De week van Pol Veirman
Vierde jaargang - n° 208 - Week 47 : 18 tot 24 november 2007


DE KAPEL SLOOT HAAR DEUREN

Voor het laatst zegende Pastoor Dhooghe afgelopen zondag de mensen die de mis bijwoonden in de kapel van het rusthuis.

Na de eucharistieviering van afgelopen zondag sloot de kapel in het Elisabethrusthuis van Adegem voorgoed de deuren. Sedert 1871 werden er regelmatig in het OCMW rusthuis erediensten of gebedsdiensten opgedragen.

Het bestuur van de toenmalige C.O.O. ( Commissie Openbare Onderstand) heeft destijds de kapel volledig geïnstalleerd en ook de nodige kledij en benodigdheden aangekocht zodat er in de kapel missen konden opgedragen worden.

Het waren niet alleen de bewoners van het rusthuis die er de mis volgden.

Op woensdag 21 november verhuizen de residenten van het Elisabethrusthuis naar het nieuwsrusthuis Warmhof in Maldegem.

Daarna wordt het wachten op de sloophamer om de gebouwen met de grond gelijk te maken. Een Kapel is er in het nieuw rusthuis niet. Er is wel een stille ruimte waarin erediensten zullen opgedragen worden.

 


ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

Foto's van mensen die tijdens en van beide wereldoorlogen sneuvelden stonden tijdens de herdenkingsmis vooraan in de kerk

Terwijl onze politici er maar niet in slagen de toekomstwegen van ons land uit te stippelen werden op 11 november overal ten lande de slachtoffers uit beide wereldoorlogen herdacht.

In Adegem begon de herdenkingsplechtigheid traditioneel met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk. Vooraan in de kerk stonden foto' s van mensen die tijdens een van de twee wereldoorlogen sneuvelden.

Vermoedelijk omdat het een zondag was, woonden dit jaar meer mensen dan op andere jaren de eredienst bij.

Nog voor de eucharistieviering begon trokken er al donkere wolken samen boven Adegem. Julien Veirman verantwoordelijk voor het verloop van de plechtigheid hield er toen al rekening mee dat hij het voorziene verloop van de plechtigheid op het kerkhof zou moeten wijzigen.

Na de plechtigheid in de kerk ging het in stoet naar het kerkhof waar de plechtigheid niet met de traditionele toespraken maar met de bloemenhulde werd verder gezet.

Tijdens de hun toespraken die voor de gelegenheid tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad werden gehouden, brachten Antoine Wauters en Georges De Vos hulde aan de oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Er waren woorden van dank voor het koor van de Papaver en Canticorum en de muziekmaatschappij De Verenigde Vrienden voor de muzikale ondersteuning van de plechtigheid.

Omdat de weersomstandigheden er steeds slechter op werden volgde slechts een kleine delegatie de bloemenhulde aan de andere monumenten en gedenkstenen in de gemeente.

NIEUWE VLAG

Voor het begin van de eredienst wijdde pastoor Dhooghe de nieuwe vlag van Eendracht Maakt Macht.

Eendracht Maakt Macht herdacht op 11 november niet alleen de gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen. Er werd ook een nieuwe vlag gewijd.

Omdat de traditie wil dat een vlag niet naar het altaar mag worden gedragen voor ze gewijd is, vond de wijding voor het begin van de eredienst achteraan de kerk plaats.

 


MAANDAG LIGT DE MEETJESLANDSE LEKKERBEK BIJ DE BAKKER

Voorzitter Bart De Pauw en het bestuur van de Koninklijke Meetjeslandse Bakkersbond stelden in bij Lotus in Lembeke de Meetjeslandse Lekkerbekkoek voor.

Na de frietjestaart stelden de Meetjeslandse Bakkers in de aanloop naar de Week van de Smaak hun nieuwste creatie voor.

Het is een ontbijtkoek die de naam de Meetjeslandse Lekkerbek meekreeg. Extra financiële inspanning voor het de aankoop van vormen moesten er voor de ontbijtkoek niet gebeuren.

"Een vijftal maanden geleden hebben wij de idee van de nieuwe ontbijtkoek gelanceerd. Wij hebben onze meer dan 50 leden gevraagd om een recept voor de nieuwe ontbijtkoek, waarvan de basis grondstofstof voor het bladerdeeg peper (Lotus) zou zijn, te maken.

Er kwamen 25 recepten binnen. Wij hebben geproefd en zijn uiteindelijk tot een recept gekomen waarin specialiteiten uit verschillende recepten zitten. Naast het bladerdeeg zit er in de ontbijtkoek ook crèmepatissier en chocoladedruppels in ." legde voorzitter De Pau tijdens de voorstelling uit.

De bakkers zijn vrij om aan het basisrecept elementen toe te voegen. Ook het model van de ontbijtkoek kan net als de prijs van bakker tot bakker verschillen.

Wie zondag 18 november tussen 15u00 en 17u00 tijdens een bezoek aan de Waardeleer museum in Lembeke een koffie bestelde werd door de Meetjeslandse bakkers op een Meetjeslandse lekkerbek getrakteerd.

Vanaf maandag 19 november is de Meetjeslandse Lekkerbekkoek bij minstens 25 bakkers te koop.

 


SAMANTHA BLIKVANGER OP SENIORENFEEST

Het mag dan minder gaan met haar gezondheid als zangeres weet Samantha nog altijd het publiek te bespelen.

Meer dan 360 mensen hadden vrijdagnamiddag een kaartje voor de seniorennamiddag in den Hoogen Pad. Voor een prijsje kregen zij er naast koffie en gebak ook nog een namiddag ontspanning.

De belangstelling voor de seniorennamiddag blijft groot. Dit jaar waren er meer aanvragen voor toegangskaarten dan er plaatsen beschikbaar waren.

Burgemeester Johan De Roo bedankte bij het begin van de namiddag de seniorenraad voor de organisatie van deze namiddag en voor de manier waarop hij een schakel is tussen de senioren en het beleid.

Schepen Antoine Pauwels deed een oproep naar de senioren om als er problemen zijn waaraan de gemeente iets kan doen dat niet alleen te zeggen tegen hun buren of familie maar die problemen of rechtstreeks door te spelen aan iemand van de sociale raad of rechtstreeks aan iemand van de gemeenteraad. Dat kan zowel schriftelijk, mondelijk, telefonisch of zelfs via de computer.

De officiële toespraken werden tijdens de seniorennamiddag tot een minimum beperkt. De mensen waren in gekomen om te genieten van optredens. Samanta, Salem Seghers , Katia Berger en Ronny Marino hebben hen niet teleurgesteld.

Gedurende een paar uren weerklonken er enkel Nederlandstalige liedjes in den Hoogen Pad. Het publiek ging graag mee op de uitnodiging van de artiesten om de liedjes mee te zingen. De namen en de liedjes van Samantha en Salem Seghers waren door de meeste aanwezigen gekend.

Katia Berger liet zich niet alleen opmerken als zangeres. In haar eerste optreden liet zij zich ook nog als goochelaar bewonderen. Ronny Marino liet het publiek niet alleen van zijn mooie stem genieten hij was ook een uitstekend begeleider van de andere artiesten.

 


WARMHOF KLAAR OM ZIJN BEWONERS TE VERWELKOMEN

Vrijdag werd in aanwezigheid van gouverneur André De Nys het nieuw OCMW rusthuis Warmhof officieël geopend. In de voormiddag maakten voorzitter Marleen Van den Bussche en secretaris Piet Van Wambeke nog eens een inspectieronde in en rond het rusthuis.

Met een academische zitting, felicitaties van de Gouverneur André De Nys en de onthulling van de gedenksteen werd vrijdagavond het rusthuis waarin weldra ook de Adegemse bewoners van het Elisabethrusthuis een nieuw onderkomen krijgen geopend.

Dat er geen verkiezingen op welk niveau ook in het verschiet zijn was te merken aan de afzegging van alle politici van nationaal en federaal niveau die op naar de plechtigheid in Maldegem waren uitgenodigd.

Tijdens een gesprek in de zetels kregen zowel de OCMW voorzitter, de architecten, de aannemers en de specialisten inzake energiebeheer de gelegenheid om hun aandeel in de realisatie van het Warmhof uit de doeken te doen.

Een wandeling in het nieuw complex leerde ons dat er bij het maken van het ontwerp niet alleen rekening gehouden werd met de bouwkundige voorschriften en normen en maatregelen inzake energiegebruik maar ook met de verwachtingen van de toekomstige bewoners en de mensen die er zullen werken.

Ook al staan de planten nu niet in bloei toch zijn de binnentuintjes nu al een streling voor het oog.

De keuken en opslagruimtes zitten onder de grond maar trekken licht van buiten. De 120 bedden zijn verdeeld over het gelijkvloers en de eerste verdieping. Ieder blok heeft een ruime ontmoetingszaal en er is een cafétaria.

Het winkeltje waar de residenten hun inkopen kunnen doen kregen een voor Maldegem niet onbekende naam 't Bazarke mee. De vier blokken zijn gebouwd rond tuintjes zodat alle residenten een mooi uitzicht hebben.

De indeling van de kamers kan aangepast worden aan de bewoners en de mensen die instaan voor de begeleiding en verzorging van de residenten hebben de gegevens van de mensen waaroor ze verantwoordelijk zijn altijd binnen handbereik.

De residenten zullen dank zij de constructie het gevoel hebben dat ze opnieuw in een huisje wonen waar ze omringd worden met de beste zorgen. Alle kamers zijn uitgerust met flatscreen TV en voor zij die nog handig zijn met de computer is er Internetaansluiting.

De zonnepanelen op het dak leveren bijna 50% van de elektriciteit. Wat een daling van de werkingskosten meebrengt. De investeringen die daarvoor gedaan werden zullen in minder dan 10 jaar teruggewonnen zijn.

Gouverneur De Nys was vol lof over de manier waarop het OCMW van Maldegem de bouw van zijn nieuw rusthuis heeft aangepakt. Het is volgens de gouverneur een voorbeeld voor de andere OCMW besturen die bouwplannen hebben.

VOLZET

Niet alleen Het Warmhof opent zijn deuren. Ook de 15 bejaardenwoningen die op de OCMW woon- en zorgsite staan zijn bijna klaar.

Vanaf 1 december zouden alle woningen gebruik klaar zijn. Alle huisjes zijn al besproken er was zelfs al een wachtlijst. Midden volgend jaar zullen de serviceflats gebruiksklaar zijn. Ook daar bestaat nu reeds ruime belangstelling voor.

 


POL VERHEYLEZOON BRACHT RENE MARGRITTE NAAR DE KRUIPUIT

Trots tonen de kleuters van de gemeenteschool op de kruipuit de kunstwerken die ze samen met kunstschilder en stoetenbouwer Pol Verheylezoon maakten. Voor het zover was had Pol de kleuters werken van René Margritte laten zien.

Zo zagen de kinderen dat deze beroemde kunstenaar zijn inspiratie uit de fantasiewereld van kinderen haalde. Met veel ijver en concentratie gingen zij in de voetsporen van René Margritte.

 


DE GAAIBOLLEN ROLDEN OP MOEREWEGEKERMIS

Nadat zaterdagavond meer dan 300 mensen de voeten onder de feesttafel hadden geschoven stond er zondagnamiddag gaaibollen op het programma.

In de namiddag waren het de vrouwen die om de eer en de prijzen streden. In de vooravond was het de beurt aan de mannen.

 


NIET PIET MAAR FRANK

In tegenstelling met wat wij vorige week schreven is niet Piet Blomme de verantwoordelijke voor de 11 11 11 in Adegem maar wel schepen Frank Sierens.

Het idee van EEN uur voor 11 11 11 is wel van Piet Blomme.

 


Home
Home
 
Made in France