De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 209 - Week 48 : 25 november tot 01 december 2007


ERE SCHEPEN IVONNE DE SMET IS NIET MEER

Op 93 jarige leeftijd is vrijdag 23 november ere -schepen Ivonne De Smet, echtgenote van wijlen Pieter Van Cleemput in het verzorgingstehuis in Eeklo overleden.

Ivonne was zowel in het zelfstandige Adegem als na de fusie in Maldegem schepen van Burgerlijke Stand. Donderdag 29 november om 10u30 nemen familie en vrienden tijdens een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk in Adegem afscheid van Ivonne De Smet

 


ADEGEMSE MIDDENSTAND ORGANISEERT OPNIEUW EIGEN EINDEJAARSACTIE

In tegenstelling met wat verwacht werd komt er dit jaar geen gezamenlijke eindejaarsactie van UNIZO Maldegem en Adegem.

Vorig jaar was er in Adegem, omdat er volgens sommige bestuursleden geen belangstelling meer was bij de Adegemse UNIZO leden, geen eindejaarstombola. Officieel is UNIZO Adegem zelfs opgegaan in UNIZO Groot- Maldegem.

Vorig jaar was het al duidelijk dat niet alle Adegemse middenstanders het met die gang van zaken eens waren.

"Wij hebben ons toen laten doen maar dit jaar willen wij bewijzen dat wij als Adegemse zelfstandigen in staat zijn om een eigen eindejaarsactie op te zetten " vertelde ons een van de Adegemse UNIZO leden.

Het staat nu vast dat er dit jaar opnieuw een eigen eindejaarstombola in Adegem komt. Na een eerste rondvraag bij de Adegemse middenstanders bleek dat er 13 zelfstandige zaken aan de eindejaarsactie meewerken

 


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM STELDEN NIEUWE DRUMBAND VOOR

Op het feest van hun patroonheilige Sint Cecilia mochten de leden van de nieuwe drumband van de V V A voor her eerste mee op uitstap.

Zaterdag 24 november zal voor de leden van de nieuwe drumband van de V V A een datum zijn die ze niet snel vergeten.

Voor het eerst mochten zij op het jaarlijks St. Ceciliafeest met de fanfare mee op uitstap. Daaraan ging volgens Hans Wittoeck secretaris van de V V A een opleiding van twee jaar onder de leiding van Chris Van Canneyt vooraf.

Het begon volgens secretaris Wittoeck allemaal met een demonstratie trommelen in de school de Papaver. Die had blijkbaar indruk op de kinderen gemaakt.

Er boden zich spontaan een aantal kinderen aan om ter leren trommelen. Nu iets meer dan twee jaar later zijn ze volgens hun lesgever klaar om naar buiten te komen.

Met hun komst in de fanfare gaat de gemiddelde leeftijd van V V A die toch al niet zo hoog was nog een flink stuk naar beneden. Het oudste spelend lid van de 45 koppige fanfare is de 69 jarige Jozef Van Velde. Ken Decleen, een van de leden van de nieuwe drumband, is met zijn 8 jaar de jongste van het gezelschap.

 


HET ELISABETH RUSTHUIS SLOOT VOOR ALTIJD ZIJN DEUREN

Het is stil en rond het OCMW rusthuis in Adegem. Sedert woensdag 21 november zijn de 34 residenten overgebracht naar 't Warmhof in Maldegem.

In 1871 bouwde de toenmalige C O O (Commissie Openbare Onderstand) het Elisabethrusthuis in Adegem. In 1952 gebeurden de laatste grote verbouwingswerken. Om aan de huidige normen voor erkenning te voldoen zouden er ingrijpende werken aan het gebouw en de infrastructuur moeten gebeuren.

Het Vlaams Gewest was niet langer bereid om de renovatie van het Adegemse rusthuis te subsidiëren. Daarom werd in Maldegem het nieuw rusthuis 't Warmhof gebouwd. In april 2005 werd de eerste spadensteek voor de bouw van het nieuw rusthuis in Maldegem gezet.

In het nieuw rusthuis is plaats voor 120 residenten en zijn er vier kamers voor kortopvang van senioren. Bijna gelijklopend met de bouw van het rusthuis werd ook gestart met de bouw van 15 bejaardenwoningen op de woon- en zorgsite van het OCMW.

Die bejaardenwoningen die vanaf 1 december kunnen ingenomen worden en de serviceflats die in de loop van volgend jaar in gebruik kunnen genomen worden, zijn er nodig omdat het aantal bedden in het nieuwe rusthuis lager ligt dan het aantal bedden waarover het Elisabethrusthuis in Adegem en het RVT Sint Jozef in Maldegem samen beschikten.

VERHUIS

Woensdagmorgen zaten de bewoners van het rusthuis in stilte te wachten op de bus die hen naar hun nieuwe woonst zou brengen

De directie en het personeel hebben er alles aangedaan om de bewoners van het Elisabethrusthuis op hun verhuis naar 't Warmhof voor te bereiden.

Ondanks die inspanningen en de positieve verhalen over het nieuw rusthuis van hun familieleden die het bezocht hadden bleven toch een aantal residenten het moeilijk hebben met deze verplichtte verhuis." Een oude boom verplant je niet" was een opmerking die we de laatste dagen meer hoorden.

Woensdag was het bij het OCMW alle hens aan dek voor de verhuis. Na hun vervroegd ontbijt en hun wasbeurt werden de residenten klaargemaakt voor hun verhuis naar Maldegem.

Het OCMW kon voor die verhuis ook rekenen op logistieke steun van het Belgische leger. Onder de militairen die meehielpen bij de verhuis was prinscarnaval Bart.

Dit is een reis naar het onbekende klonk het even onzeker bij een aantal mensen toen de bus zich in beweging zette.

VLOT

Aan de verhuis waren veel voorbereidende vergaderingen voorafgegaan. Er werden verschillende draaiboek uitgewerkt tot het bestuur en de werkgroep die de verhuis voorbereidde er van overtuigd waren dat het ideale draaiboek gevonden was.

De werkgroep die het draaiboek heeft uitgewerkt en het personeel dat hem mee heeft helpen uitvoeren verdienen een dikke proficiat. Zij hebben er alles aan gedaan om de ongemakken die de verhuis voor de residenten meebrachten te beperken en op te vangen.

Er was zowel in Adegem bij het begin van de verhuis als bij de aankomst in Maldegem voldoende personeel ter beschikking om de residenten te helpen en te begeleiden naar hun nieuw adres.

Ondanks die inspanning en de kwinkslagen die het personeel de lucht in stuurden bleven de meeste residenten er toch een beetje wezenloos bijzitten.

Emma Willems, met haar 99 jaar de oudste bewoonster van het Elisabethrusthuis, maakte zich omringd door verplegend en verzorgend personeel weinig zorgen over haar verhuis.

De verhuis van iedere bewoner was in het draaiboek uitgeschreven. Iedereen van het personeel wist over wie hij zich moest bekommeren.

Het draaiboek werd zo goed uitgevoerd dat het vertrek van de bus met de laatste bewoners van het Elisabethrusthuis een halfuur vroeger kon vertrekken dan voorzien.

Met zijn accordeon zorgde Marino Punk er voor dat de residenten in hun nieuwe omgeving opnieuw zichzelf werden.

De bedlegerige residenten werden meteen naar hun kamer gebracht. De anderen werden eerst naar de gemeenschapszaal gebracht. Met een glaasje water werden de eerste emoties doorgespoeld.

Daarna zorgde Marino Punk er met zijn accordeon voor dat de senioren langzaam maar zeker terug op hun positieven kwamen. Na het aperitief werd hier en daar zelfs gezongen en gedanst.

Dat in het nieuw rusthuis nog niet alles klaar is hoorden we nadat enkele residenten hun kamer hadden bezocht. Bij enkelen ontbrak de TV en anderen hadden vastgesteld dat hun bed te laag was.

Dat laatste probleem was gemakkelijk op te lossen want de bedden zijn in de hoogte verstelbaar. De aansluiting van de ontbrekende TV wordt geregeld.

Voor de residenten maar ook voor het personeel wordt het even wennen in hun nieuwe omgeving. OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche en het personeel weten dat er nu nog wel enkele kinderziektes aan de opvlakte zullen komen.

Het is aan hen om de ongemakken op te vangen zodat de senioren er zoweinig als mogelijk last van hebben.

 


SURVIVALRUN BRACHT HET VERWACHTE SPEKTAKEL

In een wirwar van obstakels is het voor een deelnemer belangrijk om in enkele seconden voor de snelste, niet altijd de kortste, oplossing te kiezen.

Ook dit jaar hebben de organisatoren van de survivalrun in de Moerwege de meer dan 400 deelnemers een selectief parcours voorgeschoteld. Omstreeks 10u werden de deelnemers van de eerste reeks de weg opgestuurd.

Het lopen langs de openbare weg en door de weiden en velden was het lichtste onderdeel van hun opdracht. De organisatoren zorgden er voor dat er naar iedere korte loopstrook een stevige hindernis of zware opdracht op het programma stond.

De deelnemers wrongen zich in alle bochten om over en door de touwconstructies te geraken. Bij survival speelt niet alleen de fysieke inzet een rol ook de hersenen moeten werken.

Bij de aankomst bij een hindernis of opdracht moet een deelnemer binnen enkele seconden beslissen op welke manier hij het best en snelst een hindernis kan nemen of een opdracht uitvoeren.

Het koude water schrikte de deelnemers niet af. Op sommige plaatsen moesten ze via een touw- en balkconstructie over het kanaal geraken. Op ander plaatsen moesten zij eerst een eindje in het koude water zwemmen.

Was het voor de vele toeschouwers die de omloop te voet of per fiets aflegden een beetje te koud, de deelnemers vonden dat hij in ideale weersomstandigheden hun survivalrun konden afwerken. Zelfs een duik in het koude water van de het kanaal vonden zij niet erg.

Niet alleen zij die aan het Belgisch kampioenschap deelnamen maar ook de recreanten die op hun eigen tempo hun parcours aflegden verdienen woorden van lof. Opmerkelijk is ook dat de deelnemers er een tiental minuten na hun aankomst er uitzagen alsof zij een gezondheidswandeling gemaakt hadden.

 


ADEGEMSE MIDDENSTAND NAM AFSCHEID MET EEN BLOEMETJE

Dinsdagnamiddag kregen de laatste bewoners van het Elisabethrusthuis het bezoek van een delegatie van Adegemse zelfstandigen.

Het bloemetje dat ze allemaal kregen zal hun kamer in 't Warmhof in Maldegem opfleuren.

 


SCHOLIEREN VAN DE PAPAVER KUNNEN PRIJZEN WINNEN

Wie als voetganger een fluohesje draagt als hij naar school komt of en een hesje en een helm draagt als hij per fiets naar school komt kan prijzen winnen.

Tweemaal per week ontvangen die voetgangers en fietsers een jeton. Die jetons kunnen opgespaard worden en later ingeruild worden voor een prijs.

In de prijzenkast staat speelgoed, bioscooptickets, en fietsverlichtingen. Met die actie die loopt van de herfstvakantie tot de paasvakantie willen de school en de verkeerscel van de Papaver het dragen van de fluohesjes en helmen aanmoedigen.

 


OPENDEURDAG IN HET WARMHOF

Deze foto is op een van de weinige rustige momenten tijdens de opendeurdag in 't Warmhof van zondag 18 november genomen.

Voor 10u stonden reeds tientallen mensen aan de deur te wachten om het nieuw gebouw van onder tot boven te bezichtigen. Toen 's avonds het rusthuis zijn deuren sloot hadden meer dan 7 000 mensen gezien hoe mooi het is in 't Warmhof.

 


TIM IS KEIZER EN MARC WON DE HESP

Vrijdagavond organiseerde de Raad van Elf na 13 jaar nog eens een prinsenverkiezing. Tim Hooft ( in het midden met hoed) die reeds twee jaar na elkaar tot prins werd verkozen werd als hij de verkiezing won de nieuwe ( derde) keizer van de carnavalsorde.

Luc Claeys en Michel De Keyzer waren waardige kandidaten maar ze waren toch niet opgewassen tegen en taalvaardige en podiumvaste Tom. Tijdens het carnavalsweekend in februari zal Tim in het gemeentehuis officieel tot keizer gekroond worden.

Marc Borgonjon was met een uitgebreide delegatie van 't Folkloorke aanwezig op de carnavalsverkiezing. Hij genoot er van de goed georganiseerde prinsverkiezing en van het optreden van Pol Severs.

Later kan hij genieten van de hesp die hij er als hoofdprijs van de tombola won.

 


Home
Home
 
Made in France