De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 194 - Week 33 van 12 augustus tot 18 augustus 2007


BEPERKT SPAANDERKERMISPROGRAMMA

Tijdens het weekend van 18 en 19 augustus stond spaanderkermis op het programma. Uit respect voor de onlangs overleden Eric Wille komt er dit jaar geen feesttent op de parking van café 't Spaanderken.

Het kermiscomité van Spanjaardshoek en omgeving heeft besloten om zijn kermis dit jaar tot een minimum te beperken. Er is op zondag een VTT fietstocht met start tussen 8u en 10u en op maandag 20 augustus om 9u30 de dienst voor de overledenen in de Sint Adrianuskerk

 


IJSJE SMAAKTE OOK ZONDER CREMEKAR

Omdat de crèmekar niet kwam opdagen zorgden de leden van de vijftigjarigen van 2006 er zelf voor dat de bewoners van het Elisabeth rusthuis van hun crèmke konden genieten.

Vorig jaar vierden de vijftigjarigen hun feest in de turn- en feestzaal van de Vrije Basisschool. Daardoor liepen de kosten minder hoog op en was er ook nog winst op de drank die tijdens het feest verkocht werd.

Voor het feest begon had de werkgroep, die instond voor de organisatie van het feest, reeds afgesproken dat indien er geld over was er iets goeds zou mee gedaan worden. Een traktaat met een ijsje voor de mensen van het rusthuis werd als goed doel gekozen.

Maandagnamiddag omstreeks 14u30 was de werkgroep van de 50 jarigen van 2006 present in het Elisabeth rusthuis om er de crèmekar te verwelkomen en samen de ijsjes uit te delen.

Ook al hadden zij een beetje moeten wachten de bewoners van het Elisabeth rusthuis lieten zich het ijsje smaken.

De residenten die nog voldoende mobiel waren verzamelden in de recreatiezaal en de ander wachtten in hun kamer op de komst van de crèmekar. Na dat er twee academische kwartiertjes gepasseerd waren nam de werkgroep contact op met de persoon met wie ze hadden afgesproken.

Jammer genoeg was die de opdracht vergeten doorgeven. Met wat improvisatiewerk raakten crème en toppen zij het zonder crèmekar toch in het Elisabethrusthuis en konden de residenten van het traktaat genieten.

 


ONDERDIJKE OVERAL EVEN BREED

Voor juli 2007 zal Onderdijke over gans zijn lengte even breed zijn.

In de raadszitting van maart 2007 keurde de Maldegemse gemeenteraad de renovatie van een deel van Onderdijke goed. Het betreft het gedeelte tussen De Urselweg in Kleit de Gentweg in Adegem. Het stukje Onderdijke is 1,5km lang en 3,10 m breed. Na de werken zal het 4,5m breed zijn.

Het ontwerp voor het herstel en de verbreding is klaar. Donderdagavond waren de inwoners van dat gedeelte van Onderdijke uitgenodigd in de refter van de technische dienst in de Bloemestraat om er de plannen te bekijken en wat meer uitleg te krijgen over de geplande werken.

De verbreding van de rijweg zal uitgevoerd worden zonder onteigeningen. Langs beide zijden van het wegdek komt er een strook bij. Er kom eerst een onderlaag in beton en daarna wordt de toplaag ( asfalt) over de ganse breedte van de straat aangebracht.

Om die laatste laag aan te brengen moet de temperatuur minstens 10 graden bedragen. Dat betekent dat die laag ten vroegste in lente van 2008 kan aangelegd worden.

Er zullen een drietal bomen sneuvelen omdat zij te dicht bij het wegdek komen te staan en ook enkele verlichtingspalen zullen verplaatst worden.

Met de maatschappijen van de nutsvoorziening werd afspraak gemaakt dat zij voor de aannemer aan de wegeniswerken begint zij eerst de nodige aanpassingen aan de nutsleidingen zullen doen.

De inwoners die nog niet aan een van de nutsvoorzieningen zijn aangesloten, zullen van die maatschappijen voor het begin van de aanpassingswerken een brief krijgen waarin ze de kans krijgen om voor het begin van de werken nog aan te sluiten.

OPRITTEN

In het gedeelte van Onderdijke waar wortels van bomen het wegdek opstuwen en barsten in het wegdek veroorzaakten zal de baan worden opgebroken en worden de wortels verwijderd.

In het gedeelte van de straat waar er huizen staan worden er greppels aangelegd zodat bij regenval het water van de straat naar de gracht en niet naar de opritten van de bewoners wordt gekanaliseerd.

De opritten en parkeerplaatsen die door de mensen voor hun woning zijn aangelegd zullen tijdens de uitvoering van de werken worden uitgebroken en in het zelfde materiaal zoals ze nu liggen heraangelegd worden.

Als het niveauverschil tussen het wegdek en de eigendommen van de bewoners te groot is zullen er, om te voorkomen dat bij neerslag het water van de straat naar de woningen loopt, in de tussenzone speciale tegels worden aangelegd.

TIMING

Wanneer de werken zullen uitgevoerd worden staat nog niet volledig vast. Het voorontwerp komt in september voor de gemeenteraad. Het dossier van de werken in Onderdijke wordt samen met de dossiers van renovatiewerken aan de burchtstraat en Butswerve behandeld.

Na de goedkeuring in de gemeenteraad volgt de aanbesteding. Verwacht wordt dat de werken in november kunnen beginnen. Welke straat eerst aanbod komt zal met de aannemer besproken worden. Volgens de ontwerpen zullen de werken in Onderdijke 50 werkdagen duren. Voor de drie straten samen zijn 100 werkdagen voorzien.

 


MET DE STOOMTREIN NAAR DE HERBAKKERSFEESTEN

Zaterdag 18 en zondag 19 augustus organiseert de VZW Stoomcentrum zijn jaarlijkse railfeesten.

Naast het eigen programma in het museum en de ritten met de stoomtrein richting Eeklo en de ritten op het smalspoor richting Donk, linkt de VZW met een pendeldienst tussen Maldegem en Eeklo haar feesten aan de Herbakkersfeesten die in Eeklo Eeklokermis vervangt.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met Jason Van Landschoot tel 0473-88.15.23 of via [email protected]

 


DOSSIER STORMSCHADE INDIENEN VOOR 31 AUGUSTUS

Voor de schade die mensen opgelopen hebben door de stormen van 18 en 19 januari 2007 kan er een beroep gedaan worden op het rampenfonds. De schadedossiers moeten tegen 31 augustus overgemaakt zijn aan de gouverneur van Oost Vlaanderen.

Aanvraagformulieren en bijkomende inlichtingen kunnen aangevraagd worden bij de Dienst Infrastructuur in de Bloemestraat 45 Maldegem tel 050-72.86.00.


POLITIEREGLEMENT NOG NIET VAN TOEPASSING

Vrachtwagens die zich aan de inrit van het Canadees Militair Kerkhof parkeren begaan (nog) geen overtreding

Tot ergernis van heel wat mensen parkeren er 's avonds en tijdens het weekend nog altijd vrachtwagens aan de ingang van het Canadees Militair Kerkhof.

Ook al is er in april een politiereglement gestemd dat het parkeren van vrachtwagens daar verbiedt begaan de chauffeurs die hun vrachtwagen of oplegger daar achterlaten voorlopig nog geen overtreding.

"Dat de borden die het verkeersverbod handhaven er nog niet geplaatst zijn is niet uit onwil van het gemeentebestuur of de mensen van de Technische Dienst" liet Michel Dauwe ons vanuit de Bloemestraat weten.

Uit zijn verklaring onthouden wij dat het politiereglement maar in werking kan treden als ook Brussel het politiereglement inzake het parkeerverbod goedkeurt.

De technische Dienst heeft verkeersborden in voorraad maar die kunnen pas geplaatst worden als in Brussel zijn zegen geeft.

 


GRATIS RECYCLEERBARE DRINKBEKERS

Jeroen Matthys kreeg zondagnamiddag de eer bij het begin van het Festival in 't Park het eerste drankje te tappen in de recycleerbare bekers die door de gemeente te beschikking werden gesteld.

De tekst die op de bekers is gedrukt werd door Jeroen bedacht. Niet alleen de vzw Taboem kon voor de organisatie haar festival gratis gebruik maken van deze drinkbekers. Alle Verenigingen in Maldegem en zijn deelgemeenten kunnen voor grote manifestaties dergelijke bekers aanvragen.


Home
Home
 
Made in France