De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 176 - Week 15: van 08 april tot 14 april 2007


HET GAAT GOED MET ADEGEM.NET

De laatste weken hebben opnieuw enkele mensen ergens op de aardbol hun weg naar www.adegem.net gevonden.

Wij zijn nu vier jaar bezig en "de vier" ( Geert de Baets, Marnix Van de Kerckhove, Pol Veirman en David Storm ), hebben er nog altijd zin in. Dat onze site niet alleen door inwoners van Adegem bezocht wordt kunnen wij volgen dank zij de internationale statistieken die regelmatig door Marnix worden geraadpleegd.

Uit die statistieken blijk dat er nog regelmatig nieuwe mensen zowel uit binnen als buitenland bij www.adegem.net op bezoek komen. In het lijstje van de top tien van de landen waar mensen ons bezoeken staat Belgium natuurlijk aan de top. Daarna volgen. Nederland Paraguay, Canada, United States, United Kingdom, France, Ierland, Germany en de Netherlands Antilles.

Sinds het bezoek van enkele inwoners van het Canadese Kawartha Lakes is www.adegem.net ook daar niet langer onbekend.

Wie vragen en of suggesties heeft voor een van onze rubrieken kan die altijd op ons emailadres kwijt.

 


POSTPUNT ADEGEM HAALDE DE GEMEENTERAAD

Dat politici nog al eens achter de feiten durven aanlopen hebben wij tijdens de jongste gemeenteraad kunnen vaststellen. Jason Van Landschoot vroeg het college van burgemeester en schepenen om namens de gemeente een schrijven te richten aan de directie van de Post om in Adegem een Postpunt op te richten.

Hij verwees naar het bestuur van Knesselare die het initiatief genomen heeft om voor Ursel zelf kandidaten voor een postpunt te zoeken. Burgemeester Johan De Roo verwees in zijn antwoord naar de briefwisseling die tussen 10 oktober 2003 en 16 februari 2007 tussen de gemeente Maldegem en de directie van de Post, over het verdwijnen van het postkantoor en de oprichting van een postpunt, gevoerd zijn.

't SCHRIJVERKE

Uit zowel de woorden van de heer Van Landschoot als die van de burgemeester kon worden afgeleid dat zij er nog altijd niet van op de hoogte zijn dat meer dan een jaar geleden Hermine Van Landschoot de directie van de Post liet weten dat 't Schrijverke kandidaat was om die dienstverlening, naar de Adegemse bevolking, op zich te nemen.

Er is eenmaal contact geweest tussen de directie van de Post en 't Schrijverke en daarna wachtte Hermine af. Zij wacht tot op heden nog altijd op enig teken van leven van De Post.

Toen wij enkele weken geleden zelf contact opnamen met de post kregen wij te horen dat zo een onderzoek wel eventjes kond uren. Op onze reactie dat eventjes hier al bijna een jaar was volgde een lange stilte.

Wij kregen de verzekering van onze gesprekspartner dat hij de mensen die belast zijn me de onderhandelingen over de aanvraag van 't Schrijverke zou aanspreken. Nadien hebben wij van noch 't Schrijverke niets meer gehoord noch van de Post.

Op de website van De Post staat er bij de rubriek Postpunten ook nog niets te lezen over een kandidatuur of lopende onderhandelingen over een postpunt in Adegem. Mogelijks kunnen onze politici met deze nieuwe gegevens contact opnemen met de directie van de Post.

 


GEEN DECENTRALISATIE VAN GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIE

Met net iets te veel gevoel voor theater heeft Freddy Boels tijdens de jongste gemeenteraad een vurige en goed gestoffeerd pleidooi gehouden voor de decentralisatie van een aantal gemeentelijke diensten naar Adegem en andere leefkernen toe.

Hij wees op de grote afstand die de inwoners van het uiterste puntje van Adegem moeten afleggen om zelfs de kleinste gemeentelijke administratieve handeling te stellen. Dat het ook anders kan bewees het OGP raadslid door te verwijzen naar andere gemeenten waar wel verschillende gemeentelijke diensten in de deelgemeenten gedurende een of meerdere dagen per week voor het publiek bereikbaar zijn.

Dat die koerswijziging de gemeente iets zal kosten daar heeft de heer Boels geen bezwaar tegen. " Als wij ophouden met van alles en nog wat te kopen kunnen wij die wijziging zeker bekostigen" rondde de heer Boels zijn betoog af. Hij deed nog een oproep naar de Adegemse raadsleden om zijn voorstel te steunen.

NJET

Dat de voltallige CD&V meerderheid het voorstel niet zou goedkeuren kon reeds opgemaakt worden uit de eerste reactie van de burgemeester. Hij wees op de complexiteit van de gemeentelijke administratie.

Een bediende van alle diensten waarmee het publiek contact komt, voor een of meerdere uren en of dagen per week naar Adegem en eventueel andere leefkernen detacheren, zou de gemeente verlichten om extra personeel in dienst te nemen. Iets waar volgens de burgemeester geen enkele partij in de gemeenteraad voor te vinden is.

Er wordt volgens de burgemeester wel in samenwerking met het OCMW gezocht naar mogelijkheden om bepaalde delen van de administratie dichter bij de bevolking te brengen. De bureelwagen die de gemeente voor de politie zal aankopen zou in dat perspectief passen.

De eerste jaren na de fusie was er nog een administratief bruggenhoofd in Adegem. Dat had zo weinig te doen, omdat de mensen tweemaal moesten gaan om een attest te ontvangen, dat ze liever zelf met hun in te vullen formulieren naar Maldegem reden. Het was toen ook mogelijk om in Adegem te trouwen maar de meeste trouwers verkozen om in het stadhuis van Maldegem hun ja woord te geven.

Na woensdagavond is het duidelijk dat er in Maldegem in tegenstelling met veel andere gemeenten in onze regio geen decentralisatie van de gemeentelijke diensten komt.

 


PARKING CANADEES MILITAIR KERKHOF VOLZET

 

Wie dit weekend een bezoek bracht aan het militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan die vond er geen plaats op de parking voor het kerkhof om zijn auto achter te laten. De plaatsen waren ingenomen door trucs en of opleggers.

Het zijn al lang niet alleen meer de vaderlandslievende verenigingen die klagen over de vrachtwagens en opleggers die zowel 's avonds tijdens de week of tijdens het ganse weekend de parkeerplaatsen voor het Militair Canadees Kerkhof innemen. Veel mensen vinden dat er iets moet tegen gedaan worden. Zij wisten gewoon niet tot wie ze zich moesten wenden.

Wij probeerden eerst uit te zoeken wie er verantwoordelijk is voor die parking. Op de gemeentelijke Administratie konden ze ons niet helpen. Wij werden doorverwezen naar de Administratie Wegen en Verkeer in Gent. Ook daar kon niemand ons met zekerheid zeggen welke dienst verantwoordelijk was voor de parking in de N9. Hun afdeling in Eeklo zou wellicht antwoord op onze vraag kunnen geven.

Met de heer Kindt vonden wij in Eeklo de juiste man op de juiste plaats. Hij vertelde ons dat de parking in 1977 door zijn diensten werd aangelegd en zowel het militair Canadees Kerkhof als zijn parking in de Parkzone liggen.

De parkeerplaatsen voorbehouden of verbieden voor een categorie van voertuigen kan volgens de heer Kindt slechts door een politiereglement. Over een de opmaak van een dergelijk reglement heeft hij reeds gesproken met Maldegems mobiliteitsambtenaar André Hoogerwerf.

Hij bevestigde ons de woorden van de heer Kindt maar voegde er onmiddellijk aan toe dat de uitvaardiging van een dergelijk reglement er komt op voorstel van de Cel Veiligheid of het college van burgemeester en schepenen na overleg met de Cel veiligheid. Tot op heden is er officieel nog geen opdracht gegeven om een politiereglement in verband met de parking uit te werken.

 


ZIEKENZORG TE GAST IN HET ANDRE TRENSONSTADION

Voor haar maandelijkse bijeenkomst had Ziekenzorg Groot Maldegem vorige week donderdag het André Trensonstadion uitgekozen. Alvorens de koffie en de boterhammen werden aangesneden was er een Paasbezinning.

Daarna was het de beurt aan Romain Potvliege een van de leden van de VZW André Trensonstadion om de leden van Ziekenzorg uitleg te geven over de krulbolsport.

Om te bewijzen dat zij aandacht naar de uitleg hadden geluisterd kregen de aanwezigen daarna een krulbol in de handen geduwd om een bolleke steken. Bij de ene lukte het bollen naar de staak al beter dan bij de anderen. Over "den trek van een bolle" hadden de meeste leden nog niet gehoord.

 


BEZOEK AAN DE KRUISWEG

Traditioneel wordt om 15u op Goede Vrijdag op 't Oosteindeke de Kruisweg gelezen. Nog steeds brengt dat christelijk gebruik een paar honderd mensen samen. Dit jaar lag de omgeving van de kruisweg er verzorgd bij.

 


MOEILIJK VERKEER OP KLEEMPUTTE EN APPELBOOM

Sedert enkele weken worden er in de betonweg van Kleemputte en Appelboom stukken beton vervangen. Daardoor zal er de komende weken op die plaatsen moeilijk doorgaan verkeer zijn. Het wordt voor de bestuurders uit beide richtingen uitkijken om niet in een patstelling te geraken.

 


ONDERDIJKE WORDT OVERAL EVEN BREED

Het stukje Onderdijke tussen de Gent weg en de Koffiekanne in Kleit wordt vermoedelijk nog dit jaar verbreed.

Toen een vergunning werd aangevraagd voor het dossier van een mestverwerkend bedrijf in Onderdijke argumenteerde de gemeente dat het smalste deel van Onderdijke (richting Kleit) door de vrachtwagens die aan en af zouden rijden als sluikweg voor hun rit naar de autostrade in Aalter zou gebruikt worden.

Het bedrijf kreeg uiteindelijk geen vergunning. De gemeente had toen reeds plannen om dat gedeelte van Onderdijke her aan te leggen en te verbreden, van die verzweeg wisten wij. Zeker is dat tijdens de gemeenteraad de aanstelling van een ontwerper voor de heraanleg van ondermeer dat deel van onderdijk werd goedgekeurd.

De mensen die langs dat deel van Onderdijke wonen zijn tevreden met de aangekondigde werken. Zij vrezen wel dat de automobilisten en motars er eens het wegdek verbreed en heraangelegd is nog sneller zullen rijden dan ze nu al doen. Zij raden de ontwerpen dan ook aan om in zijn plannen de nodige verkeersremmers op te nemen.

 


VOETBALSTAGE EINDIGDE MET STRAFSCHOPPEN

Gedurende vijf dagen hebben een honderd vijftig jongeren tussen zes en twaalf jaar zich tijdens de eerste onder de leiding van trainers uit Maldegem en omgeving kunnen uitleven in een voetbalstage.

Die werd vrijdagnamiddag afgesloten met een strafschoppenwedstrijd. Tijdens de eerste ronde kregen alle deelnemers die in groepen volgens leeftijd waren ingedeeld twee kansen. Daarna viel iedereen die miste uit.

Uiteindelijk mochten Emile Lievens (6- 8 jarigen), Luiz Dhont (9-10 jarigen) en Dylen Huyghe (11-12 jarigen) de toffee van strafschopkampioenen in ontvangst nemen.

 


KRAKERS KWAMEN TERUG

De tijd van onderhandelen is voorbij. Politie en brandweer zetten de zware middelen in en verschaffen zich toegang tot de gekraakte woningen

Maandag in de vroege morgen hebben een twaalf tal jongeren, waaronder ook enkele gemeentegenoten, een drietal onbewoonde en onbewoonbaar verklaarde woningen in de Bogaardestraat gekraakt. Die huizen zijn eigendom van de familie Lenssens.

Lang hebben de krakers niet van hun nieuw onderkomen kunnen genieten. Enkele uren later begon de Maldegemse politie en brandweer met de ontzetting van de jongeren.

Voor het zover kwam hadden een vijftal krakers langs de achterzijde de gekraakte panden verlaten en hun toevlucht gezocht bij Bethy De Smet die in het nog enige bewoonde huis van de rij woont. Haar huurwoning eveneens eigendom van de familie Lenssens werd eind februari door een ministerieel besluit onbewoonbaar verklaard. Zij betaalt nog wel getrouw haar huishuur verder. Zij staat volledig achter de actie van de krakers.

Meer dan een administratieve aanhouding houden de krakers aan hun actie niet over. De kosten voor het optreden van de politie en de brandweer moeten door de Maldegemse bevolking gedragen worden

Terwijl de vijf krakers hun verhaal konden doen in de woonkamer bij Bethy werden hun collega krakers een voor een uit het huis gehaald en administratief aangehouden.

BELOFTE

Het was niet de eerste maal dat de woningen in de Bogaardestraat gekraakt werden. Vorig jaar verbleven er zes maanden krakers in een van de woningen. Bij hun uitzetting beloofden zij dat zij zouden terugkomen als er na een half jaar niets aan de toestand van de huizen veranderd was. Maandag hebben zij die belofte ingelost.

De krakers die op bezoek gingen bij Bethy De Smet vroegen en kregen een onderhoud met burgemeester De Roo. Die vertelde hen dat de huizen en bijhorende gronden niet zoals hij gehoopt konden gebruikt worden voor een sociaal bouwproject maar op de vrije markt zullen komen. Er zal de komende maanden dan ook verandering in de situatie komen.


Home
Home
 
Made in France