De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 192 - Week 31 van 29 juli tot 04 augustus 2007


ADEGEM VERLIEST HONDERDJARIGE

Zaterdag 28 juli namen familie en vrienden in de Sint Adrianuskerk afscheid van Helena De Metsenaere. De weduwe van Marcel De Clerck werd op 31 mei 1907 geboren.

Omdat zij niet voor drukte was vierde zij haar honderste verjaardag in familiekring. Tot voor enkele jaren zagen wij haar in de Oude Staatsbaan nog zelf haar voortuintje rakelen.

Een val zorgde ervoor dat zij de laatste maanden in haar bewegingen beperkt werd. Dank zij de goede zorgen van haar kinderen kon zij verder zelfstandig blijven wonen. Op 21 juli is Helena thuis overleden

 


GUIDO BUYSSE ZIT MET EEN PAARD OPGESCHEEPT

Als niemand het komt halen dan mag Guido volgens de politie het paard houden maar dat wil Guido niet.

Vorige week zaterdag in de voormiddag zag Guido Buysse in de Warmestraat plots een paard zonder begeleider voorbij zijn woning lopen. Het kwam uit de richting van Celie of 't Broekelken. Als een plichtsbewuste burger zette Guido de achtervolging in en slaagde er in om het paard in een van zijn weiden voor zijn woning te drijven.

Hij was er van overtuigd dat het niet lang zou duren voor de eigenaar van het vermoedelijk losgebroken paard zou opdagen. Hij zelf ging even kijken of het paard niet afkomstig was van de Paardenmelkerij de Burcht een eindje verderop. Toen dat niet het geval was, en ook geen eigenaar kwam opdagen zat er voor Guido niets anders op dan zelf naar de eigenaar op zoek te gaan.

"Veearts Frans Standaert kwam op mijn verzoek naar het paard kijken en zo kwamen wij achter het chipnummer van het paard. Het is meer dan 20 jaar oud en in goede gezondheid. Ook de politie kwam over de vloer. Veel konden zij niet doen omdat op de nationale feestdag de meeste diensten gesloten zijn" deed Guido ons zijn verhaal.

Omdat hij ook maandagvoormiddag niets van de politie had gehoord nam hij zelf contact op met de dienst die in België de chips bij dieren beheert. "Ik las hen het nummer cijfer per cijfer voor zodat er geen vergissing mogelijk was. Enkele ogenblikken later kreeg ik te horen dat het chipnummer te lang was.

Zij konden mij niet verder helpen" ging Guido verder. Omdat hij geen stap verder gekomen was nam Guido opnieuw contact op met veearts Standaert. Die controleerde nog eens de Chipnummer en nam daarna contact op met een Nederlandse dienst. Die bleek het chipnummer wel te kennen maar het was een vernietigd nummer. Dat betekent dat het paard officieel niet meer bestaat.

REACTIES

Het paard dat volgens veearts Standaert de kaap van de 20 jaar al flink heeft overschreden voelde zich ondertussen goed thuis in de Warmestraat. Het beest dat nog altijd als een lichtgewicht mag omschreven worden slaagde er in om in enkele dagen de weide waarop hij liep bijna leeg te eten.

Volgens de politie mag Guido, als de eigenaar het paard niet komt ophalen, houden. "Dat is zeker niet de bedoeling. Daarom heb ik via de kranten en de radio een oproep gelanceerd voor de eigenaar van het paard.

Uit gesprekken met verschillende mensen die in de wereld van de paardenhandel thuis zijn heb ik onthouden dat het paard, gezien zijn ouderdom bijna niets meer waard is, wel eens gewoon op straat zou gezet zijn" ging Guido verder.

Hij heeft ondertussen veel reacties op zijn oproep gekregen. Zelfs een Vlaming met vakantie in Spanje had de oproep gelezen en belde vanuit haar vakantieoord dat zij het paard van Guido wou kopen. Guido Buysse wil aan het dier geen geld verdienen.

Daarom nam hij contact op met de vzw VETAS waarmee onder meer de gemeente Maldegem een overeenkomst heeft voor de opvang van verloren gelopen dieren. VETAS heeft op haar beurt contact met verschillende verengingen die bereid zijn om verloren gelopen dieren op te vangen.

Met HiPPOC, een vzw uit de Moorterbosstraat in Oosterzele wordt dit weekend een adoptiecontract opgesteld. De rijzige ruin zou mogelijks maandag reeds naar Oosterzele kunnen verhuizen.

Zelfs als het dier naar de vzw HIPPOC verhuist heeft de eigenaar nog altijd 45 dagen, tellende vanaf vorige week zaterdag, de tijd om zijn paard op te halen.

 


MENSEN MET KORTE ARMEN KOMEN NOG ALTIJD IN DE PROBLEMEN

Nog regelmatig moet het personeel van het containerpark tussenkomen om de slagboom aan de inrit van het containerpark in beweging te krijgen.

Toen in juni het college van burgemeester en schepenen besliste dat de betalingsregeling op het containerpark in de Steenhouwerslaan per 1 juli van start zou gaan, verzekerde de bevoegde schepen dat alle kinderziekten van het nieuw systeem tegen die datum volledig zouden weggewerkt zijn.

Bij die kinderziekten zat ook het hekken aan de inrit van het containerpark. Dat zorgde er voor dat da mensen met korte armen niet of moeilijk vanuit hun auto hun identiteitskaart in de lezer konden steken.

Dat was volgens de schepen een klein probleem dat snel kon opgelost worden. Eind juni herinnerden wij hem nog even aan het probleem en kregen opnieuw de verzekering dat het probleem tegen 1 juli zou opgelost zijn.

Zaterdagvoormiddag stelden wij tijdens een nieuw bezoek aan het containerpark vast dat het probleem nog altijd niet is opgelost. Terwijl we er stonden blokkeerde de lezer aan de inrit verschillende keren.

Een van de werklieden moest hulp bieden en zelfs even de lezer afleggen. De ervaring heeft de mensen

van het containerpark ondertussen al geleerd dat het soms voldoende is om de identiteitskaart even af te wrijven voor ze in de gleuf te steken om de slagboom toch in werking te krijgen.

Wie zal instaan voor de aanpassing van het hekken aan de inrit en wanneer dat zal gebeuren konden zij ons niet zeggen.

 


ADEGEM BOVEN OP HET WERELDKAMPIOENSCHAP KRULBOL IN ADEGEM

Na een finale met weinig spanning mochten Remi Plasschaert (Maldegem), Aron Heyneman (Adegem) en Noel De Backer (Adegem) de trui van wereldkampioen krulbol per ploeg loten voor maats aantrekken

Met 122 inschrijvingen bij de mannen en 11 deelneemsters bij de vrouwen in de eerste ronde, scoorde het wereldkampioenschap krulbol loten voor maats van de Belgische Vereniging van Bolsporten in de Zandakkers beter dan vorig jaar.

De regen van de dagen die aan het kampioenschap vooraf gingen hadden er voor gezorgd dat de banen op de Zandakkers er uitstekend bijlagen. Vooral de schutters hadden in de harde ondergrond (vorig jaar veel zand) een bondgenoot.

Een vlotte organisatie zorgde er voor dat de finale bij de dames reeds rond 19u kon afgewerkt worden

Rosette Hendriks uit het Limburgse Achel en Marie Thérèse Grijp uit Maldegem wonnen de spannende finale.

Het werd een internationale finale met Inge Bracke uit Maldegem en Magda Ras uit het Nederlandse Oostburg aan de ene kant en Rosette Hendriks (Achel) en Marie Thérèse Grijp aan de andere kant van het telraam.

Dat ze zowel in Limburg als in Achel ook weten hoe ze een krulbol moeten hanteren lieten Magda en Rosette tijdens de finale zien. Na een spannende finale ging de titel en de regenboogtruien naar Rosette Hendriks en Marie Thérèse Grijp.

SNEL BESLIST

Net voor het begin van de finale vertelde Roger De Baets ons dat de ploeg bestaande uit André Laureyns (Maldegem), Chris Van Hammel (Achel) en Aurel De Baets in de halve finale tegen zijn ploeg de pannen van het dak hadden gespeeld. Zij waren voor hem dan ook de favoriet in de finale.

Tegen Remi Plasschaert (Maldegem) als sterke opgaander, Aron Heyneman (Adegem) als betrouwbare middenman en de even secure Noel De Backer als sluitstuk van de ploeg mocht het trio wel het eerste punt scoren maar moest daarna de wet van de sterkste ondergaan.

In minder dan een half uur was het pleit met 9-3 in het voordeel van Plasschaert en Co beslecht. Voor Aron Heyneman was het na twee 2de plaatsen in het wereldkampioenschap eindelijk eens prijs.

Op het zelfde moment dat er in het André Trensonstadion om de wereldtitel werd gestreden werd in Ursel een gelijkaardig wereldkampioenschap georganiseerd. Daar waren er bij de eerste inschrijving 192 mannen en 31 vrouwen.

Het zou voor de krulbolders natuurlijk beter zijn mochten de beide besturen eens rond de tafel gingen zitten en hun geschillen uit het verleden bijleggen en zo te komen tot één officieel wereldkampioenschap.

 


HET POLITIEREGELMENT IS ER - DE VERKEERSBORDEN (nog) NIET

Tijdens het weekend staan er nog altijd vrachtwagens op de parking voor het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. De geparkeerde vrachtwagens zijn al langer een doorn in het oog van de vaderlandslievende verenigingen.

In de vorige bestuursperiode was het college van burgemeester en schepenen niet ingegaan op een vraag om een politiereglement uit te vaardigen waardoor er een parkeerverbod voor vrachtwagen op die plaats kwam.

Dit jaar werd een dergelijk reglement wel door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd. De beslissing is reeds enkele maanden getroffen maar de bordjes die het parkeerverbod moeten aanduiden zijn nog altijd niet geplaatst.

De ene beslissing van de gemeenteraad kan duidelijk sneller uitgevoerd worden dan de andere.


GEMEENTRAADSLID VAN LANDSCHOOT IS GETROUWD

Zaterdagvoormiddag werd gemeenteraadslid Jason Van Landschoot verwacht in het Maldegems gemeentehuis. Niet om er een gemeenteraad bij te wonen maar om er zijn ja-woord te geven aan Karen de Rycke.

Het was een stralend paar dat na de plechtigheid de trappen van het gemeentehuis afdaalde.

De trouwmis in de Sint Adrianuskerk in Adegem werd opgeluisterd door sopraan An Lauwerijns en het koor Adya waarvan onder meer Jamie De Boel deel van uitmaakt.

 


Home
Home
 
Made in France