De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 175 - Week 14: van 01 april tot 07 april 2007


PELZEN GINNEBERGE WORDT LOI CENTRUM EN NOODOPVANG

Tot voor enkele jaren prijkten pelsmantels in de etalage van de winkel van de familie Notteboom – Ginneberge, op de hoek van de N9 en de Canadezenlaan. De winkel en bijhorende woning zijn nu eigendom van het OCMW en worden omgebouwd tot LOI centrum en noodopvangappartementen

Met het verdwijnen van het Elisabethrusthuis in september dreigt het OCMW zijn ankerpunt in Adegem te verliezen. Er wordt een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) opgemaakt om de site een nieuwe bestemming te geven.

Het is volgens OCMW voorzitter Marleen Van Den Bussche om op de vrijgekomen site aan sociale bouwpolitiek te doen en er een nieuw ankerpunt van het OCMW op te richten. Het OCMW heeft vorig jaar het gebouw op de hoek van de N9 en de Canadezenlaan, destijds bekend als de Pelzen Ginneberge, gekocht. Het was de bedoeling van de nieuwe eigenaar om op het gelijkvloers van de woning een strijkatelier in te richten.

GEEN CONCURRENTIE

Omdat de verbouwingswerken op zich lieten wachten staken wij ons licht op bij de voorzitter van het OCMW. Die bevestigde ons vermoeden dat niet alleen de verbouwingswerken in tijd zijn opgeschoven maar dat er ook geen strijkatelier komt.

" Er zijn het laatste jaar, door het succes van de dienstencheques, verschillende private strijkateliers in Maldegem en omstreken opgestart. Het kan niet de bedoeling zijn dat wij als OCMW in concurrentie gaan met de privé-sector. Daarom hebben wij ook ons strijkatelier in de Noordstraat in Maldegem afgebouwd" gaf de voorzitter de visie van het OCMW bestuur mee.

SPREIDING

Maldegem heeft in het verleden zijn LOI (Lokaal Opvang Initiatief) opgestart. In dat project worden de asielzoekers, die de gemeente door de hogere overheid wordt toegewezen, onderkomen, voeding en gezondheidszorg verstrekt. Momenteel beschikt Maldegem in de Edestraat een gebouw waarin de asielzoekers die in het kader van het LOI project in Maldegem zijn, verblijven.

Het is de bedoeling van de gemeente om de asielzoekers niet alleen in het centrum van Maldegem te concentreren. Daarom zal het huis op de hoek van de N9 en de Canadezenlaan als LOI centrum worden omgebouwd. In het gebouw zullen ook twee appartementen als nood- woonopvang worden ingericht om mensen te kunnen opvangen die door omstandigheden plots dakloos worden.

TE DUUR

Dat de verbouwingswerken nog steeds niet zijn aangevat heeft ook een financiële reden. Het OCMW had een ontwerp voor de verbouwingswerken opgemaakt en prijsoffertes gevraagd. Toen die offertes binnenkwamen bleek de prijs ruim boven het voorziene budget te liggen.

Daarom heeft het OCMW de verbouwingswerken niet meer als een all - in project aan een aannemer toegewezen maar voor iedere onderdeel van de verbouwingen een andere aannemer onder de arm genomen. Volgens voorzitter Van den Bussche zullen de werken in de loop van de komende weken beginnen.

 


WERKEN LANGS DE N9

Tussen de Gentse Steenweg en de Hillestraat zal de middenstrook nog enkel op de kruispunten normaal berijdbaar zijn. De snelheid wordt in die zone ook van 70 naar 50 km/u teruggebracht.

Het Vlaams Gewest werkt aan een nieuw streefbeeld voor de N9 tussen Gent en de West Vlaamse grens. In dat nieuw streefbeeld ondergaat de N 9 een grote gedaanteverwisseling. Op het grondgebied Adegem zijn er rotondes voorzien ter hoogte van het pompstation Ceulenaere en ter hoogte van de Hillestraat.

De uitvoering van het nieuw streefbeeld is nog niet voor de eerstkomende jaren. Toch wil het Vlaams Gewest op aandringen van de gemeente Maldegem toch al enkele (voorlopige) wijzigingen die de veiligheid van vooral de zwakke weggebruiker ten goede komen.

ENKEL HULPDIENSTEN

Het middenvak wordt over de volledige lengte verboden gebied voor alle voertuigen behalve die van de hulpdiensten. Enkel aan de kruispunten zullen er voorselecties om af te slaan worden aangelegd. De rest van het middenvak wordt volledig gearceerd en er komen op regelmatige afstanden verkeersgeleiders. Eens de werken achter de rug zijn wordt de maximum toegelaten snelheid in die zone naar 50km/u teruggebracht.

INFORMATIE

De plannen voor de werken zijn reeds opgemaakt. Tijdens een informatievergadering in den Hoogen Pad zullen die plannen te bezichtigen zijn.

Volgens burgemeester De Roo en de mobiliteitsambtenaar zal de firma De Waele die de werken kreeg toegewezen, nog voor het bouwverlof aan de werken beginnen. Of er tijdens de duur van de werken omleidingen moeten voorzien worden kon de mobiliteitsambtenaar nog niet zeggen.

Er komt volgende week een vergadering met de aannemer en zijn opdrachtgever. Dan zal de gemeente weten of zij in een omleiding moet voorzien. Het is volgens burgemeester De Roo ook de bedoeling om voor de aanvang van de werken een informatievergadering voor de mensen die langs de N9 wonen te beleggen.

Die bijeenkomst zal doorgaan in den Hoogen Pad. De datum van de bijeenkomst wordt met het Vlaams Gewest en de Firma De Waele afgesproken.

ONBEMANDE CAMERA

Tijdens ons onderhoud bevestigden zowel de burgemeester als de mobiliteitsambtenaar dat er langs de N44 ( Aalterbaan) ter hoogte van het kruispunt Rys een onbemande camera komt. Die camera zal niet zoals de andere onbemande camera' s beheerd worden door het Vlaams Gewest maar wel door de lokale politie.

Zij zal instaan voor de instelling en vervanging van de filmrolletjes en het uitschrijven van de PV voor overdreven snelheid en door het rood rijden. Wegens de aanleg van een nieuwe duiker onder de Aalterbaan is het gedeelte van het kruispunt Rys (afslag van en naar Maldegem centrum) de komende weken voor het verkeer afgesloten.

Er is ook een belangrijke wijziging op komst ter hoogte van de Rotonde Martens. De auto' s die van de parking van de Euroshop komen zullen in de toekomst niet meer linksaf mogen slaan. Het fietspad op de rotonde zal heraangelegd worden en net zoals aan de rotonde van de Brugse Steenweg zal het fietspad buiten de rotonde worden aangelegd. Die weken zijn voor 2008 voorzien.

 


JACKY PAUWELS BRACHT KAWARTHA LAKERS MEE NAAR ADEGEM

De farmers uit Kawartha Lakers waren onder de indruk van wat ze in Vlaanderen in het algemeen en in Adegem in het bijzonder te zien en te proeven kregen.

Hun tweejaarlijkse reis bracht een groep farmers uit het Canadese Kawartha Lakes naar Europa. Voor die trip konden zij zich geen beter reisbureau en reisleider als Jacky Pauwels voorstellen.

Jacky die reeds 38 jaar weg is uit Adegem, spreekt vlot een zestal talen zonder zijn Adegems dialect er bij te nemen. Kent als geschiedkundige gans Europa en zelfs zonder GPS weet hij nog de meeste straatjes in Maldegem en Adegem zijn.

Het gezelschap was reeds van vorige week zaterdag in West Vlaanderen. Dinsdagvoormiddag bracht Jacky zijn gezelschap mee naar Adegem. Op het Militair Canadees Kerkhof werden zij ontvangen door schepen Antoine Pauwels. Na een kort bezoek aan het kerkhof werden zij uitgenodigd voor een drink in den Hoogen Pad.

Jacky had enkele van zijn Adegemse vrienden van zijn komst verwittigd en die maakten natuurlijk tijd vrij om hun uitgeweken vriend te ontmoeten.

Tijdens die receptie vertelden de Canadese gasten dat zij aangenaam verrast waren over wat zij in ons klein landeke te zien en te proeven kregen. Zij waren ook onder de indruk van de vele militaire kerkhoven die zij tijdens hun bezoek aan West Vlaanderen hadden gezien. Zij vonden het ook ongelooflijk dat er zoveel mensen zich bij ons in het Engels verstaanbaar kunnen maken.

Vooraleer zij het dorpje buiten de wereld verlieten gingen het eerst nog richting Canadamuseum waar ze het middagmaal gebruikten en een bezoek brachten aan het museum.

Bekijk hier de foto reportage op de eigen gemaakte site van Marnix Van de Kerckhove.

 


BINNENKORT WERKEN DE SLAGBOMEN WEER

Bijna een jaar nadat wij de mensen met onze aprilvis probeerden te verleiden om bij schepen De Roo een voorlopige betaalkaart voor het containerpark te halen werd voor de tweede maal een computer die de identiteitskaart van de bezoekers moet lezen geïnstalleerd.

Als het toestel is afgesteld en alle slagbomen zijn terug op zijn plaats zal opnieuw de identiteitkaart moeten boven gehaald worden om op het containerpark te geraken. Na een korte oefenperiode volgt dan de test met het gebruik van de knoppen voor de speciale zones en daarna volgt dan het betaalsysteem. Wanner dat systeem ingaat, kon nog niemand ons zeggen.


MALDEGEMS BRANDWEERKORPS BESTAAT 150 JAAR

Met het knippen van het lint door Gouverneur André De Nys, Burgemeester Johan De Roo en Officier – Dienstchef van de Brandweer Maldegem kapitein Alex Van Suyt werd vrijdagavond in den Hoogen Pad de viering van 150 jaar Brandweer Maldegem ingezet. Er staan de komende maanden nog enkele activiteiten in het kader van die viering op het programma.

Nadat kapitein Van Suyt in het kort de geschiedenis van 150 jaar brandweerkorps had geschetst, en burgemeester de Roo namens zichzelf en de bevolking zijn dank en waardering voor het korps had uitgesproken, en ook gouverneur De Nys het Maldegemse korps als voorbeeld voor andere korpsen had gesteld en een blik in de toekomst ( hervormingen) had geworpen mocht het Maldegems korps drie nieuwe voertuigen in ontvangst nemen.

 


FITNESSCENTRUM IN DE MEVR. COURTMANSSCHOOL

Dank zij de samenwerking met Fitclass beschikt de Mevr. Courtmansschool nu over een modern fitnesscentrum. De school stelt het lokaal ter beschikking en Fitclass stelt de toestellen ter beschikking. Zij zorgt ook voor de opleiding van de leerkrachten Lichamelijke opvoeding.

Overdag maken de leerlingen gebruik van de fitnesstoestellen en 's avonds baat Dimitri Craeye het fitnesscentrum uit. Directeur Paul Fransoo is tevreden met deze Publiek Private samenwerking.

"Als school konden wij ons nooit een dergelijke investering permitteren. Nu kun wij de leerlingen de meeste moderne turnlessen aanbieden" merkt de directeur tijdens een wandeling door het fitnesscentrum op.

 


GIFTIGE ZAAKJES SNEL OPGELOST

Den Hoogen Pad liep vorig weekend driemaal vol voor het optreden van de leerlingen van De Ark. In hun musical "Giftige Zaakjes" losten de leerlingen en leerkrachten van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van de Ark in minder dan 90 minuten een zware milieuverontreiniging op. Na de voorstelling werd er bij een drankje nog gezellig nagekaart in de turn- en feestzaal van de Papaver.


Home
Home
 
Made in France