De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 190 - Week 29 van 15 juli tot 21 juli 2007


DEN HOEKE LAG WEER OPEN

Het was deze week zowel voor de fietsers als de automobilisten uitkijken op den Hoeke en Spanjaardshoek. Door werken aan de nutsleidingen was het kruispunt onoverzichtelijk. Oorzaak van de problemen was het steken van zwaardere kabels voor de nutsvoorzieningen.

Die verzwaring was nodig omdat er de laatste jaren op den Hoeke en omgeving verschillende wooneenheden zijn bijgekomen. Hopelijk werden alle aanpassingen samen uitgevoerd en moeten de voetpaden over enkele weken of maanden niet opnieuw worden opengebroken.

 


EX - COLLEGA'S VERRASSEN EDDY SPILLEBEEN

De officiële Elfjuliviering in het Park Wallyn was voor Eddy Spillebeen het begin van een dag vol verrassingen. Eddy is sedert 1 maart met pensioen. Zijn vrouwelijke ex- collega's van de gemeentelijke financiële dienst hadden 11 juli uitgekozen om Eddy een dag vol verrassingen te bezorgen.

Eddy en de Schellekens die voor de muzikale omlijsting van de 11 juliviering in het park instonden, zorgden ervoor dat Eddy en zijn Ladies zich onmiddellijk in de juiste stemming voelden. Na de picknick in het park vertrokken de Ladies met hun Eddy voor een namiddag vol verrassingen richting Brugge.

 


POLITIE TREFT GEEN SCHULD

In Maldegem hadden acht koppels zaterdag 07 juli 2007 uitgekozen om zich door schepen van Burgerlijke Stand in de echt te laten verbinden. Het was zaterdag tussen 10u en 16u30 een aan en afrijden van ceremoniewagens op de markt.

Om alles vlot te laten verlopen hield de politie discreet een oogje in het zeil. De man van dienst was zaterdagnamiddag even terug naar het bureau in het Sint Annakasteel toen een vertegenwoordiger van Vincipark zijn ronde op de markt deed.

Chauffeurs van enkele ceremoniewagens die geen schijf hadden gelegd vonden, toen zij teug bij hun wagen kwamen, een bonneke tussen de ruitenwissers. De vertegenwoordiger van Vincipark was ondertussen al terug vertrokken.

De chauffeurs gingen hun nood klagen bij de politie. Die kon hen echter niet helpen. Het controleren van de Blauwe Zone is geen zaak meer van de politie. De gemeente heeft daarvoor een overeenkomst met Vincipark afgesloten. Die doet de controles en schuift bij overtreders de stortingsbulletins tussen de ruitenwissers.

 


MARC DE NIJS IS DE NIEUWE VOORZITTER VAN KVK ADEGEM

Vrijdagavond waren alle bestuursleden van KVK Maldegem in de kantine verwacht. Op de agenda van de vergadering stond als enig punt de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Huidig voorzitter Noel Wille had bij het begin van het vorig seizoen aangekondigd dat het zijn laatste seizoen als voorzitter was.

Bij de voorstelling van de ploeg voor het nieuw seizoen zag het er naar uit dat de heer Wille ook het komend seizoen aan het hoofd van de ploeg zou blijven. Er was immers geen enkel lid van het bestuur die zich als opvolger van de voorzitter had aangemeld.

De laatste dagen is de opvolging van de voorzitter in een stroomversnelling gekomen. Uit opgevangen geruchten wisten we dat de kandidaat niet uit het bestuur kwam en zelfs geen Adegemnaar was.

Vrijdagavond moesten de bestuursleden beslissen of zij al of niet bereid waren om Marc De Nijs als voorzitter van KVK Adegem te aanvaarden. De heer De Nijs die woonachtig is in Kaprijke werd eenparig als voorzitter aanvaard.

De nieuwe voorzitter van KVK Adegem was actief in het bestuur van Assenede en maakt ook deel uit van het provinciaal bestuur van de voetbalbond. De komende dagen wil de nieuwe voorzitter nader kennis maken met de bestuursleden de technische staf en de spelers.

 


ADEGEMKERMIS ZIT ER WEER OP

Voorzitter Vic Blomme en de andere leden van het Adegems feestcomité zijn tevreden over het verloop van de kermis. Alfons Bogaert ontving een burgerlijk ereteken voor de vele diensten die hij kermisvierend Adegem de afgelopen 17 jaar heeft bewezen.

Nadat Adegem centrum zaterdag was ingenomen door de liefhebbers van rommelmarkten bleef het zondagnamiddag relatief stil in Adegem-Dorp. Ouders met kinderen troepen samen rond de kermismolens en andere kramen.

Echt terrasweer was het niet en van een paardenkeuring was er dit jaar geen sprake meer. Druk was het wel op de speelplaats van de Vrije basisschool, de vroegere jongensschool, daar organiseerde het Adegems Volkstheater zijn wagenspelfestival.

Met drie wagenspelen bezorgde het AVT zijn publiek een gezellige namiddag.

Alle zitjes op de speelplaats waren voor alle wagenspelen ingenomen. Tussen de spelen in zorgden de Herbakkersfanfare voor extra sfeer en kon het publiek genieten van een drankje en ook de barbecue streelde de neusvleugels en de smaakpupillen.

Het wagenspelfestival was meteen ook een goede reclame voor de productie van het AVT in het najaar.

Maandagnamiddag was het in den Hoogen Pad feest voor de 55 plussers. Juul Kabas zorgde ervoor dat de 250 ingeschrevenen een gezellige namiddag hadden.

Voorzitter Vic Blomme verzekerde de aanwezige residenten van het Elisabethrusthuis, die normaal nog dit jaar naar Maldegem verhuizen dat het feestcomité volgend jaar afspraken zal maken met het bestuur van het OCMW zodat zij die dat willen ook volgend jaar aanwezig kunnen zijn op de seniorennamiddag de maandag van Adegemkermis.

Nadat zij met het knippen van het lint de avondmarkt hadden geopend vonden de gemeenteraadsleden aan den Osschaert iets anders om zich te amuseren.

Voor ze met de genodigden door de avondmarkt wandelden kregen de leden van het feestcomité felicitaties van burgemeester Johan De Roo voor de inspanningen die ze leveren om de kermis in Adegem levendig te houden.

Voorzitter Vic Blomme hoopt om volgend jaar een aantal nieuwigheden in het programma te kunnen opnemen. Alfons Bogaert glunderde toen hem een burgerlijk ereteken werd opgespeld en zijn echtgenote in de bloemen werd gezet voor de vele uren dat zij hem bij de voorbereiding van de kermissen heeft moeten missen.

Was het bewolkt toen de marktkramers naar Adegem afzakten de hemelsluizen bleven gesloten en het werd zelfs nog terrasjesweer.

EXTRA REDEN OM TE FEESTEN

Bij 't Schijvertje werden de klanten dinsdagavond tijdens de avondmarkt uitgenodigd om samen met Hermine en haar familie te klinken op het 25 jarig bestaan van 't Schijverke

Ook optiek De Bree vierde dinsdagavond zijn 25 jarig bestaan. Ook daar was voor extra animatie gezorgd.

Talrijke foto's van de kermis zijn te zien op www.adegem.net/kermis

 


ZANDAKKERS EN RINGBAAN VIERDEN FEEST

Tussen het aperitief en de barbecue kozen de inwoners van Ringbaan en Zandakkers een naam voor hun krulbol en Petanquebaan.

Er waren werken aan de Ringbaan nodig om de mensen van de Ringbaan en Zandakkers dichter bij elkaar te brengen. De inhuldiging van de gerenoveerde straat heeft er voor gezorgd dat er een buurtcomité gevormd werd en dat er nu jaarlijks een aantal ontmoetingen en een buurtkrantje op het programma staan.

In samenwerking met de gemeente hebben de inwoners van de beide straten aan de zandloper ook een Krul en een Petanquebaan aangelegd.De banen liggen er een jaar en worden vooral tijdens de zomer op vrijdagavond druk gebruikt. Het buurtcomité vond de tijd rijp om de banen een naam te geven.

Daarom werden alle inwoners uitgenodigd om een naam te bedenken voor de beide banen die vooral op vrijdagavond erg in trek zijn. Dat leverde een grote voorraad aan voorstellen op. Daarop werden in een eerste verkiezing vijf namen overgehouden.

Vorige week zondag op de jaarlijkse barbecue kregen alle aanwezigen een stembriefje waarop de vijf genomineerde namen vermeld waren. Tijdens het aperitief mochten zij hun keuze maken.

Voordat de voeten onder de feesttafel werden geschoven maakte Jan Bral, voorzitter van het Buurtcomité, bekend dat Zandring, het voorstel van Martin De Vlieger, de naam werd van de krulbol en petanquebaan. Zandring verwijst naar de beide straten.

 


VLA-ROM VERWELKOMT ROEMEENSE KINDEREN

Na een reis van bijna 2000 km kwamen de 55 Roemeense kinderen in Adegem. Hen wacht hier een zorgenloze vakantie van een maand.

In 1998 besloot Caritas catolica om een aantal Roemeense kinderen naar België uit te nodigen voor een vakantie. Dat zou die kinderen even hun problemen en armoede in hun eigenland doen vergeten.

Jacques Braet en zijn gezin en enkele gezinnen schreven zich in om een van die kinderen in hun gezin op te nemen. Toen het initiatief het jaar daarop niet herhaald werd namen Jacques Braet samen met enkele andere gastgezinnen het initiatief over.

Ze slaagden er ondanks de beperkte tijd om alles voor te bereiden toch nog in om in hun eerste jaar een 30 tal Roemeense kinderen naar Vlaanderen te halen. Dat was het begin van VLA-ROM. De organisatie is ondertussen om organisatorische redenen gesplitst in een Vlaamse en Antwerpse afdeling.

Jacques kwam dit jaar even in de problemen toen op het laatste moment een gastgezin moest afzeggen. Een oproep via de kranten zorgde er voor dat er zich zes gezinnen aanmelden om het meisje van vier jaar gedurende een maand in hun gezin op te nemen.

MEER

VLA-ROM doet meer dan alleen gastgezinnen zoeken om Roemeense kinderen een zorgeloze vakantie te bezorgen. " Wij stellen met voldoening vast dat de meeste mensen die een jaar een kind in huis hebben genomen dat gedurende jaren verder zetten en er ook een band groeit tussen die mensen en de familie in Roemenië" vertelde Jacques Braet terwijl hij de Roemeense gastjes verwelkomde.

"Er is nog steeds veel armoede in Roemenië en de regeringen slagen er maar niet in het tij te doen keren. Een van de gasten die voor een maand bij ons logeert is 24 jaar. Hij werkt in een grote winkel en verdient daarvoor €110 per maand. Een studio huren zou hem minimum €80 kosten.

Gelukkig voor hem mag hij gratis inwonen bij de vrouw die voor ons als reisleidster met de kinderen meekomt" doet Jacques zijn verhaal verder. VLA-ROM stuur ook regelmatig hulpgoederen naar Roemenië. In de streek waar zij hulp bieden hebben zij iemand die er over waakt dat de hulp komt waar ze het meest nodig is.

NIETS SPECIAALS

VLA-ROM hoopt in de toekomst nog meer Roemeense kinderen in Vlaanderen een vakantie te kunnen aanbieden. Daarvoor zoekt zij gastgezinnen. "Ik weet dat het in huis nemen van kinderen die onze taal niet spreken sommige mensen afschrikt.

Ik kan hen verzekeren dat de taal nog nooit een probleem geweest is. De kinderen verwachten ook geen speciale inspanningen van hun gastgezin. Zij zijn al gelukkig dat zij hier een maand mogen logeren en eventjes onbekommerd kunnen leven" vertelt Jacques Braet verder.

De mensen van VLA-ROM weten dat hun werk een druppel op een hete plaat is. Zij blijven er van overtuigd dat als voldoende mensen en organisaties zijn die voor druppels op die hete plaat gooien de mensen in Roemenië uitzicht hebben op een betere toekomst.

 


EEN GEVAARLIJK KRUISPUNT MINDER

Sedert dinsdagnamiddag werken de verkeerslichten aan het kruispunt van N9 met de Sint Barbarastraat. Daarmee is een gevaarlijk kruispunt op de N9 weggewerkt. Voor de automobilisten die vanuit de Sint Barbarastraat de N9 op of over moeten is het lang wachten aan het kruispunt voorbij.

 


Home
Home
 
Made in France