De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 205 - Week 44 van 28 oktober tot 03 november 2007


HEEFT ADEGEM BLAUWE ZONE NODIG ?

Wordt over enkele maanden dit stukje van Adegem Dorp blauwe zone en verdwijnen dan de kort- parkeerplaatsen?

Vroeger hoorden we nooit iets over parkeerproblemen in Adegem Dorp. Er is een stationeerstrook (geen parkeerstrook) bij gekomen en plots zouden er parkeerplaatsen te kort zijn in het centrum van Adegem.

Het valt niet te ontkennen dat door de grote werken die de afgelopen maanden in Adegem Dorp werden uitgevoerd, het verkeer er soms wat moeilijker verliep.

De aanpassingen van de parkeerstrook en de aanleg van de stationeerstrook is er gekomen na overleg met de directie van de school De Papaver en het oudercomité.

Op 10 oktober kregen de inwoners van Adegem Dorp, Adegemse Kerkstraat en Schoolstraat een uitnodiging in hun brievenbussen voor een overlegvergadering op 23 oktober over verkeer en mobiliteit in Adegem Dorp.

De idee om deze overlegvergadering te organiseren ging uit van de cel veiligheid. Er waren bij die cel een aantal klachten over parkeerproblemen en het gebruik van de stationeerstrook als parkeerplaatsen ter ore gekomen.

De cel had ook nagetrokken dat er in centrum Adegem meer plaatsen kort-parkeren zijn dan in het centrum van Maldegem, dat toch veel groter is. En er is nog een aanvraag onderweg om nog eens twee kortparkeerplaatsen in te voeren.

VOORSTEL

Als er meer rotatie moet komen in het parkeren in Adegem Dorp dan is het enige alternatief de invoering van de blauwe zone.

Wie dan langer dan twee uur in Adegem Dorp moet zijn, moet als de blauwe zone wordt ingevoerd, zijn wagen op een van de drie parkings in het centrum achter laten.

Dat zal volgens sommige aanwezigen op de bijeenkomst een aanpassing zijn voor de leerkrachten van de Papaver. Na de in voering van de blauwe zone in een gedeelte van Adegem Dorp zou volgens de cel veiligheid de afschaffing van de kort parkeerplaatsen kunnen overwogen worden.

Met inbegrip van de politici en de politie woonden 40 mensen de bijeenkomst bij. Iets minder dan de helft van de inwoners van het centrum was voorstander van de invoering van de blauwe zone.

NIEUW OVERLEG

Of de Blauwe Zone er al dan niet komt staat nog niet vast.

Het college van burgemeester en schepenen heeft na reacties van mensen, die niet of laattijdig op de bijeenkomst waren uitgenodigd, begrepen dat de al of niet invoering van de blauwe zone in de volledige of een gedeelte van Adegem Dorp niet alleen de inwoners van het centrum maar ook van de rest van de Adegemse bevolking aanbelangt.

Daarom zal er, voor er een nieuwe wijziging van de parkeer regeling in Adegem Dorp komt, een nieuwe informatievergadering worden georganiseerd waarop het brede puibliek wordt uitgenodigd.

Het staat ondertussen ook vast dat er strengere controle zal gebeuren op het gebruik van de stationeerstrook in Adegem Dorp. Wie er langer staat dan nodig om te laden of te lossen of om in en uit te stappen die moet niet verwonderd zijn dat er een PV volgt.

 


BLOEMEN VOOR PASTOOR DHOOGHE

De bewoners van het Elisabethrusthuis waren de verjaardag van pastoor Adrien Dhooghe niet vergeten. Na de eucharistieviering van vorige week zondag las Malvina een tekst voor en overhandigde Christiane hem bloemen.

Het is de laatste maal dat ze die geste in kapel van het rusthuis kunnen doen. Op zondag 11 november om 8u30 wordt er voor het laatst een mis gelezen in de kapel.

Daarna wordt alles in gereedheid gebracht voor de verhuis van de bewoners van het Elisabethrusthuis naar het nieuw rusthuis (Warmhuis) in Maldegem

 


GEEN POSTPUNT VOOR 2009

Vorige week heeft na 't Schrijverke nu ook Intermarché Adegem zich kandidaat gesteld om in zijn zaak een Postpunt te installeren. Dat goede nieuws werd getemperd door de verklaring van Jason Van Landschoot.

Die wist te vertellen dat de grote baas van De Post op een regionale vergadering van de Post in Eeklo verklaard heeft dat de Post de komende jaren een aantal postkantoren zal sluiten en die plaatsen voorrang krijgen bij de installatie van een Postpunt.

Dat betekent concreet dat Adegem ten vroegste in 2009 mag hopen op een Postpunt. Omdat de Post niets doet voor de Maldegemse deelgemeente stelde de heer Van Landschoot tijdens de gemeenteraad voor om de parkeerplaatsen die in Maldegem centrum voorbehouden zijn voor postwagens af te schaffen en een vergoeding aan te rekenen voor alle brievenbussen die aan openbare gebouwen zijn geplaatst.

Raadslid Cecile Borgonjon raadde het college van burgemeester en schepenen aan niet op dat voorstel in te gaan. Dat zou de kansen voor Adegem kunnen verminderen om ook in de toekomst nog een Postpunt te krijgen. Het college volgde het advies van het CD&V raadslid.

 


GEMEENTE HAALT NOG EENMAAL GROF HUISVUIL OP

Wie nog grof huisvuil staan heeft en dat niet zelf naar het containerpark wil voeren doet er goed aan om dat grof afval mee te geven met de ophaling die door de gemeente in de loop van de maand november zal gebeuren.

Dat is voorlopig de laatste maal dat de ophaling van het grof huisvuil gebeurt door de gemeente en gratis is.

Vanaf 2008 start IVM in Maldegem een proefproject waarbij het grof huisvuil zes maal per jaar door haar personeel zal worden opgehaald.

Die ophalingen zullen niet meer gebeuren op vaste data maar op momenten waarop er voldoende vraag is om grof afval in de gemeente op te halen.

BETALEN

De mensen zullen telefonische de gemeente moeten verwittigen dat zij grof huisvuil hebben dat moet worden opgehaald. De gemeente zal dan beslissen wanneer de volgende ophaalronde gebeurd.

Die ophaling zal in tegenstelling met de huidige ophalingen niet meer gratis zijn. Wie grof afval meegeeft zal €16, moeten betalen. Dat is €10,00 voor de ophaling door IVM en €6,00, die door de gemeente aan IVM moet betaald worden, voor de verwerking van het grof huisvuil.

Na 1 jaar zal het project geëvalueerd worden. De gemeente wil op vraag van Groen! onderzoeken of het bedrag dat door een gezin moet betaald worden ook kan afgetrokken worden van de €25,00 die ieder gezin jaarlijks op zijn rekeningcourant krijgt voor het aanvoeren van afval op het containerpark.

 


CIRCUS DE PAPAVER LOKTE VOLLE TENTEN

Ook met de ogen van een volle circustent op hen gericht hielden de kleuters en leerlingen van de Papaver hun zenuwen onder controle en brachten foutloze nummers.

Na bijna twee maanden van regelmatig oefenen was voor de kleuters en leerlingen van de Papaver het grote moment aangebroken.

De grote circustent werd op het grasperk aan den Hoogen Pad opgetrokken. Dinsdag, woensdag en donderdag werd er in de tent intens geoefend met de mensen van het circus Piucolini.

De familie Hartmann kon meteen ook zien of de leerlingen rekening hadden gehouden met de aanwijzingen die ze tijden hun eerste bezoek aan de Papaver hadden gegeven.

UITVERKOCHT

Zowel voor de namiddag als avondvoorstellingen van vrijdag en zaterdag gingen alle kaartjes de deur uit. Omdat het circus geen exotische dieren meer in zijn progamma's mag opnemen kropen de kleuters in de rol van ondermeer de koning van de wildernis.

Het publiek genoot met volle teugen van de kinderen. De jonge circusartiesten kregen dan ook vaak spontaan applaus van het dankbaar publiek. Ook de familie Hartmann die samen met de Papaver het project heeft opgezet was tevreden over de prestaties van de kinderen en de reactie van het publiek.

Dat sommige ouders vonden dat het project te veel druk op de kinderen legde laten we voor hun rekening. Wij hebben gezien hoe zij zich uitleefden in de voorbereiding en hoe ze zelf genoten van hun optreden.

Geen enkel kind zou het optreden voor geen geld willen missen. Na het optreden begon voor hen de vakantie.

 


ADEGEMS VOLKSTHEATER SPEELT DE NIEUWE RIJKE

Meer dan 130 leerkrachten en begeleiders van zes scholen uit het Meetjesland hadden vorige week woensdag Voor een paar uren gezonde leute kunnen wij u een avondje of namiddagje uit bij het Adegemse Volkstheater in den Hoogen Pad aanraden.

Het gezelschap brengt op vrijdag 2 en 9, zaterdag 3 en 10 november om 20u00 en op zondag 4 en 11 september om 15u De nieuwe rijke.

Een vertaling door Christa Grijp van een succes stuk van Molière. Christa tekent ook voor de regie van het stuk. Kaarten voor een van de optredens die nog niet uitverkocht zijn kunnen besteld worden bij Ria Dewilde tel 050-71.28.43

 


MALDEGEMS GAAIBOLKAMPIOENSCHAP IN ADEGEM

Na een spannend kampioenschap gingen de individuele titels naar Patrick De Vogelaere, Mieke Millecam, Kenneth De Meyer (+10j) en Laurens Millecam (-10j)

Dit jaar was het de beurt aan de Kruiskensvrienden om het gaaibolkampioenschap van Maldegem te organiseren. Om het kampioenschap een vlot verloop te verzekeren werd aan het café 't Kruisken een grote tent aangebouwd.

Daardoor konden de gaaibolders in de beste omstandigheden kun kansen verdedigen. Tussen zaterdagavond en zondagavond streden 45 ploegen voor de titels per ploeg en waren er meer dan 150 gaaibolders die een gooi deden naar de titel van individueel kampioen van Maldegem.

Bij de mannen verliep het individueel kampioenschap bijzonder spannend. Nadat iedere deelnemer zijn twee reeksen had gestoken stonden Patrick De Vogelaere Kurt Reyckenboer en Gino De Deyne met 26 punten aan de leiding.

Een barrage moest de nieuwe kampioen aanduiden. In de eerste barrage sneuvelde Gino De Deyne. In de tweede barrage scoorde Patrick De Vogelaere met 3 bollen 9 punten. Dat was twee meer dan Kurt Reyckenboer.

Bij de vrouwen was Mieke Millecam, de enige met 26 punten, de beste. Kenneth De Meyer maakte zijn 19 punten bij de +10jarigen zijn rol van superfavoriet waar. Bij de jeugd -10j werd Laurens Millecam met 14 punten de nieuwe kampioen.

The Foxvrienden uit Donk werden bij de mannen kampioen per ploeg. De Gezelschapsvrienden Moerhuize haalden de titel bij de vrouwen binnen.

Het bestuur van de sportraad die bij afwezigheid van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen allen de trofee' s uitreikte was ook met een ploeg ingeschreven maar kwam niet in aanmerking voor een podiumplaats.

In de strijd voor de titel per ploeg was er een trosje, dat als favoriet naar v oren werd geschoven. 't Kruisken met voorman Patrick De Vogelaere was een van de favorieten. Met zijn 69 punten strandde de ploeg op de derde plaats.

De gezelschapsvrienden Moerhuize met kapitein Alfons Van Ooteghem had met zijn 60 punten niet voldoende op het hoogste schavotje te eindigen. Zij werden tweede.

De titel ging naar Luc Timmerman, Koen Reyckenboer en Kris Timmerman. Als The Foxvrienden bolden zij 72 punten bijeen. Bij de vrouwen eindigden The Foxvrienden met voorvrouw Nancy De Busschere met 48 punten op de derde plaats.

Inge Van Hecke leidde haar ploeg 't Kruiske met 50 punten naar de tweede plaats. Met 52 punten ging de titel naar De gezelschapsvrienden Moerhuize. Monique Van Noorwege, Caroline Savat en Thérèse Van Vooren bolden daarvoor 52 punten bijeen.

 


POLITIEZONE MEETJESLAND WINT QUIZ POLITIE MALDEGEM

Nergens was je vrijdagavond veiliger dan in den Hoogen Pad. Daar waren meer dan 150 leden van verschillende politiekorpsen uit Vlaanderen aanwezigen.

De 35 ploegen van elk 4 leden streden er om de eer en de prijzen in de Quiz die door de politiezone Maldegem voor de tweede maal werd ingericht.

Na 10 vragenronden van elk 10 vragen had de ploeg van de politiezone Meetjesland de meeste punten en de mooiste prijs.

 


VINCI PARK GEEFT ZICHZELF GOEDE PUNTEN

Wie in Maldegem in de Blauwe Zone zijn schijf niet legde moet op geen kwijtschelding rekenen. De borden bij het begin van de zone geven duidelijk aan dat de schijf moet gelegd worden.

Sinds mei 2006 controleert Vinci Park de Blauwe zone in Maldegem. Dagelijks doen mensen van Vinci Park in ronde in h centrum van Maldegem. Zij zakken ook regelmatig af naar de deelgemeenten waar zones van kort-parkeren zijn ingevoerd.

De gemeente en Vinci Park hebben de anderhalf jaar samenwerking geëvalueerd. Zowel de gemeente als Vinci Park zijn tevreden over de samenwerking. Zij willen die dan ook op dezelfde manier voor de rest van het drie jarig contract verder zetten.

De gemeente is tevreden dat zij door het invoeren van de controle meer rotatie in het parkeren in het centrum gekregen heeft. Behalve op speciale dagen is het nu makkelijk om een parkeerplaats in het centrum te vinden. Maldegem blijft volgens burgemeester Johan De Roo verder kiezen voor een beleid van gratis parkeren.

Vinci Park is tevreden omdat er zowel met de gemeente als met de politie een goede samenwerking is. Het aantal klachten op het uitschrijven van een bon is gedaald van 9 tot 10 in het begin van de controles tot 1 à 2 klachten per maand gedurende het laatste kwartaal.

Alle krachten die binnenkomen worden ernstig genomen. Voor het annulatiecomité overgaat tot het vernietigen van een bon wordt er eerst overleg gepleegd met de gemeente Maldegem. Noch de gemeente noch de politie kan eigenmachtig een door Vinci Park uitgeschreven bon vernietigen.

BETALEN

Wie een briefje met stortingsbulletin tussen zijn ruiters vindt krijgt vijf dagen om te betalen. Wie na 20 dagen nog niet betaald heeft krijgt een herinnering zonder kosten. Wie dan nog niet betaald krijgt een aangetekend schrijven.

Die kosten worden aan de toegezonden persoon aangerekend. Betaald de persoon in kwestie nog niet dan gaat de invordering naar een deurwaarder.

Ook de kosten van de deurwaarden komen bij de boete. Wordt er dan nog niet betaald dan het verhuist het dossier naar de vrederechter. Voorlopig is het met geen enkel dossier zover gekomen.

Opmerkelijk is zowel voor de mensen van Vinci Park als voor burgemeester De Roo en mobiliteitsambtenaar André Hoogerwerf dat, ondanks de dagelijkse controles, het aantal chauffeurs die hun kaart niet leggen of te lang op dezelfde plaats parkeren niet verminderd.

Maandelijks zijn er nog steeds tussen de 350 en 400 chauffeurs die in de fout gaan. Daarmee spijzen zij de gemeentekas.

 


BIRGER LONGUEVILLE VOERDE NATIONALE PLOEG -17 AAN

Zaterdagnamiddag werd op het terrein van KSK Maldegem in het kader van het Europees kampioenschap voor jongeren -17 de wedstrijd tussen Noord Ierland en België gespeeld.

Gespeeld. De kapitein bij de jonge Rode Duivels was de Adegemnaar Birger Longueville. Birger is de zoon van Kurt en woont in de Staatsbaan. Hij speelt bij het Franse Lille waar hij ook school loopt.

 


GEEN IJSSCHAATSPISTE IN 2008

Ondanks het succes van de twee vorige jaren zal er in 2008 geen ijspiste in Maldegem komen.

"Omdat het gemeentebestuur verwachtte dat de voorbereidende werken voor de renovatie van en de nieuwbouw bij het gemeentehuis reeds zouden aangevat worden begin 2008 werd er geen geld voorzien op de begroting om in 2008 de ijspiste naar Maldegem te halen" antwoordde burgemeester Johan De Roo tijdens de gemeenteraadszitting op een vraag van Trui Baert.

Met dat antwoord nam het OGP raadslid vrede. Dat er geen geld voorzien was op de begroting is aannemelijk. Er was ook geen extra inkomen voorzien door de controle op de Blauwe Zone en die was er wel.

Een deel van die winst zou toch kunnen gebruikt worden om de ijspiste toch naar Maldegem te halen. Daardoor zouden zowel de plaatselijke middenstand en de ijsschaatsliefhebber tevreden gesteld zijn..


Home
Home
 
Made in France