De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 191 - Week 30 van 22 juli tot 28 juli 2007


NU NOG HET KRUISPUNT AAN DE HILLESTRAAT

Met de komst van de verkeerslichten is het kruispunt van de N9 met de Sint Barbarastraat een stuk veiliger geworden. Die lichten passen in de werken van het nieuw streefbeeld van de N9 tussen Gent en Brugge.

De werken die uitgevoed werden op het middenvak van de N9 in Adegem, kaderen niet in die werken maar in het Vlaams verkeersbeleid dat zwarte punten in het verkeer op de N9 wegwerkt.

De werken hebben voor meer veiligheid gezorgd voor de voetgangers en fietsers die de N9 willen oversteken en voor de automobilisten die van op de N9 in de Hillestraat of de Waleweg moeten inslaan.

RONDPUNT OF LICHTEN

Hoewel voor de automobilisten op de N9 aan het kruispunt met de Hillestraat nu een stuk veiliger is geworden is de kans groot dat er in het kader van de het nieuw streefbeeld van de N9 over enkele (vele) jaren toch nog belangrijke werken aan dat kruispunt worden uitgevoerd.

De gemeente Maldegem is een van de enige gemeenten die langs de N9 liggen die zijn volledig verlanglijstje voor het nieuw streefbeeld van de N9 op zijn grondgebied klaar heeft en het voor de bevoegde commissie verdedigd heeft.

In dat verlanglijstje is de herinrichting van het kruispunt van de N9 met de Hillestraat opgenomen. De gemeente is vragende partij voor de aanleg van een rotonde. Binnen de Commissie van de Vlaamse gemeenschap blazen ze daarover warm en koud tegelijk.

Tijdens de ene vergadering zien zij de aanleg van een rotonde zitten en bij een volgend overleg is het plan voor de aanleg van een rotonde in de lade verdwenen. Als het Vlaams Gewest toch zou beslissen om toch geen rotonde aan te leggen dan hopen ze in Adegem dat er op het kruispunt minstens verkeerslichten worden geplaatst.

Voor het aanleggen van de rotonde of het plaatsen van de verkeerslichten hoeven ze niet te wachten tot alle gemeenten langs de N9 klaar zijn met hun huiswerk. Wat kan voor het kruispunt aan de Sint Barbarastraat en de rotonde aan de vroegere rijkswachtkazerne moet ook mogelijk zijn voor het gevaarlijk kruispunt aan de Hillestraat.

 


POST SCHRAPT DISSIDENTEN

Enkele maanden terug kregen ook Adegemnaren die hun eerste enquêteformulier van De Post nog niet hadden ingevuld, een nieuw enquêteformulier in de brievenbus.

Net als andere Adegemnaren hebben wij gevolg gegeven aan de oproep die onder meer via deze rubriek werd verspreid, om dat formulier oningevuld terug te sturen met de begeleidende opmerking GEEN POSTPUNT GEEN INFORMATIEBLAD. Het is duidelijk dat het bij De Post niet dezelfde dienst is die de binnenkomende formulieren verwerkt en de herinneringen verstuurt.

Bij een aantal Adegemnaren viel er ondertussen al een nieuw enquêteformulier in de bus.

GESCHRAPT

Vorige week viel er bij een aantal die hun formulier oningevuld hadden terug gestuurd een brief van De Post in de bus waarin staat dat De Post kennis genomen heeft van het verzoek om geschrapt te worden van de lijst voor informatieformulieren.

Zij die een dergelijke brief kregen hebben op het formulier dat ze terugstuurden niet vermeld dat zij geschrapt wilden worden. Zij vroegen enkel een Postpunt in ruil voor hun medewerking aan de enquête. Over het al of niet inplanten van een Postpunt in Adegem is er in de brief van De Post niets terug te vinden.

 


ADEGEMS SPEELPLEIN TREKT MEESTE JONGEREN AAN

Ook tijdens de periode waarin de meeste ouders vakantie hebben komen er meer dan 50 kinderen naar de speelpleinwerking op de Zandakkers. Met spelletjes zorgen de monitoren er voor dat de kinderen geen tijd hebben om zich te vervelen.

"Het is wat minder dan de eerste weken van juli maar de belangstelling voor onze speelpleinwerking ligt ook in de tweede helft van juli nog altijd hoog. De eerste weken hadden wij iedere namiddag meer dan 100 kinderen.

Nu ligt dat aantal lager omdat er een aantal kinderen samen met hun ouders op reis zijn." begroette Vic Blomme ons bij ons bezoek aan het speelplein op de Zandakkers. Vic is al enkele jaren de vaste hoofdverantwoordelijke voor de speelpleinwerking in Adegem.

Niet alleen jongeren van Adegem maar ook uit Maldegem en Balgerhoeke vinden vlot hun weg naar de zandakkers in Adegem. Omdat Balgerhoeke zelf geen speelpleinwerking heeft moeten de kinderen van Balgerhoeke die naar een speelpleinwerking willen kiezen tussen Eeklo en Adegem.

Voor de komst van kinderen uit Maldegem heeft Vic Blomme niet onmiddellijk een verklaring. Hij denkt dat ouders van Maldegemse kinderen vinden dat het speelplein in Adegem dat volledig kan afgesloten worden veiliger is dan de speelweide achter het Sint Annapark. Er is de nabijheid van de Eede en kinderen die het willen afstappen kunnen ongemerkt via het Sint Annapark het hazenpad kiezen.

GROOTSTE

Uit de cijfers waarover de jeugddienst beschikt komen er de laatste jaren het meest kinderen naar de speelpleinwerking in Adegem. Her aantal in Adegem ligt beduidend hoger dan het aantal kinderen dat deelneemt aan de speelpleinwerking in Maldegem en Kleit gaat.

In Maldegem is er ook nog gedurende enkele weken van de vakantie een speelpleinwerking die door de VZW Oranje wordt georganiseerd en zich vooral tot kinderen met een beperking richt.

Terwijl het in Maldegem opnieuw moeilijk was om aan voldoende monitoren voor de speelpleinwerking te geraken, slaagt Vic Blomme er ieder jaar opnieuw in om een ruime ploeg monitoren rond zich te scharen zodat er steeds voldoende mensen zijn die voor de begeleiding van de kinderen kunnen instaan.

 


WERELDKAMPIOENSCHAPPEN KRULBOL IN ADEGEM EN URSEL

Op de nationale feestdag werd zowel in het André Trensonstadion als op de gemeentelijk terreinen in Ursel een wereldkampioenschap krulbollen per ploeg loten voor maats georganiseerd. De regen van de afgelopen dagen heeft er voor gezorgd dat de banen zowel in Adegem als Ursel er uitstekend bijlagen.

Dat betekende niet dat de krulbolders altijd de weg naar de staak vonden. Op de uitslag van het wereldkampioenschap in Adegem komen wij volgende week terug.

 


INCLUSIEF SPEELPLEIN VERDIENT NAVOLGING

De gemeentelijke jeugddienst en de VZW Oranje hebben de handen in elkaar geslagen en hebben in dit jaar voor het eerst gedurende een paar weken een speelpleinwerking georganiseerd waaraan kinderen met en zonder beperkingen aan deelnemen.

De kinderen vonden het best leuk. Voor de begeleiders is er meer voorbereidend werk aan de speelpleinwerking maar ook zij vonden het een geslaagd initiatief dat voor herhaling vatbaar is.


DEN HOOGEN PAD ZIT IN DE LIFT

Op 27 oktober start den Hoogen Pad zijn nieuw seizoen. Uit de evaluatie van het programmatiecomité kunnen we opmaken dat den Hoogen Pad met het seizoen steeds beter scoort.

Hoewel nog veel mensen van Adegem en Maldegem de weg naar het cultureel centrum in Adegem niet gevonden hebben is het aantal bezoekers vorig seizoen met 1/3 in vergelijking met het seizoen daarvoor de hoogte in gegaan.

Als wij het budget bekijken dat het programmatiecomité krijgt van de gemeente vergelijken met de culturele centra uit de ons omringende steden en gemeenten moeten wij besluiten dat het comité er met beperkte middelen in slaagt om zijn publiek ieder seizoen een gevarieerd programma aan te bieden.

Ook het programma voor het seizoen 2007-2008 bevat gekende en minder gekende namen en is opnieuw een mengeling van ernst en humor. De programmaboekjes zijn vanaf nu te verkrijgen bij de Dienst Cultuur, in de inkomhal van het gemeentehuis en in den Hoogen Pad.

 


DE GRENSOVERCHRIJDENDE SPEELPLEINWERKING IS EEN SUCCESVERHAAL

Tijdens de warmste dagen kiezen ze ook op de Kruipuit voor spelletjes waar water aan te pas komt.

Na een onderbreking van enkele jaren is er opnieuw speelpleinwerking op de Kruipuit. Tijdens de kennisnamiddag eind juni schreven zich in minder dan twee uur 40 kinderen in voor de grensoverschrijdende speelpleinwerking.

Dat was meer dan zowel de jeugddienst van Maldegem als Zomergem hadden verwacht. Toen uit contacten tussen deze twee diensten een gezamenlijke speelpleinwerking tot stand kwam werd er op gerekend dat er toch een 20 tal kinderen op het initiatief zouden afkomen.

De eerste dagen van de speelpleinwerking die er enkel op dinsdag en donderdagnamiddag is boden zich telkens meer dan 50 kinderen aan. In totaal staan er al meer dan 80 verschillende namen op de lijst van de deelnemers.

TOEKOMST

Volgens juffrouw Vandaele, de verantwoordelijke voor de speelpleinwerking van Zomergem, komt 4/5 van de kinderen van de kruipuit en 1/5 van Oostwinkel. De gemeente Zomergem levert de monitoren en Maldegem stelt de speelplaats en twee lokalen van de gemeenteschool ter beschikking.

Opmerkelijk is volgens Jeroen van de Jeugd Dienst Maldegem dat hoewel er in Adegem een speelpleinwerking is bijgekomen het aantal kinderen dat naar de Zandakkers gaat niet verminderd is.

Schilderen hoef je niet altijd met een penceel te doen. Bij de speelpleinwerking op de Kruipuit doen ze het met handen en voeten. Het resultaat is best mooi.

De monitoren vinden na de eerste weken dat het initiatief ook in de toekomst verder moet gezet worden. Ook schepen van Jeugd van Maldegem Valerie Taeldeman is die menig toegedaan.

Zij wil daarom met haar collega van Zomergem en de verantwoordelijken van de beide Jeugddiensten na de vakantie de speelpleinwerking evalueren en kijken hoe de werking nog beter bij de kinderen van Oostwinkel bekend kan gemaakt worden.

 


PER TREIN NAAR DE BALLONMEETING

Op zaterdag 28 en zondag 29 juli organiseert Eeklo zijn jaarlijkse ballonmeeting. Ook veel mensen uit Adegem en Maldegem trekken tijdens dat weekend naar Eeklo om van het spektakel te genieten. Uit ervaring weten we dat het ook dit jaar moeilijk zal zijn om in de onmiddellijke omgeving van de meeting je auto kwijt te geraken.

De VZW Stoomcentrum biedt de inwoners van Adegem, Maldegem en Balgerhoeke die naar de ballonmeeting willen, een alternatief aan voor het gebruik van hun auto. Zij leggen zowel op zaterdag als zondag treinen naar Eeklo in. Volwassenen betalen €2 voor de rit heen en terug.

Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee. De trein vertrekt aan het Station in Maldegem, stopt in Adegem en Balgerhoeke en brengt de mensen tot aan het station in Eeklo. 's Avonds worden ze met de trein terug naar huis gebracht. Voor informatie (uurregeling en eventuele reservatie) over de treinritten kan contact opgenomen worden met de mensen van de VZW of via www.stoomcentrum.be

 


EVEN WESPENPANIEK IN DE NIEUWSTRAAT

Donderdagnamiddag sloten zowel de handelaars als particulieren uit de Nieuwstraat snel alle buitendeuren en vensters. Zij zagen een zwerm van enkele honderden bijen door hun straat vliegen.

Net voor de rotonde aan Doremi parkeerde de koningin en haar uitgebreid gevolg zich in een van de bomen. Een ploeg van de brandweer kwam samen met een imker ter plaatse.

De imker haalde zonder problemen de bijen uit de bomen en ging op zoek naar de koningin. Eens die gelokaliseerd is het nog een kleine moeite om alle bijen in een korf te krijgen.


Home
Home
 
Made in France