De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 177 - Week 16: van 15 april tot 21 april 2007


CLEMENT EN MADELEINE VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum kregen Clement De Muer en zijn echtgenote Madeleine De Fauw in hun woning op veldekens het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen

Er werd gefeest op Veldekens 74. Op 15 april vierden Clement De Muer en zijn echtgenote Madeleine De Fauw er hun diamanten huwelijksjubileum. Het was hun vroegere buurman en huidig schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels die hen de gelukwensen van het gemeentebestuur en de bevolking bracht.

Clement werd op 10 april 1920 in Adegem op de boerderij van zijn ouders in Plassendale geboren. Hij doorliep de lagere school op de Kruipuit en hielp op de boerderij van zijn ouders. Hij volgde avondschool en leerde het vak van kleermaker in Eeklo.

Hij kan nog prefect de kleermakerszit uitvoeren. Nadat hij voldoende evaring had opgedaan bij kleermakerszaak Verstraete in Eeklo, begon Clement samen met zijn echtgenote Madeleine een zelfstandige kledingszaak Voor Madeleine was een winkel draaiende houden geen nieuwigheid. Zij werd in 1920 in Maria Aalter geboren en hielp na haar studies haar moeder in de winkel die door haar ouders werd uitgebaat. . .

OORLOGSJAREN

Madeleine en Clement leerden elkaar tijdens de oorlogsjaren kennen. Clement deed zijn legerdienst in Laken en werd tijdens WO II eerst naar het Zuiden van Frankrijk en daarna naar Danzig gestuurd. Hij mocht naar huis maar in 1942 werd hij opnieuw opgepakt.

In 1943 mocht hij terug naar huis en dook hij onder in Domkerken. Dat was ook het moment om de contacten met zijn vriendin Madeleine intenser te maken. Op 15 april 1947 trouwden ze in Aalter en vestigden zich in Adegem waar ze nu nog altijd wonen. Daar werden ook hun vier kinderen geboren. Het diamantenpaar is ook de trotsgrootouders van vijf kleinkinderen.

ACTIEF BLIJVEN

Met veel aandacht luisterden Madeleine en Clement naar het gelukwenstelegram van de koninklijke familie die door burgemeester de Roo werd voorgelezen.

De laatste jaren van zijn actieve beroepsloopbaan werkte Clement terug als kleermaker in loondienst. Met pensioen gaan betekende noch voor Clement noch voor Madeleine in een zwart gat vallen. Zij blijven nog altijd actief dat houd en fit en gezond.

Hun tuintje ligt er als een juweeltje bij en zowel in Oostwinkel als in Adegem nemen zij actief deel aan de werking van OKRA. Het overlijden van hun dochter werd de donkerste bladzijde hun gelukkige familiegeschiedenis. Zij hopen samen met hun kinderen en kleinkinderen nog vele jaren van het leven te kunnen genieten.

 


PAASHAAS DEELDE GESCHENKEN UIT AAN 't OVENTJE

Op Pasen was de paashaas gedurende enkele uren t gast bij 't Oventje in Adegem-Dorp. Voor iedereen die iets lekkers kwam halen in 't Oventje had de paashaas een geschenk achter de hand.

 


HET POLITIEREGLEMENT KOMT ER

Het ziet er naar uit dat er een oplossing komt voor het parkeerprobleem aan het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. Naar wij vernamen werkt de mobiliteitsambtenaar reeds aan een voorstel van een politiereglement voor die parking. De kans is groot dat het politiereglement nog voor de vakantie ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Voor de vrachtwagenchauffeurs die nu tijdens het weekend hun mastodonten aan het Canadees Kerkhof achterlaten blijft de parking van het André Trensonstadion een alternatief.

 


OKRA ADEGEM HEEFT NIEUWE VOORZITTER

Zoals de statuten het voorzien wordt er in de OKRA afdelingen om de vier jaar een nieuw bestuur verkozen. Bij de Adegemse afdeling werd die verkiezing vorige week dinsdag georganiseerd. Omdat een bestuursmandaat slechts twee periodes van vier jaar mag uitgevoerd worden stond het voor de verkiezingen al vast dat de Adegemse afdeling een nieuwe voorzitter kreeg.

Freddy Aesaert had er zijn acht jaar opzitten en was geen kandidaat meer. Hij blijft in het bestuur en is kandidaat om secretaris van de afdeling te worden. Als voorzitter wordt hij opgevolgd door Cecile Ryckaert. Lucy Claeys begint aan het haar tweede termijn van medevoorzitter. Zij is ook verantwoordelijk voor de Crea - werkgroep.

Roger Vermeulen komt als tweede medevoorzitter in de plaats van Julien Veirman die er ook al acht jaar heeft op zitten. Hij zal waarschijnlijk wel verantwoordelijk blijven voor de animatie en de reizen. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit Georgette Goethals (penningmeester), Diane Driessens (K- verantwoordelijke), Cecile Van Loo (Dansverantwoordelijke), Liane Bauwens ( rusthuisverantwoordelijke).

Verder bestaan het bestuur en de wijkverantwoordelijken uit Christiane Willems, Julien De Kesel, Erna de Busschere, Roger Hautekeete, Maria Matthijs, Achiel Wille, Mariette Grijp, Godelieve Ryckaert, Godelieve Van Loo, Angèle Goethals, Herarde Malis en Mariette Hoste.

 


LANDELIJKE GILDE LIET JONG EN OUD PAASEIEREN ZOEKEN

De lokroep van de paashaas was voor de kinderen van de leden van de Landelijke Gilde het startsein om het bos in te rennen en (plastieken) paaseieren te zoeken.

In de anders zo rustige Akkers was het op paaszondagvoormiddag bijzonder druk. Tussen 10u30 en 11u00 begaven de leden van de Adegemse afdeling van de Landelijke Gilde zich naar het bos van de familie Van Leeuwe op den Akker.

Net als vorig jaar hadden de paashaas en de het bestuur van de Landelijke Gilde er in het bos paaseieren verstopt. Om er zeker van te zijn dat ook de allerkleinste hun deel van de eieren zouden vinden werd voor hen een deel van het bos vrijgehouden.

De allerkleinsten mochten bij het zoeken zelfs de hulp van hun ouders of grootouders inroepen. Die verzamelden aan de standjes waar de dorst gelest werd.

Bij de paashaas konden de kinderen de plastieken eieren inleveren. In ruil kregen zij lekkere chocolade-eieren.

De paashaas liep in het bos en nam de eieren in ontvangst. De kinderen die een paasei met een speciale kleur vonden mocht dat nog een tijdje bij zich houden. Dat gaf hen op het einde van de zoektocht recht op een extra prijs. Het was al middag toen de laatste eieren gevonden waren en de paashaas de echte paaseieren had uitgedeeld. Daarna keerde rust terug op den Akker.

 


ELS COCUYT (VOEDSELTEAM) WINT GROENE PLUIM 2007

Ieder jaar zet Groen! een persoon of een vereniging in de schijnwerpers die zich inzet voor een ecologischer, socialer en solidairder gemeenschap. Dit jaar waren Agnes Van Craenenbroeck (Ex lerares Zuster Maricolen) Els Cocuyt Initiatiefnemerster (Voedselteam Maldegem), de Kringwinkel, Mark Ardyns( fiets dagelijks tussen Maldegem en Gent voor zijn werk), en de Wereldwinkel.

Alvorens Els Keytsman (kandidate voor Groen! op de Kamerlijst van Oost Vlaanderen) de Groene Pluim 2007 aan de winnares Els Cocuyt overhandigde kregen alle genomineerden of hun vertegenwoordiger de gelegenheid zichzelf en of hun wreking voor te stellen.

 


GEMEENTE HEEFT GROOTSE BOUW EN VERBOUWPLANNEN

In 2009 zal het gemeentehuis na de renovatie er van uit de lucht zo uitzien. Opmerkelijk bij de plannen is het openleggen van een stukje van de Ede

Enkele weken terug konden wij u de bouw van een nieuwe sporthal aankondigen. Vorige week woensdag stelde burgemeester Johan De Roo nog twee belangrijke bouwprojecten in het vooruitzicht.

Er is al jaren sprake van de bouw van een lift in het gemeentehuis. Die is er nog niet gekomen maar is wel opgenomen in de verbouwingswerken en de uitbreiding van het gemeentehuis die voor 2008 en 2009 zijn ingeschreven.

Omdat er te weinig plaats was in het gemeentehuis en de zolder niet voldoende veilig meer was om er nog diensten in onder te brengen verhuisden de afgelopen jaren een aantal administratieve diensten van het gemeentehuis naar huis Wallyn en de Technische Dienst in de Bloemestraat.

Het is de bedoeling van het gemeentebestuur om alle administratieve diensten waarmee de bevolking regelmatig in contact moet komen terug onder een dak te brengen. Daarom zal niet alleen het gemeentehuis gerenoveerd en heringericht worden maar er zal ook nog een vleugel aan de achterzijde van het gemeentehuis worden bijgebouwd.

SAS

De vleugel zal even breed zijn als het gemeentehuis en 15m lang. Er zal een kelderverdieping en gelijkvloers zijn. Op het dakterras zal de gemeente recepties en kleine ontmoetingen kunnen organiseren. Het gemeentehuis en de nieuwbouw zullen met een sas aan elkaar verbonden zijn.

Om het geheel nog iets aantrekkelijker te maken zal ook een stukje van de Ede opnieuw worden opengelegd. Op het gelijkvloers van de nieuwe vleugel en het bestaande gemeentehuis komen alle diensten waarmee het publiek in aanraking komt. De raadszaal die nu op de tweede verdieping is verhuis naar de zolder die ook een grondige facelift ondergaat.

PRIJSKAARTJE

Omdat het gemeentehuis sedert vier jaar op de lijst van de beschermde gebouwen is geplaatst mag er niets aan veranderd worden zonder de toestemming van Landschappen en monumentenzorg. Die leggen niet alleen de stijl op maar praten ook hun woordje mee in de materialen die moeten gebruikt worden.

In ruil voor hun inmenging kennen zij ook subsidies voor de verbouwingswerken toe. Ondanks die subsidies zullen de nieuwbouw en de verbouwingswerken de gemeente toch nog € 5.000.000 kosten. De gemeente hoopt in 2009 klaar te zijn met het project.

Wie meer wil weten over de verbouwing en de nieuwbouw is woensdag namiddag om 15u30 en woensdagavond om 19u30 welkom op een infoavond rond de plannen in de trouwzaal van het gemeentehuis.

VERHUIS

Op in het voorjaar van 2009 hoopt te politie naar zijn nieuw onderkomen in de Industrielaan te verhuizen. De gemeente kocht de gebouwen van de vroegere voedingswaren De Meyere aan de familie De Lille. In een deel van de gebouwen wordt de politie die nu op drie locaties zit ondergebracht. Daar zullen ook voor het eerst alle wagens over een garage beschikken en zullen er ook cellen voorhanden zijn.

Bij de verbouwingen moet er rekening gehouden worden met de nieuwe bestemming van het gebouw. Die voorwaarden zijn vervat in een Koninklijk Besluit. De kosten voor de verbouwingen worden geraamd op ongeveer € 2.000.000 De aankoop van het gebouw koste de gemeente €1.200.000

WIE OF WAT VOLGT

De politie zal maar een gedeelte van de gebouwen en de terreinen in nemen. Zij zal ook nog een ankerpunt behouden in het gerenoveerde gemeentehuis. Welke functies de rest van de gebouwen in de Industrielaan krijgen staat politiek nog niet vast.

De gemeente denkt niet alleen meer aan een fuifzaal maar ook aan een evenementenhal. Een werkgroep onder de leiding van schepen Valerie Taeldeman zal zich later over dat project buigen. Ook de Brandweer zou daar later een nieuw onderkomen krijgen. Die plannen zijn volgens de burgemeester nog niet voor de nabije toekomst.


Home
Home
 
Made in France