De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 174 - Week 13: van 25 maart tot 31 maart 2007


OCMW BOUWT VIJFENDERTIG SERVICEFLATS

Zaterdagvoormiddag werd de eerste steen gelegd van de 35 serviceflats die het OCMW op zijn campus in Maldegem bouwt.

Bijna twee jaar nadat op de OCMW campus in Maldegem de eerste spadensteek werd gezet voor de bouw van het nieuw rusthuis, werd zaterdag, op dezelfde campus, de eerste steen gelegd van de 35 serviceflats.

De aanvang van de werken heeft enige vertraging opgelopen omdat de Bestendige Deputatie het niet eens was met de manier waarop het OCMW de werken aan de aannemer had toegewezen.

In het nieuw rusthuis zijn er 120 bedden. Het Sint Jozefrusthuis in Maldegem en het Elisabethrusthuis in Adegem waren goed voor 135 bedden. De opname politiek zorgt er voor dat er bij de verhuis 120 residenten zullen zijn.

Om de opvang senioren toch op een hoger peil te kunnen brengen kon het OCMW kiezen tussen de bouw van een volgend luik aan het rusthuis waarin plaats zou zijn voor 60 bedden of de bouw van 35 serviceflats. Tussen de beslissing om een nieuw luik aan het rusthuis toe te voegen en het bouwen er van zou minstens 10 jaar verlopen.

De planning van de bouw van serviceflats kan op enkele jaren geregeld worden. Daarom heeft het bestuur van het OCMW voor deze laatste optie gekozen. De serviceflats zijn er voor mensen die licht zorgbehoevend zijn maar die zich te goed voelen om in een rusthuis te worden opgenomen.

In de serviceflats is wel een alarm ingebouwd zodat de bewoners steeds een beroep kunnen doen op het verplegend personeel van het rusthuis. De nieuwe flats zullen in de lente van 2008 gebruiksklaar zijn. Ieder flat heeft een bouwoppervlakte van 50m² en is aangepast aan rolstoelgebruikers.

PRIJS

De flats op het gelijkvloers hebben een tuintje en die op de eerste verdieping hebben een terrasje. Net als het nieuw rusthuis zijn de serviceflats gebouwd rond een binnentuin en licht er rond het gebouw ook een tuin met een wandelpad.

De huurprijs van de serviceflats moet nog bepaald worden. Vast staan nu al dat in die huurprijs naast de huur van de flat ook het water- en elektriciteitsverbruik, de verwarming, verzekering, de noodoproep en beveiliging, advies en hulp bij administratie, animatie en het onderhoud van de tuin en de gemeenschappelijke ruimtes zal inbegrepen zijn. Financieel zwakkeren kunnen voor de betaling van de huur op steun van het OCMW rekenen.

GEEN PLANNEN

Wat er na de verhuis van de residenten met het rusthuis in Maldegem zal gebeuren staat reeds vast. De toekomstplannen van de OCMW site in Adegem zijn nog onduidelijk. Samen met de gemeente zal een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) worden opgemaakt waarin de bestemming van de gronden van het OCMW worden vastgelegd.

Pas daarna zal het OCMW een beslissing over de toekomst van de site nemen. Vast staat volgens OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche wel dat het OCMW op die plaats een ankerpunt zal behouden.

 


DE KRUIPUIT OPENDE VMW JONGERENWEBSITE

De leerlingen van de gemeentelijke basisschool op de Kruipuit mochten op de wereldwaterdag als eerste kennis maken met de jongerenwebsite van de VMW die door de leerlingen van de Artevelde Hogeschool als eindwerk werd gemaakt.

Op de wereldwaterdag ( 22 maart 2007) stelde de VMW ( Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening) de jongerenwebsite www.kids.vmw.be die ze samen met Artevelde Hogeschool heeft gerealiseerd voor.

Dankzij ondermeer de goede relaties van het college van burgemeester en schepenen met de MVW en de Artevelde Hogeschool kreeg de gemeenteschool op de Kruipuit de eer om, onder ruime persbelangstelling, als eerste school de website te openen.

Met de nieuwe website richt de MVW en de Artevelde Hogeschool zich tot de kleuters uit de hoogste kleuterklas en de leerlingen van het basisonderwijs.

SPEELS EN LEERZAAM

Met de website wil de MVW de kinderen een antwoord geven op de vele vragen die ze zich stellen over de drinkwaterproductie en de watervoorzieningen. De website wil de kinderen ook aantonen waarom er zuinig met water moet omgesprongen worden.

De website kan in de scholen gebruikt worden tijdens de lessen natuurkunde. De kinderen kunnen ook thuis op hun computer naar de website surfen en er een antwoord op hun vragen zoeken.

De website is zo samengesteld dat de kinderen op een speelse manier toch veel te weten komen over hoe drinkwater verzameld wordt, hoe het bij hen thuis komt, hoe het afgevoerd wordt en hoe vervuild water gezuiverd wordt. Het geeft ook informatie over het gebruik en misbruik van water.

ZONES

De website bestaat uit twee zones. Je kan met een eenvoudige klik van de ene zone naar de andere zone surfen.

In de "ontdekplek" kan er zowel in klasverband als individueel informatie over de het water van productie tot zuivering worden opgezocht. De ontdekkingsplek telt zeven zones en de kinderen moeten zelf de verschillende aspecten van de drinkwaterproductie- en distributie opzoeken. De informatie bij de beelden wordt zowel via tekst als geluid weergegeven.

Op onderzoek uitgaan, gebeurt in de opzoekzone. In die zone wordt een antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen over drinkwater. De zone bevat een volledig uitgewerkt lessenpakket en een schat aan achtergrond informatie die kan gebruikt worden op spreekbeurten voor te bereiden.

UITBOUWEN

Reeds in het voorjaar van 2006 werd de start gegeven van het project. Toen stond het al vast dat de het project op de wereldwaterdag van 2007 officieel zou voorgesteld worden. Met de voorstelling van de jongerenwebsite is er geen einde gekomen aan het project.

Het is de bedoeling dat de website in de toekomst verder met nieuwe informatie wordt aangevuld. Daarvoor rekent zowel de MVW als de Artevelde Hogeschool op de meewerking van de scholen die gebruik maken van de website in hun lessen. Zij kunnen hun ervaringen en opgedane kennis steeds doorspelen aan de VMW of aan de werkgroep van de Artevelde Hogeschool.

 


LAATSTE BEZOEK AAN HET ELISABETHRUSTHUIS

Jaarlijks brengt 't Folkloorke samen met een delegatie van zijn carnavalsvrienden van CC Roth Weiss (Lampertheim) tijdens hun verbroederingsweekend een bezoek aan het Elisabethrusthuis in Adegem.

De prinscarnaval van het rusthuis en zijn prinses worden dan door de carnavalsvrienden uit Lampertheim gekroond in de orde van CC Roth Weiss. Dit jaar was het de laatste maal dat het gezelschap op bezoek kwam in het Elisabethrusthuis.

Volgend jaar zullen de residenten reeds in het nieuw rusthuis in Maldegem wonen. 't Folkloorke en de Duitse delegatie beloofde dat zij ook in de toekomst op bezoek zullen komen op het nieuw adres in Maldegem.

 


CARNAVALSVERBROEDERING BIJ 't BLONDJE

Vorige week zaterdagavond was het verbroederingsfeest van 't Folkloorke. Dat was meteen ook het einde van het carnavalsseizoen in onze regio. Het verbroederingsfeest werd zondagmiddag nog even verder gezet bij Denise in 't Blondje.

Daar verbroederden de Raad van Elf met de leden van de Tollemennekes uit het Nederlandse Wierden. Mario Thys liet de Nederlanders proeven van een Vlaams Breughelmaal.


GRIMPIE STELDE EERSTE SINGLE CD VOOR

In de feestzaal El Greco stelde de groep Grimpie zijn eerste single CD voor. De opbrengst van de CD gaat naar een goed doel.

Het is een dik jaar geleden dat Glen Longueville en Gillian Van Daele die beiden door de muziekmicrobe gebeten waren enkele vrienden uitnodigden om samen te musiceren. Omdat de ambities van niet alle vrienden gelijklopend waren verdwenen er gezichten en kwamen er nieuwe gezichten in de plaats.

Een zestal maanden geleden was de ideale combinatie n formatie gevonden. Het klikte zowel op als naast het podium. Naast Glen (slaggitaar) en Gillian (drums), maken nu ook Kris De Vogelaere (toetsen), Benjamin Declercq (bas), Laridon Mathieu (sologitaar) en Alicia Reubens deel uit van de groep die zich Grimpie noemt.

De oefensessies gaan op maandagavond door in de loods van de sponsor de firma Miglenn op het industrieterrein. Na enkele weken van oefenen werd uitgekeken naar een optreden. Lang moest daar niet opgewacht worden.

Grimpie die zich in korte tijd had opgewerkt tot een uitstekende covergroep kreeg de kans om het voorprogramma te doen van DHEW. De opbrengst van dat optreden was bestemd voor een ontwikkelingsproject in Peru.

Het is tijdens dat optreden dat bij Kris de idee groeide om zelf een single CD te maken voor de straatkinderen van Peru. Dat is een project dat door verplegend personeel van het AZ Alma Campus Eeklo ( voorheen H Hart Kliniek) werd opgestart. De single kreeg de titel Children without a name.

VOORSTELLING

Er werd hard gewerkt en in de eigen opnamestudio werd de single opgenomen. Vorige week zaterdag zakten een paar honderd mensen af naar de feestzaal El Greco in Sint Laureins om er de voorstelling van de eerste single CD van Grimpie bij te wonen.

Vooraleer het nieuw nummer werd voorgesteld liet Grimpie zijn publiek nog eens genieten van de manier waarop de rock en beat sucessen uit de goede oude tijd covert.

Er werden 500 cd's gemaakt en de eerste 150 gingen reeds dezelfde avond de deur uit. De CD kost €5,00 en kan besteld worden bij www.grimpie.be. Als alle CD' s verkocht zijn zal dat €1000,00 voor de straatkinderen van Peru opleveren.

Tijdens de voorstelling van de cd werd ook de voorstellingsdvd met PowerPoint verkocht. Die bracht 160 euro voor de goede zaak op. Voor de basgitaar had iemand €230 over. Ook dat bedrag komt de goede zaak ten goede. Na de verrassingsact van Madam flodder betaalde iemand €65 voor een avondje uit met Madam Flodder.

Wie meer wil weten over Grimpie of hen wil boeken voor een optreden kan op hun website terecht.

 


VLIEGPLEIN TIJDELIJK- GEDEELTELIJK AFGESLOTEN

Met de aanleg van de fietspaden in het Vliegplein zitten de werken op het industrieterrein in hun derde FASE. In het gedeelte van de straat waar er werken worden uitgevoerd is het Vliegplein van maandag tot vrijdag tijdens de werkuren voor het verkeer afgesloten.

 


MEETEJESMAN STELDE ZIJN FIETSBEHENDIGHEIDSPARCOURS VOOR

Zaterdag organiseerde de Maldegemse jeugdraad in samenwerking met de Meetjesman, vereniging van alle Meetjeslandse jeugdraden, een jongeren trefdag. Tussen de workshops door stelde de Meetjesland zijn fietsbehendigheidsparcours voor. Dat is een hindernispiste waarin de jongeren hun rijvaardigheid met de fiets kunnen uittesten.

Scholen en jeugdbewegingen van schollen waarvan de jeugdraden deel uitmaken van de Meetjesman kunnen dat parcours gratis ontlenen.

 


ABEL MUCHENKE IS TERUG IN 't LAND

Nadat hij voor 2 jaar deel uitmaakte van de eerste groep Zimbabwanen die in Vlaanderen kwamen cyclocrossen viel Abel Muchenje hij het jaar daarop uit de selectieboot. Dank zij de familie Temmerman - Van de Velde kon hij voor vorig jaar na heel wat administratieve problemen met een toeristenvisum gedurende 3 maanden deelnemen bij de beloften aan wielerwedstrijden deelnemen.

Bij zijn afscheid beloofde de familie dat Abel in 2007 terug naar België mocht komen. Er werden zelfs voorbereiding getroffen om begin dit jaar naar het thuisland van Abel af te reizen om er alle formaliteiten in orde te brengen. Omstandigheden zorgden er voor dat de verplaatsing niet kon gemaakt worden.

Het was ook niet nodig. In tegenstelling met vorig jaar verliep de administratieve voorbereiding voor het verblijf van Abel in België nu probleemloos. Afgelopen donderdag landde hij na een reis van 2 dagen in Zaventem.

Vrijdag begon hij reeds aan zijn eerste training. Op 4 april rijdt hij zijn eerste wedstrijd in West Vlaanderen. De afgelopen maanden heeft hij deelgenomen aan de ronde van Burkina Faso en zuid Afrika. Hij hoopt snel zijn conditie terug op een hoger peil te kunnen brengen zodat hij zich kan meten met onze beloften.

 


Home
Home
 
Made in France