De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 199 - Week 38 van 16 september tot 22 september 2007


CAMIONS BLIJVEN ONDANKS PARKEERVERBOD

Vorige week werden aan het Militair Canadees Kerkhof de parkeerborden geplaatst. Enkel personenwagens en autobussen zijn er nog welkom. Toch nemen zowel 's avonds als tijdens het weekend vrachtwagens de parkeerplaatsen in.

In april keurde de Maldegemse gemeenteraad een politiereglement goed waardoor het in de toekomst verboden werd voor vrachtwagens om op de parkeerstrook voor het Canadees kerkhof te parkeren. Omdat die parkeerzone zone langs een Gewestweg ligt, moest ook het ministerie van verkeer zijn goedkeuring over het nieuw politiereglement geven.

Die goedkeuring liet voor de voorstanders van het nieuw politiereglement veel te lang op zich wachten. Het duurde tot begin september voor de technische dienst de opdracht kreeg om de borden te plaatsen. Verschillende mensen belden ons om te melden dat de nieuwe borden er stonden.

Zij die dachten dat er nu geen vrachtwagens meer aan het Canadees kerkhof zouden parkeren hadden het verkeerd voor. De afgelopen week stonden er bijna iedere avond en nacht vrachtwagens aan het Canadees Kerkhof. Zaterdagvoormiddag stonden er opnieuw twee vrachtwagens.

Voor een inwoner uit de buurt was daarmee de maat vol. Hij belde de politie om op te treden. Groot was zijn verrassing toen even later de politie wel ter plaatse kwam maar zelfs geen PV van waarschuwing tussen de ruitenwissers van de vrachtwagens stak.

" Er is hier vandaag niets te doen dus moeten wij niet optreden kreeg ik als antwoord" vertelde de man achteraf aan de fotograaf van het Nieuwsblad. Een reactie waarmee ook burgemeester Johan De Roo, nadat hij van de feiten in kennis was gesteld, niet kon lachen.

 


ADEGEM HERDACHT ZIJN BEVRIJDERS

Met een oecumenische eredienst begon de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof.

Hoe wel de herdenkingsplechtigheid ieder jaar aan kwaliteit wint wordt zij ieder jaar door minder Adegemnaren bijgewoond. Het paleis stuurt nog wel ieder jaar een vertegenwoordiger naar de plechtigheid in Adegem en ook de Canadese en Poolse ambassades zijn met een delegatie op de plechtigheid aanwezig.

De plechtigheid verloor voor veel Adegemnaren een deel van haar aantrekkingskracht toen het eerste deel van de plechtigheid dat in het centrum van Adegem plaatsvond vervangen werd door een Oecumenische eredienst op het Canadees kerkhof.

Vertegenwoordigers van verschillende erediensten en het Humanistisch Verbond baden en of filosofeerden over de wereldvrede

 

Ook dit jaar had de jeugd met ondermeer leerlingen van de Papaver een inbreng in de herdenkingsplechtigheid.

Zowel burgemeester Johan De Roo als de ambassadeurs van Canada en Polen brachten hulde aan de soldaten die tijdens WOII op jonge leeftijd haven en goed verlieten om ons te bevrijden van de bezetter.

Velen van die jongeren sneuvelden en vonden in Adegem een laatste rustplaats. De drie sprekers waren het er over eens dat onze de mensheid niet veel geleerd heeft uit de donkere bladzijden uit onze geschiedenis.

In te veel landen wordt nog liever naar de wapens dan naar het woord gegrepen om problemen op te lossen. Wij vergeten te gemakkelijk dat onze vrijheid er ook niet vanzelf gekomen is.

Daarom is het goed dat ook de jeugd bij de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid betrokken wordt. Die namen, naast delegaties van plaatselijke onderwijsinstellingen ook Poolse en Canadese kinderen die in België studeren, actief deel aan de plechtigheid.

Tijdens de receptie in den Hoogen Pad bracht burgemeester De Roo hulde aan de aanwezige Canadese en Poolse oud-strijders die in WO II in onze regio hebben gevochten.

De aangrijpendste momenten van de plechtigheid waren ook dit jaar getuigenissen van de oud-strijders en de woorden van dank van de schoolgaande jeugd. Bij het begin van de plechtigheid had ook het koor van de Papaver reeds een passend danklied gezongen.

De Muziekkapel van de Zeemacht en het koor Canticorum zorgde samen met twee pipers voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid.

Delegatie van vaderlandslievende verenigingen uit België, Nederland, Canada en Polen namen aan de plechtigheid deel. In stoet verlieten de vlagen van die verenigingen het Canadees kerkhof.

De plechtigheid werd besloten met een indrukwekkende bloemenhulde. Verschillende gemeenten uit België en Nederland namen aan de bloemenhulde deel. Voor de kinderen was het toen nog even wachten op het vliegtuigje dat de poppies uit de lucht liet dwarrelen.

 


GROOT POTLOOD KRIJGT LOS VOETSTUK

Bij de aanleg van de laad- en losstrook voor de kerk in Adegem Dorp werd het groot potlood dat de automobilisten moet aanzetten in de nabijheid van de school hun snelheid aan te passen verzet.

Het verhuisde naar een plaats waar het in juli en oktober in de weg staat voor een van de kermismolens. Het probleem werd aangekaart bij het college van burgemeester en schepenen.

Het potlood zal nu in een voet gezet worden waardoor het tijdens de weekends van de kermis kan weggenomen worden.

 


HET ONVERGETELIJKE ADEGEMS WEEKEND VAN KIM MILLER

Samen met een delegatie van Eendracht Maakt Macht Adegem bracht Kim na de plechtigheid op het Canadees kerkhof een bezoek aan het graf van haar broer Melville.

Toen de nu 81 jarige Kim Miller een paar jaar terug met het reisbureau van Jackie Pauwels naar Europa kwam had Jackie voor haar uitgezocht waar haar broer Melville op het Canadees kerkhof begraven lag.

Tijdens haar bezoek met ondermeer Marnix Van de Kerckhove en toenmalige schepen Jacques de Taeye hoorde Kim van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid in Adegem. Zij liet zich toen ontvallen dat zij die plechtigheid ooit eens zou willen bijwonen.

Marnix Van De Kerckhove was dan ook niet zo verrast toen hij een paar maanden terug het mailtje ontving van Jackie Pauwels waarin het bezoek van Kim Miller werd aangekondigd.

Vrijdag 7 september haalde Marnix Kim af aan het Station in Gent. Tot maandag bleef ze bij Marnix en zijn echtgenote in de Dr. Herrebautlaan logeren. Daarna nam ze haar intrek bij de familie De Sutter op Heulendonk.

De eerste plaats die ze in Adegem bezocht was het graf van haar broer. Zij vermengde er aarde van het graf van haar ouders dat ze had meegebracht me de aarde aan het graf van haar broer. " Zo zijn ze symbolisch weer verenigd" klonk het eenvoudig oprecht. Het werd voor Kim een weekend die ze nooit zal vergeten.

Zaterdag was ze in Brugge om de start bij te wonen van de plechtigheid die vooraf ging van de tocht van 32 km. Jammer dat de organisatoren het tijdstip van die plechtigheid hadden veranderd zonder bepaalde mensen op de hoogte te brengen.

In de gebouwen van de firma Meyland ontmoete Kim Canadese soldaten die hadden deelgenomen aan de Switchback Memorial March.

Zondag was het voor haar dan de grote dag van de plechtigheid. Marnix had er voor gezorgd dat hij op het Canadees kerkhof een goede plaats kreeg op het kerkhof zodat ze niets van de plechtigheid hoefde te missen.

Zij genoot van het gezang van de kinderen, de doedelzakspelers en was ontroerd over de manier waarop er hulde werd gebracht aan haar broer en zijn gesneuvelde wapenbroeders.

Net als de delegaties van steden en gemeenten en vaderlandslievende verenigingen legde Kim bloemen neer aan het centraal monument.

Zij werd tijdens de bloemenhulde door de speaker uitgenodigd om haar krans aan het centraal monument neer te leggen. Zij werd daar vergezeld door twee Nederlandse vrienden die zij bij haar vorig bezoek aan Adegem had leren kennen.

Nadat de plechtigheid was afgelopen en Kim nog samen met een delegatie van de Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht, een bezoek bracht aan het graf van har broer, werd zij door AVS uitgenodigd voor een interview.

De plechtigheid liep iets langer uit dan verwacht en plots viel het Marnix in dat zijn auto nog op de middenstrook van de N9 stond.

Voor de camera en micro van AVS deed Kim het verhaal van haar broer die op het einde van WOII in onze regio sneuvelde en hier een laatste rustplaats vond.

Er stonden Kim daarna nog enkele verrassingen te wachten. Het gerucht van de komst van de 81 jarige Canadese wiens broer in Adegem begraven ligt had zich als een lopend vuurtje verspreid. Tijdens de receptie in de Hoogen Pad was er geen moment dat zij niet met iemand in gesprek was.

Hoogtepunt van de receptie was ongetwijfeld het uitgebreid gesprek dat ze had met de Canadese ambassadeur.

Het was een stralende Kim die in Huyze De Baere aanschoof voor het buffet. In de namiddag nadat de innerlijke mens versterkt was, bracht ze met Marnix in het kader van de Open Monumentendag ook nog een bezoekje aan de gerenoveerde Papinglohoeve. Ook voor die geschiedenis had zij belangstelling.

GASTVRIJ

Kim, zo vertelde zij ons, heeft genoten van het weekend. Zij is nog enkele dagen in Adegem gebleven en bezocht dagelijks het graf van haar broer. Zij was verrast over de gastvrijheid in onze streek.

Toen zij op weg naar het Canadees Kerkhof de weg kwijt was, kreeg zij ongevraagd hulp van een chauffeur die haar nadat ze haar verhaal had gedaan naar het Canadees kerkhof voerde.

" Zoiets zou je bij ons nooit tegenkomen" vertelde ze aan Marnix toen die haar op het einde van de week naar Brugge voerde. Zij bleef nog een paar dagen in Brugge om daarna na een bezoek aan Brussel naar Amsterdam te vertrekken.

Van daaruit vliegt ze terug naar Canada. Als haar gezondheid het toelaat komt ze nog terug.

 


GEEN AUTOSCOOTER MEER OP ADEGEMKERMIS?

De parking naast de pastorij heeft de verlichting gekregen zoals in de plannen voorzien was. Het college van burgemeester en schepenen is niet ingegaan op de vraag van het Adegemse feestcomité om de verlichtingspaal in het midden van de parking niet te plaatsen.

De ondergrondse leiding lag er dus moest de paal er ook komen. Voor het feestcomité schept dit wil een probleem. De parking naast de pastorij was de plaats waar de autoscooter stond. Nu die daar geen plaats heeft is de kans groot dat hij niet meer op Adegemkermis te zien is.

Hem naar den Hoogen Pad verhuizen zoals hier en daar gesuggereerd wordt is geen oplossing. De mensen gaan naar de kermis in het centrum. De attracties moeten niet buiten het centrum geplaatst worden. Het feestcomité wacht op een voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 


STIJN WAUTERS HELPT ANTWERPEN AAN OVERWINNING

Stijn Wauters, de Adegemse Jazzpianist, hielp Antwerpen aan de overwinning in de Provincieshow op TV EEN

In het kader van de Provincieshow op TV EEN stonden afgelopen vrijdagavond Oost Vlaanderen en Antwerpen tegenover elkaar. Het thema van de avond was " in uniform". Oost Vlaanderen ( Carry Hagger) pakte uit met de marine pakjes van in the Navy.

Antwerpen dat de tweestrijd won werd vertegenwoordigd door Daddy' s Darlings and The Big Boys Bang. Die groep bestaat uit drie pittige dames en vier muziekanten. De groep bracht de muziek van de Andrew Sisters weer tot leven.

Van die band maakt de Adegemnaar Stijn Wauters deel. Stijn woont in de dr. Herrebautlaan. Hij studeerde met grote onderscheiding en met grootste onderscheiding voor jazzpiano af aan het conservatorium van Antwerpen richting Jazz en lichte muziek.

Met het theatergezelschap Schemering bracht hij in een zestigtal culturele centra hun show Criss Cross. Als Jazzpianist treedt hij zowel solo als in gelegenheidsformaties op. Door zijn contacten met verschillende muziekanten uit het Antwerpse werd hij ook de vaste pianist van de Daddy' s Darlings and the Big Bang Boys.

Stijn mag dan wel veel in het Antwerpse verblijven, hij blijft nog altijd een Adegemnaar. Hij hoopt met zijn groep ook het Meetjesland te veroveren. Hij is te bereiken op [email protected] en www.daddysdarlings.be staat als wat je moet weten over de band en hoe je hem kan reserveren.

 


KOANTJESROCK KRIJGT TEGENKANTING IN MALDEGEM

Vorige week kondigden wij de eerste Koantjesrock in Maldegem aan. Gorki, The Craft en Woodface zijn de blikvangers op de affiche. Kaarten voor dit optreden zijn ook te krijgen in Café 't Kruisken.

Op veel sympathie kan het initiatief in Maldegem blijkbaar niet rekenen. Bij het comité zijn zij mistevreden omdat de naam Koantjes die zij als biermerk gedeponeerd hebben ongevraagd hebben overgenomen. Zij zien het ook als een concurrentie tegen het muzikaal vuurwerk.

De grootste tegenstand komt echter uit de Maldegemse horeca. Daar wordt zelfs een anticampagne gevoerd. Zo werd gevraagd om de broodzakken, waarop Koantjesrock wordt aangekondigd, die aan de bakkers werden gegeven niet te gebruiken.


Home
Home
 
Made in France