De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 185 - Week 24 van 10 juni tot 16 juni 2007


ZON IN DE HARTEN VAN DE EERSTE COMMUNICANTJES

Vorige week zondag was het de beurt aan de leerlingen van juffrouw Lieve van de Papaver om in het centrum van de belangstellingstelling te staan.

Om de mensen te tonen dat ter gelegenheid van hun eerstecommunie de zon niet alleen op hun hoofd maar ook in hun hartje scheen hadden zij naar de eucharistieviering een stralende zon meegebracht.

Na de plechtigheid in de Sint Adrianuskerk. Stonden de drankjes en hapjes hen in de feestzaal van de Papaver op te wachten. Daar werden zij verwelkomd door de directie, de leerkrachten en de ouderraad van de school.

 


AANLEG VLUCHTHEUVELS ZIJN IN HUN LAATSTE FASE

Na de aanleg van de laatste vluchtheuvel net voorbij het kruispunt van de N9 met de Hillestraat moeten er nog werken uitgevoerd worden aan het fietspad op het kruispunt van de N9 Adegem-Dorp en Canadezenlaan.

De werknemers van de firma De Waele zijn er zelf trots op dat de aanleg van de vluchtheuvels op de middenstrook van de N9 in Adegem zo vlot en snel is verlopen. De weersomstandigheden zaten mee en de verkeershinder werd tot een minimum beperkt.

Net als wij begrepen zij niet dat er toch nog automobilisten zijn die ondanks de aangebrachte signalisatie kruispunten oprijden waar een duidelijk verkeersverbod staat. Zij brachten niet alleen zichzelf maar ook de andere weggebruikers in gevaar.

Hoewel op de informatievergadering was aangekondigd dat tijdens de aanleg van de vluchtheuvels het kruispunt van de N9 met de Canadezenlaan en Adegem-Dorp niet zouden afgesloten worden, werd dat kruispunt uiteindelijk toch voor een paar dagen afgesloten.

" Omdat het te verwarrend was met onze verkeerslichten op de N9 en de lichten aan het kruispunt hebben wij in overleg met de politie en de gemeente geoordeeld dat het om ongevallen te voorkomen best was dat het kruispunt voor het verkeer wed afgesloten" klonk het bij de werfleider.

Als het nog een paar dagen droog blijft zijn de werken achter de rug. Er moet nu nog enkel gewerkt worden in de omgeving van het kruispunt van de N9 met de Canadezenlaan en Adegem-Dorp. Mogelijks wordt tijdens die werken het kruispunt voor enkele uren voor het verkeer afgesloten.

 


COMPOSTMEESTERS ZEGDEN HET MET BLOEMEN

Al wie zaterdagvoormiddag een bezoekje bracht aan het composthoekje op het containerpark in de Steenhouwerslaan kreeg er naast een drankje en een hapje bij zijn afscheid ook nog een bloemetje.

Juni is composteermaand. Daarom pakten de Maldegemse compostmeesters afgelopen zaterdag op het composthoekje op het containerpark uit met een charme offensief.

Iedereen die er op bezoek kwam kon genieten van een drankje en een hapje. Bij het afscheid kregen de bezoekers ook nog een bloemetje. De compostmeesters gaven graag uitleg over het composteren en de voordelen die er aan verbonden zijn.

Er waren zaterdagvoormiddag nogal wat mensen die voor het eerst in contact kwamen met de compostmeesters. Die compostmeesters graag ook vlot antwoorden op de vragen waarmee hun bezoekers zaten.

Zij slaagden er ook in een aantal bezoekers tijdens hun bezoek er van te overtuigen om ook met composteren te beginnen. Omdat ze niet meer zouden veranderen van gedachten namen enkelen zelfs onmiddellijk een compostvat mee naar huis.

COMPOSTMEESTERS TEKORT

Met hun zelf gekweekte groenten en aardbeien bewezen de compostmeesters de bezoekers dat compostgrond ook in zand grond wonderen kan doen.

De compostmeesters staan niet alleen tijdens de compostmaand ter beschikking van de bevolking. Zij zijn ook regelmatig op zaterdagvoormiddag te zien op het containerpark en aan de compostbak in het Sint Annapark, waar de mensen van het centrum met hun composteerbaar materiaal terecht kunnen. Wie vragen heeft kan ook buiten die dagen bij de compostmeesters terecht.

Officieel telt Maldegem een vijftien tal compostmeesters. Ongeveer de helft daarvan is regelmatig actief in het veld. Voor een gemeente met meer dan 22.000 inwoners is dat volgens de compostmeesters te weinig.

Daarom doen zij een oproep tot mensen die het goed met het milieu menen om hun groep te vervoegen en een opleiding tot compostmeester te volgen. Voor meer informatie over die cursus en over wat er van hen verwacht wordt als compostmeester kunnen zij terecht bij de milieudienst.

 


REUZE POTLODEN WAARSCHUWEN AUTOMOBILISTEN

Sedert vorige week sieren drie reuze potloden het centrum van Adegem. Zij maken er de automobilisten op attent dat zij de uitrit van een school naderen.

Hoewel er regelmatig toezicht is van de politie zijn er toch nog altijd automobilisten die, of hun snelheid in de omgeving van de school niet aanpassen, of zich zodanig parkeren dat zij voor problemen zorgen aan de in en uitrit van de Papaver.

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de ouderraad heeft de gemeente drie reuze potloden aangekocht. Die werden in overleg met de politie en de gemeente op strategische punten in het centrum van Adegem geplaatst.

De borden wijzen e automobilisten er op dat zij de uitrit van een school naderen zodat zij tijdig hun rij en parkeergedrag kunnen aanpassen.

Het plaatsen van die reuze potloden is niet de enige maatregel die in het belang van de veiligheid van de schoolgaande jeugd wordt getroffen. Na overleg met de school en de cel verkeersveiligheid ligt er een plan klaar om de parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de school te wijzigen.

De auto's zullen opnieuw evenwijdig met de rijweg moeten parkeren. De beugels die nu het voetpad van de parkeerplaatsen scheiden zouden daardoor kunnen verdwijnen. Aan het verlies van enkele parkeerplaatsen wordt niet zwaar getild.

Zowel de school als de cel veiligheid verwijst naar de ruime parking aan de pastorij. Er wordt ook gedacht aan een het creëren van een laad en losplaats op het breedste deel van het voetpad voor het kerkplein.

Schepen Wille al het voorstel voor het college van burgemeester en schepenen verdedigen. Hij hoopt dat de werken nog voor het begin van het nieuw schooljaar kunnen uitgevoerd worden.

 


MICHELLE EN MIEKE ZIJN ONZE LIEFTALLIGE GEMEENSCHAPSWACHTEN

Michelle Van Poelvoorde en Mieke Den Ticht moeten ons moeilijkheden helpen voorkomen en helpen onze gemeente proper te houden.

Ze zijn reeds enkele weken in dienst maar afgelopen dinsdag werden Michelle Van Poelvoorde (Adegem) en Mieke Den Ticht (Maldegem) als de Maldegemse gemeenschapswachten voorgesteld. Aanvankelijk voorzag het project stadwachten dat op 26 april 2006 door de federale regering werd gelanceerd dat enkel steden en grote gemeenten op die stadswachten beroep zouden doen.

Voor gans België werd voor een jaar subsidies voor 162 stadswachten voorzien. Omdat ook kleine steden en gemeenten hun aanvraag om stadswachten indienden veranderde hen naam in gemeenschapswachten. Maldegem kreeg de toestemming om twee gemeenschapswachten voor de duur van 1 jaar aan te werven.

Tijdens hun voorstelling benadrukten zowel burgemeester Johan de Roo als zonechef Franky Mervielde dat Michelle en Mieke in hun paarswitte uitrusting geen enkele politionele bevoegdheid hebben. Hun optreden is preventief, informatief en hulpverlenend.

Zij kunnen bij grote manifestaties overal in de gemeente worden ingezet.Door hun aanwezigheid in het straatbeeld in en de parken moeten zij diefstalen van en in auto's en van fietsen voorkomen.

Ook bij het voorkomen van en het oplossen van lawaaihinder en overlast zullen zij volgens burgemeester Johan De Roo ingezet worden. Als gemachtigd ambtenaar wacht hen ook een taak in de omgeving van de scholen.

KIJKEN EN PRATEN

Als over enkele maanden ook zijn GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties) invoert zullen de gemeenschapswachten daarin een rol krijgen. Zij kunnen enkel de vaststellingen doen. De sanctie zal bepaald worden door een ambtenaar. Dat zal vermoedelijk iemand van de provincie zijn.

Michelle en Marieke moeten vooral observeren en praten met de mensen. Zo kunnen zij voorkomen dat de mensen die door het park wandelen of er hun broodje opeten hun afval net laten rondslingeren maar in een van de vuilnisbakken doen.

Wie hun aanwijzingen in dat verband niet volgt kan door hen niet bekeurd worden. Zij kunnen wel de hulp van de politie inroepen en die zorgt dan wel voor een PV.

Zowel Michelle als Mieke hebben al een opleiding in Gent achter de rug. Michelle heeft ook haar stage in Brugge reeds gedaan. In hun opleiding meren zij wat hun taken zijn en hoe ze met agressie en geweld moeten omgaan.

De eerste reacties van de mensen zijn volgens de gemeenschapswachten positief. Zij winnen bij de jeugd aan sympathie als die hoort dat hoewel zij hun bureau in het Sint Annakasteel hebben zij toch niet van de politie zijn.

Wie met hen contact wil opnemen om een probleem van overlast te bespreken kan hen contacteren in het politiecommissariaat in de Westeindestraat of op het nummer 050-72.71.60.

 


OP SNEUKELTOER MET DE LANDELIJKE GILDE

Zondag 1 juli organiseert de Landelijke Gilde Adegem zijn sneukeltoer. Starten kan tussen 11u en 13u in de zaal Claeys in de Vulderstraat 2.

Deelnemen kost voor personen boven de 12 jaar €12,00. Jongeren tussen 6 en 12 kunnen deelnemen voor €9,00 en jongeren tot 6 jaar kunnen gratis deelnemen aan de sneukeltoer.

Inschrijven kan tot 24 juni door storting van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer 068-2226127-04 van de Landelijke Gilde.

 


DE KINDERZIEKTEN ZIJN NOG NIET ALLEMAAL VERDWENEN

Er zijn al een aantal kinderziektes, zoals het blijven hangen van de briefjes die de stand van uw rekeningcourant weergeven, opgelost. Je hebt nog wel een lange arm nodig om aan de inrit van het containerpark uw identiteitskaart in de leer te steken.

Er wordt alles in het werk gesteld om op 1 juli te kunnen beginnen met het betaalsysteem op het containerpark. Schepen van Milieu Geert De Roo is er van overtuigd dat op de laatste probleempjes tegen het einde van deze maand verholpen zullen zijn.

De mensen raken steeds beter gewoon aan het gebruik van de toetsen die ze moeten indrukken om het door hen aangevoerde gewicht aan afval aan te duiden. Rudy wijst er op dat enkel de eerste drie toetsen moeten gebruikt worden.

Er zijn ook nog problemen bij de lezers van de identiteitskaarten. Volgens Rudy ligt dat meestal niet aan het toestel maar aan de identiteitskaart zelf. Op sommige kaarten zit er wat stof of afval waardoor de lezer ze niet of niet volledig kan lezen en ze daardoor weigert.

Ze gewoon even met een zakdoek of iets anders afvegen is voldoende om het probleem uit de wereld te helpen. Er zijn ook nog steeds mensen die hun SIS kaart of bankaart willen gebruiken om binnen te geraken. Dat is verloren moeite, de lezer reageert daar niet op.

Tijdens ons bezoek van afgelopen zaterdag verzekerde schepen Geert De Roo ons dat het probleem van de lange arm bij de inrit van het containerpark in de loop van de komende weken zal worden opgelost.

REKENINGCOURANT

Als per 1 juli het betaalsysteem in werking treedt dan krijgt ieder gezin €25,00 op zijn rekeningcourant. Daar hoeven zij niets te doen. Telkens zij naar de afdeling groen of Medium gaan gaat er naargelang de hoeveelheid afval die ze aanvoeren een bedrag van hun rekening.

Als hun rekening courant op 0 staat hebben ze geen toegang meer tot de twee zones. Dan moeten zij geld bijstorten op hun rekeningcourant. Dat zal via de gemeentelijke administratie moeten gebeuren.

Zowel schepen De Roo als de mensen op het containerpark zijn er van overtuigd dat de meeste mensen, als ze bewust selecteren en recycleren en hun afval verzamelen, met de €25,00 die je per jaar van de gemeente op hun rekeningcourant krijgen toekomen om een gans jaar hun afval naar het containerpark te brengen.

 


WIE WERKTE HET PROJECT VAN DE BUURTWINKEL UIT ?

In het nieuw rusthuis warmhof is er ruimte voorzien voor een buurtwinkel. Volgens centrummanager Ongena zullen ook buren daar terecht kunnen volgens OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche gaat het enkel om een kleine uitbreiding van de winkel van Chantal.

Tijdens een persconferentie, waarop zij een overzicht gaf van wat zij de afgelopen maanden als centrummanager de afgelopen maanden in Maldegem gedaan heeft, kondigde Carolien Ongena ook de opening van een buurtwinkel in het nieuw rusthuis Warmhof aan.

Zij heeft voor dat project bij Minister – President Yves Leterme een aanvraag voor een subsidie van €12.200 ingediend. Het OCMW zou ook met een zelfde bedrag over de brug moeten komen.

In wat zij omschrijft als een buurtwinkel zouden naast de bewoners van het rusthuis, de serviceflats en de bejaardenwoningen, ook het personeel van het OCMW en de mensen uit de onmiddellijke omgeving van de OCMW Zorg- en Woonsite er terecht kunnen voor de aankoop van voedingsproducten.

De winkel zou gerund worden door vrijwilligers en voor de levering van de producten zou een afspraak gemaakt worden met de plaatselijke middenstand.

ONS PROJECT

De woorden van de centrummanager waren nog niet koud of er kwam al een reactie van OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche. Zij begreep niet waar de centrummanager het lef vandaan haalde om over haar project t spreken.

"Het winkeltje in Warmhof is geen nieuw project. Het was naast een kapperssalon reeds voorzien in onze bouwplannen. Op aanraden van gemeenteraadslid Maarten De Smet de bij de Vlaamse Landmaatschappij werkt, hebben wij voor ons winkeltje dat zeker geen buurtwinkel is of wordt aangevraagd.

De centrummanager is eenmaal op een vergadering geweest waarop het winkeltje werd besproken. Al het administratief werk is door de administratie van het OCMW gedaan" klonk het scherp. De OCMW voorzitter ziet het winkeltje gewoon als een kleine uitbreiding van wat nu in het rusthuis in Maldegem het winkeltje van Chantal wordt genoemd.

Als de mensen van het rusthuis iets nodig hebben dan kunnen zij dat een briefje schijven en afgeven aan Chantal of iemand anders van het personeel. Dat wordt dan afgehaald in Maldegemse winkels en aan de residenten bezorgd. Om de mensen in het nieuw rusthuis wat extra beweging te geven en hun kansen op sociaal contact te verhogen zullen zij in het nieuw rusthuis het gerief dat zij besteld hebben in dat winkeltje kunnen afhalen.

De opening van het rusthuis en het winkeltje is voorzien op 15 november.

 


HOND EN MEESTER LEERT HONDEN EN MEESTERS

Lisa Basslé mag in juli met haar jonge hond deelnemen aan het Europees kampioenschap Agility dat in Oostende wordt georganiseerd. Zondag tijdens het clubkampioenschap had zijn speelskarakter nog de bovenhand

Bij Hond en Meester zijn het de honden die meeste aandacht krijgen. Het zijn de Meester die les krijgen in hoe ze hun hond moeten aanpakken om er een echt sociaal en gehoorzaamdier van te maken. Die gehoorzaamheid hebben ze nodig als zij late de stap naar de Agility willen zetten.

Vorige week was Hond en Meester gastheer voor de interclubwedstrijd tussen vijf clubs. Twee keurders, twee tijdopnemers, een ringmeester en twee mensen die de afgesprongen toestellen terug opbouwen zorgden er voor dat de wedstrijden vlot verliepen.

Het uittekenen van het parcours is de verantwoordelijkheid van een keurder die niet tot de inrichtende club behoort. Meer dan 100 honden werden voor de wedstrijd in de Ambachtenlaan ingeschreven.

Met een eerste, 2 derde en 1 vierde plaats was voorzitter Dheuninck van Hond en Meester best tevreden. Op 24 juni hebben de vijf clubs afspraak in het Nederlandse Sluiskil.

Vanaf drie maanden zijn honden klaar voor de eerste lessen in sociaal zijn en gehoorzaamheid.

Hond en Meester leidt niet alleen honden op voor Agilitywedstrijden. De trainers leren de bezitters van honden ook hoe zij met hun hond moeten omgaan om hem sociaal en gehoorzaam te maken. Ook in dat onderdeel worden er worden er wedstrijden georganiseerd.

Bij Hond en Meester stond er zaterdagnamiddag een interclubwedstrijd op het programma als voorbereiding op de grote interclubwedstrijd die op 1 september in Maldegem wordt georganiseerd.


Home
Home
 
Made in France