De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 181 - Week 20 van 13 mei tot 19 mei 2007


TUTTI COLORI STRANDT OP EEN PAAR PUNTJES VAN PORTUGAL

Tutti Colori zal op 9 november België niet vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival voor mensen met een beperking. Ze strandden in de preselectie op de tweede plaats maar genoten van hun optreden in de Grenslandhallen in Hasselt

Een beetje zenuwachtig maar toch boordevol zelfvertrouwen trok Tutti Colori vorige week naar de Grenslandhallen in Hasselt om er deel te nemen aan de preselectie voor het Eurovisie Songfestival voor mensen met een beperking.

De Groep die bestaat uit leden van begeleiders van de VZW De Vierklaver ( Adegem-Maldegem-Landegem) is reeds enkele jaren actief. Zij speelden vooral covers uit verschillende muziekgenres. Zij zorgen voor sfeer op feestjes van de eigen VZW maar ook voor andere verenigingen.

De groep werd geselecteerd voor de preselectie van het Eurovisiesongfestival en moest daarvoor een nieuw nummer maken. Het was voor het eerst dat de groep met een eigen song naar buiten kwam. Het thema werd aangegeven door de leden van de band en de begeleiders zorgden voor de muziek en de tekst.

NET NIET

Toen ze donderdag voor het eerste het grote podium betraden waren de leden van de band onder de indruk van zowel het podium, de zaal als de accommodatie. Eens de instrumenten in de hand en de eerste noten door de zaal vlogen verdwenen de zenuwen en bracht Tutti Colori een pittig optreden.

Ook voorzitter Jo Lemaire en de andere van de juryleden waren onder de indruk van het optreden van Tutti Colorie. Jammer voor de groep maar er was nog een groep die even veel positieve kritiek kreeg van de jury. Die Jury vond dat de groep uit Eke een song bracht dat internationaal net iets beter in de markt lag. Daarom kreeg die groep enkele punten meer dan Tutti Colori.

Hoewel ze een trip naar het Portugese Coimbra, waar op 9 november het Eurovisie Songfestival wordt georganiseerd, aan zich zagen voorbij gaan, hebben de leden van Tutti Colori niet lang getreurd om de gemiste kans. Zij houden in de eerste plaats een heerlijk gevoel over aan hun optreden in de Grenslandhallen in Hasselt.

 


EENDRACHT MAAKT MACHT HERDACHT EINDE WO II

Voor Cyriel Ryckaert gaat een droom in vervulling. Voor het eerst werden door de Adegemse vaderlandslievende verenigingen op 8 mei bloemen neergelegd aan een oorlogsmonument.

Dat wij op 11 november het einde van WO I vieren dat weten de meeste mensen nog. Veel minder, zo bleek uit een rondvraag, is de betekenis van 8 mei, vroeger een vrije dag was voor de scholen en openbare diensten, bij zowel jong als oud gekend. Op 8 mei wordt het einde van WO II herdacht.

In Brussel worden door het hof en door de regering bloemen aan het nationaal monument neergelegd maar elders in het land gaat die dag al jaren onopgemerkt voorbij. Voor Cyriel Ryckaert, voorzitter van de Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht is dat een miskenning van de offers en verdiensten van zowel de oorlogsslachtoffers die in WO II vielen als voor de soldaten die deze oorlog hebben overleefd.

GROEIEN

Een delegatie van Eendracht Maakt Macht bracht met bloemen hulde aan de oorlogsslachtoffers uit WOII

Eerdere pogingen om op 8 mei tot een kleine plechtigheid te organiseren aan een van de gedenkstenen in Adegem slaagden niet. Dit jaar bracht de voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem samen met de vlaggen en een delegatie van het bestuur op 8 mei een bezoek aan het kerkhof.

Tijdens een korte intieme plechtigheid legden zij bloemen neer aan de gedenksteen waarop de namen van de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen staan gegrift. Dit jaar was het een kleine delegatie die aan de plechtigheid deelnam. De voorzitter wil volgend jaar meer mensen op deze korte plechtigheid uitnodigen.

 


WERKEN WORDEN IN VIJF FAZEN UITGEVOERD

In de week van 21 mei begint de firma De Waele aan de werken aan het Middenvak van het gedeelte van de N9 van net voorbij de grens tussen Maldegem en Adegem en het kruispunt van de N9 met de Hillestraat. Op geregelde afstanden zullen op de middenberm vluchtheuvels met een maximale hoogte van 19 cm worden aangelegd. Tussen twee vluchtheuvels wordt het middenvak gearceerd. Verkeer, behalve voor het afslaan naar een oprit, is verkeer er niet meer toegelaten

LICHTEN EN OMLEIDINGEN

Omdat de N 9 een belangrijke verkeersas is zal de weg tijdens de werken nooit volledig worden afgesloten. Tijdens de werkdagen zal het verkeer op het rijvak langs de huizen met de onpare nummers verlopen. Het werk waarvoor 35 werkdagen voorzien zijn zal in 5 fazen worden opgedeeld. Er wordt begonnen aan de grens van Adegem en Maldegem.

Het verkeer wordt op de plaatsen waar er gewerkt wordt met verkeerslichten geregeld. Tijdens de uitvoering van de werking ter hoogte van het pompstation De Ceulenaere, De Waleweg en het kruispunt aan de Oude Staatsbaan en de Hillestraat zal een tijdelijke omleiding worden ingesteld. Als de omstandigheden het toelaten zal het verkeer 's avonds en tijdens de weekends over de twee rijvakken kunnen verlopen.

De mensen die langs de N9 wonen zullen verwittigd worden waneer er werken in de zone waar zij wonen worden uitgevoerd. De werken die nu worden uitgevoerd hebben niets gezien met de werken die in het dossier van het nieuw streefbeeld van de N9 tussen Gent en West Vlaanderen voorzien zijn. Op de uitvoering van die werken is nog geen datum geplakt.

 


ER MOET WELDRA BETAALD WORDEN OP HET CONTAINERPARK

Wie geen lange arm heeft kan moeilijk zijn identiteitskaart in de juiste positie van in zijn auto in de lezer steken. Zij worden er voorlopig geholpen door iemand van de gemeente.

Wie de voorbije week afval naar het containerpark in de Steenhouwerslaan bracht zag daar een of meerdere gezichten die hij of zij er in het verleden niet zagen. Zij stonden bij de ingang en hielpen waar het nodig was en is de mensen bij het invoeren van hun identiteitskaart in de lezer.

Ook de nodige apparatuur voor betaalsysteem voor het aanvoeren van Groen en zwaar – brandbaar afval is geïnstalleerd en wordt momenteel uitgetest. Als over enkele weken alle kinderziekten uit het systeem zijn gehaald zal vermoedelijk vanaf 1 juni het betaalsysteem worden ingevoerd.

AANPASSING

Voor de mensen die naar het containerpark komen is het een nieuwe aanpassing. Het is nu niet langer voldoende om uw identiteitskaart in de lezer van de zone Groen en of blauw te steken als je met groenafval of zwaar brandbaar afval komt.

Zonder de aanduiding over de hoeveelheid afval dat je aanvoert kom je niet meer in de zones Groen en Blauw

Voor de slagboom opengaat, moet de aanbrenger ook nog een knop induwen die de hoeveelheid afval aangeeft die hij mee heeft. De computer berekent dan hoeveel er moet betaald worden en haalt dat bedrag vervolgens af van de rekeningcourant die ieder gezin bij de gemeente heeft en waarop de gemeente €25,00 heeft geplaatst.

Op het briefje dat uit de automaat komt staat het bedrag dat op uw rekening stond, wat u moet betalen ( dat gaat af van uw rekening) en wat er nog overblijft op uw rekeningcourant. Dat briefje moet op je dasbord liggen.

Nu hebben die getallen nog geen belang Van zodra het betaalsysteem wordt ingevoerd wel. Wie op nul komt te staan moet bijstorten of hij of zij kan met zijn afval niet meer in de zones Groen en of blauw terecht. Wie met de regeling afval heeft voor een of beide betaalzones kan dit beter eerst thuis verzamelen tot hij of zij er een bepaalde hoeveelheid heeft.

Wie in de toekomst iedere week met het zakje groen of zwaar afval die hij heeft naar het containerpark rijdt komt niet toe met de €25,00 die de gemeente op zijn rekeningcourant plaatst.

Wie in de proefperiode problemen heeft met het systeem verwittigt onmiddellijk een van de verantwoordelijken op het containerpark. Hij zal niet alleen het probleem oplossen maar ook nagaan of er in de toekomst aan het systeem iets moet gewijzigd worden op die fout te voorkomen.

 


GRATIS DRINKFONTEINTJES VOOR SCHOLEN

Een druk op de knop en je kan als kleuter bij de Zusters Maricolen je dorst lessen aan een van de drie drinkfonteintjes

Bijna in alle scholen staan er drankautomaten. Er gaan ook steeds meer stemmen op om die automaten uit de scholen te bannen. Te veel gesuikerde dranken is niet goed voor gezondheid. Het gemeentebestuur van Maldegem biedt de scholen op zijn grondgebied een alternatief voor die drankautomaten aan. Zij stellen de scholen drinkfonteintjes gratis ter beschikking. De scholen kunnen ze installeren en aansluiten op de waterleiding.

Donderdag werden drie van die drinkfonteintjes officieel in gebruik genomen door de kleuters en leerlingen van de eerste jaren van het basis onderwijs van de Zusters Maricolen. Van Schepen van milieu die op deze ingebruikname aanwezig was leerden we dat de gemeente die drinkbekertjes tegen een relatief lage prijs kunnen aankopen bij IVM.

Maldegem was volgens de schepen al enkele jaren vragende partij voor die fonteintjes die vroeger door de VMW werden verkocht. De gemeente is wel bereid om die drinkfonteintjes gratis te beschikking te stellen maar verwacht daar tegenover dat de scholen inspanningen zullen leveren die de leerlingen aanzetten om gebruik te maken van de drinkfonteintjes.

 


PRIJZEN VOOR ROOKVRIJE KLASSEN

Klassen waarvan de leerlingen gedurende 6 maanden niet roken krijgen het diploma van rookvrije klas. Alle leerlingen krijgen ook enkele attenties om de sigaretten af te zweren.

Reeds meerdere jaren organiseert LOGO (Lokaal Overleg Gezonde PVOEDING) campagnes om de leerlingen af te houden van hun eerste stap naar de sigaret of om het van de rokers te verlaten. Zij richt haar pijlen op de leerlingen tussen de 12 en de 14 jaar. Bij de LOGO afdeling Meetjesland schreven zich dit jaar 12 scholen uit het Meetjesland in.

Voor Maldegem was het enkel de Campus Mevr. Courtmans die aan de actie deelnam. Van de 100 leerlingen die zich engageerden om het met hun klas tot rookvrije klas te brengen waren er 91 die het tot het einde van de actie hebben volgehouden. Om het brevet van rookvrije klas te krijgen moet 90 % niet roken.

Slecht één klas van de Campus behaalde dat streefdoel niet de leerlingen van die klas die wel van het rookgerief afbleven werden wel samen met de klassen die wel slagen in het gemeentehuis in Maldegem ontvangen. De leerlingen zijn er van overtuigd dat zij ook in de toekomst niet naar rookgerief zullen grijpen. Het is ongezond, het stinkt en het is duur waren de argumenten die ze gebruiken om hun voornemen kracht bij te zetten.

 


BRANDWEERKORPSEN CONGRESSEERDEN IN DEN HOOGEN PAD

Het Maldegemse brandweerkorps was zaterdagnamiddag gastheer voor het jaarlijks congres van de Oost Vlaamse brandweerkorpsen. Dat de korpsen belang hechten aan deze jaarlijkse informatieve bijeenkomst bleek uit de ruime opkomst voor het congres. Van de 43 korpsen waren er 42 vertegenwoordigd in den Hoogen Pad.

Thema op de bijeenkomst waren de opleiding voor de ontploffingen van bij brand ontstane gassen. De overheid heeft daaromtrent bepaalde verwachtingen van de korpsen. De korpsen verwachten dat de overheid daarvoor de nodige middelen ter beschikking stelt. Het tweede onderwerp was het gevaar van elektriciteit op de interventieplaatsen.

Tijdens de behandeling van dit onderwerp werden onder de verschillende korpsen praktische tips uitgewerkt. Alle aanwezigen waren het er ook over eens dat het voor de korpsen belangrijk is te weten waar op de plaatsen waar ze moeten ingrijpen de kabels gelegen zijn.

Terwijl de brandweermannen in den Hoogen Pad congresseerden brachten hun dames onder de leiding van Anneke Gobeyn een bezoek aan Middelburg. Zij bezochten het ontmoetingscentrum en de Middelburgse Kerkschatten.


Home
Home
 
Made in France