De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 202 - Week 41 van 07 oktober tot 13 oktober 2007


ADEGEMS POSTPUNT HAALT MALDEGEMSE GEMEENTERAAD

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 24 oktober zal het dossier van het PostPunt Adegem ter sprake komen. Peter Van Hecke (Open VLD) vraagt in een aan de agenda toegevoegd punt, het standpunt van het college van burgemeester en schepenen.

Verwijzend naar de snelheid waarmee het gemeentebestuur van Knesselare er in geslaagd is om in Ursel, na het verdwijnen van het postkantoor, een Postpunt te krijgen vraagt de heer Van Hecke in een aan de agenda toegevoegd punt af.

Het was niet de bedoeling van het college om dat dossier op zijn beloop te laten met het gevaar dat er van een inplanting van een Postpunt in Adegem niets in huis komt.

Het college zal samen met de gemeenteraad initiatieven nemen om het dossier bij de Post in een stroomversnelling te krijgen.

Naar wij vernamen is er in de briefwisseling die tussen de gemeente Maldegem en de Post, die de afgelopen jaren is gevoerd, geen verwijzing te vinden naar de aanvraag voor de inplanting van een PostPunt die door 't Schrijverke werd gedaan.

 


NOOD ZOEKT TROOST VIERDE ZESTIGSTE VERJAARDAG

Met een danksmis in de Sint Adrianuskerk zette Nood Zoekt Troost de viering van zijn 60ste verjaardag in.

In 1947 wou een 18 jarig Adegems gehandicapt meisje op bedevaart naar Lourdes. De reis dreigde in het water te vallen omdat noch het meisje noch haar familie die reis konden betalen.

Een aantal mensen uit de betere kringen zorgden er voor dat het geld voor de bedevaart van de 18 jarige bijeen werd gebracht. Dat feit vormde de basis voor de oprichting van de Adegemse afdeling van Nood Zoekt Troost.

Maria De Keyser en Hélène De Kesel die bij dat initiatief het voortouw hebben genomen hebben verwijzend naar de woorden van Christus : "Heb elkaar lief en steunt elkander", een vereniging opgebouwd die validen en mindervaliden samen brengt.

De stelregel, de leden die het financieel beter hebben zorgen er voor dat ook zij die het minder goed hebben ook mee van het leven kunnen genieten, blijft ook na 60 jaar nog altijd van toepassing.

De werking van de vereniging wordt nog altijd voor het grootste deel door giften en schenkingen gefinancierd De samenwerking met de zusterafdeling van Brugge was zo intens dat de beide afdelingen in een adem werden genoemd.

BANNEUX

Aanvankelijk was de jaarlijkse meerdaagse reis naar Banneux de belangrijkste activiteit van Nood Zoekt Troost. Er bestond zoveel belangstelling voor die reis dat ook andere organisaties het initiatief overnamen.

Nood Zoekt Troost kwam tot het besluit dat zij hun energie beter in andere initiatieven konden steken. Jaarlijks worden er nu een aantal ontspanningsnamiddagen georganiseerd.

Mensen die in de kliniek liggen worden bezocht of worden tijdens hun herstelperiode thuis bezocht. Voor de zieken en gehandicapten is er jaarlijks een geschenk en ook de mensen in het rusthuis worden bezocht.

LOF

Hélène De Kesel die nu in een Home in Eeklo verblijft, was zondagnamiddag te gast in Adegem om samen met haar vrienden de verjaardag van haar vereniging te vieren.

Julia de Vlieger die de fakkel van Maria De Keyser (+) en Hélène De Kesel aan het hoofd van de vereniging heeft overgenomen, bracht in haar welkomswoord hulde de stichters van de vereniging en aan al de mensen die er nu en in het verleden voor zorgden dat Nood Zoekt Troost in een wereld waar eenzaamheid en egoïsme steeds groter worden nog altijd actief blijft en trouw blijft aan het motto dat 60 jaar geleden aan de basis lag van de oprichting van Nood Zoekt Troost.

Tijdens de receptie die de gemeente de jarige vereniging in den Hoogen Pad aanbood, was Marleen Van den Bussche, Schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het OCMW vol lof over Nood Zoekt Troost. Iedere gemeente kan volgens de schepen een vereniging als Nood Zoekt Troost Adegem gebruiken.

Nood zoekt Troost kan blijven bestaan omdat er nog altijd mensen gevonden worden die zich op een of andere manier voor hun medemens willen inzetten. De vereniging kan nog altijd degelijke idealisten gebruiken. Wie belangstelling heeft om de groep medewerkers te vervoegen kan contact opnemen met voorzitter Julia De Vlieger.

 


POLITIE TREEDT (NU) WEL OP TEGEN FOUTPARKERENDE VRACHTWAGENS

Onze meldingen over de vrachtwagens die voor het Canadees Kerkhof geparkeerd stonden is ook de Maldegemse Politie niet ontgaan. Hoofdinspecteur Jan Willems liet ons weten dat de politie wel degelijk optreedt tegen de chauffeurs die het parkeerverbod aan het Canadees Kerkhof negeren.

In zijn reactie somt de hoofdinspecteur redenen op waarom de politie pas sinds vorige week het boekje bovenhaalt.

Er was duidelijk sprake van communicatiestoornissen. Zo was er een verschil tussen de tekst van het politiereglement over het parkeerverbod voor vrachtwagens aan het Canadees Kerkhof en de borden die er geplaatst werden door de technische dienst.

De geplaatste zouden dan ook nog niet op de juiste manier zijn geplaatst. Het heeft enige tijd geduurd voordat de borden geplaatst werden zoals in het politiereglement was voorzien.

Hoofdinspecteur Willems wijst er verder nog op dat niet alleen het parkeergedrag van vrachtwagenchauffeurs ter hoogte van het Canadees Kerkhof in het oog wordt gehouden.

Ook op andere plaatsen in Maldegem waar vrachtwagens in bebouwde kommen parkeren wordt er op toegezien dat zij niet langer dan 8u op dezelfde plaats staan.

De hoofdinspecteur geeft de chauffeurs waarmee een afspraak werd gemaakt over het parkeren van hun vrachtwagen een pluim voor de manier waarop zij de gemaakte afspraak naleven.

 


OKRA SLOOT ZIJN FIESSEIZOEN ROND FEESTTAFEL AF

Foto

Tijdens de laatste rit van hun fietsseizoen was er voor de OKRA fietsers een stop voorzien bij de familie Claeys in de Vulderstraat.

Tussen 12 april en 4 oktober stond er bij OKRA Adegem iedere donderdag een fietstocht op het programma. Buiten de daguitstappen naar Sluis en Wachtebeke ging het steeds om ritten van om en bij de 30 km.

Tijdens de stop die in de laatste rit was ingelast, blikte Cecile Ryckaert een van de verantwoordelijken van de fietstochten, terug op het voorbije fietsseizoen. Zij had becijferd dat de Adegemse OKRA fietsers die op de slotrit met 34 waren, samen meer dan 830 kilometer hebben afgelegd.

De fietstochten brachten hen naar Middelburg, Sint Laureins, Sint Joris, Assebroek, Zomergem, Nobelstede, Bellem, Lembeke, Oostkerke, Hansbeke, Lotenhulle, Boeckhoute, Beernem, Ertvelde, Oedelem, Sint Kruis Brugge en als afsluiter op de ronde van 't Meetjesland.

Er werd een tempo ontwikkeld dat ook door minder gedreven fietsers kon gevolgd worden. Om de fietstochten in goede banen te leiden kon OKRA rekenen op de wegkapiteins Freddy, Wilfried, Achiel, Roger en Julien die samen met Cecile de achterhoede van de groep vormde.

Met zijn 91 jaar was Albert Claeys ook de oudste deelnemer. Tussen hem en de jongste deelnemer lag een verschil van 34 jaar.

Cecile Ryckaert onderstreepte dat de fietstochten ook meer waren dan alleen sporten. Door het tempo dat werd aangehouden kon er tijdens het rijden gekletst worden en ook tijdens de stops die er wekelijks werden ingelast werd er heel wat afgelachen.

De laatste rit met stop in de Vulderstraat kreeg 's avonds nog een smakelijk slot. Nadat ze zich na hun fietstocht wat hadden opgefrist staken de sportieve OKRA leden hun voeten onder de feesttafel. Zij kijken al uit naar het fietsseizoen 2008.

 


V V A BRACHT SCHITTEREND HERFSTCONCERT

Het publiek genoot ook dit jaar met volle teugen van het concert dat de Verenigde Vrienden Adegem onder de leiding van dirigent Manuel Herrebaut, in den Hoogen Pad brachten.

Voorzitter Luc Matthys zorgde voor de bindteksten. Voor de vrolijke noot zorgden de muzikanten die zich met filmpjes en foto' s op een ludieke manier aan het publiek voorstelden.

Er werd ook een prachtige fotoreportage gemaakt door Marnix Van de Kerckhove.

 


GEPAAID MET EEN DODE MUS

De vaderlandslievende verenigingen vroegen een totaal parkeerverbod van vrachtwagens voor Canadees Kerkhof. De gemeenteraad stemde een politiereglement die uiteindelijk maar half aan de verwachtingen voldoet.

Uit respect voor de soldaten die op het Canadees Kerkhof bergraven liggen vroegen de vaderlandslievende verenigingen enkele jaren terug al een parkeerverbod van vrachtwagens voor het Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan.

De vraag werd toen door toenmalig raadlid Antoine Pauwels zij het zonder succes verdedigd Dit jaar in April werd er wel een politiereglement gestemd.

Toen na de jaarlijkse plechtigheid begin September de verkeersborden op parkeerstroken werden geplaatst waren de vaderlandslievende verenigingen tevreden. Het beeld van het Canadees kerkhof zou niet meer ontsierd worden door geparkeerde vrachtwagens.

Ondertussen is duidelijk geworden dat de gemeente Adegem gepaaid heeft met een dode mus. Aanvankelijk stonden er verkeersborden op de beide parkeerstroken.

De politie die de controle over het politiereglement moet doen stelde vast dat er in het politiereglement slechts van parkeerverbod die op één strook spreekt sprake was.

De verkeersborden op de eerste parkeerstrook, voor wie van Adegem komt, zijn ondertussen verwijderd en de vrachtwagens kunnen er opnieuw volkomen wettelijk parkeren. Het parkeerverbod op de tweede strook loopt tot een eind voorbij het Canadeeskerkhof.

Zowel de mensen uit de omgeving van het Canadees Kerkhof als de leden van de vaderlandslievende verenigingen voelen zich door de politici bekocht.

Zij vragen zich af of dat de manier is waarop het gemeentebestuur zijn respect aan onze bevrijders betoond. Om hen te bewijzen dat het ook anders en beter kan nodigen de raadsleden uit om de Militaire kerkhoven in West Vlaanderen te bezoeken. Daar worden de kerkhoven niet ontsierd door geparkeerde vrachtwagens.

 


RODE KRUIS HULDIGDE BLOEDGEVERS

Tijdens een korte plechtigheid in de zaal de Poermolen in Donk huldigde Rode Kruis Maldegem zijn trouwe bloedgevers.

Een speciaal woordje van dank en aandenken was er voor de 65 plussers Anna Van Hoecke (32 bloefdgiften), Vera Cauwels (82 bloedgiften), Rosanna Van Deynse ( 123 bloedafnames) en Frans de Coninck ( 134 bloedafnames). Dorine Eeckhout was aangenaam verrast toen het bestuur haar tijdens de plechtigheid de titel van erevoorzitter toekende.

 


PIV HUVLUV OPEN NIEUW SEIZOEN

Zaterdag 27 oktober opent den Hoogen Pad zijn nieuw seizoen met Piv Huvluv. De Muikale Stand up comedian neemt vanaf 20u30 zijn publiek met een oude klasfoto, dito platenspeler en een voorraad Vinylplaten zijn publiek mee naar plaatsen, gebeurtenissen en muziekprogramma's uit het verleden. Na zijn optreden zorgt hij ook nog voor een spetterende afterparty.

Op 17 november komt Els De Schepper met haar show Supervrouw op bezoek in den Hoogen Pad. Jammer voor wie nog geen kaartje heeft want de voorstelling is al uitverkocht.


Home
Home
 
Made in France