De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 206 - Week 45 van 04 november tot 10 november 2007


VANDALEN ONTEERDEN HET KERKHOF

De vandalen hadden het vooral op bloempotten bij de graven op het noordwestelijk deel van het kerkhof gemunt. De bloempotten werden gewoon van de graven weggepakt, vernietigd of gewoon weggesmeten.

Zelfs op hun laatste rustplaats kunnen vandalen de mensen nog niet met ongemoeid laten. Het was op Allerzielen even over 8u00 toen Johan zoals wel meer gebeurt een bezoek bracht aan het kerkhof.

Hij stond als aan de grond genageld toen hij de ravage op een deel van het kerkhof zag. Samen met Brigitte heeft hij de politie verwittigd. Die kon later in de voormiddag niet veel meer dan vaststelling van de feiten doen.

Het nieuws over het vandalisme verspreidde zich als een lopend vuurtje. Mensen die het nieuws over het vandalisme op het kerkhof hadden vernomen haasten naar het kerkhof om te zien of het graf van hun familielid of vriend geen schade had opgelopen.

Met tranen in de ogen zagen we mensen van het kerkhof terugkeren. Zo geschokt waren ze over wat ze aan het graf van een familielid te zien hadden gekregen

De bloempotten behoorden tot een graf op een andere plaats op het kerkhof. De vandalen wisten niet wat er me aan te vangen en hebben ze dan maar gewoon weggegooid. Bij een van de bloemen is de pot wel verdwenen.

"Wat hebben ze er aan met de bloempotten uit de grond te halen en ze weg te smijten of te vernietigen. Zij die daarvoor verantwoordelijk zijn moesten voor een van de graven verstijfd blijven staan hebben" klonk het met een machteloze woede bij een vrouw die de schade aan de omgeving van het graf van haar familielid zoveel als mogelijk trachtte te herstellen. Er was instemmend geknik bij mensen die in haar omgeving stonden.

Een stramien zat er niet in het spoor van vernieling die de vandaal of vandalen hebben getrokken. Hier en daar werd een graf uitgepikt waar de bloempoten, de bloemstukken bleven onaangeroerd, het moesten ontgelden.

Hoe zoiets kan voorkomen worden weten de mensen ook niet. "Er kan hier toch niet dag en nacht een agent de wacht houden." Reageerden verschillende mensen.

Voor de meesten onder hen moet de schuld bij jongeren gezocht worden en meteen wordt de link gelegd naar de vrije opvoeding die nu gehanteerd wordt. Er gingen opnieuw stemmen op om 's avonds de hekkens van het kerkhof t sluiten.

Het heeft geen zin van een nieuwe omheining rond het kerkhof te plaatsen om vandalen weg te houden en de hekkens dag en nacht open te laten. Een vaststelling die hopelijk tot in het college van burgemeester en schepenen doordringt.

Opmerkelijk is ook dat hoewel de politie en een Adegemse schepen van het vandalisme op de hoogte was, schepen Antoine Pauwels die verantwoordelijk is voor de kerkhoven, pas 's avonds toevallig via een lid van de minderheid op de hoogte werd gebracht van wat er zich op het kerkhof in Adegem had afgespeeld.

 


LAATSTE MIS IN DE KAPEL VAN HET RUSTHUIS

Wekelijks werd en wordt er in de Kapel van het rusthuis een Eucharistieviering opgedragen omdat de residenten die dat wensen ook nog een mis zouden kunnen bijwonen.

Die missen werden ook door mensen van buiten het rusthuis bijgewoond. Zondag 11 november is het de laatste maal dat pastoor Adrien Dhooghe voorgaat in een eucharistieviering in de kapel.

Daarna wordt de kapel gesloten en wordt al wat moet verhuizen naar Maldegem ingepakt voor de verhuis. De eucharistieviering begint om 8u30.

 


AVT SPEELT NOG DRIEMAAL DE NIEUWE RIJKE

Voor de nieuwe rijke brengt het Adegems volkstheater niet alleen de vertrouwde gezichten maar ook veel nieuwe jonge gezichten op het podium.

Liefhebbers van amateurtoneel kunnen wij een bezoekje aan een van de nog drie voorstellingen van het Adegems Volkstheater in den Hoogen Pad aanbevelen.

Voor zijn jaarlijks herfstoptreden pakt het Adegems Volkstheater dit jaar uit met de Nieuwe rijke, een knappe vertaling en bewerking door Christa Grijp van een van de successtukken van Molière.

Het verhaal brengt de veranderde levenstijl van een nieuwe rijke en de gevolgen die daar uit voorvloeien. De werken van Molière lenen zich om er een dijenkletser van te maken.

Het stuk is dan ook niet allen rijk aan actie maar ook vooral het taalgebruik en de dialogen geven de meeste kleur aan het stuk. Etienne Notteboom als de nieuwe rijke en Freddy Boels die in de huid van de leraar filosofie is gekropen kunnen zich in die pittige dialogen uitleven.

Etienne Notteboom en Freddy Boels schudden enkele pittige en geslaagde dialogen uit hun mouw.

Niet alleen de vertrouwde gezichten spelen zich in de kijker. Er zijn ook veel nieuwe en jonge gezichten op scène te zien en te horen. Zij staan klaar om over enkele jaren de fakkel over te nemen.

Het AVT is nog op vrijdag 9 en zaterdag 10 november om 20u en op zondag 11 november om 15u00 te zien in den Hoogen Pad.

 


KNOKKE HERDACHT ZIJN CANADESE BEVRIJDERS IN ADEGEM

Begeleid door een Piper bracht een delegatie van het stadsbestuur van Knokke samen met een officiële Canadese delegaties en delegaties van Vaderlandslievende verenigingen van Knokke, Adegem en Maldegem hulde aan de Canadese soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van Knokke en op het Canadees Militair Kerkhof in Adegem begraven liggen

Net als bij ons hebben Canadese soldaten ook een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Knokke.

De gemeente houd dan ook aan om jaarlijkse de eerste zaterdag na Allerheiligen zijn bevrijders op een passende manier te herdenkingen. De plechtigheid begint met een eredienst in de kerk van Knokke.

Daarna volgt een plechtigheid aan het monument. De genodigden worden daarna met autobussen en auto's naar de Prins Boudewijnlaan Adegem gebracht waar op het Canadees kerkhof de plechtigheid word verder gezet.

Namens de gemeente Maldegem verwelkomde eerste schepen Remi De Jaeger de gasten op het kerkhof.

Tijdens de toespraken werd zowel door Schepen Lannoy van Knokke als schepen Remi De Jaeger en de officiële delegatie van Canada hulde gebracht aan zowel de gesneuvelde soldaten als de andere oorlogsslachtoffers.

Schepen De Jaeger onderstreepte de belangrijke rol van de nog weinig nog in levenzijnde oud-strijders en de leden van vaderlandslievende verenigingen, als schakel tussen het verleden en de jeugd die er te weinig bij stilstaat dat onze vrede en vrijheid er gekomen is dank zij de vele mensen die sneuvelden tijdens de oorlog.

Na de plechtigheid in Adegem werd de gasten uit Knokke in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

 


HALLOWEEN DRONG DOOR TOT IN HET RUSTHUIS

Zelfs de mensen in een rolstoel ontsnapten niet aan de snoepjesjacht op Halloween

Een veertigtal kinderen schreven zich in voor de Halloweenavond die door de Adegemse afdeling in samenwerking met Grabbelpas werd georganiseerd.

Het parochiaal centrum werd als Griezel- slaapzaal ingericht voor de deelnemers en begeleiders. Voor zij naar dromenland vertrokken hadden de kinderen nog een hele weg af te leggen.

Verkleed als heksen trokken zij op snoepjesjacht in Adegem Dorp. Zij klopten en belden op 9 verschillende plaatsen aan en legden op die manier een voorraad snoepgoed aan voor de rest van de avond.

Om paniek en schrik te vermijden waren in de eerste plaats de bewoners en het personeel van het rusthuis van hun komst verwittigd.

Ook zij die zich in de recreatiezaal een beetje afzonderden ontsnapten niet aan de Halloweenheksen.

Na hun snoepstrooptocht begon de griezelavond in het parochiaal centrum. Door de verantwoordelijken van de Gezinsbond en Grabbelpas werd een verhaal verteld waarbij de kinderen stil werden.

Eens bekomen van het verhaal ging het licht uit en werd een griezelfilm gedraaid. De kinderen hadden snel door dat het om het zelfde verhaal ging dat ze eerder op de avond hadden gehoord.

Het was na middernacht toen de laatste Halloween gasten naar dromenland vertrokken. Het griezelverhaal en de film beletten hen niet om te slapen. Pas na het verorberen van een gezond ontbijt mochten de kinderen terug naar huis.

 


KERMIS IN DE MOEREWEGE

Tussen vrijdag 9 en maandag 12 november wappert de kermisvlag boven de Moerewege. Vrijdagavond is er vanaf 21u00 de kermisfuif met een gast optreden van Hamster Huey en DJ 2Bevents.

Zaterdagnamiddag zijn de kinderen vanaf 13u30 aan het feest en 's avonds staat in de feesttent de tafel gedekt. Zondag zijn de schutters op de liggende wip al om 9u00 welkom. Er wordt enkel met bogen zonder vizier geschoten.

Gaaibollen staat er vanaf 16u voor de vrouwen van de wijk op het programma. Vanaf 19u00 wordt er gekaart en kunnen de mannen de gaaibollen laten rollen. Maandag is naast de traditionele dienst voor de overledenen om 9u00 om 14u00 koffietafel voor alle inwoners van de wijk. 4s avonds wordt er geteerlingt en gekaart in de feesttent.

De feesttent blijft nog een weekje staan. Zondag 18 november staat het Belgisch kampioenschap Survivalrun op het programma.

 


LEVEN IN EN MET ARMOEDE

Een gezonde en lekkere maaltijd klaar maken met een budget van €2,50 kan volgens de OCMW voorzitter maar het legt je wel veel beperkingen op.

Gesprekken die medewerkers van het OCMW in het kader van armoedebestrijding hebben gevoerd heeft aangetoond dat er in Maldegem meer mensen zijn die leven op of net onder of boven de armoedegrens.

Veel van die mensen slagen er in om door zich –zelf veel te ontzeggen een voor de buitenwereld toch schijnbaar normaal leven te lijden.

Nadat tijdens een persontmoeting Koen Cromheecke cijfermateriaal had bekend gemaakt over de door het OCMW via verschillende kanalen verstrekte hulp en begeleiding wad het de beurt aan Jan ( fictieve naam) om te getuigen hoe hij het hoofd boven water houdt.

Hij was bij hem thuis met problemen en schulden buitengezet. De schulden stapelden zich verder op tot jan die zonder werk zag geen uitweg meer zat.

Toen zette hij de stap naar het OCMW. Na een gesprek met de mensen van het OCMW werd er voor Jan een programma opgesteld waarmee zowel aan de afbouw van zijn schulden kon werken en een nieuwe start in zijn leven kon nemen.

Hij werkt nu in een speciaal statuut waadoor hij binnenkort weer volledig in regel is met zijn sociale wetgeving. Jan weet dat hij zich met het weinig geld dat van zijn loon overblijft weinig kan veroorloven. Hij is vast van plan om door te bijten.

In tegenstelling met de periode voor hij met het OCMW samenwerkte ziet hij nu wel licht aan het einde van de tunnel.

HUREN EN KOKEN

In het kader van de strijd tegen de armoede kregen Marleen Van den Bussche, voorzitter van het OCMW, en burgemeester Johan de Roo van de administratie van het OCMW een opdracht. De voorzitter van het OCMW moest een gezonde maaltijd klaarmaken met een budget van €2,50 per persoon.

Burgemeester De Roo moest voor drie gezinnen elk met zijn eigen problemen een huurwoning vinden waarvan de huur niet boven de €400 lag. Nadat ze een mevrouw die flirt met de armoedegrens had gevolgd bij haar inkopen begin de OCMW voorzitter met de rekenmachine in de hand aan haar koopjes tocht.

"Mocht ik voor twee of drie mensen de maaltijd moeten klaarmaken was ik er niet in geslaagd. Nu ik veertien mensen moest te eten geven en ik een nieuwe goedkope maar lekkere vis had gevonden ben ik in mijn opzet geslaagd" stelde Marleen Van den Bussche, met de rekeningen in de hand, nadat ze de maaltijd had geserveerd.

Burgemeester De Roo, tijdens het onderhandelen zijn naam en zijn functie niet mocht gebruiken vond maar voor één gezin in Maldegem een huurwoning.

In Maldegem zijn er, in tegenstelling met Eeklo, geen woningen met een minimum aan comfort te vinden waarvan de huurprijs onder de €500 blijft. Dat gegeven zal meegenomen worden bij de uitstippeling van het sociaalbeleid voor de komende jaren.

 


EENRICHTINGSVERKEER IN DE BOGAARDESTRAAT

Op vraag van de inwoners van de Bogaardestraat en omgeving heeft de gemeente een onderzoek ingesteld over de mogelijke invoering van eenrichtingsverkeer in een deel van de Bogaardestraat.

De invoering van eenrichtingsverkeer in die straat heeft ook gevolgen voor de Politieke Gevangenenlaan en de Burgemeester Charels Rotsart de Hertainglaan.

Vanaf zondag 11 november wordt er bij wijze van proef voor een periode van zes maanden eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Bogaardestraat vanaf de Oudstrijderslaan tot aan de Westeindestraat.

In de Politieke Gevangenlaan komt er eenrichtingsverkeer vanaf de Westeindestraat naar de Oudstrijderslaan en in de Burg. Charles Rotsart de Hertainglaan gaat het eenrichtingsverkeer vanaf de Oudstrijderslaan naar de Westeindestraat.

Na de proefperiode komt er een evaluatie. Daarna zal de gemeente beslissen of het eenrichtingsverkeer in de toekomst behouden blijft.

 


WINNAARS VAN DE KLEURWEDSTRIJD

Voor de opendeurdag, ter gelegenheid van zijn 150ste verjaardag, had het Maldegems brandweerkorps een kleurwedstrijd voor kinderen tot 12 jaar georganiseerd.

Zaterdag mochten de 13 laureaten in de brandweerkazerne hun prijs in ontvangst nemen. Onder de prijswinnaars De 4 jarige Daan Van Daele uit de Staatsbaan en de 11 jarige Silke Goethals uit het Blakkeveld.

 


Home
Home
 
Made in France