De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 186 - Week 25 van 17 juni tot 23 juni 2007


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROBERT EN ERNA

Samen met hun familie werden Robert Van Paemelen en zijn echtgenote Erna De Busschere ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in het gemeentehuis ontvangen.

Op 13 juni 1957 gaven Robert Van Paemelen en Erna De Busschere elkaar in het Adegems gemeentehuis hun jawoord. Woensdag 13 juni 2007 werden zij, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels ontvangen in het Maldegems gemeentehuis.

Robert werd in 1925 op Papinglo in Kleit geboren. Samen met zijn ouders verhuisde hij eerst naar een boerderij op Raverschoot om zich daarna op hun boerderij in de straat die toen nog 't Westeindeke noemde te vestigen.

Hij liep school in Balgerhoeke en volgde ook nog landbouwschool in Adegem. Nadat hij de lagere school had doorlopen bleef hij thuis om te helpen op de boerderij van zijn ouders. Erna werd in 1931 op den Hoeke in Adegem geboren.

Zij liep school bij de nonnekes in Adegem. Zij was naar eigen zeggen meer thuis om moeder te helpen in het huishouden dan op de schoolbanken. Samen met haar familie verhuisde zij naar hun boerderij op het Westeindeke dat na de fusie in 1977 tot Oosteindeke werd omgedoopt.

Die boerderij lag net naast die van de familie Van Paemelen- Bottelier.

Gemeenteraadslid en voorzitter van OKRA Adegem Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar het gemeentelijk erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum hoort.

Veel moeite om elkaar te leren kennen hebben Robert en Erna niet moeten doen. Zij zagen elkaar bijna dagelijks van over de haag. Nadat zij op 13 juni 1957 elkaar voor burgemeester Albert De Kesel hun jawoord hadden gegeven, gingen zij inwonen bij de moeder van Erna en bouwden het landbouwbedrijf verder uit.

Dat hard werken niet ongezond is bewijzen Robert en Erna. Tijdens de viering straalden zij van geluk en gezondheid. Na een leven van hard werken doet het gouden paar het nu rustiger aan. Robert heeft als voornaamste hobby krulbollen.

Daarvoor kan hij op Heulendonk terecht. Erna danst graag en is daarom een van de leidende figuren in de dansgroep van OKRA Adegem geworden. Robert en Erna hopen samen nog vele jaren in de Molenstraat van het leven te kunnen genieten.

 


OP SCHOOLREIS NAAR DE LEMBEEKSE BOSSEN

De kinderen genoten van hun tweedaags verblijf in de Lembeekse bossen.

De leerlingen van het eerste leerjaar van de Papaver keken uit naar hun schoolreis naar de Lembeekse bossen. Voor de meesten onder hen was het de eerste maal dat zij zonder hun ouders voor meer dan een dag op stap waren.

Donderdagvoormiddag werden ze uitgewuifd door de directie, de leerkrachten van de Papaver en enkele ouders. De leerlingen van het tweede jaar hielpen mee om de bagage naar de bus te dragen.

Aangekomen in Lembeke trokken zij onmiddellijk op verkenning. Er werd gepicknickt in het gras. Voor ze 's namiddags de bossen introkken werden de slaapplaatsen klaargemaakt. Er stond, voor ze na het bosspel naar hun kamp terugkeerden, nog een bezoekje aan de dierentuin van Ter Burchgrave op het programma.

Spelen in het bos had de eetlust van de leerlingen aangescherpt. Zij genoten dan ook van de barbecue die door Tony, Wilfried, Iris, Wilfried en Irma was voorbereid. Veel tijd om uit te rusten hadden de leerkrachten en leerlingen niet.

Er stond 's avonds ook nog een rondrit met kar en tractor door de Lembeekse bossen op het programma. 's Avonds had Piet, de echtgenoot van juffrouw Lieve, het kampvuur aangestoken en begeleid door juffrouw Annelies zongen de kinderen als nachtegalen.

Het gezelschap had ondertussen ook het bezoek gekregen van de andere leerkrachten van de Papaver. Die staken ook de handen uit de mouwen om de kinderen klaar te maken om naar dromenland te vertrekken.

LEERZAAM

Geen enkele van de kinderen dacht er ook maar een moment aan dat zij zonder ouders op reis waren. Daarvoor waren ze te moe of te druk bezig met praten met hun vriendjes.

Nadat ze vrijdagmorgen hun ontbijt naar binnen hadden gewekt was het tijd voor een leerzame wandeling in de bossen. Gids Annemarie gaf tijdens de wandeling uitleg over de bloemen, planten en bommen die de kinderen tijdens de wandeling tegenkwamen.

Wandelen en ravotten in de bossen scherpt de eetlust aan. De kinderen staken na een stevige boswandeling ook graag hun voeten onder de gedekte tafel.

Na een gezellige wandeling ging het terug richting kamp. Nog voor ze dat bereikten werden de neusvleugels van de kinderen al geprikkeld door de geur van de pannenkoeken die op hen lagen te wachten.

Nadat ze zich aan de pannenkoeken tegoed hadden gedaan werd er even gerust. Voor de jongens en de stoere meisjes stond er vrijdagnamiddag nog een partijtje voetbal op het programma. De andere meisjes vonden ontspanning op de speelweide.

Omstreeks 16u kwamen de eerste ouders hun kinderen in Lembeke ophalen. Rond 17u vertrokken de laatste kinderen en leerkrachten terug richting Adegem.

 


CANADEZENLAAN TIJDELIJK AFGESLOTEN

Doordat de lichten op knipperstand staan is het moeilijk om tijdens de piekuren vanuit Adegem-Dorp de N9 richting Maldegem op te rijden. De baan oversteken naar de Canadezenlaan is uitgesloten

De werken aan de N9 naderen stilaan hun einde. Tot voor enkele dagen waren de ongemakken nog vrij beperkt. Enkel in de strook waar er gewerkt werd regelden lichten het verkeer dat er over een rijvak moest.

Vorige week begon de firma De Waele met de werken aan het kruispunt van de N9 met de Canadezenlaan en Adegem-Dorp. De firma heeft er nu toch voor geopteerd om tijdens die werken de in en uitrit van de Canadezenlaan af te sluiten.

Het verkeer kan weg via 't Broekelken en de Waleweg. Tijdens de werken werden ook de verkeerslichten uitgeschakeld en op oranje knipperstand ingesteld. Vooral voor de weggebruikers die uit Adegem-Dorp komen zorgt dat voor problemen.

Tijdens de piekuren is het wachten tot er in beide richtingen op het zelfde moment een gaatje in het verkeer valt om in de richting van Maldegem af te slaan. Die toestand zal nog een gedeelte van de komende week duren.

 


GEZINSBOND ORGANISEERT GEZINSHAPPENING

In het kader van de 11 juliviering organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond op zondag 1 juli een gezinshappening. Om 9u30 worden tijdens een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk de overleden leden herdacht.

Om 17u is er verwelkoming en aperitief in den Hoogen Pad. Om 18u wordt de Paella Hasta La Vista geserveerd. Wie in 2004 bij de Gezinsbond aanschoof om de Paella van Johhny Larrea Bethaloza te eten, is de heerlijke smaak van zijn ambachtelijk gemaakte Paella niet vergeten.

Scampi's en Gamba 's zijn er overvloed in aanwezig. Voor de kinderen onder de 12 jaar is er paella met kip en groenten. Om 20u is er het optreden van Milord. Die brengt hits van Will Tura, Eddy Wally, Frans Bauer en andere gekende artiesten.

Deelnemen aan de ganse gezinshappening kost voor personen ouder dan 12 jaar €15,00. Voor kinderen tot 12 jaar moet €5,00 betaald worden. Het optreden van Milord kan gratis bijgewoond worden.

Inschrijven kan tot 24 juni bij Wilfried Sierens molenstraat 19a Adegem. Tel: 050-71.55.77. Het inschrijvingsgeld moet gestort worden op het nummer 737-3010865.28 met vermelding Gezinshappening met vermelding van het aantal deelnemende personen

 


HELFT VAN STARTERS BEEINDIGDEN START TO RUN

Omdat ze na 10 weken training zonder problemen 5 km liepen kregen de 15 deelnemers die start to run tot een goed einde brachten een geschenk van de CM en een brevet van V.A.L.

Omdat de mensen voor hun gezondheid meer beweging nodig hebben, worden door verschillende organisaties initiatieven genomen die mensen tot sporten aanzet. Zo organiseert de Vlaamse Atletiek Liga (VAL) sedert jaren de actie Start to run.

Voor de organisatie op het terrein kan de V.A.L. rekenen op de bij haar aangesloten clubs. In Maldegem staat ACME in voor de organisatie. Dit jaar schreven een 30 tal mensen zich in voor Start to Run.

De jongste deelnemer was 14 jaar en de oudste is in 1953 geboren. Wie aangesloten is bij de Christelijke Mutualiteit die krijgt bij het vertoon van zijn inschrijvingsbewijs van Start to run een premie.

Voor al de deelnemers die slaagden in de slotproef had de CM ook nog een geschenk achter de hand. Gedurende 10 weken kregen deelnemers de gelegenheid om onder begeleiding één of tweemaal per week te trainen.

Zowel tijdens de trainingen als op de slotproef in het Sint Annapark kozen de deelnemers hun eigen tempo.

De eerste les stelde trainster Rita de Valke de deelnemers voor om één minuut te lopen en één minuut te wandelen. Een volgende training werd de looptijd verdubbeld. Zo werd de conditie langzaam opgebouwd.

Van de 30 deelnemers waaronder een aantal Adegemnaren waren er zaterdagvoormiddag nog 15 op de afspraak om de om de 5 km te lopen. Alle 15 slaagden zij in de proef. Tussen de eerste en de laatste die over de streep liep was er minder dan 10 minuten verschil.

Het is natuurlijk de bedoeling dat de deelnemers de opgebouwde conditie nu ook onderhouden. Als zij dat niet alleen willen doen kunnen zij aansluiten bij de Joggers van ACME. Die lopen regelmatig op de piste of in het park.

 


KOFFIEHUIS ADDINGA EEN MEERWAARDE VOOR ADEGEM

Monique Verhelst en haar dochter Eva Simkens zijn de gezichten achter het Adegems Koffiehuis in de Staatsbaan

In enkele maanden tijd is een leegstand pand langs de Staatsbaan omgetoverd tot een aantrekkelijke horecazaak. Een plaats vinden om te parkeren is er enkele probleem.

Een koffiehuis is iets waar Adegem zat op te wachten. Het zijn Monique Verhelst (Middelburg) en haar dochter Eva Simkens (Lapscheure) die de uitdaging aangaan. Voor Monique die tot voor kort nog bediende was bij Familiehulp is het een droom die in vervulling gaat.

Eva heeft nadat zij haar kappersopleiding had afgemaakt, ervaring opgedaan in de horeca. Samen vormen zij nu de gezichten achter het koffiehuis Addinga. Met de keuze van de naam verwijzen zij naar de geschiedenis van onze gemeente.

Een delegatie van het college van burgemeester en schepenen kwamen Monique en Eva succes wensen in hun nieuwe zaak.

Niet alleen de klassieke kop koffie maar ook de pannenkoeken en koffiespecialiteiten laten zich in Addinga waar ze met de glimlach geserveerd worden smaken.

De laatste zondag van de maand organiseert Addinga ook een speciaal ontbijt. Wie daar wil van genieten moet wel reserveren. Dat kan op het nummer 050-17.35.90

 


VERKEERSLICHTEN IN AANTOCHT

Het ziet er naar uit dat de Vlaamse Gemeenschap zijn woord zal houden. Toen de gemeente haar plannen voor de aanleg van fietspaden op het industrieterrein in uitvoering bracht beloofde het Vlaams Gewest dat de verkeerslichten aan het kruispunt van de N9 met de Sint Barbarastraat er zouden staan tegen de tijd dat werken op het industrieterrein achter de rug zijn.

De leidingen zijn al een tijdje gelegd en vorige week werden ook de palen gezet. Nu nog de armatuur plaatsen en aansluiten en het kruispunt wordt een stuk veiliger.

 


MET TELENET EN MAKE A WISH FOUNDATION NAAR PENNENZAKKENROCK

Telenet en de Make a Wish foundation sturen op donderdag 28 juni Tinne De Puydt en haar klasgenoten van 1-8 van de Zusters Maricolen naar Pennenzakkenrock aan het Zilvermeer in Donk.

Voor twee jaar streed Tinne De Puydt een harde strijd om haar ziekte te overwinnen. De Make a Wish Foundation Maldegem zorgde ervoor dat een van haar dromen, een op Ketnet komen, in vervulling gaan.

Zij mocht er samen met Peter een programma presenteren en ook de voorbereiding van de Rode Loper bijwonen. Tinne heeft haar ziekte overwonnen. Als zij aan die periode terugdenkt, denkt zij ook met een goed gevoel terug aan haar bezoek aan Ketnet.

Telenet is een van de Sponsors van Make a Wish foundation Vlaanderen en ook van Pennenzakkenrock. Eerder dit jaar organiseerde Telenet een wedstrijd en schreef daarvoor alle wenskinderen van de Make a Wish foundation aan.

Hoe meer mensen er mee deden hoe meer wenskinderen de kans kregen om gratis naar Pennenzakkenrock te gaan. Tinne De Puydt van de klas 1-8 van de Zusters Maricolen werd een van de gelukkige winnaars.

Zij wordt samen met haar klasgenoten opgehaald met de VIP bus. Op Pennenzakkenrock worden zij bakstage verwacht en is er een fotosessie met enkele artiesten voorzien. Er wordt ook voor lunchpakketten en een geschenk gezorgd. Het wordt voor Tinne en haar klasgenoten een onvergetelijk einde van het schooljaar 2006-2007.


MALDEGEMSE MIDDENSTANDERS TRAKTEREN

Voor de derde maal nodigen de Maldegemse middenstanders hun klanten uit op een drankje en een hapje. Dit jaar serveren zij op 22 juni tussen 19u30 en 21 u op het marktplein frietjes mayonaise en stoverijsaus, duvel, Rodenbach, frisdranken en wijn van KOTK.

Er treden ook twee groepen op. Na 21u kan er rustig verder gepraat en gedronken worden tegen democratische prijzen.


Home
Home
 
Made in France