De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 184 - Week 23 van 03 juni tot 09 juni 2007


BETAALSYSTEEM BEGINT OP 1 JULI

Nog gans de maand juni loopt het betaalsysteem op het containerpark proef. Volgens schepen van milieu Geert De Roo heeft die proefperiode al enkele kinderziekten van het systeem blootgelegd. Als die kinderziekten opgelost zijn zal het betaalsysteem op 1 juli officieel in werking treden.

De rekeningcourant van alle gezinnen in Maldegem komt dan opnieuw op € 25 te staan. Op 1 januari 2008 wordt voor alle gezinnen de rekening terug op €25,00 gebracht. In 2007 kan ieder gezin de € 25 in 9 maanden opgebruiken.

Vanaf 2008 moeten ze met dat bedrag een jaar doen of geld op de rekeningcourant bijstorten.

 


SCHOOLFEEST OP DE KRUIPUIT

Terwijl de ouders in afwachting van de barbecue genoten van een fris drankje, leefden de kinderen zich tijdens het schoolfeest van de gemeenteschool op de Kruipuit uit in verschillende sporten en spelen.

De kleinsten hielden het onder het rondjes rijden in een afgesloten omloop.


GIJ MOET ZWIJGEN IK HEB HET WOORD

Voor de tweede maal in evenveel raadszittingen kreeg Freddy Boels de gelegenheid om zijn oproep om meer gemeentelijke dienstverlening naar Adegem te brengen. Dat de meerderheid daar niet instapt is volgens hem niet door praktische redenen maar uit onwil ingegeven.

Dat het te duur zou zijn is volgens de heer Boels ook een droogreden. Het zou de gemeente zoveel niet kosten dan ze in de organisatie van de parkcross hebben gestoken. "Gij moet zwijgen ik heb het woord en ik laat mij niet onderbreken als ik het woord heb" blafte de heer Boels schepen Wille af toen die dat laatste argument probeerde te weerleggen.

Om te bewijzen dat het openhouden van een dienstencentrum in Adegem gedurende een aantal uren per week perfect mogelijk is verwees opnieuw naar enkele gemeenten in Oost en West Vlaanderen die in deelgemeenten dienstverlening organiseren.

Volgens burgemeester De Roo gaat het in de door het toppositielid aangehaalde gemeenten over beperkte dienstverlening. Als de mensen voor iets meer dan een briefje naar de administratie moeten zijn ze ook in die gemeenten verplicht van naar het hoofdbureau te gaan.

DIENSTVERLENING

Voor schepen Remi De Jaeger is dienstverlening veel meer dan het gedurende enkele uren per week ophouden van een bureel in de deelgemeenten. "Dienstverlening is er voorzorgen dat er in de deelgemeente kinderopvang is, dat er naschoolse opvang is en dat de kinderen in hun eigen omgeving kunstonderwijs kunnen volgen.

Dienstverlening is ook het bouwen van een cultureel centrum zoals den Hoogen Pad en zorgen dat de bevolking in hun eigen de deelgemeente naar de bibliotheek kunnen. Die dienstverlening hebben wij Adegem in de loop de jaren aangeboden" reageerde de schepen.

De heer Boels verzekerde de meerderheid dat hij er persoonlijk zal voor zorgen dat de bevolking het zal blijven onthouden wie de dienstverlening in Adegem tegenhoudt.

 


HET OOSTEINDEKE IS WEER IN ORDE

De reacties van de mensen hebben er voor gezorgd dat de gemeente vorige week haar aandammingswerken langs het Oosteindeke heeft hervat. Volgens schepen van Openbare Werken Noel Wille waren er een 30 tal camions aarde nodig om het niveauverschil langs beide zijden van de rijdweg weg te weken.

Nu kunnen auto's elkaar weer kruisen zonder te vrezen dat zij naast de rijweg zullen raken en schade aan de onderkant van de wagen zullen oplopen.

 


KRITIEK OP WACHTDIENSTEN VAN APOTHEKERS

Het is jammer dat Jason Van Landschoot gewacht heeft tot hij zelf aan den lijve heeft ondervonden dat de huidige wachtdiensten van de mensen in de problemen brengt voor hij het op de gemeenteraad te sprake bracht. Het probleem dat hij heeft meegemaakt hebben al meerdere mensen voor hem meegemaakt.

Hij moest buiten de normale openingsuren van de apothekers 34 km afleggen voor hij aan het gepaste medicament voor zijn kindje raakte. Het centraal oproepnummer stuurde hem eerst naar de apotheek van wacht in Sijsele maar daar hadden ze het medicament niet in voorraad. Hij werd dan maar de andere kant van de wachtzone gestuurd.

" Ik vraag mij af hoe mensen die over geen auto beschikken dit zouden oplossen. In onze gemeente raken wij tijdens het weekend makkelijker aan medicijnen voor onze dieren dan voor onszelf" besloot Jason zijn tussenkomst.

Hij vroeg de burgemeester of er geen mogelijkheid bestaat om met de Maldegemse en Adegemse apothekers te onderhandelen zodat het in de toekomst niet meer gebeurt dat er gedurende drie weekends geen enkele apotheker in Adegem of Maldegem van wacht is.

Hij vroeg ook of het niet mogelijk was om in de toekomst ook Eeklo in de afspraken van de wachtdiensten in Maldegem te betrekken.

Volgens burgemeester Johan de Roo zijn het de apothekers zelf die onder elkaar de wachtdiensten regelen. Die regeling zorgt er voor dat de apothekers in onze regio slechts enkele malen per jaar van wacht zijn.

Volgens de heer van Landschoot wisten zij die zich als apothekers vestigden dat er bij hun beroep wachtdiensten zijn. Hij vergat er ook nog bij te vertellen dat wie tijdens de wachtdiensten naar de apothekers gaat ook een toeslag betaalt.

Het waren ook de apothekers die in de beginperiode van de hun loopbaan de wachtdiensten van anderen overnamen die een tiental jaar terug al de eerste aanzet gaven om de wachtdiensten niet meer uitsluitend met de apothekers van Maldegem en Adegem te regelen.

Uit navraag is ook gebleken dat Eeklo geen belangstelling heeft op mee te doen aan de wachtdienstregeling met Maldegem. Vast staat wel dat er al heel wat mensen uit Adegem en Maldegem tijdens buiten de normale openingsuren naar en apotheker in Adegem rijden.

Eeklo regelt zijn wachtdienst alleen en wil dat naar wij vernamen ook zo houden.

 


ZO ZIEN DE VLUCHTHEUVELS ER UIT

Het personeel van de firma De Waele levert snel en prachtig werk langs de N9. Nu reeds werden er vluchtheuvels aangelegd tot aan de Waleweg. Deze week worden de vluchtheuvels tot aan de Inter Marché aangelegd.

Als ze kunnen verder werken zijn ze zeker voor het bouwverlof klaar.

 


VERBROEDERING REIKTE TOT IN ADEGEM

In café 't Kruisken ontdekten de gasten uit de partnersteden de krulbol er wed zelfs een wedstrijd België – Nederland georganiseerd.

Vorig weekend vierde Maldegem 40 jaar verbroedering met Lampertheim en Ermont. Maldegem is ook al meer dan 30 jaar verbroederd met het Nederlandse Wierden en ook Adria trad tot de verbroedering toe.

Sedert de fusie spelen ook inwoners van Adegem in op de verbroedering. 't Folkloorke is daar een van de betere voor beelden van. Vorig weekend waren er 40 inwoners uit de verschillende partnersteden ter gelegenheid van de jaarlijkse verbroederingsfeesten te gast in Maldegem.

Nadat ze zondagvoormiddag een optreden van de Donkse Klopperdansers hadden bijgewoond en tijdens een receptie in bewondering hadden gestaan van de Fridaynight Blasters Big Band konden de gasten en hun gastgezinnen zondagnamiddag kiezen tussen een ritje met de stoomtrein, een bezoek aan Brugge of Gent of een rondrit met de huifkar in de gemeente.

Wie voor dat laatste koos kwam ook in Adegem. In Café 't Kruisken lagen de krulbollen op de Duitsers, Fransen, Italianen en Nederlanders te wachten. Nadat ze een korte uitleg over het krulbolspel gekregen hadden was het de beurt aan de gasten om zelf de krulbol in de hand te nemen.

Die dicht bij stake bollen zat er behalve bij zij die geluk hadden niet in. Hoewel ze er niet zoveel van terecht brachten genoten ze toch van de kennismaking met onze volkssport.

 


VRIENDEN VERGETEN RUDY NIET

Nadat ze er zaterdagavond in het kader van de derde Memorial Rudy Landuyt met de koetsen op uit getrokken waren, zetten de vrienden van Rudy vorige week zondag de herdenking verder op de terreinen achter het OCMW. Leden van Hond en Meester gaven er demonstraties in gehoorzaamheid en in Agility.

Ook dit jaar ontbraken de paarden niet op de afspraak. Er was een keuring voor Welsh Cobs en een keuring van pony's zonder stamboom. Voor de keuring van de Welsh Cobs kwamen keurders speciaal uit Engeland over.

 


CONTROLES OP SNELHEID DRUGS DRANK EN BOORDPAPIEREN

Zaterdagvoormiddag stonden ze langs de N9 en 's namiddag troffen we leden van de Maldegemse en Meetjeslandse Politiezones aan in een gezamenlijke actie.

Omdat ze in alle politiezones het aantal ongevallen willen zien dalen worden er regelmatig grensoverschrijdende controles uitgevoerd. De controles werden in het verleden altijd 's avonds en 's nachts georganiseerd.

Om de weggebruikers er op te wijzen dat zij zich ook over dag aan de spelregels moeten houden organiseerden de Politiezones Maldegem, Meetjesland -Centrum, Knokke en Zeeland afgelopen zaterdag een gezamenlijke actie.

Die begon om 10 u en liep tot 18u. Er werden snelheidcontroles uitgevoerd. Wie naar de kant werd gehaald werd aan een ademtest en een drugtest onderworpen. Ook de boordpapieren en het voertuig werden aan een grondige controle onderworpen.

Van de 1220 auto' s die zaterdagvoormiddag langs de N9 ondermeer langs de Prins Boudewijnlaan op snelheid werden gecontroleerd reden er 69 te snel.

Van Hoofdinspecteur Jan Willems vernamen wij dat er een volgende grensoverschrijdende actie komt eind november of begin december. Mogelijks komt die er tijdens de verkeersveilige nacht.

 


SPORTRAAD WUIFDE BESTUURSLEDEN UIT

Het feestcomité zorgde er voordat de uittredende bestuursleden die zich konden en wilden vrijmaken en de voormalige schepen van Sport een gezellig afscheidfeest kregen.

Nadat de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd moeten ook de besturen van de adviesraden herverkozen worden. Bij de sportraad hadden Aimé Dhooge, Alex Dhaenens, Jacky Coene en Roland Van de Velde reeds voor het einde van 2006 aangekondigd dat zij zich niet meer herverkiesbaar zouden stellen.

Uittredend secretaris Elie Haegeman trok zich, nadat zijn vriend Luc Van Landschoot niet herverkozen was, als voorzitter terug uit het bestuur van de sportraad. Johan Decapelle werd als voorzitter verkozen en Benadette Deserramo volgt Elie Haegeman op als secretaris. De financiën worden nu door Monique Dhooge beheerd. Noel Wille werd als schepen opgevolgd door Frank Sierens.

De afscheidnemende leden werden thuis afgehaald en samen met de ander leden van de sportraad maakten zij voordat ze de voeten onder de feesttafel staken een rondrit per huifkar in Maldegem. Op de parking aan de kerk in Adegem gebruikten zij in en rond de huifkar het aperitief.

Het is een traditie dat de sportraad op een gezellige manier afscheid neemt van uittreden leden. Het feestcomité, dat naast Bernadette en Monique ook nog bestaat uit Monique Devreeze en sportfunctionaris Kristine Moens, had het programma voor het afscheid in elkaar gestoken.

Roland Van de Velde moest op het laatste moment afhaken en Jacky Coene en Elie Haegeman hadden andere verplichtingen. Alex Dhaenens en Aimé Dhooge werden net als schepen Wille thuis afgehaald.

Op de parking aan de kerk in Adegem werden ze door de andere leden opgepikt en reden ze per huifkar naar Maldegem waar hen in de VIP ruimte van KSK Maldegem een gezellige avond wachtte.

Het moest schepen Noel Wille van het hart dat het zijn mooiste bijeenkomst van de sportraad van de afgelopen zes jaar was. Hij dankte de aanwezige voor de goede samenwerking ook in de moeilijke momenten.

Hij is er van overtuigd dat hij bij de sportraad nog veel vrienden telt. Zij zullen, ook nu hij de fakkel heeft doorgegeven aan Frank Sierens, in de toekomst op hem kunnen blijven rekenen. Hij is er ook van overtuigd dat er met het nieuw bestuur een nieuwe wind door de sportraad zal waaien.

 


MEGAFUIF SLUIT MEGAPROJECT AF

De afgelopen maanden hebben de leerlingen van het zesde leerjaar van de basisscholen in Maldegem en Adegem tien lessen gekregen in het kader van het MEGA ( Mijn Eigen Goede Antwoord) project In die lessen kwamen ondermeer, drugs, ( legale en illegale), agressie zowel thuis langs de weg of op school, pesterijen.

Het project werd destijds opgestart door Erik Vandycke. Hij geeft ook zelf een aantal van de lessen. In die lessen zijn het vooral de kinderen zelf die aan het woord komen.

Het project richt zich tot de leerlingen van het 6de leerjaar omdat die het volgend schooljaar de overstap naar het secundaire onderwijs zetten en de kans dat zij in contact komen met drugs en agressie grote wordt.

Vrijdagavond werd het project dat gesponsord wordt door het gemeentebestuur en Rotary club Maldegem afgesloten met een rook en alcoholvrije fuif in de Redekiel.

 


WERKEN AAN HET TWEEDE WACHTBEKKEN STILGELEGD

Tijdens de afgraving weden de sporen van de omwalling blootgelegd. De kleurschakeringen in de verschillende grondlagen wijzen duidelijk op restanten uit de Middeleeuwen.

Omdat er bij het afgraven van de grond op het terrein waar het tweede wachtbekken komt sporen werden ontdekt die wijzen op een nederzetting uit de Middeleeuwen werden de werkzaamheden oor 14 dagen stilgelegd.

In die periode krijgen de afdeling archeologie de mogelijkheid om de nodige onderzoekingen te doen. Uit de eerste bevinding blijkt dat er een nederzetting was. Er zullen stalen van de opgegraven grond worden onderzocht en de site zal in kaart gebracht worden.

Ondanks die vertraging zal het wachtbekken volgens schepen Geert De Roo nog voor het einde van dit jaar gebruiksklaar zijn.


Home
Home
 
Made in France