het Parijs van tijdens de Franse revolutie met een knipoog naar het Parijs van nu.

Het is geen boek voor specialisten maar voor mensen die iets meer willen weten over deze belangrijke periode in de geschiedenis van Parijs en Frankrijk. Met een oog voor detail weet Jacky in een vlotte en frisse vertelstijl het interessante en wezenlijke attent te maken.

Bij het verslinden van het boek kan de lezer zich makkelijk inleven in het Parijs uit die woelige periode. Het boek kost in de boekhandel €19,50. Het kan ook besteld worden bij de uitgeverij www.epo.be of bij Jacky zelf [email protected] of www.jpauwels.net.

Dat Het Parijs van de Sansculotten zeker het laatste boek van Jacky niet is konden we opmaken uit een gesprek die we met hem hadden toen hij Een geschiedenis van de namen van landen en volkeren bij de Gezinsbond in Adegem kwam voorstellen.

 


DE PAPAVER KRIJGT LANGLOPENDE ERFPACHT

Een gedeelte van de leerlingen van de Papver volgt lessen in de gebouwen die eigendom zijn van de scholengemeenschap. De hoogste klassen van de Papaver volgen hun lessen in gebouwen die eigendom zijn van de gemeente.

De huurovereenkomst van die gebouwen loopt af op 31 augustus 2008. Er werd de afgelopen maanden onderhandeld tussen het gemeentebestuur en de inrichtende macht van de Papaver.

De gebouwen aankopen is voor de school niet haalbaar. Omdat de huur zo laag ligt is de gemeente niet van plan om zelf grote kosten aan de lokalen te doen. De papaver wil zekerheid hebben voor een lange periode.

Dan zou het schoolbestuur voor de voor hen noodzakelijke veranderingen aan de gebouwen beroep kunnen doen op subsidies van de Dienst infrastructuur van het Gesubsidieerd Onderwijs.

Daarom werd onderhandeld over een langlopende erfpacht. Tijdens de gemeenteraadszitting van 5 december keurde de Maldegemse gemeenteraad een erfpacht van 50 jaar goed. De Papaver betaalt de gemeente per jaar €125,00 aan pacht

 


ADEGEMS VOLKSTHEATER STEUNT NOOD ZOEKT TROOST

Het Adegemse Volkstheater doet meer dan toneelliefhebbers een gezellig avondje uit bezorgen. Het toneelgezelschap heeft ook oog voor mensen en verenigingen die zich inzetten voor de zwakkeren in onze maatschappij.

Ieder jaar schenkt het AVT na hun optredens in november een bedrag aan een goed doel. Dit jaar werd een delegatie van het bestuur van Nood Zoekt Troost Adegem uitgenodigd naar den Hoogen Pad.

Daar mochten zij een cheque voor hun werking in ontvangst nemen. Met ontspanningsnamiddagen en een jaarlijks geschenkje zorgt Nood Zoekt Troost er mee voor dat Adegemse zieken en gehandicapten zicht niet uitgesloten voelen.

De werking van Nood Zoekt Troost draait volledig op vrijwilligers en wordt gefinancierd door schenkingen van mensen en verenigingen met een hart.

 


AANPASSING MAXIMUMSNELHEID LANGS ADEGEMSE WEGEN

Op de N499 tussen Eeklo –Adegem- Ursel en Aalter wordt er uniformiteit gebracht in de toegelaten maximumsnelheid. Die wordt overal behalve in de stroken waar nu al een maximum van 50km/u geldt, teruggebracht tot 70km/u.

Op de N9 wordt de maximumsnelheid tussen de Gentsesteenweg en de Hillestraat teruggebracht tot 50km/u.

 


DE SINT TEGEN PESTKOPPEN

Tijdens zijn bezoek aan den Hoogen Pad ontpopte de sint zich als een klasse entertainer.

In een optreden met zijn Zwarte Pieten maakte hij de honderden kinderen die naar den Hoogen Pad waren afgezakt duidelijk dat pestkoppen niet op de sympathie en gulheid van de Sint en zijn knechten moesten rekenen.

Na de show mochten de kinderen een voor een bij de sint komen

 


BELASTINGEN STIJGEN NIET AFVOERVERGOEDING WEL

Vorige week bevestigde schepen van financiën Remi De Jaeger ons nog voor er sprake was van extra financiële steun van de Vlaamse regering aan de gemeenten dat de grote belastingen in Maldegem in 2008 niet stijgen.

Die belofte had hij gedaan nadat hij begin januari opnieuw als schepen van financiën werd aangesteld. Tijdens de eerste raadzitting van december keurde de meerderheid wel de verhoging van de afvoervergoeding goed.

Die afvoervergoeding wordt berekend op het aantal m² water dat een gezin of een bedrijf verbruikt. Het bedrag van die afvoervergoeding vinden we terug op de factuur van de MVW. Tot dit jaar bedroeg die vergoeding 0,6934 euro/m³.

Vanaf 1 januari wordt die vergoeding opgetrokken tot 1,1851euro/m³. Volgens burgemeester Johan De Roo en schepen De Jaeger wordt het hoogst toegelaten bedrag van die vergoeding in alle gemeenten van het Meetjesland toegepast.

Met de inkomsten van de afvoervergoeding zal een deel van de kosten van de aanleg van rioleringen betaald worden.

 


KLEINE INGREPEN LEVEREN GOEDE RESULTATEN OP

Voor de opmaak van het Masterplan ter bestrijding van wateroverlast betaalt de gemeente € 84.320. Dat plan heeft niet alleen alle probleemgebieden in kaart gebracht.

Het heeft voor die probleemgebieden ook oplossingen voorgesteld. Voor een deel van die probleemgebieden moet de gemeente uitmaken voor welke oplossing er gekozen wordt.

Voor andere probleemgebieden moeten er afspraken gemaakt worden tussen de gemeente, de provincie en of het Vlaams Gewest. Die oplossingen die de komende jaren zullen uitgevoerd worden zullen de gemeente een pak geld kosten.

Tijdens de bespreking van de factuur van het Masterplan merkte de burgemeester op dat zowel de gemeente, de provincie als het Vlaams Gewest niet gewacht hebben op het Masterplan om een aantal werken in en rond de waterlopen en probleemgebieden uit te voeren.

De regenval van de afgelopen weken heeft volgens de burgemeester aangetoond dat de uitgevoerde werken hun nut hebben bewezen. Over het Masterplan en de voorgestelde ingrepen zullen de raadsleden op een speciale commissievergadering meer uitleg krijgen.

 


DE SINT KREEG HULP

Zondagnamiddag was Sinterklaas te gast in café Damberd, de thuisbasis van de Kasseikes. Omdat hij het zondag zodruk had kon de Sint er maar een uurtje blijven.

Daarom riep hij de hulp in van het prinsenpaar van de Kasseikes om het lekkers uit te delen.

 


JONG EN OUD GENOOT VAN KASSEIKEMIS

Nadat ze zaterdagavond eerste de voeten onder de feesttafel hadden gestoken en daarna gefeest tot in de kleine uurtjes, waren de kermisklanten van de Kassei zondagnamiddag al terug in kermisstemming. Bij het binnenkomen van de feestzaal kon je niet naast de pannenkoekenbakkende moeders kijken.

Ook de sint zou in de loop van de namiddag naar Kasseikermis afzakken Hij had laten weten dat enkel de kinderen die een gekleurde tekening voor hem hadden gemaakt snoep en geschenken zouden krijgen. Van zodra ze dat wisten begonnen de 38 aanwezige kinderen naarstig te kleuren.

Op zondagnamiddag staat er een schieting op het programma van Kasseikermis. Dat je niet groot moet zijn om met succes pijl en boog te hanteren werd door de jongste deelnemer aan de schieting bewezen.

 


WIE WORDT AMBULANCIER

Omdat de meeste ambulanciers ook behoren tot het vrijwilligers brandweerkorps, gebeurt het wel eens dat als zowel de brandweer als de ambulances moeten uitrukken, er te weinig of maar net genoeg ambulanciers vrij zijn.

Om dat in de toekomst te voorkomen wil de gemeente een aantal ambulanciers aanwerven die na het volgen van een cursus en het afleggen van de nodige proeven en testen enkel als ambulancier zullen ingezet worden.

Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met het college van burgemeester en schepenen.

 


DE SINT EN DE SMURFEN OP BEZOEK BIJ JEUGD KVK ADEGEM

De grote kindervriend had voor de jongste voetballertjes van KVK Adegem naast snoep en geschenken ook nog wat sportieve raad.

Niet alleen de Sint en zijn knechten kwamen op bezoek bij de jeugdspelers van KVK Adegem. Ook de smurffamilie vond haar weg naar de kantine van KVK. Ze zorgden zowel voor als na het bezoek van de Sint voor een spetterende show.

 


EEN ZWALUW MAAKT DE LENTE NIET

Filip Dhaemers was nog maar een viertal dagen trainer van KVK Adegem of de ploeg pakte een 3-4 verwinning op het veld van Machelen. "We zagen weer een ploeg" klonk het bij de meegereisde supporters.

Met de drie gewonnen punten stijgt KVK al enkele plaatsen in de rangschikking. Er was wel een goed gevoel binnen de ploeg maar iedereen weet dat een zwaluw de lente niet maakt.

Daarom wordt er uitgekeken naar de wedstrijd tegen Bellem. Als thuis tegen Bellem punten gepakt worden zal de ploeg met vertrouwen de winterstop ingaan.

Ondertussen is het nog altijd niet windstil geworden in de bestuurskringen. Ook daar moeten dringend belangrijke knopen worden doorgehakt.

 


VINCI PARK OOK ACTIEF IN DE UITGEBREIDE BLAUWE ZONE

In oktober keurde de gemeenteraad de uitbreiding van de blauwe zone goed in een deel van de Stationsstraat in Maldegem.

Wie nu vanaf het rondpunt van de N9 het centrum van Maldegem binnenrijdt moet er rekening mee houden dat de blauwe zone vanaf nu begint aan het kruispunt van de Stationsstraat en het Stationsplein.

Nu de gemeenteraad de opdracht van Vinci Park heeft uitgebreid met het een deel van de Blauwe Zone, zullen er vanaf nu ook in dat gedeelte van de zone bonnen worden uitgeschreven.

Er komt volgens burgemeester De Roo voor die uitbreiding geen inloopperiode. Er zullen wel borden geplaatst worden die de uitbreiding van de zone aanduiden.

 


Home
Home
 
Made in France