De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 187 - Week 26 van 24 juni tot 30 juni 2007


ADEGEMSE JEUGDLOKALEN VOOR MALDEGEMSE JEUGDBEWEGINGEN

 

"Er was een tijd" zong Miel Cools toen hij terugblikte op zijn leven. Ook Adegem mag dat zingen als het terugdenkt aan de verenigingen die de afgelopen jaren er zijn op achteruitgegaan of zelfs volledig van het toneel verdwenen zijn.

Adegem had ooit een bloeiende KSA afdeling en dito Chiro. De jeugdploegen van het toen nog FC Adegem werden niet als jeugdverenigingen aanzien.

Nu zijn de jeugdploegen van KVK Adegem nog de enige vereniging waar de Adegemse jeugd terecht kan. Wie bij een van de klassieke jeugdverenigingen wil aansluiten moet naar Maldegem, Kleit of Eeklo.

JEUGDLOKALEN

De jeugd van toen klopt eerst aan bij het Adegems gemeentebestuur en later bij dat van Maldegem om eigen jeugdlokalen. Die zijn er gekomen. Het eerste jeugdhuis werd in de jaren vijftig gezet door de KAJ en de KSA die gingen daarvoor zelf bommen vellen.

Later kwamen er gemeentelijke lokalen. Toen de paviljoenen op het terrein achter het OCMW weg moest voor de bouw van den Hoogen Pad bouwde de gemeente jeugdlokalen op de Zandakkers. KSA- Chiro, De Speelpleinwerking en de Verenigde Vrienden Adegem kregen er een onderkomen.

Er werd in de zandloper ook gestart met een buitenschoolse opvang.

De laatste jaren ging het echter bergaf met de jeugdbewegingen. De KSA was de eerste verenigingen die ophield te bestaan. De Chiro maakte vorig jaar met een laatste fuif een einde aan haar bestaan.

Met het verdwijnen van de jeugdbewegingen is Adegem er socio - cultureel enkele stappen op achteruitgegaan.

NIEUWE BESTEMMING

In de zandloper kwamen er door het verdwijnen van de jeugdbewegingen enkele lokalen leeg te staan. Een daarvan wordt ingenomen voor de uitbreiding van de IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang).

Voor de toewijzing van de nieuwe bestemming van de lokalen heeft het college van burgemeester en schepenen het advies van de Jeugdraad gevolgd. De lokalen blijven bestemd voor de jeugd. Sedert enkele maanden heeft het Maldegemse Rode Kruis een jeugdafdeling.

Die jeugdafdeling krijgt een van de vrijgekomen lokalen. Ook een afdeling van Oranje zal zijn intrek nemen in de Zandloper. Vanaf 1 september kunnen de beide verenigingen over hun nieuwe lokalen beschikken. Tot eind augustus worden de lokalen nog gebruikt door de speelpleinwerking.

 


GAAIBOLDERS OP BEZOEK BIJ DE VIERKLAVER

Als nieuwkomer in het marathonteam mocht David Dewindt de opbrengst van de 24uren marathon gaaibollen (€2.345,00) aan Gaby Van Landschoot, voorzitter van de vzw De Vierklaver, overhandigen.

De Marathongaaibolling ten voordele van de Vierklaver is een klassieker in het programma van de Gaaibolders. Omdat het lokaal Telstar zijn deuren gesloten gingen Patrick De Vogelaere en de andere organisatoren van de gaaibolmarathon op zoek naar een nieuwe locatie.

Hun keuze viel op de zaal de Poermolen en Donk. Die locatie is hen zo goed bevallen dat zij tijdens hun bezoek aan de Vierklaver vorige week zondag reeds aankondigden dat ook de marathonbolling 2008 in de Poermolen zal doorgaan.

Alvorens over te gaan tot de overhandiging van de opbrengst van de bolling onderstreepte Raf Van de Velde de speciale band die er in de loop van de jaren gegroeid is tussen de gaaibolders en de bewoners van de Vierklaver.

VOORBEELD

Volgens Gaby Van Landschoot zijn de Gaaibolders een voorbeeld geweest voor vele andere organisatie die in de loop der jaren met de opbrengst van initiatieven de werking van de Vierklaver ondersteunen. Met het bedrag dat de VZW van de gaaibolders ontving zal het speciale kasten voor de afdeling Hannah laten maken.

Nadat hij de gaaibolders geprezen had zowel wel voor hun schenking als voor hun sportieve prestatie verwees hij ook even aar enkele opmerkelijke prestaties die de afgelopen maanden door mensen van de Vierklaver verwezenlijk werden.

Zo was er de groep Tutti Colori die tweede eindigde in de preselectie voor het Eurovisiesongfestival die dit jaar in Portugal wordt georganiseerd. Er is ook nog de kok uit de afdeling Landegem die in een wedstrijd voor koks van grootkeukens in de prijzen viel.

Tijdens de para - Olympics behaalden leden van zowel Adegem als Landegem edelmetaal. Ook in de wereld van de kunst zijn ze in de Vierklaver actief. Binnenkort wordt ook een door de mensen van de Vierklaver zelf ontworpen verkeersbord in de omgeving van het wooncomplex geplaatst om de automobilisten aan te zetten tot voorzichtigheid.

OPROEP

In zijn dankwoord had de heer Van Landschoot niet alleen woorden van lof voor de mensen die de VZW financieel steunen. Hij bracht ook hulde aan de vrijwilligers die er door hun inbreng mee helpen voor zorgen dat de mensen van de Vierklaver zich thuis voelen in Adegem.

Hoe meer mensen een helpende hand reiken meer er voor en met de mensen van de Vierklaver kan gedaan worden.

Mensen die de groep vrijwilligers die actief zijn in de Vierklaver willen vervoegen kunnen contact opnemen met E. De Grave Van de administratie van de Vierklaver Haarkenstraat 32a 9850 Landegem. Tel: 09-321.91.21.

 


KVK ADEGEM BLIES VERZAMELEN

Op de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen 2007-2008 was het voor de anciens van KVK Adegem een kennismaking met hun nieuwe trainer Kurt Migom en negen van de elf nieuwkomers van de kern.

KVK Adegem wil zijn seizoen 2006-2007 zo snel mogelijk vergeten. Gestart met het doel mee te draaien in de subtop bleef het voor de ploeg van voorzitter Noel Wille vechten tot de laatste wedstrijd om het behoud te verzekeren.

Het was onder de leiding van Michel Martens dat de ploeg de laatste wedstrijden een deel van slagkrachtkracht terugwon.

Michel Martens concentreert zich nu teug op zijn bestuursfuncties. "Wij hadden te kampen met veel gekwetsten en het definitief uitvallen van Kenny Maenhout heeft vooral ons middelveld fel verzwakt" gaf voorzitter Noël Wille als oorzaken voor het moeilijke seizoen.

Nog voor het einde van het seizoen waren er spelers die te kennen gaven dat zij niet zouden blijven en andere mochten een andere ploeg zoeken. KVK ging ook zelf op zoek naar versterking zowel in de hoogte als in de breedte.

Er werden 11 spelers aangetrokken. Björn Bultiauw (Bassevelde), Ludovico Cantoro (Bassevelde), Pieter De Pauw (Knokke), Jochen Fordeyn (Gent), Tommy Heyse (Evergem), Dries Lampo (Maldegem), Bregt Savat ( Sijsele – niet op de foto), Kenneth Speeckaert (Waarschoot), Dries Standaert (Maldegem), Gerben Steijaert (Philipine - niet op de foto) en Nico Thienpondt (Bassevelde), zijn de nieuwe gezichten in de kern.

DISCIPLINE

KVK moest niet alleen op zoek naar versterking van de kern, er moest ook een nieuwe trainer aangetrokken worden. Kurt Migom is 45 jaar en is reeds 12 jaar trainer ( SLV Zelzate – Sint Kruis Winkel en Axelse AZVV) waarvan de 8 eerste jaren als speler-trainer.

Hij zag Adegem strijden tegen de degradatie en is er van overtuigd dat met de aangetrokken versterkingen Adegem meer moet kunnen dan in tweede provinciale tegen de degradatie strijden. Hij is er niet tegen dat een feestje gebouwd wordt maar dat moet gebeuren nadat er op het terrein gepresteerd werd. Discipline is een van zijn sleutelwoorden.

GEEN OPVOLGER

KVK Adegem begint zijn voorbereiding van het nieuw seizoen met nog steeds Noel Wille als voorzitter. Bij het begin van het vorig seizoen had hij aangekondigd dat het zijn laatste jaar als voorzitter was.

De ploeg heeft 10 maanden de tijd gekregen om en vervanger voor zijn voorzitter te zoeken. Er heeft zich echter niemand aangemeld om de fakkel over te nemen. Voorzitter Wille laat zijn ploeg niet in de steek en blijft ( voorlopig) verder aan het roer bij KVK.

Hij voelt zich wel in de steek gelaten door de mensen met wie hij na de degradatie een nieuwe structuur van de ploeg had opgezet. Van de groep jongeren die zich toen aanmelden om bestuursverantwoordelijkheid te nemen zijn er nu nog slechts een paar overgebleven.

Ook de samenwerking tussen het hoofdbestuur en het jeugdbestuur baart voorzitter Wille zorgen. De afstand tussen de beide besturen is volgens de voorzitter te groot. Hij hoopt dat er in de toekomst meer als een team kan gewerkt worden.

De Jeugd en het jeugdbestuur mogen volgens hem niet op een eigen eilandje binnen de club leven.

Op 23 juli worden de spelers op de eerste training verwacht. De trainer verwacht van de spelers dat zij in het voorruitzicht van die training al zelf aan hun conditie hebben gewerkt.

 


ADEGEM LEEK EEN GROTE VERWARRENDE BOUWWERF

Als slot van de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein krijgt ook het rondpunt aan de Krommewege een facelift. Daardoor is voorlopig alle verkeer over het kruispunt onmogelijk.

Wie vorige week in of uit Adegem moest deed er goed aan voor zijn vertrek na te gaan of hij niet over de appelboom, Adegem-Dorp, De Canadezenlaan, de Waleweg of het kruispunt van de N9 met de Sint Barbarastraat moest.

Op de baan richting kruipuit werden de afgelopen weken een aantal betonvakken uitgebroken en heraangelegd. Het verkeer werd er geregeld met verkeerslichten. Vrijdagmiddag werden de laatste obstakels weggehaald.

Het verkeer is er nu weer normaal. Via Adegem-Dorp de N9 oprijden of dwarsen was en is in tegenstelling met wat was aangekondigd onmogelijk Net als bij de in en uitrit van de Canadezenlaan moet ook daar nog een laagje asfalt gegoten worden.

Ook Adegem-Dorp is al een week van de N9 afgesloten. Dat zal ook de eerstkomende dagen zo blijven.

Ook aan het kruispunt van de N9 moet nog asfalt gegoten worden. Omdat wegen werken aan het kruispunt van de N9 en de Waleweg. Omdat de Waleweg moest afgesloten worden werd het nog niet volledig afgewerkte kruispunt van de Canadezenlaan teug voor het verkeer opengesteld.

Wie met de auto via de N9 naar het industrieterrein moest had ook pech. Voor de verdere afwerking van de lichtinstallatie aan dat kruispunt werd de in en uitrit naar het industrieterrein afgesloten.

De gemeente maakte van de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein gebruik om ook het rondpunt aan de Krommewege her aan te leggen. De werken zijn zo ingrijpend dat er vorige week en ook de komend week geen verkeer over het kruispunt mogelijk is.

Tot overmaat van ramp had iemand een van de aanduidingen van de omleiding weggenomen zodat zware vrachtwagens via de Krommewege tot aan het kruispunt met het Vliegplein kwamen en daar geen kant meer op konden.

Schepen Wille heeft begrip voor de zenuwachtigheid van sommige weggebruikers. Hij wijst er op dat slechts een deel van die werken in opdracht van de gemeente worden uitgevoerd.

"De timing van de werken die in opdracht van het Vlaams Gewest worden uitgevoerd hebben wij niet in de hand." Voegde de schepen er aan toe. Hij verzekerde ons dat voor het begin van de vakantie alle werken moeten afgerond zijn.

 


VERKEERSPARK OP DE BRADERIE

Een van de attracties op de Maldegemse braderie van het centrum was het verkeerspark van de federale Politie. Navraag leerde ons dat ook scholen en verenigingen door bemiddeling van de politie een aanvraag voor het gebruik van het verkeerspark en de bijhorende begeleiders kunnen aanvragen. Mogelijks is dat een idee voor de scholen voor het komend schooljaar


Home
Home
 
Made in France