De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 180 - Week 19 van 06 mei tot 12 mei 2007


AUTOWIJDING OP DEN HOEKE

Op O. L. H. Hemelvaart, dit jaar op donderdag 17 mei, wordt het in de voormiddag opnieuw druk op den Hoeke en omgeving. Om 10u30 begint er de jaarlijkse autowijding. Ook dit jaar zullen er honderden auto' s voorbij het beeld van O. L. .Vr. van de Weg passeren om gewijd te worden.

Het Comité van O. L. Vr. van de Weg zorgen ook dit jaar voor een aandenken voor de deelnemers. Voor dat aandenken en om het Mariabeeld en zijn omgeving te kunnen onderhouden wordt aan de deelnemers aan de autowijding een kleine bijdrage gevraagd.

 


TUTTI COLORI WIL NAAR EUROVISIE SONGFESTIVAL

Tutti Colori neemt donderdag deel aan de preselectie voor het Europees Songfestival voor personen met een beperking. De winnaar mag naar het Eurovisie Songfestival voor mensen met een beperking dat in het Portugese Coimbra wordt georganiseerd.

Naast het klassiek Eurovisie Songfestival dat jaarlijs wordt ingericht organiseert Europa om de twee jaar een Europees Songfestival voor mensen met een beperking. Het eerste festival in dat genre werd in 1993 in Nederland georganiseerd.

België werd er tweede. Tot 2003 nam België daarna niet meer deel aan dat songfestival. In 2003 nam België terug deel en werd vijfde.

In 2005 werd voor het eerst op initiatief van de vzw Cubido (Cultuur voor Bijzonder Doelgroepen) in Vlaanderen een preselectie voor het Songfestival georganiseerd. Er schreven zich 500 mensen voor deze preselectie in. De preselectie wordt nu twee jaarlijks georganiseerd.

KANDIDAAT

Tutti Colori is een groep die ontstaan is uit het muziekatelier van de VZW De Vierklaver. Hij bestaat uit 10 muzikanten die afkomstig zijn uit de verschillende afdelingen van de VZW. De groep wordt begeleid door Jackie Vlerick en Marijke Willems.

Sinds 1998 treedt de groep regelmatig op voor verenigingen en feestelijkheden zowel binnen als buiten de eigen werking. Hun repertoire bestaat hoofdzakelijk ui covers in diverse genres.

De groep die bij zijn optredens veel succes heeft stelde zich kandidaat voor de preselecties van het songfestival en mag donderdag 10 mei zijn kansen verdedigen in de Genshallen in Hasselt.

Met hun nummer dat zij speciaal voor dit optreden instudeerden hopen zij de preselectie te winnen. De winnaar van de preselectie mag op 9 november 2007 België vertegenwoordigen op het Europees Songfestival voor mensen met een beperking in het Portugese Coimbra.

 


GEEN BLOEDEND HART IN DEN HOOGEN PAD

Voor woensdagnamiddag 9 mei stond er in den Hoogen Pad een seniorennamiddag op het programma. Naast koffie en gebak was er voor het publiek een optreden van de cabaretgroep Bloedend Hart voorzien.

Die groep die zowel in Nederland als in Vlaanderen succes heeft ligt blijkbaar niet goed in de markt bij de senioren van Maldegem en zijn deelgemeenten. Omdat er op minder dan een week voor het optreden van de groep amper 40 kaarten verkocht waren werd de seniorennamiddag van het programma afgevoerd.

 


KOREN IN DE SINT ADRIANUSKERK

In het kader van de Week van de Amateur Kunsten was het Adegemse koor Canticorum zondag in de Sint Adrianuskerk gastheer voor de andere zangkoren uit Maldegem en Adegem. De meer dan honderd zangers begeleiden pastoor Dhooghe muzikaal tijdens de hoogmis.

 


SLECHT INGELICHT OF NIET GOED GELEZEN

Toen tijdens de gemeenteraadszitting van begin april Jason Van Landschoot de burgemeester vroeg om een brief te schrijven naar de directie van de Post somde de burgemeester de data van de briefwisseling op die tussen de gemeente en de Post de afgelopen jaren werd gevoerd.

Uit die briefwisseling zou blijken dat het inplanten van een Postpunt in Adegem en mogelijks ook nog in andere Maldegemse leefkernen onderzocht worden. Een bezoekje aan www.depost.be leerde ons dat de Post nog geen kontakten heeft in Maldegem of een van zijn deelgemeenten voor het inplanten van een Postpunt.

Met de uitspraken van de burgemeester in het achterhoofd namen wij contact op met de heer Van Speybroeck woordvoerder van de directie van de Post. Nadat hij enige mensen gecontacteerd had bevestigde hij dat de Post momenteel nog geen onderhandelingen voert over de mogelijke inplanting van een Postpunt in Adegem of elders in Maldegem.

Dat er ooit contact is geweest tussen de Post en 't Schrijverke wil volgens de heer Van Speybroeck niet zeggen dat er al een dossier voor een PostPunt in Adegem werd opgestart. Over de briefwisseling die de afgelopen maanden en jaren gevoerd werd tussen de directie van de Post en het Maldegems gemeentebestuur kon of mocht hij geen informatie geven.

Zowel burgemeester Johan De Roo als Cecile Ryckaert die destijds een actieve rol speelde bij de protesten tegen de sluiting van de Post in Adegem vielen uit de lucht toen zij met de nieuwe gegevens over het Postpunt Adegem geconfronteerd werden. Zij beloofden zelf een kijkje te nemen op de website van de Post en opnieuw contact op te nemen met de directie. Vast staat al dat er zeker in 2007 in Adegem geen Postpunt geopend wordt.

 


NIEUWE VERKEERSCIRCULATIE IN DE NOORDSTRAAT

Met een stevige afsluiting wordt het de automobilisten in de Mevr. Courtmanslaan onmogelijk gemaakt om de Noordstraat in te rijden.

Sedert 1 mei werd er in een klein deel van de Noordstraat eenrichtingverkeer ingevoerd. Enkel voetgangers en fiets mogen nog vanuit de Marktstraat en de Schouwburgplaats de Noordstraat in. Hoewel in het verleden ook al voor auto's en brommers verboden was om vanuit het Schouwburgplein de Noordstraat in te rijden werd dat verbod dagelijks door tientallen automobilisten en brommers genegeerd.

Door het plaatsen van de afsluiting zijn die nu wel verplicht om de Marktstraat in te rijden. Wie nu als automobilist, komende uit de Mevr. Courtmanslaan, in de Noordstraat moet zijn moet die via de Marktstraat en de Gidsenlaan bereiken. Een tweede wijziging is het omkeren, van de rijrichting in de Edestraat.

PROEFOPSTELLING AFGEBLAZEN

Na 6 maanden zal de nieuwe regeling geëvalueerd en indien nodig aangepast worden. Er was ook een proefopstelling van een ovaaltonde aan de inrit van de Noordstraat met de Gidsenlaan voorzien. Die werd eind april met betonblokken uitgetest.

Omdat het na een test met een brandweerwagen duidelijk was dat vrachtwagens onmogelijk de ovaaltonde konden nemen zonder een of meerdere betonblokken te verplaatsen werd de proefopstelling afgeblazen. Zij komt er pas als er in 2008 werken in de Noordstraat worden uitgevoerd.

 


BLOEMENHULDE AAN OORLOGSMONUMENTEN

Aan het monument van de grenadiers werd met bloemen en een gebed door raadslid Cecile Ryckaert hulde gebracht aan de soldaten van het regiment die tijdens WO II in Adegem sneuvelden.

Traditioneel de eerste zaterdag van mei organiseert de Adegemse afdeling van de Vriendenkring van de Grenadiers de herdenkingsplechtigheid ter ere van hun wapenbroeders die tijdens WO II sneuvelden.

Alvorens een bezoek te brengen aan verschillende monumenten en gedenkstenen werd door een delegatie van de vriendenkring een bezoek gebracht aan het graf van Louis Savat de man die mee aan de wieg stond van de Adegemse afdeling van de Vriendenkring van de Grenadiers.

Zowel burgemeester Johan De Roo als de heer Overmeren, ondervoorzitter van de Nationale Vriendenkring van de Grenadiers brachten hulde aan de tijdens WO II gesneuvelde soldaten. Zij hopen dat de jeugd niet vergeet dat de vrede en vrijheid die zij nu kennen voor een deel te danken is aan de mensen die sneuvelden tijdens WO II

Ook aan de gedenksteen van de Carabiniers aan de brug in Raverschoot werden ondermeer door de Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht bloemen neergelegd.

 


ALTE HERREN SPELEN TWEE WEDSTRIJDEN IN EEN WEEKEND

Nadat ze Vrijdagavond tussen de lijnen kwamen voor hun wedstrijd in het kader van de Beker van de Veteranen stonden de Alte Herren KVK Adegem zondagavond al opnieuw op het terrein.

Als afscheid van het seizoen 2006-2007 stond er een wedstrijd tegen de trainers en ploegverantwoordelijken van de ploegen van KVK Adegem op het programma. Voor de wedstrijd schonken De wedstrijdballen werden geschonken door Luc De Sutter en Filip D' havé Na de wedstrijd werd er gefeest.

 


ZUSTERS MARICOLEN LIEPEN VOOR HET GOEDE DOEL

Miss België Joke Van de Velde liep met de mascottes van de deelnemende klassen het eerste rondje rond het marktplein in de sponsorloop voor Broederlijk Delen

Nadat ze woensdag hadden gelopen voor het goede doel overhandigden de leerlingen van de Zusters Maricolen donderdagmiddag aan Anne De Kesel een cheque van € 2239,80 Dat bedrag gaat naar een onderwijsproject van priester – leraar Eric Gruloos in Guatemala.

Anne De Kesel bezocht werkte in het kader van haar Thesis aan de universiteit van Gent tijdelijk mee aan het project. Dat in het organiseren van onderwijs voor jongeren die zonder die steun geen of onvoldoende middelen hebben om zelfs het basis onderwijs te volgen.

 


LADIES CIRCLE 23 MALDEGEM VIERDE 20 JARIG BESTAAN

Foto

Met het bezoek aan tentoonstellingen die in het kader van de Week van de AmateurKunsten werden georganiseerd en een galadiner bij De Baere vierde de Ladies Circle 23 Maldegem zijn 20 jarig bestaan.

 


Home
Home
 
Made in France