De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 207 - Week 46 van 11 november tot 17 november 2007


GEMEENTGESCHOOL DE KRUIPUIT VERWELKOMDE PLARINEKE EN KORNETJE

Zowel de allerkleinsten als de oudere leerlingen zijn trots op hun nieuwe vriendjes. Aan belangstelling en eten zal het Pralineke en Kornetje niet ontbreken.

Met de komst van Pralineke en Kornetje, de twee kippen die een deel van het afval die de gemeenteschool op de Kruipuit voorbrengt opruimen, begon voor de directie, leerkrachten en leerlingen van de school het nieuw MOS (Milieu zorg Op School) werkjaar.

Op een vergadering, in het kader van MOS, van alle leerkrachten van de Maldegemse onderwijsinstellingen bleek dat de school op de Kruipuit de enige school is die momenteel twee MOS labels heeft behaald.

De kruipuit was ook de eerste school die drie jaar terug niet alleen de milieubeleidsverklaring ondertekende, maar ook initiatieven nam om wat in die verklaring stond in daden om te zetten. Directeur Manu Buysse geeft toe dat in het begin niet zoveel leerkrachten stonden te springen om mee in het project te stappen.

Het enthousiasme van zij die het wel deden en de leerlingen die meebouwen aan een milieuvriendelijkere school hebben de andere leerkrachten over de streep getrokken.

Het eerste logo werd het eerste jaar na de ondertekening van de Milieubeleidsverklaring behaald met initiatieven rond afvalpreventie. De school wou ook het tweede logo behalen.

Daarom werden in het tweede jaar ook initiatieven rond natuur, energie water en verkeer genomen. Vorig schooljaar heeft de gemeenteschool de reeds genomen initiatieven verder uitgewerkt.

DERDE LOGO

Dit schooljaar gaan directeur Buysse en zijn school voor het derde MOS logo. Voor de Kruipuit gaat het behalen van een logo om meer dan alleen het logo dat op de gevel van de school prijkt.

Voor de directie, de MOS leerkrachten en kinderen bewijst het MOS logo een beloning voor hun inspanningen en een bewijs dat het hart van hun school klopt voor de natuur.

Met de genomen initiatieven wil de school zijn leerlingen bewust leren omgaan met het milieu en er naar streven dat de opgedane ervaringen en vaardigheden later behoren tot het dagelijks leefpatroon van de opgroeiende kinderen.

KIPPEN

Om het derde logo te behalen zijn in de school de eerste initiatieven reeds genomen. Vorige maand werden door de gemeente twee drankfonteintjes geïnstalleerd.

In het voorjaar van 2008 zullen daar concrete acties rond gevoerd worden. Met die drinkfonteintjes wil de school er voor zorgen dat het drinken van suikerrijke dranken op school tot een minimum beperkt wordt.

De start van het nieuw MOS werkjaar werd door de komst van twee kippen extra in de verf gezet. Die kippen zijn er gekomen op vraag van de kinderen. Zij werden aangekocht met geld dat door een actie van enkele kinderen bij elkaar werd gebracht.

Het OCMW schonk de school een kippenhok en de kippenren werd afgewerkt door twee pappa's van leerlingen. Het schoolparlement koos uit de gedane voorstellen Pralineke en Kornetje als namen voor de kippen. Vrijdag werden de kippen in hun nieuwe omgeving verwelkomd.

De ouders kregen een folder mee waarin vermeld staat welke initiatieven de school de afgelopen jaren heeft genomen en welke er voor de komende maanden op stapel staan.

De school wijst in de folder ook op de goede samenwerking met de gemeentelijke diensten en doet een oproep naar de ouders om mee te werken aan het behalen van het derde MOS logo.

 


ADEGEM KEERT 11. 11. 11. DE RUG TOE

Adegem heeft zijn titel van gemeente buiten de wereld op een negatieve manier eer aangedaan. Hoewel de actie 11 11 11 de afgelopen weken zowel via de kranten, radio en TV in de kijker werden geplaatst werd de actie in Adegem geen succes. Mensen die wij aanspraken wisten, hoewel ze ook nog een brief hadden ontvangen, niet eens dat de actie op zaterdag werd georganiseerd.

Tot zijn verbazing daagden er op zaterdag 10 november slechts (letterlijk) een handvol mensen op om samen met Piet Blomme huis aan huis de omslagen van de actie op te halen.

Het is niet om trots op te zijn maar nog nooit waren er in Adegem zo weinig mensen bereid om mee te werken. Het is dan ook niet abnormaal dat in slechts een klein gedeelte van Adegem de omslagen werden opgehaald.

Het verdwijnen van de jeugdbewegingen en de terugval die socio– culturele verenigingen heeft de daling van het aantal medewerkers dat kwam opdagen zeker in de hand gewerkt.

EEN UUR

Piet Blomme geeft, als verantwoordelijke van de actie voor Adegem, de moed (nog) niet op. "Mochten wij er in slagen om in iedere wijk een iemand te vinden die bereid is om in zijn straat de omslagen op te halen dan zou het ophalen van de omslagen in 1 uur rond kunnen zijn" stelde Piet Blomme toen hij teleurgesteld de actie afsloot.

Hijzelf en zijn buurtcomité van Ringbaan en Zandakkers hebben alvast het goede voorbeeld gegeven zij hebben in hun straten de omslagen opgehaald.

Omdat ook in andere leefkernen van Maldegem waar de actie nauwelijks of niet van de grond kwam wil Piet Blomme samen met alle verantwoordelijke rond de tafel zitten om na te gaan hoe zij meer mensen kunnen motiveren om een uurtje vrij te maken voor het goede doel.

 


WILLEN SCHOOL EN OUDERCOMITE BLAUWE ZONE OF ZONE 30 MINUTEN

Als het van De Papaver en de verkeerscel van de Papaver afhangt komt er Blauwe Zone In Adegem en komen er in die zone ook nog eens vier plaatsen met kortparkeren bij.

De vergadering over de verkeerscirculatie en het parkeergedrag in Adegem- Dorp, waarop slechts een 40 tal mensen aanwezig waren, heeft meer los gemaakt dan de verwacht.

Het grootste deel van de mensen zowel van in als buiten het centrum die wij aanspraken over de mogelijke invoering van de Blauwe Zone in Adegem Dorp begrijpen niet waarom die er zou moeten komen.

De verkeerscel van de Papaver staat nochtans achter ingrijpende maatregelen in het parkeergedrag in Adegem Dorp. In een schrijven van 5 september schrijft een lid van de verkeerscel van de Papaver aan de Politie en schepen Wille Dat zij tevreden zijn over de vlugge realisatie van de laad- en loszone aan de kerk en de herpositionering van de parking in Adegem Dorp.

De verkeerscel vraagt in dat zelfde schrijver een strenger optreden tegen chauffeurs die de laad- en losplaats als parkeerplaats gebruiken. Die zorgen er immers voor dat vrachtwagens die moeten laden of lossen net als vroeger op de rijweg moeten blijven staan.

Verder vraagt de verkeerscel van de Papaver zich af wanneer bij de parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de school het verkeersbord er komt dat aangeeft dat daar slechts 30 minuten mag geparkeerd worden.

Dezelfde dag krijgt het lid van de verkeerscel een bericht van een lid van het personeel van de school waarin gesteld wordt dat de politie correct moet handelen bij het zien van geparkeerde wagens.

Het invoeren van het kortparkeren (30 minuten) is volgens de nota een " ganse procedure". In plaats van die procedure op te starten stelt de schrijver van de nota voor om in gans Adegem Dorp de Blauwe Zone in te voeren. Dat zou voor iedereen heel duidelijk zijn.

Als er opmerkingen op dat voorstel zijn moeten die snel binnenkomen want de maandag daarop is fractievergadering van de politieke partij.

GEEN BLAUWE ZONE

Binnen het college van burgemeester en schepen staan ze naar wij vernamen niet te springen om in Adegem Dorp de Blauwe Zone in te voeren.

Tegenover de kerk is er geen laad en los zone. De borden die bij die zone staan geven aan dat een automobilist op die strook stil mag staan om mensen de kans te geven in en uit te stappen ( als de kinderen naar de school gebracht worden) en om te laden en te lossen.

Ook de invoering van kortparkeren is geen prioriteit voor het college. Dat de politie zijn werk moet doen daar staan ze in het college achter.

Naar wij konden achterhalen is er door de politie strenger opgetreden en zijn er PV' s opgemaakt. Dat niet iedereen daar gelukkig mee is niet abnormaal. Buiten het uitschrijven van PV' s van waarschuwing en PV' s heeft de politie niet veel middelen om strenger op te treden.

INFORMATIE

Onder de titel: WAT IS ER ALLEMAAL AAN DE HAND IN ADEGEM DORP??? legt de verkeercel van de Papaver aan de ouders de mogelijkheden op de stationeerstrook voor de kerk uit.

Er wordt ook gewezen op de minstens 400 parkeerplaatsen die er in en rond Adegem Dorp zijn. Aan de hand van foto' s die gemaakt werden voor de wijziging van de parkeerplaatsen in de omgeving van de school en de kerk, wordt aangetoond hoe gevaarlijk het er is.

Er wordt ook nog eens duidelijk gesteld dat het niet de verkeerscel is die de politie de opdracht gaf om te verbaliseren.

Het dossier van Adegem Dorp wordt binnenkort gespreksonderwerp in de cel veiligheid. Van die cel wordt verwacht dat zij de lijnen uittekent voor de beste en veiligste oplossing.

 


NIET ALLEEN FIETSENDE SCHOLIEREN WORDEN GECONTROLEERD

Momenteel loopt de jaarlijkse fietsencontrole in de scholen. Tijdens de donkere weken worden er door de politie ook controles van langs de openbare weg georganiseerd.

Tijdens de jaarlijkse voorstelling in het gemeentehuis van Maldegem van de nieuwe fluohesjes verwees hoofdinspecteur Jan Willems naar de fietsencontroles die momenteel in de scholen worden uitgevoerd.

In het verleden was het de politie die het initiatief nam om te starten met de controles. Dit jaar wordt het initiatief aan de scholen gelaten. De Papaver was de eerste om de controles aan te vragen. Er zijn nog scholen waarvan de politie tot op heden nog niets heeft gehoord.

In tegenstelling met de vorige jaren moeten leerlingen bij wie tijdens de controle sommige zaken niet in orde waren zich dit jaar wel met hun volledig in orde gestelde fiets bij de politie aanmelden.

Om die herstellingen niet uit te stellen wordt bij de vaststelling van de gebreken een PV van waarschuwing uitgeschreven. Het dubbel van PV van waarschuwing blijft bij de politie.

Die kan zo volgen wie zich binnen de tien dagen na het uitschrijven van de PV van waarschuwing al dan niet bij de politie heeft aangemeld.

UITBREIDING

Hoofdinspecteur Jan Willems benadrukt dat die controles er niet zijn om scholieren te pesten maar wel om hun veiligheid. De controles zullen zich volgens de hoofdinspecteur ook dit jaar niet beperken worden tot de scholieren.

Tijdens de donkere weken zullen er op verschillende plaatsen in de gemeente controles op fietsers worden uitgevoerd. Dat er veel fietsers, en niet alleen kinderen, zonder licht rijden, is ook de politie niet onbekend.

Het is niet alleen voor fietsende scholieren belangrijk dat ze in het verkeer zien en gezien worden, die regel geld voor alle weggebruikers.

 


EXPO 58

Volgend jaar is het 50 jaar geleden dat België met zijn wereldtentoonstelling in het centrum van de belangstelling stond. Ook veel mensen uit onze gemeenten brachten toen een bezoek aan Brussel en lieten zich daar voor het atomium of een ander in het oogspringend paviljoen fotograferen.

Noel Ryheul van Camera Obscura heeft het plan opgevat om over mensen van bij ons op EXPO 58 een tentoonstelling te organiseren.

Daarom is hij op zoek naar foto' s van Expo 58 waar mensen van bij ons op staan. Hij zal die foto' s inscannen en daarna terugbezorgen aan de eigenaar.

Wie een foto tijdelijk wil ter beschikking stellen van Noel Ryheul kan met hem contact opnemen in de Noordstraat 148 in Maldegem. Tel 050-71.25.67.

 


GEEN GEMEENTELIJK DRANKJE VOOR JACKY

Op zijn vraag om, op 9 november tijdens zijn bezoek met zijn Canadese reisgezellen aan het Canadees Militair Kerkhof, ontvangen te worden door de gemeente Maldegem, gevolgd door een drankje in den Hoogen Pad, zoals dat in het verleden het geval was kreeg Jacky Pauwels dit keer een negatief antwoord.

Jacky is al 35 jaar vertrokken uit Adegem en heeft het in Canada zowel als lesgever, schrijver en reisleider waargemaakt.

Hij is er trots op als hij als Oud Adegemnaar tijdens een reis door Europa zijn reisgenoten zijn geboortedorp en het vooral het Canadees kerkhof kan tonen.

Ontgoocheld over de weigering heeft Jacky een ommetje rond Adegem gemaakt.

 


KVK ADEGEM IN PUNTEN NOOD

KVK Adegem begon aan het voetbalseizoen met de ambitie om een plaats in de subtop te verwerven. Er werd geïnvesteerd in nieuwe spelers.

De resultaten zijn niet wat er van verwacht werd. De ploeg staat momenteel op een degradatieplaats. De ploeg moet snel uit een ander vaatje tappen om uit de gevarenzone te geraken.

 


GEEN ADEGEMSE GAAIBOLDERS OP HET HOOGSTE SCHAVOTJE

In de strijd om de individuele titels in het gaaibolcriterium van Maldegem was er geen podiumplaats weggelegd voor een Adegemnaar.

Bij de mannen was de titel voor Mario De Deyne, Patrick De Vogelaere eindigde op de vierde plaats.

Bij de vrouwen was de titel voor Brigitte Cretel, Thérèse Van Vooren eindigde op de 14de plaats.

Bij de jeugd waren de titels voor Kenneth De Meyer en Laurenzo De Deyne.

In het kampioenschap per ploegen einde de ploeg van 't Kruiske op de tweede plaats met 2 punten minder dan de ploeg 2 van Komen en Gaan Donk.

Bij de vrouwen was de titel de Foxvrienden Donk.

 


Home
Home
 
Made in France