De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 200 - Week 39 van 23 september tot 29 september 2007


BEROKKENDE KOANTJESROCK MALDEGEMSE CAFEBAZEN SCHADE ?

Voor hun eerste Koantjesrock van vrijdag 21 september haalden de organisatoren ondermeer the Craft, Gorki, Woudface, les Truttes en voor de afterparty DJ Regi van Milc Inc naar Maldegem. Een affiche die kan tellen voor een eerste festival.

Vooral het feit dat Frank Colmann en zijn partner Claudine van café 't Kruisken in Adegem deel uitmaakten van de organisatie en het festival in Maldegem op de slotdag van de kermis doorging zette bij de café-uitbaters van Maldegem kwaad bloed. Zij vonden het een aanslag op hun eigen inkomsten.

Een van de cafébazen heeft de bakkers in Maldegem bezocht en gevraagd om de zaken met de reclame voor het rockfestival die ze van de inrichters gekregen hadden niet te gebruiken. Hij sprak ook persmensen aan om Koantjesrock dood te zwijgen. In tegenstelling tot sommige bakkers zijn de mensen van de pers niet op zijn verzoek ingegaan.

De dertien cafébazen schreven ook een brief aan het college van burgemeester en schepenen om in de toekomst geen toestemming meer te geven voor een dergelijk privé-initiatief op de sluitdag van Maldegemkermis. Zij zijn er van overtuigd dat het initiatief hen die avond klanten en dus geld zal kosten.

De Burgemeester had begrip voor de klacht van de cafébazen maar zag er geen reden in om het rockfestival te verbieden. Hij is ook niet van plan om een dergelijk initiatief in de toekomst te verbieden. Initiatieven van mensen van Maldegem of Adegem die leven in de Maldegemse brouwerij brengen moeten volgens de burgemeester aangemoedigd worden.

Of de slotdagavond van Maldegemkermis een ideale avond voor een dergelijk initiatief is wil de burgemeester niet gezegd hebben. Hij wil eerst de resultaten van het rockfestival en de slotavond van Maldegemkermis kennen. Hij is wel bereid om samen met de verschillende partijen rond de tafel te zitten om in plaats van tegen elkaar te werken samen te werken.

Bij dat gesprek zouden ook de confrérie van Rietje Koane en het Comité voor Initiatief moeten betrokken worden. Zowel de confrérie al de Raad van Elf die Rietjes Koane en het Koantjesbier in het leven hebben geroepen vinden dat de naam van hun symbool zonder hun toestemming is gebruikt.

Het comité voor Initiatief heeft principieel niets tegen het festival maar had toch verwacht dat de organisatoren met hen hadden gesproken voor de affiche van de kermis werd gedrukt. Of Koantjesrock een plaats op de affiche zou gekregen hebben werd er niet bijgezegd.

RESULTAAT

Wie vrijdagavond omstreeks 21u in Maldegem was kon vaststellen dat er ook dit jaar veel belangstelling was voor het muzikaal vuurwerk in het Sint Annapark. Na het eerste waarschuwingssalvo was het een stroom van volk die naar het Sint Annapark trok.

Wij zijn een paar uur na het vuurwerk nog eens door het centrum van Maldegem gewandeld en konden vaststellen dat het nog in alle café zeer druk was. Het was er niet aan te zien dat er in het park een rockfestival bezig was.

Ook voor Koantjesrock was de belangstelling groot. Het vuurwerk en het rockfestival zijn dan ook best te combineren. Mensen die op Koantjesrock aanwezig waren vragen zich wel af of er in de toekomst bij andere fuiven of andere festivals in Maldegem ook met de decibelmeter zal rondgelopen worden.

 


WTC 2000 ADEGEM WINT LAATSTE MALDEGEMSE STRANDKARRENRACE

Vorige week zondag organiseerde Maldegem in het kader van zijn centrumkermis zijn voorlopig laatste strandkarrenrace. Met ruime voorsprong won de ploeg van WTC 2000 Adegem deze laatste race.

 


VRACHTWAGENS BLIJVEN AAN CANADEES KERKHOF PARKEREN

Ondanks het nieuw politiereglement blijven er zowel tijdens de week ( 's avonds en 's nachts) als tijdens het weekend camions parkeren op de parkeerstrook voor het Canadees Kerkhof.

Moeten wij het Comité P inschakelen om het nieuw politiereglement te laten toepassen vragen zowel inwoners uit de omgeving van het Canadeeskerkhof als gemeenteraadsleden zich af. Ook zij hebben net als wij het verhaal gehoord van de verontwaardigde man de politie belde omdat er vrachtwagen fout geparkeerd stonden.

Volgens burgemeester Johan de Roo is het niet aan de politie om uit te maken of zij al of niet een PV of PV van waarschuwing moeten uitschrijven. "Wij hebben een politiereglement gestemd. De nodige signalisatie is aangebracht. Het reglement moet worden toegepast.

Wie in overtreding is moet daar de gevolgen van dragen" klinkt het bij de burgemeester. Er is voor hem geen klacht bij het comité P maar wel overleg met de politie nodig.

 


FAMILIE CRUL – DE BAETS HELPT ADEGEMS VOLKSTHEATER UIT DE NOOD

Dank zij de familie Crul- De Baets beschikt het Adegemse volkstheater, voor het eerst in zijn bestaan, op een plaats over voldoende ruimte om zijn decors te bouwen en op te slaan en om te repeteren.

In november brengt het Adegems Volkstheater in den Hoogen Pad zes maal het lachsucces De Nieuwe Rijke. Het stuk is vertaling Le Bourgeios Gentilhomme van Molière door Christa Grijp die ook tekent voor de regie.

De voorbereiding van het nieuw lachsucces en zowel het bouwen van de decors als de repetities verlopen dit jaar nog in een aangenamer sfeer dan in het verleden. Freddy Boels die reeds 43 jaar deel uitmaakt van het AVT, en daarmee ook de grootste staat van dienst, heeft daar een eenvoudige uitleg voor.

" Ik maak reeds 43 jaar deel uit van het gezelschap. Wij hebben in die jaren niet alleen ons publiek maar ook onszelf goed geamuseerd. Ook al gebeurde de voorbereiding op de optredens niet altijd in ideale omstandigheden. Toen ik er in het begin bij was repeteerden wij in de jongensschool.

Daarna gebeurde dat bij de leden van het gezelschap thuis. De laatste repetities gebeurden altijd waar de opvoering plaats. De problemen om geschikte ruimte om te repeteren te vinden was maar klein bier in vergelijking met het vinden van locaties om onze decors te bouwen en te stockeren.

Wij zijn de mensen die ons de afgelopen tientallen jaren uit de nood geholpen hebben dankbaar" deed Freddy tussen twee optredens door zijn verhaal.

GODSGESCHENK

Vorig jaar voor de verkiezingen hadden wij de indruk dat het college van burgemeester en schepenen een oplossing voor ons huisvestingsprobleem hadden. De verkiezingen zijn voorbij en van een oplossing horen wij niets meer" mengde Etienne Notteboom zich even in het gesprek.

Dat het AVT nu voor het eerst over degelijke en voldoende accommodatie ( vergaderzaal repetitiezaal en ruimte om decors te bouwen en te stockeren) kunnen beschikken, hebben ze te danken aan de familie Crul – De Baets en de bouwfirma NV Bostoen. Toen het gebouw waarin Portofino was gevestigd vrij kwam had de familie Crul – De Baets niet onmiddellijk plannen met het gebouw.

Ik merkte toen ter loops op dat het gebouw ideaal zou zijn voor het Adegems Volkstheater. Een weekje later liet de familie, die Adegem al een tijdje heeft verlaten maar Adegem nog altijd een warm hart toedraagt, ons weten dat wij gratis over het gebouw kunnen beschikken.

Wij moeten enkel de energie en het water dat wij gebruiken betalen" verteld Freddy terwijl hij ons in de verschillende ruimtes rond leidt Voor het AVT was dit een godsgeschenk dat zij in dankbaarheid hebben aanvaard. Na enkele dagen voelden zij er zich al thuis.

 


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM BRENGEN HERFSTCONCERT

Zaterdag 29 september hebben de liefhebbers van fanfaremuziek afspraak in den Hoogen Pad. Om 20u00 begint het herfstconcert van de Verenigde Vrienden Adegem.

Dit jaar zorgen de V V A naast puike muziek ook nog voor een ludieke noot. Aan de verschillende groepen muzikanten er gevraagd om zich tijdens herfstconcert via een filmpje of foto' s aan het publiek voor te stellen.

 


ROGER EN BERTHA VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

Gedurende jaren was Roger Claeys de vaste facteur eerst in de Kallestraat en omgeving en daarna in de Molenstraat. Zijn ronde liep tot aan het Gemeentehuis van Raverschoot.

Na al die jaren ontmoeten wij Roger die in 1923 geboren werd terug in zijn woning in de Koning Astridlaan. Daar vierde hij samen met zijn echtgenote Bertha Staelens zijn Diamanten huwelijksjubileum.

Roger praat nog graag over de vele jaren die hij in Adegem als facteur doorbracht.

 


CONTROLE OP DE GORDEL

Vanaf 23 september start er nationaal een campagne om de gordeldracht te promoten. De politie speelt op die actie in om haar controle op het dragen van de gordel zowel door de Chauffeurs en passagiers, zowel voorin als achterin, en het plaatsen van kinderen in het zitje op te drijven.

De nationale campagne loopt tot 21 oktober maar de Maldegemse politie zal de campagne met gerichte controles tot het einde van het jaar aan houden. Observaties hebben uitgewezen dat vooral bij het brengen en ophalen van kinderen van en naar school en het winkelen de gordels minder gedragen worden.

De politie zal degenen die de gordel wel aangeklikt hebben belonen maar zij die zonder gordel rijden of passagiers die niet in de gordel zitten moeten niet meer op een waarschuwing rekenen.

De politie gaat er van uit dat er reeds voldoende is geïnformeerd over het belang van het dragen van de gordel zowel door de chauffeurs als door de passagiers. Wie niet horen wil moet voelen.

 


GESLAAGDE SENIORENNAMIDDAG

Ter gelegenheid van Maldegemkermis organiseerden Els De Bruyckere en Chantal De Schepper een seniorennamiddag voor de senioren van Groot Maldegem. Een delegatie van het Adegemse rusthuis genoot van deze namiddag.

Na de koffie en het gebak genoten ook Jacqueline en haar tafelgenoten van het optreden van Paul Severs en zijn danseressen.

 


MALDEGEM VERKOOS ZIJN SPORTLAUREATEN 2007

Tijdens een druk bijgewoonde laureatenavond in de sporthal Van Cauteren verkozen de bij de sportraad aangesloten verenigingen de sportlaureaten van 2007. Van de 63 clubs die bij de sportraad zijn aangesloten brachten er 57 hun stemmen uit.

Iedere club mocht in elke categorie een van de genomineerde vijf punten drie punten of één punt toekennen. De titel van sportman van het jaar ging naar Tony Van Oost (Canicross), de titel van Sportvrouw van het jaar was voor Wendy den Haeze ( atletiek goud 200m BK beloften)

De eerste titel van beloftevolle jongere was voor Sarah Roegiers (Atletiek), Raf van de Velde werd verkozen tot laureaat van Sportverdienste. De titel van sportclub van het jaar ging naar JEVO Maldegem (volleybal).

 


MALDEGEM BINDT DE STRIJD AAN TEGEN VANDALISME

Nadat vandalen in de nacht van vrijdag op zaterdag het kunstwerk op het voetpad aan Stationsplein van zijn sokkel hebben gehaald en stukgeslagen of gestampd is voor burgemeester Johan De Roo de maat vol.

Hij wil dat Maldegem samen de strijd aanbindt tegen het vandalisme. Het bestrijden van vandalisme is niet langer alleen de taak van de politie en de gemeentewachten.

Hij roept iedereen op om als iemand ziet vandalenstreken uithalen dat onmiddellijk meldt aan de politie zodat er kan opgetreden worden.


Home
Home
 
Made in France