De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 188 - Week 27 van 01 juli tot 07 juli 2007


LAATSTE SCHOOLDAG - LANGSTE SCHOOLDAG

Voor de leerlingen van het zesde leerjaar op de Kruipuit begon de laatste schooldag donderdagmorgen. Het werd meteen ook hun langste schooldag. Tijdens de middag gingen de kinderen nog snel even naar huis om een slaapzak te halen.

Zij bleven daarna tot vrijdagmiddag op school. Na de normale schooluren wed er donderdagavond gesport en gegeten. Voor het slapen gaan werden er ook nog wat herinneringen opgehaald. Met hun langste schooldag namen de leerlingen niet alleen afscheid van juffrouw Magda maar ook van hun school op de Kruipuit.

 


HEULENDONK FEEST

Dank zij het initiatief van Nelly Vandenbossche, Erik Hebberecht, Glenn Longueville, Ilse Hermie en Annelies Lammertyn konden de inwoners van Heulendonk en hun vrienden zaterdagavond de voeten onder de feesttafel steken.

Toen vorig jaar de familie Van De Kerckhove hun nieuwe woning in gebruik nam nodigden zij bij dat feest hun buren uit. Het is daar dat de idee voor het organiseren van een feest op Heulendonk geboren werd. Nelly Vandenbossche, Erik Hebberecht, Glenn Longueville, Ilse Hermie en Annelies Lammertyn hebben de idee verder uitgewerkt.

Zij hebben niet gewacht op de periode waarin de Vlaamse Gemeenschap subsidies geeft, om in het kader van de 11 juliviering een feest te organiseren, om hun eerste Heulendonk Feest in te richten.

Enkele weken terug kregen de inwoners van Heulendonk een uitnodiging in hun brievenbus om zich in te schrijven voor heet eerste buurtfeest van Heulendonk. Ook vrienden van de inwoners waren welkom.

Zaterdag 23 juni was het dan zo ver. In de namiddag werd er in de boltent bij Willy en Rosette en krulbolwedstrijd met talrijke mooie prijzen georganiseerd. In de vooravond stond voor de 180 ingeschrevenen de tafel gedekt.

Na de versterking van de innerlijke mens was het tijd voor de ontspanning. Glenn Longueville nam met zijn groep Grimpie een deel van die ontspanning voor zijn rekening. Dank zij de steun van verschillende handelaars en sympathisanten kon er ook nog een tombola georganiseerd worden waarin ieder lot goed was voor een prijs.

Zaterdag was al in zondag overgegaan toen de laatste mensen zich naar huis begaven. Zij waren het er allemaal over eens dat het feest volgend jaar voor herhaling vatbaar is.

 


REGEN VERTRAAGT WERKEN

Normaal moesten de werken langs de N9 vorige week zijn afgerond. De wisselvallige weersomstandigheden hebben er echter voor gezorgd dat er enkele dagen niet kon gewerkt worden. Gehoopt wordt dat de weersomstandigheden de komende week beter zijn zodat er nog voor het weekend langs de N9 op Adegems grondgebied opnieuw volledig normaal verkeer mogelijk is.

Ook het rondpunt aan het kruispunt van de Krommewege, Kallestraat, Blekkersgat en Vliegplein werd vrijdagavond niet zoals voorzien voor het verkeer opengesteld. Ook hier was het weer de grote spelbreker.

De werken zijn uitgevoerd er moeten nog enkel lijnen getrokken worden. De aannemer wou de verantwoordelijkheid niet nemen om het kruispunt zonder de nodige lijnen op het wegdek voor het verkeer open te stellen.

Schepen van openbare werken Noël Wille hoopt dat de lijnen begin deze week kunnen getrokken worden zodat er nog in de loop van de week opnieuw verkeer mogelijk is op en rond het rondpunt.

 


ADEGEM HIJST DE KERMISVLAG

Vrijdagnamiddag 8 juli om 14u00 zijn het de kinderen en poppenkast Pedrolino die in den Hoogen Past het Adegems kermisweekend inzetten. Op hetzelfde ogenblik organiseren de Geuzenbolder hun bolling op hun terreinen in de Hillestraat.

Wie zin heeft in een flinke portie ribbetjes heeft 's avonds afspraak in cafe Damberd. Zaterdag is er 6u00 tot 18u 00 rommelmarkt in Adegem-Dorp.

Wie zaterdagavond zijn voeten onder de kermistafel wil steken of op zondagmorgen wil genieten van een Luxe ontbijt bij Claudine in Café 't Kruisken heeft nog een paar dagen de tijd om zich in te schrijven.

Zondag is ook de dag waarop het Adegems Volkstheater "s namiddags op de speelplaats van de school zijn wagenspelfestival organiseert.

De Orde van De Kasseikes start om 15u00 zijn kroegentocht in café 't Kruisken en komt omstreeks 19u00 aan in zijn lokaal Café Damberd. Maandagnamiddag is er koffietafel voor de 55 plussers en gratis kinderoor. Dinsdag sluit het kermiscomité de zomerkermis af met zijn Avondmarkt met straatanimatie.

Voor het uitgebreid kermisprogramma met ondermeer ook de vele activiteiten in café den Osschaert verwijzen wij u naar de Site van Adegemkermis op www.adegem.net/kermis


VANAF 3 JULI MOET ER BETAALD WORDEN OP HET CONTAINERPARK

Vorig jaar in april werd het vernieuwd en uitgebreid containerpark in de Steenhouwerslaan in gebruik genomen. Nadat de bevolking eerst aan de indeling van het containerpark was geraakt werd de apparatuur om het aangekondigde betaalsysteem in te voeren.

Tijdens een eerste proefperiode werd het de mensen gewoon gemaakt om bij de inrit van het containerpark hun identiteitskaart in de lezer te steken. Het zelfde moesten zij doen om met hun afval in de afdelingen Medium en High binnen te geraken.

Net toen de gemeente in juni wou overstappen naar de tweede proefperiode waarin de betaalknoppen moest gebruiken worden liep het mis. De lezer van de identiteitskaarten weigerde zo dikwijls dienst dat er besloten werd om de slagbomen doorlopend open te laten staan tot de firma die de apparatuur had geleverd een oplossing had gevonden.

Toen de overstroming van 25 augustus nog andere problemen boven water bracht werd besloten om te onderhandelen met de firma over een nieuw betaalsysteem.

NIEUWE PROEFPERIODE

Het had nog al wat voeten in de aarde vooraleer de onderhandelingen tot een goed einde werden gebracht en een nieuw systeem kon geïnstalleerd worden. In mei 2007 begon een nieuwe proefperiode.

Opnieuw werd eerst het gebruik van de identiteitskaart uitgetest. Toen dat systeem na enige weken en enkele kleine aanpassingen voldoening gaf werd de proefperiode voor het gebruikt van toetsen die aangeven welke hoeveelheid iemand op de afdeling High of Medium aanvoert en welk bedrag er van zijn of haar rekening moet gaan, ingeluid.

Een paar weken terug konden wij melden dat de proefperiode vermoedelijk eind juni zou afgesloten worden. Zonder dat de gemeente daar nog veel ruchtbaarheid heeft aangegeven werd zoals wij gemeld hebben de proefperiode op 30 juni afgesloten.

De tellers van alle gezinnen van Maldegem en zijn deelgemeenten worden tegen dinsdag 2 juli als het containerpark opnieuw voor het publiek wordt opengesteld op €25,00 gebracht. In tegenstelling met de proefperiode gaat er nu telkens iemand afval naar de zonnes Medium of High brengt wel geld van zijn rekeningcourant bij de gemeente.

Als die voor het einde van 2007 op nul komt te staan kan dat gezin niet meer of die beide zones van het containerpark terecht tenzij zij geld op hun rekeningcourant bij de gemeente storten.

GEEN VUILZAKKEN

Er is nog een niet onbelangrijke wijziging op het containerpark. In het verleden maakten veel mensen van hun bezoek aan het containerpark gebruik om zich een voorraad vuilzakken aan te schaffen. Vanaf 1 juni is dat niet meer mogelijk. Op het containerpark zijn er geen vuilniszakken van welke soort ook meer te kopen. Daarvoor kunnen wij nu nog enkel terecht bij de handelszaken in de gemeente.


AFSCHEID MET GEZOND ONTBIJT

Gedisciplineerd schoven de kinderen van de gemeenteschool op der Kruipuit aan bij het ontbijtbuffet dat de directie en de leerkrachten van de school hadden klaargezet.

Pas benoemd directeur Manu Buysse en zijn leerkrachtenstaf doen extra inspanningen om hun leerlingen er toe aan te zetten om meer aan sport te doen. Bij het einde van het schooljaar plaatsten zij ook even het belang van een gezond ontbijt op het voorplan.

Zij gaven de leerlingen een briefje mee voor hun ouders. Daarin vroegen zij de ouders om voor een dag hun kinderen met een lege maag naar de school te sturen. Een paar uren voor de bel van school rinkelde was de ganse personeelsploeg van de gemeenteschool op de Kruipuit al druk in de weer om het ontbijtbuffet op te stelen.

Dat de leerlingen een goede band hebben met hun leerkracht bleek uit de manier waarop ze op het einde van het schooljaar afscheid van elkaar namen.

Meester Piet, die de gangmaker achter het project "gezond ontbijt" is, en zijn collega' s konden voor hun initiatief rekenen op de sympathie en steun van Slagerij Johan en Annick, Bakkerij Basslé, NV Meyland, Bloemen en Planten Lieve, Bakkerij 't Oventje, Dag en Weekbladenverdeler Maxim, Colruyt – Campina en VDK Spaarbank afdeling Adegem.

Dank zij die steun was het hen mogelijk de kinderen en ook de mensen die zich in de loop van het schooljaar nuttig gemaakt hebben voor de school en de leerlingen gratis een gevarieerd en gezond ontbijt aan te bieden.

Na het ontbijt stond er ook nog fruit en of yoghurt op het menu Zowel de kinderen de genodigden lieten zich het gezond ontbijt smaken. Het werd een uurtje gezellig tafelen.


GEEN OVERSTORT OP DE KRUIPUIT

Gouverneur Denys was vorige week aanwezig op de tweede Coördinatievergadering die in het kader van de strijd tegen wateroverlast in Maldegem werd georganiseerd.

Kort na de zondvloed van 25 augustus 2006 belegde gouverneur André Denys een Coördinatie vergadering waarop alle besturen en diensten werden uitgenodigd die betrokken zijn bij de bestrijding van wateroverlast in Maldegem en zijn deelgemeenten.

Het was er hem in de eerste plaats om te doen samen maatregelen te treffen om te voorkomen dat in de toekomst de Eede bij hevige en langdurige neerslag niet of minder snel buiten haar oever treedt.

Er werden maatregelen op korte termijn in het vooruitzicht gesteld. Tijdens de tweede coördinatievergadering kon de gouverneur met tevredenheid vaststellen zich allemaal aan de gemaakte afspraken hadden gehouden.

Er werden nu ook afspraken op lange termijn op papier gezet. Die moeten in de komende drie jaar worden gerealiseerd. De provincie Oost Vlaanderen voorziet voor die maatregelen 1 miljoen euro.

De gouverneur toonde ook belangstelling voor het Masterplan de gemeente heeft opgesteld om ook op andere plaatsen in de gemeente wateroverlast te voorkomen.

PAKKET

Tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie vroeg Jason Van Landschoot het college van burgemeester en schepen of het niet mogelijk was om in het Masterplan een overstort van de riolering naar de Murkelbeek te voorzien.

Dat kan volgens de burgemeester niet omdat er te snel vervuild water in de beek zou komen. Hij verweest naar de maatregelen die in het Masterplan zijn opgenomen en op de maatregelen die tussen de gemeente, het Vlaams Gewest, de Provincie en het bestuur van de Wagenmakerstroom werden afgesproken.

Er zal in de nabije toekomst ook onderhandeld worden met de verantwoordelijken van het vliegveld van Ursel. Een deel van het oppervlakte water van het Vliegveld en zijn omgeving wordt naar de Kruipuit afgevoerd. Het is de bedoeling dat daar maatregelen genomen worden om in geval van hevige regen dat daar het oppervlaktewater langer wordt opgehouden.

Alle ingrijpende maatregelen waarbij de gemeente betrokken is zullen volgens de burgemeester, alvorens zij in uitvoering gaan aan de gemeenteraad worden voorgelegd.


OLDTIMERS DOORKRUISTEN ONZE STREEK

Voor de dertiende maal organiseerde Walter Verstringhe uit de De Kesellaan in samenwerking met Ondernemend Aardenburg en de West Vlaamse Vereniging van Oldtimers zijn rit door onze streek. Dit waren de twee grootste blikvangers in een parade van blinkende en zacht ronkende oldtimers


KBVB REIKTE BREVETEN UIT IN ADEGEM

Nadat ze enkele weken terug in de cafetaria van ACME IN Maldegem hun examen hadden afgelegd om het brevet te behalen dat hen toegang geeft tot de cursus van trainer, waren de kandidaat trainers en vertegenwoordigers van alle Maldegemse clubs en Balgerhoeke te gast in de cafetaria van KVK Adegem.

Alvorens over te gaan tot de uitreiking van de brevetten aan de geslaagden werd door mensen van de KBVB het Jeugdopleidingsplan voor Duiveltjes voorgesteld. Het is de bedoeling dat die handleiding door de trainers gebruikt worden.


HOEVEPRODUCTEN VOOR VRIJWILLIGERS

Vorige week zaterdag nodigde de gemeente alle mensen die zich het afgelopen jaar als vrijwilliger voor een gemeentelijk initiatief, verengingen, of particulieren hebben ingezet, uit op de markt voor een drankje.

Als blijk van waardering voor hun werk ontvingen zij ook nog een pakket van hoeveproducten en mochten ook meegenieten van Al onder de rock van Maldegem.


Home
Home
 
Made in France