De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 201 - Week 40 van 30 september tot 06 oktober 2007


SINT ADRIANUSKERK VOOR MAANDEN IN DE STEIGER

Het lood in de glasramen van de Sint Adrianuskerk is aan vervanging toe. Het uitpakken van die ramen is een delicate opdracht. Het lood wordt vervangen maar het glas wordt behouden.

Er was reeds jaren sprake van het herstellen van de ramen in de Sint Adrianuskerk. Het administratief dossier heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar vorige week konden de werken worden aangevat.

In de eerste fase van de werken worden de ramen aan de rechterzijde van de kerk aangepakt. De grote ijzeren ramen worden uitgebroken en, om in de toekomst oxidatie te voorkomen, wordt het lood vervangen door koperen ramen.

Die werken worden uitgevoerd door P. Denys uit Deinze. Het moeilijkste deel van de werken, het uitbreken van de glasramen ( waaronder enkele met brandglas), het vervangen van het lood rond de ramen en het kuisen en terug plaatsen van de ramen wordt door de NV Atrium uit De Pinte gedaan. Het is een werk dat maanden in beslag zal nemen.

ONTMANTELEN

Om te voorkomen dat het interieur van de kerk gedurende de werken door inslaande wind en of regen wordt beschadigd wordt, zal alvoor een raam wordt ontmanteld, de binnenzijde van het raam in de kerk zorgvuldig gebarricadeerd worden.

Vooral het uitnemen van de ramen is een tijdrovend werk. Die grote ramen zijn in verschillende vlakken ingedeeld. Het raam moet, om het breken van het glas te voorkomen, voorzichtig segment pers segment ontmanteld worden.

Die firma kan gebroken glas wel vervangen maar vooral als het om meervoudig gekleurd brandglas gaat dat ook nog in een figuur moet passen is dat niet alleen tijdrovend maar ook kostelijk voor de firma" vertelde ons de man die vrijdagnamiddag voorzichtig ieder vlakje uit het eerste raam haalde en nog voorzichtiger naar de auto droeg.

De ramen worden naar De Pinte gebracht waar ze van het lood ontdaan worden. Nadat het glas een kuisbeurt gekregen heeft wordt er nieuw lood rond het vlak gedaan. Pas als alle vlakken van een raam bewerkt zijn kan het raam terug worden geplaatst

STOELEN

Het herstellen van de glasramen is niet het enige wat er in de Adegemse kerk staat te gebeuren. De afgelopen maanden stonden verschillende nieuwe stoelen in de kerk.

De mensen hebben de kans gekregen om hun oordeel over die stoelen te geven. Rekening houdend met de binnengekomen opmerking werden in een eerste fase voor de middenbeuken 140 nieuwe stoelen besteld.

De levering wordt in de loop van de maand januari 2008 verwacht. Later zullen ook de stoelen in de zijbeuken vervangen worden.

 


BRANDWEER ZETTE HAAR DEUREN OPEN

Om de mensen te laten zien waar de hulpdiensten tijdens een interventie allemaal moeten op letten werd de demonstratie van het bevrijden van een geklemd persoon in slowmotion uitgevoerd

Met een stoet van 35 oude en recente brandweerwagens uit Oost en West Vlaanderen door Maldegem, Middelburg, Kleit, Knesselare en Ursel en Adegem maakte het Maldegems brandweerkorps nog een extra reclame voor zijn open deur dag in zijn gebouwen in de Bloemendaelelaan.

Naast het materiaal van de brandweer zelf waren ook de Maldegemse politie, de Zeevaartpolitie de andere hulpdiensten en het Rode kruis met een stand op de opendeurdag vertegenwoordigd.

Regelmatig demonstreerde het korps van commandant Alex Van Suyt interventie. Het bevrijden van een geklemd persoon, waarbij naast de brandweer en de plaatselijke hulpdiensten ook het urgentieteam met de helikopter in actie schoten, kon op de grootste belangstelling rekenen.

In de brandweerkazerne werd de geschiedenis van 150 jaar Brandweer Maldegem door foto en plakboeken uit de doeken gedaan.

SPUITEN

Wie genoeg had van het wandelen tussen het groot materiaal kon binnen genieten van een drankje en een hapje of een bezoekje brengen aan de tentoonstelling van de miniatuurbrandweerwagens.

Liesbeth De Kesel was een van de kinderen die tijdens de open deur dag zelf de brandspuit hanteerde.

Omdat kinderen sneller zijn uitgekeken op het materiaal van de hulpdiensten had het brandweerkorps voor die jongeren nog iets extra in petto. De ganse namiddag kregen zij de kans om mee te rijden met een van de brandweerwagens.

Op de parking van de brandweerkazerne mochten zij zelf proberen om met een brandweerspuit een obstakel neer te spuiten. Er waren zoveel kandidaten voor beide attracties zodat de kinderen een beetje geduld moesten hebben voor ze aan de beurt kwamen.

 


ADEGEM QUIZT

Op 80 plaatsen in Vlaanderen organiseert het Davidsfonds op zaterdag 20 oktober een quiz avond. De quizavond voor Maldegem en zijn deelgemeenten gaat door in de zaal Kanunnik Andries in Middelburg. DF mikt met zijn quizzen niet direct op de ervaren quizzers.

De vragen gaan over alles wat er leeft in Vlaanderen en wat Vlaanderen typeert. Deelnemen aan de quiz kost €20 voor een ploeg ( 4 leden). Inschrijven kan tot 10 oktober via www.vlaanderenquizt.be of via het secretariaat van DF Maldegem tel 050-7131.13 of [email protected].

Verliezers zijn er bij die quiz niet. Iedereen gaat met een prijs naar huis. Voor de beste ploegen is er een speciale prijs. De winnaar van de quiz verzekerd zich ook een plaats in de finale van de DF quiz die op 23 november in Brussel wordt georganiseerd.

 


LAAT JE SNOR GROEIEN VOOR KOM OP TEGEN KANKER

Op 20 oktober organiseert Maldegem zijn slotmanifestatie van Kom Op tegen Kanker. Het was aanvankelijk de bedoeling van die manifestatie te laten doorgaan in de gebouwen van het RVT Sint Jozef.

Om dat de bouw van het nieuw rusthuis enige vertraging heeft opgelopen moest naar een andere locatie worden uitgekeken. Er werd nu gekozen voor de feesttent die op de speelweide achter het Sint Annapark staat.

Het wordt opnieuw een dagvullend programma met informatieve en ontspannende onderdelen. Er wordt ook een fata morgana spel georganiseerd. Gastheer is Marijn De Valck alias Balthazar Boma. Mannen die mee willen helpen om minstens een ster binnen te halen kunnen nu nog hun snor laten groeien.

Balthazar Boma vewacht om 12u 250 mannen met snorren op het aperitief in de feesttent. Wie wil meewerken, kan contact opnemen nemen met Antoine Pauwels tel 0477-77.00.39.

Greet is nog op zoek naar sporters die in een of andere discipline een kampioenstitel behaald hebben. Zij moeten een kampioenenploeg samenstellen voor de wedstrijd tegen Fc Sobemai die om 14u op het terrein van Borussia Vake begint.

Kampioenen die willen meespelen kunnen Greet bereiken op het nummer 050-71.60.79. Er kan ook een ster gewonnen worden met de verkoop van 1 km worst. Mensen die daaraan willen meewerken kunnen contact opnemen met Mario op het nummer 050-71.42.57.

 


GEZINSBOND DEELDE PRIJZEN UIT

Hubert Verborgt beantwoorde tijdens de fotozoektocht van de Gezinsbond Adegem alle vragen juist en was het dichts bij de schatting van het aantal rekkertjes in de bokaal. Als winnaar houdt hij een ballonvaart aan de zoektocht over.

Rose-Anne Vincke en Liliane Pauwels wonnen als tweede en derde een waardebon van Hubo en Alibi. De speciale prijs voor de vijftigste plaats in de uitslag was voor Marie-Thérèse Grijp.

Voor de jaarlijkse fotozoektocht van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond haalden 130 mensen een deelnemingsformulier af. Wie de tocht volgens het boekje aflegde, reed of wandelde in een of meerderde dagen 32 km en loste 35 vragen op.

Op de slotdag van de zoektocht waren er 94 deelnemersformulieren binnen gekomen. Bij de deelnemers waren er mensen van Kortrijk. Heester en Outreve. Het was niet de eerste maal dat zij aan de zoektocht van de Adegemse Gezinsbond deelnemen.

Van de 94 deelnemers die hun antwoordformulier indienden waren er 25 die alle antwoorden juist hadden. Het was de schiftingsvraag die besliste over de toekenning van de eerste prijzen. Met zijn gok van 450 rekkertjes was Hubert Verborgt ( Adegem) het dichts bij het juiste aantal (386).

Hubert won een ballonvaart. Rose-Anne Vincke (Eeklo) won als tweede een waardebon van Hubo. De waardebon van Albi voor de derde plaats ging naar Liliane Pauwels (Maldegem). Er was ook nog een speciale prijs voor de vijftigste in de uitslag.

Die prijs ging naar Marie-Thérèse Grijp (Maldegem). Omdat de fotozoektocht nog altijd erg in trek is vroeg het bestuur van de Gezinsbond de werkgroep om ook voor volgend jaar een fotozoektocht voor te bereiden.

 


JEUGD KVK ADEGEM NAM AFSCHEID VAN MARC WELVAERT

Met een geschenk voor Marc en zijn echtgenote en veel sympathie nam het jeugdbestuur en de Uefa juniores van KVK Adegem van hun trainer Marc Welvaert.

Nadat hij gedurende 10 jaar verschillende jeugdploegen van KVK Adegem heeft getraind zet Marc Welvaert een punt achter zijn sportieve loopbaan.

Marc wordt zowel door het bestuur als door de jeugd geprezen voor zijn spelinzicht en voor de manier waarop hij het beste uit iedere speler wist te halen. Voor hem was jongeren trainen ook een stukje opvoeden.

Marc begon zijn loopbaan als voetballer bij Balgerhoeke. Toen Sint Laureins met een ploeg in het KVS begon maakte hij de overstap naar de ploeg in zijn eigen dorp.

Hij deed het in het KVS zo goed dat hij geselecteerd werd voor de nationale ploeg. Toen Sente enkele jaren later de overstap maakte naar de KBVB moesten zij Marc nog overkopen van Balgerhoeke.

Kwetsuren aan de knie nopten Marc om vroegtijdig een einde te maken aan zijn carrière als voetballer. Hij werd trainer bij Sente en slaagde er met zijn ploeg in om te promoveren naar derde om tijdens een ander seizoen een tweede plaats te behalen.

Van Sint Laureins verhuisde hij als trainer naar Aalter om er de jeugd te trainen. Daardoor kon hij tijdens het weekend tijd vrijmaken om zijn zoon te zien voetballen. Na vier jaar Aalter maakte hij de overstap naar Adegem.

In Adegem trainde hij verschillende jeugdreeksen. Als hij terugblikt op zijn loopbaan als trainer is er voor hem geen twijfel. Adegem heeft van al de ploegen waar hij actief was de beste jeugdwerking.

Omdat Adegem geen junioren en scholieren heeft besloot Marc te stoppen als trainer. Hij al nu zijn vrije tijd verdelen tussen het krulbollen en het volgen van de sportieve prestaties van zijn zoon en zijn kleinzoon.

 


WEDSTRIJDBAL VOOR ALTE HERREN

Voor hun belangrijke wedstrijd tegen Oostende mochten de Alte Herren KVK Adegem een wedstrijdbal ontvangen van Bouwmaterialen P De Loof ( gewezen roeier) uit de Britsekaai in Brugge.

 


VRACHTWAGENS BLIJVEN PARKEERVERBOD NEGEREN

Er kunnen volgens een gemeenteraadslid maar twee redenen zijn waarom de vrachtwagenchauffeurs het parkeerverbod aan het Canadees kerkhof blijven negeren.

Ofwel zijn de boetes voor hen geen probleem en moet er harder (tot wegslepen) opgetreden worden ofwel wordt er niet opgetreden.

In het laatste geval zit Maldegem volgens het raadslid met een probleem. Via de politieraad wil het raadslid daarover meer duidelijkheid over krijgen.

 


SLAGERIJ MALDEGEM SCHONK €2121,30 AAN KOTK

Met hun restaurant op Maldegem Wandelt, Fietst, Proeft en Swingt haalden de zeven slagers van het centrum €2121,30 op.

Een cheque met dat bedrag werd afgelopen woensdagavond overhandigd aan een delegatie van het comité KOTK. De slagers van Maldegem en zijn deelgemeenten maken nu afspraken om tijdens de dag van de slotmanifestatie KOTK te helpen bij de verkoop van 1km worst.


Home
Home
 
Made in France