De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 198 - Week 37 van 09 september tot 15 september 2007


KIM TE GAST BIJ MARNIX

De 80 jarige Canadese Kim Miller wiens broer Melville op het Canadees Militair Kerkhof begraven ligt, woont voor het eerst de jaarlijkse plechtigheid op het kerkhof in Adegem bij. Zij is enkele dagen te gast bij Marnix Van de Kerckhove.

Dank zij een ontmoeting tussen Jackie en Marnix ging voor Kim Miller een droom in vervulling. Zij kreeg niet alleen informatie over de plaats en in welke omstandigheden haar broer Melville Miller op 7 oktober 1944 op 19 jarige leeftijd sneuvelde.

Met het reisbureau van Jackie Pauwels maakte ze al tweemaal de overtocht naar België. Tijdens haar vorige bezoek vertelde ze ons dat ze eens de jaarlijkse plechtigheid wou bijwonen.

Enkele weken terug kreeg Marnix Van de Kerckhove van zijn vriend Jackie een mailtje dat Kim in september naar Adegem kwam om er op 10 september de plechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof bij te wonen.

Het was voor Kim een emotioneel moment toen ze bloemen neerlegde aan het graf van haar broer.

Omdat het zondag druk zal zijn op het kerkhof en er weinig of geen mogelijkheid zal zijn om eventjes in alle sereniteit aan het graf van haar broer te zijn, bracht zij zaterdag reeds een bezoek. Zondag wil ze samen met de andere genodigden hulde brengen aan alle oorlogsslachtoffers.

Toen Marnix haar vrijdag aan het station in Gent afhaalde, vertelde ze hem dat zij naast de plechtigheid in Adegem er ook nog enkele andere plaatsen zijn die ze wil bezoeken.

Tot na de plechtigheid logeert ze bij Marnix en zijn echtgenote en daarna wil ze voor dat ze naar Brussel vertrekt ook nog een bezoekje brengen aan Brugge.

Bij de NV Meyland in de Vaartkant had Kim een ontmoeting met Canadese militairen die hadden deelgenomen aan de 32 km Switchback Memorial March.

Zaterdag was ze al even te gast in Brugge bij de start van de Switchback Memorial March. Zij was in de namiddag ook aanwezig bij de firma Meyland toen de eerste wandelaars van de 32 km lange mars aankwamen.

Dat zij zich hier goed thuis voelt bleek uit de vlotte manier waarop zij contact legde zowel met de organisatoren, de Pipers en de mensen die aan de mars hadden deelgenomen. Bijzonder was voor haar de ontmoeting met Peter Van Hecke, de man die een kaart met de route die het bataljon van haar broer bij de bevrijding van onze streek volgde, heeft ontworpen.

Speciaal was ook het moment waarop landgenoten die aan NAVO verbonden zijn, naar hun mars van 32 km langs de vaartkant marcheerden.

 


EERSTE MEETJESLANDS POSTPUNT OPENT IN …. URSEL

Het was met enige trots dat Fredy Tanghe, Burgemeester van Knesselare tijdens een gesprek met de pers aankondigde dat eind september De Post zijn eerste PostPunt in het Meetjesland in Ursel zal openen. De manager van de handelszaak waar het PostPunt gevestigd wordt krijgt momenteel een opleiding bij De Post.

De burgemeester van Knesselare is er samen met de man die het Postpunt in zijn zaak wou in geslaagd in minder dan anderhalf jaar nadat het postkantoor in Ursel gesloten werd een Postpunt in zijn gemeente te krijgen.

Als wij even kijken naar het dossier van het Postpunt voor Adegem dan moeten wij tot onze Adegemse teleurstelling vaststellen dat het dossier nog nergens staat. Buiten een eerste contact tussen 't Schijverke, kandidaat voor het PostPunt, en de Post en enkele brieven tussen de gemeente en de Post is het dossier nog niets opgeschoten.

Hoe het komt dat de burgemeester van Knesselare wel snel gehoor vindt bij de directie van de Post voor een Postpunt in een deelgemeente die kleiner is dan Adegem, en de tussenkomst van het Maldegemse gemeentebestuur na een paar jaar nog altijd niets concreets heeft opgeleverd, is voor de Adegemse bevolking een raadsel.

 


NMVBB MEETJESLAND TE GAST IN ADEGEM EN MALDEGEM

Zondag verzamelden de leden van de Nationale Vereniging van Miliciens en Beroepsmilitairen van België niet om een plechtigheid bij te wonen maar om tijdens een gezellig dagje uit elkaar beter te leren kennen.

Met oude legervoertuigen trokken ze door Maldegem en Adegem om dan een bezoek te brengen aan het Canada Museum.

Na het bezoek aan het Canadamuseum en de versterking van de innerlijke mens in het Populierenhof stonden volksspelen op het programma.

Voor de handigste onder de deelnemers was er een prijs weggelegd. Het was een dag die volgens de leden voor herhaling vatbaar is.

 


GEEN COÔRDINATIE TUSSEN OPENBARE WERKEN EN NUTSMAATSCHAPPIJEN

Nadat de Krommewege eerst gedeeltelijk afgesloten werd voor het verkeer om het rondpunt aan het kruispunt met het Vliegplein, de Kallestraat en Blekkersgat aan te leggen, worden er nu in dat gedeelte van de Krommewege nieuwe kabels in de grond gestopt.

Daardoor ondervindt het verkeer in de Krommewege voor de tweede maal op korte tijd hinder van weken.

Bij ingrijpende wegenwerken is er de laatste jaren wel meer coördinatie tussen die werken en de werken die er door de maatschappijen van de nutsleidingen moeten of kunnen uitgevoerd worden. Bij werken van kleinere omvang blijkt die coördinatie nog niet te lukken.

 


GEZINSBOND GEEFT KORTING

Vorige week stelde het programmatiecomité van den Hoogen Pad het programma voor het nieuw seizoen voor. Voor de leden van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond is er goed nieuws.

Net als vorig seizoen kunnen zij bij hun bestuur voor de meeste avondvoorstellingen kaarten tegen verminderde prijs kopen. De overeenkomst die de Gezinsbond met het programmatiecomité heeft is goed zowel voor de leden als voor de verenigingen.

 


DF STELT ZIJN COLLECTIE BOEKEN EN CD' S VOOR

Ook voor het Davidsfonds is een nieuw werkjaar aangebroken. Op zaterdag 22 september stelt DF Adegem in het Broederhuis in de 39ste Linielaan in Maldegem zij nieuwe collectie Boeken en cd's voor.

Wie tijdens zijn bezoek zijn keuze uit de collectie maakt krijgt meteen ook een gratis lidmaatschap voor een jaar. Tussen 15u en 19u vertellen lectuurliefhebbers welke hun favoriete boeken zijn en welke speciale band zij met die boeken hebben.

Die vertellers zijn niet alleen DF leden. Iedereen is er welkom. Voor meer informatie over het programma van 22 september kan contact opgenomen worden met Antoine Goethals tel 050-71.42.35 of via [email protected] of [email protected]

 


AVONDMARKT = CULTUURMARKT

Vrijdag 14 september opent Maldegem zijn jaarlijkse kermis met een feestelijke avondmarkt. Dat ook cultuur thuishoort open een avondmarkt wil de Cultuurraad bewijzen door in de omgeving van huis Wallyn een stukje van de avondmarkt in te nemen er een cultuurmarkt van te maken

 


SENIOREN ONTMOETEN PAUL SEVERS

In het kader van zijn kermis organiseert het kader van zijn kermis organiseert het Comité voor Initiatief op maandag 17 september vanaf 14u00 een seniorennamiddag in de sporthal Van Cauteren een seniorennamiddag.

Voor €3,00 is er niet alleen koffie en gebak maar ook nog een optreden van Paul Severs. Die namiddag bijwonen kan alleen na vooraf inschrijving voor 15 september op het nummer 0486-68.81.15

 


DERDE VOLKSSPELENAVOND

Maandag 17 september pakken de café' s van Maldegem centrum uit met hun derde volksspelenavond. In dertien café's zijn er met telkens andere volksspelen punten te verdienen.

Deelnemerskaarten zijn bij de deelnemende café' s te koop. Samen met het Comité voor Initiatief zorgen de café' s voor een aantrekkelijke prijzenpot.

 


EERSTE MALDEGEMSE KAONTJESROCK

Fans van Woodface, Gorki, les Truttes en andere muziekliefhebbers hebben op vrijdag 21 september vanaf 20u00 afspraak in de tent in het Sint Annapark.

Ook DJ Regi is van de partij. Kaarten voor deze eerste Kaontjesrock Maldegem zijn tegen €20,00 te koop in café 't Kruisken in Adegem en Café De Statie in Maldegem.

 


NIEUW GEZICHT BIJ DE POLITIE

Koen Van Parys legde in het kabinet van burgemeester Johan De Roo en in aanwezigheid van zonechef Franky Mervielde de eed af als nieuw lid van de locale politie Maldegem.

Koen is woonachtig in Bredene en is reeds zes jaar bij de politie. In Maldegem maakt hij deel uit van het interventieteam.


Home
Home
 
Made in France