De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 210 - Week 49 : 02 tot 08 december 2007


ELISABETHRUSTHUIS KLAAR VOOR DE SLOOP

De dag dat de laatste residenten uit het Elisabethrusthuis rusthuis vertrokken werd het stil en verlaten in en rond het rusthuis.

Met de verhuis van de 34 residenten naar 't Warmhof in Maldegem hield het Elisabethrusthuis in Adegem op te bestaan. De eerste dagen werd er door de familie van de residenten en door het personeel van het OCMW nog wat gerief opgehaald.

Daarna werd het stil en verlaten in en rond het rusthuis. Een toekomst is er niet meer voor de gebouwen waarvan het oudste gedeelte dateert van 1871.

Voor het bestuur van het OCMW staat het vast dat de gebouwen gesloopt worden. Over de nieuwe bestemming van de gronden waarop het rusthuis staat is er in het OCMW geen beslissing genomen.

AFGESPRONGEN

Drie jaar terug lag de toekomst van de gronden wel zo goed als vast. De onderhandelingen tussen het OCMW van Maldegem en Morgenster uit Sijsele en een sociale bouwmaatschappij waren in een beslissende fase.

Op de gronden zou een nieuw privé rusthuishuis worden opgetrokken. Daarnaast zouden er op de aanpalende gronden ook serviceflats, bejaarden en sociale woningen worden opgetrokken. De ontwikkelingen in de Warande hadden een negatieve invloed op de afronding van die onderhandelingen.

De Warande veranderde van eigenaar en kreeg daardoor ook het statuut van rusthuis. Daardoor was het voor de Morgenster niet meer interessant om zijn uitbreidingplannen in Adegem door te voeren. Die uitbreidingsplannen krijgen nu vorm in Sijsele zelf.

Doordat er geen nieuw rusthuis komt was ook de sociale bouwmaatschappij niet onmiddellijk meer geïnteresseerd in het project. Het Maldegems OCMW heeft voorlopig nog niet uitgemaakt wat er in de toekomst met de gronden zal gebeuren.

GEBARRICADEERD

Het grootste deel van de ramen op het gelijkvloers zijn als bescherming tegen vandalen en krakers gebarricadeerd.

Wanneer het Elisabethrusthuis met de grond gelijkgemaakt wordt staat nog niet vast. Voor die karwei is ook een slopingsvergunning nodig. In afwachting van de die sloop wil het OCMW en de gemeente voorkomen dat de gebouwen het doelwit worden van vandalen en of krakers.

In de loop van vorige week werden de ramen op het gelijkvloers gebarricadeerd. Een wandeling rond het gebouw leerde ons evenwel dat er voor de ramen aan zuidzijde van het gebouw nog geen barricades werden opgetrokken.

De gebarricadeerde vensters kunnen we voorkomen dat de ramen op het gelijkvloers worden ingegooid. Vandalen of krakers beletten om het gebouw binnen te dringen kunnen de barricades in hun huidige vorm niet voorkomen. De deuren zijn, omdat er vermoedelijk nog af en toe mensen moeten binnen zijn, nog niet gebarricadeerd.

 


OP HET KERKHOF ZIJN DE HOGE MASTEN VERDWENEN

Niet vandalen maar het personeel van de gemeente heeft de hoge masten verwijderd. Het uitzicht van het Adegem kerkhof werd voor een deel bepaald door de hoge masten die er opstonden.

Die hoge masten zorgden er ook voor dat een deel van het kerkhof onttrokken werd aan het zicht van de mensen die er op wandelden of er passeerden. De aanwezigheid van die masten zorgden ook voor extra onderhoud van de grafzerken hun onmiddellijke omgeving.

Opmerkingen over dat extra onderhoud en het feit dat er in de late namiddag van Allerheiligen of in de vroege morgen van Allerzielen vandalisme op het kerkhof werd gepleegd, heeft er de gemeente doen toe besluiten om de hoge masten te verwijderen. Zij zullen vervangen worden door lage beplanting.

Van schepen Antoine Pauwels vernamen wij dat in de toekomst net als in Maldegem ook de ingang van het kerkhof in Adegem 's avond zal afgesloten worden.

De constructies om bij slecht weer, de kist en de mensen die op het kerkhof afscheid nemen van de overledene te beschermen tegen regen en wind, zijn ondertussen in Maldegem, Adegem en Kleit aangekomen.

 


HUGO NOTTEBOOM NAM AFSCHEID ALS BIBLIOTHECARIS

Het waren bekenden die donderdagavond als laatste bij Hugo een boek ontleenden.

Donderdagavond zette Hugo Notteboom een punt achter zijn 43 jarige loopbaan als bibliothecaris. Er zijn maar weinig bibliothecarissen die op zo een lange staat van dienst kunnen terugblikken.

Het was in 1964 dat Hugo in Oostwinkel als bibliothecaris begon. "Omdat de bibliotheek op subsidies aanspraak zou kunnen maken moest ik over het diploma van bibliothecaris beschikken.

Dat behaalde ik een paar jaar later" herinnert Hugo het zich alsof het pas gisteren gebeurd was. Bibliothecaris was in die periode meer een roeping dan een beroep of bijberoep.

De vergoeding voor een jaar iedere week een aantal uren werken in de bibliotheek werd per jaar met een vergoeding van ongeveer 2000 bfr. beloond.

In Adegem werd de eveneens vrije bibliotheek door Lieva Schoors opengehouden. Zij werd opgevolgd door Francine Notteboom. Toen het in de Adegemse bibliotheek drukker werd kwam Hugo Francine helpen.

Dat was eind de jaren zestig. Hugo werd langzaam maar zeker het gericht van de Adegemse bibliotheek. De mensen en vooral de kinderen gingen niet naar de bibliotheek ze gingen bij Hugo een boek lenen.

VERHUIZEN

" Ik ben de afgelopen decennia samen met Adegemse bibliotheek enkele malen verhuisd. De blokhut, het vroegere jeugdhuis was de naam bibliotheek onwaardig maar we hebben er toch een aantal jaren in gezeten.

We gingen er proper binnen. De verwarming zorgde er voor dat wij er met een geurtje en een kleurtje buiten kwamen. Het is ook de plaats waar wij als bibliotheek gestaakt hebben om meer subsidies te krijgen.

Ander locaties waren de huidige Buiten de Wereld, een Paviljoen op de speelweide waar nu den Hoogen Pad staat en het klooster. Uit eindelijk zijn we in het Adegems gemeentehuis beland.

De beste en de meest geschikte plaats die we als bibliotheek ooit gehad hebben" blikte Hugo terug op dat onderdeel van zijn loopbaan als bibliothecaris.

OVERNAME

Onderpastoor Vranckx heeft volgens Hugo Notteboom een belangrijke rol in de geschiedenis van de vrije Adegemse bibliotheek gespeeld. Hij zorgde er voor dat er boeken in de collectie kwamen die om hun inhoud in andere vrije bibliotheken geweerd werden.

In die periode maakte Hugo zich al verdienstelijke in de bibliotheek door het schrijven van de fiches en de nummers die op de boeken moesten gekleefd worden. "Het is aan de ene kant jammer dat wij in 1978 overgenomen werden door de gemeentelijke bibliotheek.

Wij verloren er onze zelfstandigheid bij. Aan de andere kant is het een goede zaak geweest. Door de overname hadden wij als bibliotheek plots een ongelofelijk grote collectie. Alles werd plots veel gestructureerder en er moest op meer regeltjes gelet worden" filosofeerde Hugo tijdens zijn afscheid.

EVOLUTIE

"In zijn 43 jarige loopbaan heeft Hugo zowel de boeken in de bibliotheek als de lezers zien evolueren. In de beginperiode was de bibliotheek de leverancier van boeken die de mensen meestal om financiële redenen zelf niet konden aanschaffen.

Nu hebben veel mensen in de loop der jaren hun eigen kleine bibliotheek opgebouwd en de jongste onderzoeken tonen aan dat onze leescultuur er de laatste jaren niet op vooruitgaat.

Door de automatisatie die ongetwijfeld haar voordelen heeft, wordt er ook veel minder gesproken in de bibliotheek. De kinderen zijn op dat vlak het minst geëvolueerd. Zij spreken met mij nog graag eens over het boek dat ze gelezen hebben en vragen soms ook, voor zij een boek nemen, wat ik er van vind.

Ook de boeken zijn in de loop de jaren veel veranderd. Een boek van de bibliotheek mocht vroeger niet mooi zijn. Op de bruine rand stond het serie nummer van het boek dat in de rekken volgens grootte geklasseerd werd.

Soms kregen wij boeken terug binnen die in de koffie in of in vet hadden gelegen. Aan andere boeken hadden de hond of muizen gebeten.

De boeken die nu deel uit maken van multi- mediatheek, blijven nu ook minder lang in de collectie dan vroeger De uitbreiding van de collectie is niet langer gebaseerd op de beslissing van één persoon" deed Hugo zin verhaal verder.

MISSEN

Hugo was aangenaam verast over de manier waarop zijn collega's en schepen van Cultuur Frank Sierens afscheid van hem namen. Hij ontkent niet dat er vroeger, toen de bibliotheek nog op zondag open was, momenten waren dat hij het er moeilijk mee had dat hij privé zaken moest afzeggen omdat hij in de bibliotheek werd verwacht.

" Dat slecht gevoel verdween evenwel van zodra de eerste bezoeker de bibliotheek binnenkwam. Ik heb er geen spijt van dat ik 43 jaar de gemeenschap een dienst heb bewezen.

Vooral het zien hoe kinderen plezier scheppen in het lezen van een boek en er met hen over praten heeft mij tot de laatste dag voldoening geschonken" besloot Hugo Notteboom zijn terugblik op zijn lange carrière als bibliothecaris.

Dat hij zijn plaatsje achter zijn tafel in de bibliotheek zal missen daar was hij donderdagavond al van overtuigd.

 


DE KASSEIKES HEBBEN CARNAVAL 2008 INGEZET

Ook in 2008 zijn Mike en Sonja het prinsenpaar bij de Kasseikes. Jeugdprinses Laura blijft ook op post. Zij krijgt Michel als nieuwe jeugdprins aan haar zijde.

Net als de andere carnavalsverenigingen bereiden ook de Kasseikes zich voor het carnaval 2008. Zij willen het in hun tweede jaar nog beter doen dan in hun startjaar. Rudi Bogaert die sedert enkele maanden de nieuwe voorzitter van de Adegemse carnavalsorde is kijkt met tevredenheid terug op carnaval 2007.

De Orde nam aan acht stoeten (tot in Oostende) deel In de loop van de carnavalsfeesten hebben ze contacten gelegd met carnavalsverenigingen uit gans Vlaanderen. Op hun eerste carnavalsbal waren verschillende van die Ordes vertegenwoordigd. Het eerste jaar vraagt om bevestiging in 2008.

Met de voorstelling van hun prinsenparen in hun lokaal 't Damberd hebben de Kasseikes hun eerste daad van het nieuw carnavalsseizoen gesteld.

De Orde was zo tevreden over de manier waarop Prins Mike en zijn gemalin Sonja de orde door hun eerste carnavalsjaar hebben geleid dat zij hen opnieuw tot prinsenpaar hebben verkozen.

Ook jeugdprinses Laura blijft in 2008 mee de scepter boven carnaval in Adegem zwaaien. Michel is de nieuwe jeugdprins aan haar zijde.

PROGRAMMA

Na hun geslaagde eerste jaar willen de Kasseikes verder bouwen aan hun carnavalstoekomst. In Café 't Damberd werd de officiële start van het tweede carnavalsjaar gegeven.

Het programma van 2008 wordt uitgebreider dan het programma van vorig jaar. Om zich nog beter als carnavalsorde te profileren zullen de Kasseikes niet alleen naar nog meer feesten van andere ordes gaan zij zullen in 2008 aan minstens tien carnavalstoeten waarvan zeker één in Nederland, deelnemen.

Zoals vorig jaar beloofd zullen de Kasseikes dit jaar ook de Adegemse kinderen bij het carnavalsgebeuren betrekken. Op zaterdag 26 januari 2008 is er het Kasseikesbal in de zaal D'Havé.

In de namiddag worden de kinderen in de zaal D'Havé verwacht voor hun eerste kindercarnavalsfeest. Voor dat feest zullen de Kasseikes de medewerking van de scholen vragen.

 


LAUREATEN VAN DE ARBEID ROND DE FEESTTAFEL

Voor de 38ste maal werd de feesttafel gedekt voor de Adegemse laureaten van de Arbeidt. Voor de voeten onder de feesttafel werden gestoken werden de laureaten door de gemeente ontvangen in de cafetaria van den Hoogen Pad.

Daar werd het glas geheven op Freddy Van Daele. Die ontving uit de handen van schepen Frank Sierens het brevet van Zilveren Laureaat van de arbeid in de categorie Textiel.

 


BURGEMEESTER IN ROUW

Terwijl hij donderdagnamiddag op werkbezoek was in de Mevr. Courtmansschool kreeg burgemeester Johan De Roo het bericht dat zijn schoonvader Richard Trenson gestorven was.

Familie en vrienden nemen op zaterdag 8 december om 9u45 met een eucharistieviering in de Kerk van Kleit afscheid van Richard die veel gedaan heeft voor het Kleits verenigingsleven.

 


DECORANDA WINT SCHRIJNWERKER AWARD

Manager Emmanuel Constandt en projectleider Jan Huys tonen fier de Schrijnwerker Award die hun firma Decoranda binnenhaalde.

Sedert 1994 is de firma Decoranda van Emmanuel Constandt in de Krommewege actief in de verandabouw. Om zich te onderscheiden van de andere firma' s die in dezelfde branche actief zijn, biedt de firma haar klanten naast een prima service ook een totaal pakket aan.

Wie een veranda als woonuitbreiding wil bouwen die kan de opdracht, zowel voor de veranda als de volledige inrichting tot en met de zonwering, aan Decoranda toevertrouwen.

Er wordt aandacht besteed aan een goede isolatie van de aluminium profielen en de beglazing , die tevens zelfreinigend kan zijn. Na een onderhoud met de klant wordt het ontwerp op maat van de klant uitgetekend en in het eigen atelier in de Krommewege vervaardigd en uitgetest.

Daarna wordt de plaatsingsploeg van Decoranda aan het werk gezet.

De firma stelt momenteel 12 mensen te werk. Die waren dit jaar samen goed voor de bouw en plaatsing van 150 veranda's. Ook tijdens de herfst en wintermaanden bouwt en plaatst Decoranda veranda' s . Volgend jaar in maart opent Decoranda zijn nieuwe, 1500m² grote toonzaal die aansluit bij het bedrijf.

TEAMWORK

Met deze door zijn ligging moeilijk te plaatsen orangerie won Decoranda de Schrijnwerker Award

Drie jaar terug lanceerde Schrijnwerker het toonaangevend vakblad Magazine in Hout en Aluminium zijn Schrijnwerker Award.

Die Award wordt toegekend aan een bedrijft dat in de loop van het jaar met de realisatie van een project uitpakt die lof en waardering krijgt van zowel zijn collega' s als de buitenwereld. Alle firma 's die in de schrijnwerkerij actief zijn mogen een project indienen.

Omdat de Orangerie die ze voor een klant aan de kust hadden gemaakt en geplaatst, enig is als constructie en mooi van uitzicht is en door zijn ligging voor het personeel veel improvisatie en inspanningen vroeg om de oude orangerie af te breken en het materiaal voor nieuwe ter plaatse te krijgen, besloten manager Emmanuel Constandt en projectleider Jan Huys het dossier van deze orangerie voor de Schrijnwerker Awards 2007 in te dienen.

Net als de andere dossiers werd ook het dossier van Decoranda door een vakjury beoordeeld.

Donderdag 22 november werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de trofee uitgereikt. Uit de toelichting van de jury bleek dat Decoranda met zijn Orangerie met ruime voorsprong de Schrijnwerker Award 2007had binnengehaald.

"Die trofee is niet de verdienste van een of een paar mensen maar van het ganse Decoranda-team" was de eerste reactie van de manager Constandt nadat hij de trofee in ontvangst had genomen.

 


REGEN KON KASSEIKERMIS NIET DEREN

Vrijdagavond werd boven de Kasseie de kermisvlag gehesen gehesen. Het kermisbestuur nodigde alle inwoners van de wijk uit om te klinken op de wijkkermis.

Het werd volgens onze Marnix die voor de foto van het bestuur zorgde een gezellige avond die iets langer uitliep dan verwacht.

Dat er zaterdagmorgen meer dan een persoon de Kasseie met een houten kop liep daar was Marnix van overtuigd. Ook zaterdagavond stond de feesttafel gedekt. Net als de dag voordien lieten ook zaterdagavond de kermisklanten zich niet afschrikken door de regen.

 


WIM LASOEN SCHITTERDE MET DE FRAIDAY NIGHT BLASTERS

Vrijdagavond zat The Royal in de Nieuwstraat in Maldegem vol met liefhebbers van Big Band muziek. Dirigent Wim Lasoen en The Friday Night Blasters die hun thuisbasis in Café Buiten de Wereld in Adegem hebben hun publiek niet teleurgesteld.

Van bij de eerste noot tot en met het tweede bisnummer The Pink Panter genoot het publiek van de heerlijke klanken die de zaal werden ingestuurd

 


Home
Home
 
Made in France