De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 189 - Week 28 van 08 juli tot 14 juli 2007


AFSCHEID NEMEN IN DE REGEN

Het college van burgemeester en schepenen slagen er sneller in om het dossier van een half miljoen euro op de rails te krijgen dan maatregelen te nemen om de mensen op een waardige manier afscheid te laten nemen van een overledene.

Vorig jaar kreeg het college een eerste maal een vraag om kleine investeringen te doen om op de kerkhoven voorzieningen te treffen zodat ook bij minder gunstige weersomstandigheden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van een familielid of een vriend.

Cecile Ryckaert herhaalde die vraag dit jaar in een openbare zitting van deze gemeenteraad. We zijn ondertussen zes maanden verder en heel wat families hebben de afgelopen maanden in de regen afscheid moeten nemen van een nabestaande. Het ziet er niet naar uit dat er in de nabije toekomst een oplossing komt.

 


DOORBRAAK IN DE MOORD OP BABY ZONDER NAAM

Op 5 april namen in de Sint Barbarakerk honderden mensen afscheid van de baby zonder naam.

Met de aanhouding van Violetta, een 43 jarige staatsambtenaar uit de Koning Fabiolalaan in Maldegem, lijkt er een doorbraak te komen in de 27 maanden oude moord op een pasgeboren baby in Maldegem.

Hoewel DNA onderzoek voor meer dan 99% procent zekerheid geeft dat de aangehoudene en haar echtgenoot de ouders zijn van de baby blijft de vrouw staande houden dat zij niets met de zaak te maken heeft.

Ondanks haar ontkenning heeft de onderzoeksrechter haar aanhouding bevestigd. Ook de vader ontkende tot het moment dat onderzoek van het DNA uitwees dat hij de vader van het kind was dat zijn echtgenote in 2005 verwachting was.

Het was op 30 maart dat de ophalers van het huisvuil in de Radestraat in de laadbak van hun vrachtwagen een gescheurde vuilniszak zagen waarin het levenloze lichaam van een baby zat.

27 maanden nadat de baby zonder naam op het Maldegems kerkhof een laatste rustplaats kreeg ging er geen dat voorbij zonder dat er iemand een bezoekje bracht aan het graf dat nooit zonder bloemen of speeltjes is.

MOEILIJK ONDERZOEK

Onmiddellijk werd het gerechtelijk apparaat in werking gezet. De speurders hadden echter weinig aanknopingspunten om hun onderzoek te beginnen. Even werd het spoor gevolgd naar de schrijvers van een speciale boodschap in het door de gemeente aangelegde rouwregister.

Het service echtpaar dat die boodschap had geschreven had niets met de dood van de baby te maken. Alle tips werden grondig onderzocht maar hun spoor liep steeds dood.

Uiteindelijk heeft de vuilniszak waarin het babylijkje verstopt zat het onderzoek voor de speurders in de juiste richting geduwd. In die zak zat een bonnetje van de hamburgerketen Mc Donalds.

Omdat de hamburger natuur niet op de klassieke kaart van de Mc Donald Maldegems staat hebben de speurders observatieopdrachten uitgevoerd in de humburgerketen. Wie een natuur ha

Toen Violetta een Natuur hamburger bestelde werd ook zij uitgenodigd om haar vingerafdrukken te geven. Dat bleek onmogelijk omdat zij haar tien vingertoppen verbrand had. Er zijn ook nog andere zaken waarop het DNA van een persoon kan nagegaan worden.

"Wij wisten niet wat er gebeurde toen vorige week vrijdagnamiddag omstreeks 17 u drie wagens van de politie in onze straat voor het huis van Violetta stopten en enige tijd later Violetta meenamen" vertelde haar overbuurvrouw Lisette. Die had regelmatig contact met Violetta en haar gezin.

Zij heeft nooit gemerkt dat Violetta zwanger zou geweest zijn en kan het ook niet geloven dat haar buurvrouw bij zo iets gruwelijks zou betrokken zijn. Er bleven vrijdag nog een aantal agenten in het huis en die vertrokken pas een paar uren later. Zaterdag werd Violetta reeds onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Aanvankelijk vroeg haar advocaat meester Remi De Jaeger bijkomende onderzoeken in verband met het DNA en eventueel van het bloedstaal dat werd afgenomen toen Violetta als bloedgever door het Rode Kruis bloed liet aftappen.

Toen uit het DNA onderzoek bleek dat de man van Violetta de vader van het de vermoorde baby was heeft meester De Jaeger zijn cliënt aangeraden om de volledige waarheid te vertellen. Zij blijft voorlopig ontkennen. Er wordt nu onderzocht in hoeverre de echtgenoot van Violetta bij de zaak kan betrokken zijn.

 


GOEDE START VAN ADEGEM KERMIS

Met een drankje tijdens de pauze en een zak snoep na het poppenspel genoten de kinderen van de door het kermiscomité georganiseerde kindernamiddag.

De regen van de voorbije week hadden de leden van het kermiscomité wat somber gestemd. Gelukkig kondigden de weermakers voor het weekend verbetering aan. Vrijdagnamiddag toen de kinderen naar den Hoogen Pad afzakten was dat onder een dreigende hemel maar de hemelsluizen bleven gesloten. Ook nadat zij hun snoep hadden gekregen en naar huis konden bleven ze van regen gespaard.

Meer dan 120 mensen gaven gestalte aan de rommelmarkt.

Het gezicht van de leden van het kermiscomité klaarde nog meer op toen ook zaterdagvoormiddag de deelnemers aan de rommelmarkt zonder regen hun koopwaar konden uitstallen. De bezoekers aan de rommelmarkt lieten niet lang op zich wachten. Tot omstreeks 17u was het behoorlijk druk in Adegem-Dorp

 


GRENSOVERSCHRIJDENDE SPEELPLEINWEKING EEN SUCCES

De verantwoordelijken voor de grensoverschrijdende speelpleinwerking op de Kruipuit waren aangenaam verrast door de vele inschrijvingen voor de speelpleinwerking.

Vorig jaar startte Maldegem met een speelpleinwerking op de Kruipuit. Het was de bedoeling om die speelpleinwerking ook dit jaar verder te zetten. Het vinden van monitoren was echter een probleem. Er kwam evenwel hulp uit een onverwachte hoek.

Zomergem was voor zijn speelpleinwerking in Oostwinkel op zoek achter een geschikte locatie en vond die niet onmiddellijk. Contacten tussen de jeugddiensten zorgden er voor dat Maldegem en Zomergem de koppen bij elkaar staken en samen een oplossing voor hun beide problemen zorgden.

Maldegem stelde de speelweide bij de gemeente ter beschikking als locatie voor speelpleinwerking en Zomergem organiseert op dinsdag en donderdagnamiddag de speelpleinwerking..

KENNISMAKING

Vrijdag 6 juli werden de kinderen tot 12 jaar en hun ouders die belangstelling hadden voor de speelpleinwerking tussen 16u en 18u verwacht op de speelplaats van de gemeenteschool op de Kruipuit.

De belangstelling overtrof de stoutste verwachtingen van de verantwoordelijke voor de speelpleinwerking. Op 2 u schreven zich 40 kinderen afkomstig van de Kruipuit en Oostwinkel in voor de speelpleinwerking. Per namiddag wordt per kind €1,75 aangerekend.

Ook kinderen die zich vrijdagnamiddag niet inchreven hebben kunnen nog altijd op dinsdag en donderdagnamiddag terecht op de speelweide op de Kruipuit.

Jongeren die zin hebben om mee te werken aan de speelpleinwerking kunnen zich nog altijd bij de speelpleinwerking van Zomergem melden of contact opnemen m de Maldegemse jeugddienst


RONDPUNT KROMMEWEGE KREEG FACELIFT

Zaterdagnamiddag werd de laatste nadar afsluiting weggehaald van het rondpunt aan de Krommewege. Het Kruispunt is nu volledig open voor het verkeer

De gemeente heeft van de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein gebruikgemaakt om ook het rondpunt aan het kruispunt van Krommewege, Blekkersgat, Kallestraat, Ringbaan en Vliegplein een facelift te geven.

Rijscholen hadden er ondermeer schepen van Openbare Werken Noel Wille op gewezen dat het rondpunt te verwarrend en misleidend was. Er werden enkele bijkomende werken uitgevoerd en ook extra lijnen getrokken zodat automobilisten die op het rondpunt hoeken afsnijden " slechte aanduiding" niet meer als verontschuldiging kunnen inroepen.

Niet alleen het rondpunt aan de Krommewege werd dit weekend voor het verkeer opengesteld. Hoewel noch het kruispunt van de N9 met de Waleweg en het kruispunt van de N9 met Adegem-Dorp nog niet volledig zijn afgewerkt werden ze vrijdag toch voor het verkeer opengesteld. Als de weersomstandigheden het toelaten zal de slijtlaag volgend week worden aangebracht.


PATRICK DE VOGELAERE HOUDT ADEGEMSE EER HOOG

Vorig weekend werd in de zaal Populierenhof in Moerhuize het Belgisch kampioenschap gaaibollen georganiseerd. Café 't Kruisken was ingeschreven met een ploeg maar die kwam niet in aanmerking voor een podiumplaats.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Foxvrienden Donk. Bij de jeugd waren de Maldegemse Criteriumbolders de beste. Bij de mannen ging de titel naar Komen en Gaan Donk. Patrick De Vogelaere hield als lid van deze ploeg de Adegemse gaaibolkleuren hoog.


Home
Home
 
Made in France