De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 178 - Week 17: van 22 april tot 28 april 2007


ZUSTER ADRIENNE DE KEYSER VIERDE EEUWFEEST

In het RVT in Niel, waar ze zich na een leven in dienst van God en de mensheid terugtrok, vierde Zuster Adrienne De Keyser haar 100ste verjaardag. Na WO II verliet ze Adegem om in te treden in de Orde van de Kleine Zusters van Assumptie in Parijs.

Langs deze weg dankt zij alle vrienden en kennis uit Adegem die haar ter gelegenheid van haar eeuwfeestje een kaartje of een geschenkje stuurden.

 


JULES EN YVONNA VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum weden Jules Savat en zijn echtgenote Yvonna Verhaeghe samen met hun familie door schepen van Burgerlijke Stand in de trouwzaal van het gemeentehuis ontvangen

Jules Savat en Yvonna Verhaege werden allebei zij het met twee jaar verschil op de Spanjaardshoek geboren. Dinsdag 17 april vierden zij hun diamanten huwelijksjubileum. Hoewel de kniegewrichten soms voor wat problemen zorgen, bestegen Yvonna en Jules als een gelukkig diamanten paar de trappen van het Maldegemse gemeentehuis.

Het was schepen van Burgerlijke Stand die alvorens over te gaan tot de overhandiging van de geschenken de levensloop van de jubilarissen schetste. Jules die in 1924 geboren werd volgde het lager onderwijs in Adegem en ging daarna verder studeren aan het college in Eeklo.

Na schooltijd was er geen tijd voor hobby's. Op het bedrijf van zijn ouders in gras in veevoeders was er altijd iets te doen. Die dagen voor hij bij den troep moest kreeg hij bericht van zijn vrijstelling wegens broederdiensten. Ook tijdens WO II zijn Jules en zijn familie op Spanjaardshoek op hun bedrijf gebleven.

Ook Yvonna doorliep de lagere school in Adegem. Daarna studeerde ze verder in Sint Theresia en daarna volgde ze de kapsteropleiding. Dat beroep zou ze 31 jaar op Spanjaardshoek uitoefenen. In die periode zorgde zij ook voor de opvoeding van de drie kinderen die zij en haar man kregen.

Jules heeft eerst enkele jaren samen met Leon Aesaert in het bedrijf van de familie Van Hyfte gewerkt. Een ongeval en gevolgd door problemen met de nek zorgden er voor dat Jules die job moest opgeven. Hij begon een eigen varkenskwekerij recht tegenover hun woning.

Dat het in het leven van een varkenskweker niet altijd goed ging ondervonden Jules en Yvonna toen door de varkenspest de 30 zeugen en meer dan duizend varkens moesten opgeruimd worden. Jules kon zijn bedrijf van op de grond terug opstarten.

Jules en Yvonna die ondertussen de trotse grootouders van zes kleinkinderen zijn genieten nu op Spanjaardshoek van een welverdiende rust. Zij hopen nog vele jaren samen met hun kinderen en kleinkinderen van het leven te kunnen genieten. Zij maken al vast een afspraak voor het volgende jubileum over vijf jaar.

 


ARMACA ONTSNAPT AAN RAMP

Hoe de houtconstructies aan de gevel van het bedrijf in brand raakten was voor de brandweer en politie een vraagteken. Dat de schade beperkt bleef is te danken van een werknemer van de firma De Bree en de snelle reactie van de brandweer.

Vrijdagnamiddag iets voor 17u merkte een werknemer van de firma De Bree van op de Krommewege verdachte rookontwikkeling op in de Steenhouwerslaan.

Hij ging een kijkje nemen en zag dat er aan de zijgevel van het bedrijfsgebouw van de firma ARMACA zware houtconstructies vuur hadden gevat. Omdat er op dat moment niemand op het bedrijf aanwezig was verwittigde de man zelf de brandweer.

Die rukte omdat er op het bedrijf veel hout ligt opgeslagen met de grote middelen uit. Zeven minuten na de oproep was de brandweer ter plaatse.

BEPERKT

Het houtconstructies die uit zware massiefeiken balken van meer dan 100 jaar oud stonden op ruime afstand van de houtvoorraad van het bedrijf. Daardoor kon de brand snel geblust worden en bleef de schade nog beperkt.

Aan de rook en vuursporen op de gevel van het gebouw en aan de houtconstructies te zien moet het vuur al een tijdje op een laag pitje gebrand hebben.

De brandweer en de politie konden zich vrijdagavond nog niet uitspreken over de manier waarop de brand zou ontstaan zijn. Van kwaad opzet leek uit het eerste onderzoek geen sprake te zijn.

 


BOORDSTENEN MOETEN AFBROKKELING VAN OOSTEINDEKE VOORKOMEN

Op enkele plaatsen langs het Oosteindeke heeft de gemeente de voorbije week boordstenen geplaatst. Daarmee wil ze voorkomen dat de rijweg verder afbrokkelt en het niveau tussen de rijweg en de strook er naast te groot wordt.

De problemen langs die druk bereden weg zijn op die plaatsen van de baan. Gevreesd word dat die problemen nu op andere plaatsen in dezelfde straat zullen opduiken. Misschien moet de gemeente eens overwegen om net als in een paar straten in Donk ook het Oosteindeke met grasdallen af te boorden.

 


AMATEURKUNSTEN BLOEIEN OOK IN ONZE GEMEENTE

Paul Verheylezoon is een van de vele kunstenaars die tijdens de Week van de AmateurKunsten (WAK) zijn kunstwerken tentoonstelt.

Vrijdag 27 april wordt WAK op gang getrokken met een avondvullend programma in den Hoogen Pad. Het eerste optreden is voorzien om 19u30. Zondag 29 april om 9u30 zingen alle Maldegemse koren samen de Eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk in Adegem.

Op verschillende plaatsen stellen kunstenaars hun werken ten toon. Een programma krant kan bekomen worden op de dienst cultuur.

 


DANSSPEKTAKEL IN DEN HOOGEN PAD

Zaterdag 28 april treedt de groep INCAR vanaf 20u op in den Hoogen Pad. De groep komt naar Adegem op uitnodiging van het ACW. De groep is destijds ontstaan als een Cardijnbeweging. Het is niet de eerste maal dat de groep in onze regio optreedt.

In 1994 was de groep al eens te gast in de sporthal in Maldegem. Toen genoten meer dan 400 mensen van de wervelende show. Ondertussen heeft de groep zich verder ontwikkeld in heeft zich ook internationale bekendheid verworven.

Terwijl Adegem en Maldegem zich opmaken voor het optreden van INCAR treedt de groep momenteel nog op in India. Het wordt steeds moeilijker om die Vlaamse groep te boeken. Voor 2007 waren er nog slechts twee data vrij.

Wie de wervelende combinatie van dans muziek en licht wil bijwonen kan zijn kaart bestellen bij het ACW en betaalt €7 of koopt zaterdag een kaart aan de ingang en betaalt €8.

 


WEDSTRIJDBAL VOOR ALTE HERREN KVK ADEGEM

Voor hun thuiswedstrijd van vrijdagavond moesten de Alte Herren VK Adegem uitwijken naar het B terrein van KSK Maldegem. Voor Ballenschenker Mario Devreeze van restaurant The Corner in Eede was dat geen probleem. Hij stond immers ook als speler op het scheidsrechtersblad.


GEUZENBOLDERS ORGANISEREN EERSTE BOLLING

Zondag 29 april om 14u organiseert de nieuwe boldersclub De Geuzen zijn eerste bolling op de banen terreinen van FC De Geuzen. De nieuwe club komt er nadat de Adegemse KWB afdeling beslist had om haar bollingen van de kalender te schrappen.

Door de oprichting van de nieuwe club die onmiddellijk lid werd van de Vlaamse Krulbolbond kunnen de krulbolders verder hun hobby uitoefenen.

 


JARIGE PETER DE CLERCQ PAKTE UIT MET BRUSSELS WEEKEND

Dit weekend stond Peter De Clercq zijn plaats aan de grill af aan gastkok Albert Verdeygen

Het is een zeldzaam dat een kok zijn plaats in de keuken voor een weekend afstaat aan een andere kok. Dit weekend pakte Peter De Clercq de chef en kok van de Elckerlijc uit met die stunt.

Ter gelegenheid van zijn verjaardag nodigde hij Albert Verdeyen uit om in de, Elckerlijc Brusselse gerechten klaar te maken. Voor de kok uit Brussel die de Piet Huysentruyt van Franstalig België wordt genoemd was het een uitdaging om zijn Brusselse gerechten op de grill klaar te maken.

Zowel Peter als Albert zij er van overtuigd dat het niet de enige samenwerking zal zijn. Piet kijkt ondertussen ook al uit naar de verschijning van de DVD waarin hij van A tot Z wat u moet doen om een geslaagde barbecue te organiseren. Het verhaal begint bij het schikken van de houtskool op het vuur tot dat het vlees, de vis, groenten en zelfbereide sausjes worden opgediend.

 


KVK ADEGEM IS NOG NIET GERED

Terwijl ze bij de jeugd van KVK de kampioenstitel vieren vecht het eerste elftal nog altijd voor zijn behoud in tweede provinciale. Vorig weekend hebben zij dank zij de overwinning tegen Zomergem een belangrijke maar nog niet de beslissende stap naar de definitieve redding gezet.

Er moet om zeker te zijn van het behoud nog punten gepakt worden.


Home
Home
 
Made in France