De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 182 - Week 21 van 20 mei tot 26 mei 2007


EERSTECOMMINUKANTJES IN DE KIJKER

Hoewel er vorige week zondag donkere wolken boven Adegem samentrokken, en er ook af en toe een spatje regen viel, scheen toch de zon in de harten van de kinderen van juffrouw Conny. Die mochten in aanwezigheid van hun ouders en familie voor het eerst te communie gaan.

Na de Eucharistieviering werden de eestecommunicantjes samen met hun familie door de directie, leerkrachten en ouderraad van hun school de Papaver, uitgenodigd voor een drankje. Op 3 juni is het feest voor de kinderen van juffrouw Lieve dan staan zij ter gelegenheid van hun eerstecommunie in het middelpunt van de belangstelling.

 


EERST POSTPUNT DAN VRAGENLIJST

Voor de tweedemaal in evenveel maanden kregen mensen in Adegem een folder van de Post in de bus waarin deze zijn diensten aanprijst. Bij de laatste mailing zat er ook een folder in die door de mensen moest ingevuld worden.

Adegemnaren die het nog niet vergeten zijn dat de Post zijn kantoor in Adegem heeft gesloten hebben dat formulier niet ingevuld maar wel teruggestuurd. Zij hebber er "EERST POSTPUNT DAN VRAGENLIJST" opgeschreven.

Zij vragen alle inwoners van Adegem die een dergelijke brief ontvangen hebben hun voorbeeld te volgen.

 


OOSTEINDEKEN IS (tijdelijk) EEN GEVAARLIJK BAANTJE

De rijweg zit in een nieuw kleedje. Wie er als fiets moet uitwijken en naast de baan terecht komt zit in de problemen.

Jaarlijks voorziet de gemeente een bepaald bedrag in haar uitgaven voor de herstelling en het onderhoud van de wegen. Ieder jaar krijgen straten er een laagje asfalt bij of wordt het wegdek met andere middelen aangepakt. Dit jaar is 't Oosteindeke een van de straten die er een extra laagje bij kreeg.

Voor het rijden langs 't Oosteindeke is dat een goede zaak. Moeilijker wordt het als je het ongeluk hebt een auto uit de andere richting tegen te komen. Om elkaar te kruisen moet er minstens een wagen met twee wielen naast de rijweg uitwijken. Op sommige plaatsen is dat zeer gevaarlijk.

Het niveauverschil tussen het wegdek en de strook ernaast is op sommige plaatsen zo groot dat automobilisten schrik hebben om van de rijweg te geraken. Ook fietsers die moeten uitwijken voor een auto en van het wegdek geraken, kunnen er niet weer op zonder dat zij van de fiets gaan.

Het duurde even voor de klachten over de gevaarlijke toestanden in 't Oosteindeke de oren van de leden van het college van burgemeester en schepenen bereikten. Nu zijn er op de gevaarlijkste plaatsen borden geplaatst die het gevaar aangeven.

't Oosteindeke is een straatje dat veel zowel door fietsers als door auto's gebruikt wordt. Het was dan ook verwonderlijk dat terwijl er in Adegem over het probleem gesproken werd, het college van burgemeester en schepenen en de mensen van de technische dienst niet op de hoogte waren van de problemen.

Het is pas nadat enkele mensen contact hadden opgenomen met de gemeentelijke diensten en schepen van infrastructuur Noël Wille, dat er borden werden geplaatst op de gevaarlijkste plaatsen.

Volgens schepen Wille zullen de damwerken de komende dagen verder gezet worden. Het is niet alleen in 't Oosteindeke dat het laagje extra op het wegdek voor extra problemen zorgt. Ook in Malecote kennen ze dat probleem.

Daar werd het probleem enkel in de omgevingen verholpen. Op plaatsen waar geen woningen staan is het nog altijd gevaarlijk als je als automobilist om een of andere reden met twee wielen naast het wegdek moet rijden.

 


WAT KAN POLITIEK KNESSELARE MEER DAN POLITIEK MALDEGEM

Dat het college van burgemeester en schepenen er van overtuigd was dat de Post bezig was met het onderzoek voor de inplanting van een Postpunt in Adegem, is er bij de Post nog geen dossier opgestart voor een mogelijke inplanting van een PostPunt in Adegem of een andere leefkern van Maldegem.

Volgens de heer Van Speybroeck woordvoerder van de directie van de Post gaat aan het nemen van de beslissing ergens een Postpunt in te planten een lang en diepgaand onderzoek aan vooraf. Hij was er niet over verwonderd dat 't Schrijverke zes maanden na zijn eerste contact met de Post geen nieuws meer uit die hoek had gehoord.

Adegem ligt volgens ons voor de Post buiten de wereld. Hoe is het anders te verklaren dat burgemeester Freddy Tanghe er in geslaagd is om enkele maanden nadat het postkantoor in Ursel gesloten werd, de directie van de Post zover te krijgen dat zij vermoedelijk midden juli een Postpunt in Ursel zullen openen. Het wordt tijd dat de Maldegemse politici hun krachten bundelen en niet proberen elkaar vliegen af te pakken.

 


GEEN REGEN TIJDENS AUTOWIJDING

Net als vorig jaar passeerden op den Hoeke ongeveer 700 voortuigen voorbij Pastoor Dhooghe om zich op O L H Hemelvaart te laten zegenen.

Dat op O L H Hemelvaart op den Hoeke de jaarlijkse autowijding werd georganiseerd stond de laatste weken overal in het Meetjesland op borden te lezen. Het comité van O L Vr. van de weg had ook dit jaar voor een attentie gezorgd.

Net als vorig jaar regende het de morgen van de autowijding. Voorzitter Marijn Baute en de andere leden van het Comité zetten in de regen het tentje waaronder de pastoor gedeeltelijk beschut tegen weer en wind de auto's zou zegenen.

Zoals vorig jaar is ook dit jaar de autowijding zonder een spetter regen verlopen. Net voor de eerste wagen zich voor de wijding aanmeldde gingen de hemelsluizen dicht en maakten de donkere wolken plaats voor een heerlijk zonnetje. .

Niet alleen personenwagens maar ook vrachtwagens en wielertoeristen waren op de afspraak op den Hoeke.

Meer dan een uur voor de wijding begon stonden de eerste wagens reeds op Spanjaardshoek klaar om aan de optocht naar den Hoeke te beginnen. Omdat steeds meer automobilisten voor het aanrijden naar den Hoeke kiezen voor de Molenstraat, hield de politie op de knooppunten een oogje in het zeil en verliep de wijding nog vlotter dan de vorige jaren.

 


KBVB ORGNISEERDE TRAINERSCURSUS IN MALDEGEM

Een Theoretisch en praktisch examen in het Maurits De Waelestadion beslissen er over dat de 24 cursisten in september aan de cursus voor UEFA B diploma mogen terugkeren.

Reeds enkele jaren is Maldegem een van de vier plaatsen in Oost Vlaanderen waar de KBVB cursussen voor trainers organiseert. Samen met Rudy Hamerlinck van de KBVB organiseert Frederik Staelens als lid van de Sportdienst de cursus.

De gemeente en ACME stellen voor de cursus en het theoretische examen hun cafetaria te beschikking. Zowel Schepen van Sport, die kon vaststellen dat vele jongeren ( een vijftal uit eigen gemeente) de stap naar de cursus zetten, als Rudy Hamelinck hopen dat die goede samenwerking ook in de toekomst kan verder gezet worden.

Zij die deelnamen aan de cursus en slaagden in de beide examens komen in het bezit van het getuigschrift B. Dat hebben zij nodig om zich vanaf juli te kunnen inschrijven voor de cursus voor het UEFA B diploma. Met dat diploma op zak kunnen de trainers aan de slag bij alle jeugdreeksen tot en met eerste nationale en tot in tweede provinciale bij de eerste elftallen.

 


TIJDIG INSCHRIJVEN VOOR VOETBALKAMPEN

Ook dit jaar organiseert de gemeentelijke sportdienst tijdens de vakantie twee voetbalkampen. Die worden allebei afgesloten met een bezoek aan een ploeg uit de eerste nationale en of een ploeg uit de eredivisie in Nederland. Voor informatie en inschrijving kunnen jongeren terecht bij de sportdienst in de Gidsenlaan.

 


SNEL EVEN DE PLAS OVER

Bij het opmaken van het voorontwerp van de nieuwe sporthal heeft volgens schepen van sport Frank Sierens de ontwerpen reeds rekening gehouden met alle opmerking die tijdens de informatievergadering door de sportdienst, de sportraad en de sportclubs werden gemaakt. Ook het probleempje met de KSA is ondertussen door de schepen zelf opgeklaard.

Twijfel was er nog over het gebruik van een soort glas in de noordwand van de sporthaal. Door dat soort glas zou maximaal gebruik kunnen gemaakt worden van het licht dat van buiten naar binnenvalt zodat extra verlichting niet of nauwelijks nodig is.

Dat procédé is nog nergens in België of elders op het Europese vasteland toegepast. Het was dan ook niet abnormaal, dat zowel de vorige schepen van Sport Noël Wille als de huidige schepen van sport Frank Sierens, enige twijfel in verband met het aangeboden concept aan de dag legden.

Om de laatste twijfels weg te nemen zijn zij voor 20 uren op bezoek geweest op enkele plaatsen in Engeland waar dat speciaal glas in verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het bezoek ter plaatse en de uitleg die ze daar kregen heeft ook bij de beide schepenen de laatste twijfels weggenomen.

In de nabije toekomst zal het voorontwerp ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 


VERBROEDEREN MET EEN KROEGENTOCHT

Tijdens het Pinksterweekend ontvangt Maldegem zijn vrienden uit de partnersteden Ermont, Lampertheim, Wierden en Adria. Een programma van de verbroederingsfeesten hebben wij nog niet gezien.

De gasten kunnen samen met hun gastgezinnen wel tegen een speciaal tarief deelnemen aan de kroegentocht, die op zaterdag 26 mei door de vzw Taboem en 9 café-uitbaters uit het centrum van Maldegem voor de vierde maal in zijn huidige formule wordt georganiseerd.

Voor een muzikale wandeling door het centrum waarbij negen groepen kunnen beluisterd worden betaal je in voorverkoop €5,00. Wie zaterdag zijn kaart koopt betaalt €2,00 meer.

 


JOCELYNE PERSYN NIET OP DE OPEN VLD LIJST

Blauw Maldegem verheugde zich er op een kandidaat voor de verkiezingen van 10 juni te mogen leveren. Jocelyne Persyn die sedert dit jaar voor Open VLD in de gemeenteraad zetelt werd aangezocht om als zevende opvolger op de lijst van de senaat te staan.

Zowel zij als de plaatselijke afdeling van de partij zagen dit als een politieke stap vooruit voor hun jongste gemeenteraadslid. Jammer voor Jocelyne en haar partijgenoten hadden de samenstellers van de lijst niet goed gelet op haar jeugdige leeftijd.

Om kandidaat te kunnen zijn voor de nationale verkiezingen moet je de leeftijd van 21 jaar bereikt hebben op 10 juni. Jocelyne verdwijnt als kandidaat nog even in de wachtkamer.


Home
Home
 
Made in France