De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 172 - Week 11: van 11 maart tot 17 maart 2007


GEPARKEERDE VRACHTWAGENS ZORGEN VOOR FRUSTRATIES

De trucks en opleggers die regelmatig op de parkeerplaatsen aan het Canadees Militair kerkhof staan zijn niet alleen een doorn in het oog van de vaderlandslievende verenigingen.

Bij het begin van de nieuwe bestuursperiode is ook het parkeerprobleem van truck en opleggers aan de orde gekomen in de Maldegemse gemeenteraad. Daar zorgde Freddy Boels (OGP) voor. Net als veel andere inwoners heeft ook hij het er moeilijk mee dat zowel tijdens de week als tijdens de weekends vrachtwagens of opleggers geparkeerd worden in de omgeving van woningen of de parkeerplaatsen innemen waar regelmatig toeristen komen.

Voor dat laatste onderdeel van zijn betoog nam de heer Boels de parkeerplaatsen aan het Militair Canadees kerkhof als voorbeeld. Dagelijks komen daar auto' s en ook regelmatig autobussen op bezoek. De laatste maanden kan je er niet komen of er staat één of meerdere trucks geparkeerd. Het gebeurt zelfs dat er tijdens het weekend geen parkeerplaats meer is voor een gewone personenwagens laat staan van een vrachtwagen.

De geparkeerde trucks zijn ook een doorn in het oog van de leden van Eendracht Maakt Macht, het overkoepelend orgaan van de Adegemse vaderlandslievende verenigingen. " Het Canadees kerkhof is nog altijd een van de meest bezochte plaatsen van Adegem. Zowel mensen uit de eigen regio als uit het buitenland betuigen er hun respect aan de mensen die sneuvelden voor onze vrijheid.

De gemeenschap moet er voor zorgen dat de bezoekers van het Canadees kerkhof daar hun auto of autobus in de onmiddellijke omgeving kunnen parkeren" klonk het in bestuurskringen van Eendracht Maakt Macht. Zij verwijzen naar de vele Militaire kerkhoven in West Vlaanderen waar ze nog nooit een vrachtwagen de parkeerplaatsen van bezoekers zagen innemen.

OPLOSSING

Noch raadslid Boels noch Eendracht Maakt Macht begrijpen dat chauffeurs hun vrachtwagen ergens moeten parkeren. Volgens de heer Boels moet de gemeente mee voor een oplossing zorgen. Hij ziet ergens een grote parkeerplaats voor vrachtwagens met een shop, een takstation en cabines waar de chauffeurs zich kunnen verfrissen. Daarvan zijn volgens de heer Boels voorbeelden van in Spanje.

Burgemeester De Roo verzekerde de heer Boels dat de gemeente wil meewerken aan een oplossing maar dat het aanleggen van een volledig uitgeruste parking voor trucks niet de opdracht is van de gemeente. Er zijn een aantal plaatsen in de gemeente waar vrachtwagens zonder dat zij iemand op de zenuwen werken kunnen parkeren.

Jammer genoeg wordt er volgens de burgemeester van de parkeerplaatsen zoals de parking aan het André Trensonstadion weinig of geen gebruik gemaakt. Het volgens de burgemeester in de eerste plaats aan de firma' s om er voor te zorgen dat hun vrachtwagens zowel tijdens de week als tijdens de weekends een veilige parkeerplaats hebben.

Hij zal de administratie opdracht geven om met de federatie van transporteurs contact op te nemen om samen te zoeken naar een oplossing die zowel de inwoners als de truckers zich kunnen vinden.

 


KAV KOOKT SNEL EN TRENDY

Maandagavond 19 maart verwacht KAV om 19u30 zijn leden in het parochiaal centrum voor een avondje Snel en Trendy koken. Wie het boekje koeken met bier in zijn bibliotheek heeft brengt het mee want de bereide gerechten komen uit dit boekje.

Alles wat maandag klaar gemaakt wordt zal ook geproefd worden. Daarom brengt iedereen zijn bordje vork en lepel mee.


KWB LEERT U MEUBELENDECORATIE

Om u de kans te geven ook uw meubelen een warm gepatineerde of verweerde uitstraling te geven organiseert KWB op maandag 7-14 en 21 mei telkens om 20u een cursus in meubeldecoratie. De lessen gaan door in het parochiaal centrum.

Deelnemen kost voor de leden €27. Niet-leden betalen voor de drie lessen €32. Inschrijven kan bij Janel Dhaenens, Oude Staatsbaan 19 Adegem. Tel: 150-71.19.79 en bij Maria Chaves d' Aguilar Brsoekelken 20 Adegem. Tel: 050-71.51.46

 


REISVERHALEN OVER BIRMA EN VIETNAM

Birma en Vietnam zijn slechts twee van de landen die Marc Sierens de afgelopen jaren heeft bezocht. Het verhaal over zijn bezoek aan die twee landen brengt het Adegems KWB lid op vrijdag 16 maart vanaf 20u in het parochiaal centrum. Leden van KWB kunnen die avond gratis bijwonen. Niet leden betalen €2.

 


KVG VIER HALFVASTEN MET PANNENKOEKEN

Zaterdag 17 maart verwacht KVG Groot Maldegem zijn leden en sympathisanten om 14 u in de Lazarusbron in Maldegem. Daar wordt afvasten gevierd met heerlijke pannenkoeken.

Ben Wuyts vertelt tussen de pannenkoeken door iets over de geschiedenis van de handicap en leven met een handicap in onze moderne maatschappij. Inschrijven voor dit halfvastenfeest kan bij Annie Borgonjon tel-050.71.54.03

 


't FOLKLOORKE SLUIT CARNAVALSSEIZOEN

Zaterdagavond 17 maart leiden alle wegen van alle carnavallisten naar het Sparrenhof in Eeklo voor het 28ste verbroederingsfeest van 't Folkloorke. Dat feest is meteen ook de afsluiter van het carnavalsseizoen.

Ook dit jaar zijn de vrienden van CC Roth Weiss uit Lampertheim en de Tollemennekens uit het Nederlandse Wierden terug van de partij. De Duitse vrienden zijn vrijdagavond reeds te gast in het Meetjesland.

Na hun welkomstdrink van vrijdagavond maken zij zaterdag een wandeling in het Leen. De Tollemennekens gaan samen met een delegatie van de Raad van Elf op bezoek in een onderzeer in Zeebrugge en testen daarna gocarts met Koning Tim. Zaterdagavond zijn ze natuurlijk ook t gast in het sparrenhof om er samen met hun Belgische carnavalsvrienden te verbroederen.

Zondag brengt een delegatie van 't Folkloorke en CC Roth Weiss een bezoek aan hun vrienden in het Elisabethrusthuis in Adegem. Alvorens afscheid te nemen staat er ook nog een bezoek aan de boogschieting bij Denise in 't Blondje op heet programma.

 


IN FLANDERS FIELDS NU OOK IN HET ENGELS OP ADEGEM.NET

Denis Noë zorgde voor een vertaling van In Flanders Fields een werk van Hugo Notteboom, dat verscheen in het jaarboek van de heemkundige kring Het Ambacht Maldegem

Adegem.net heeft opnieuw een pareltje aan zijn bestand toegevoegd. Met de toestemming van Hugo Notteboom en de Heemkundige Kring het Ambacht Maldegem namen wij In Flanders Field een werk dat Hugo Notteboom schreef voor het jaarboek van de Heemkundige kring over op de site. Dank zij de geschiedenis van het Canadees Kerkhof hebben ook al Britten, Canadezen en Amerikanen de weg naar onze site gevonden.

Zij konden wel de titel In Flanders Field maar niet de rest van het verhaal lezen. Daarom gingen Marnix en co op zoek naar iemand die voor ons en met akkoord van Hugo Notteboom dat werk wou en kon vertalen.

Zo kwamen wij bij Denis Noë terecht. Die heeft er veel tijd en energie ingestoken en heeft een prachtig werk afgeleverd. Sinds kort en tot tevredenheid van onze vrienden van over de kleine en grote plas is de Engelse versie van In Flanders Fields op adegem.net te lezen.

 


DF MALDEGEM HEEFT OOK ADEGEMSE JUNIOR JOURNALISTEN

Sarah Piessens, Alix Steyaert, Zoë Van Landschoot en Laura De Meester zijn de laureaten van de Junior Journalistwedstrijd van DF Maldegem,

De leden van de werkgroep van DF Maldegem die de Junior Journalistwedstrijd hebben georganiseerd en de juryleden die de verhalen die leerlingen van de Ark geschreven hebben hadden zich feestelijk uitgedost om in het broederhuis de namen van de laureaten van de verschillende categorieën bekend te maken.

Alvorens de prijzen uit te reiken nam de jury ons in vogelvlucht mee door de meer dan honderd werken die zij te verwerken kregen. Positief is volgens de jury dat de leerlingen hebben aangetoond dat zij over een flinke portie fantasie beschikken.

De wedstrijd heeft de juryleden leden ook geleerd dat er een groot verschil is van de manier waarop de meeringen van het 5de en 6de leerjaar van de basisschool een feest beschrijven en de inhoud en vorm van de leerlingen van het secundaire. In de hoogste categorie van het secondaire was er slechts een werk waarin de link met een feest duidelijk aanwezig was.

Verliezers waren er in de DF Junior Journalistwedstrijd niet. Voor wie niet tot het clubje van de prijswinnaars behoorde was er tijdens de receptie die op de prijsuitreiking volgde nog een verrassing.

 


DE ARK BRENGT GIFTIGE ZAAKJES IN DEN HOOGEN PAD

Voor de opvoering van zijn Musical Giftige Zaakjes verhuist de basisschool van de Ark eventjes naar den Hoogen Pad in Adegem.

Om de 3 jaar brengt de basisschool van de Ark een musical. Een werkgroep van leerkrachten van de Ark ging vorig schooljaar reeds op zoek naar bestaande musicals die als basis konden dienen voor hun driejaarlijkse productie. Een de beslissing gevallen werd het verhaal aangepast aan Maldegem en werd ook gezocht welke muziek er dansen er wegvielen en bij kwamen.

Eens die fase achter de rug werden ook de leerlingen van het 4de – 5de – 6de leerjaar bij de werkzaamheden betrokken. Het zijn de leerlingen die tijdens de opvoering van de musical in de kijker lopen. Nadat zij ingelicht waren over het verhaal kregen zij de kans om zich kandidaat te stellen voor een of andere rol of opdracht in de musical.

Alle leerlingen en leerkrachten van de 3 klassen werken mee. Zij die niet op het podium komen als acteur of als danser worden ingezet bij het ontwerpen, bouwen en opstellen van het decor. Ook het zoeken naar sponsors wordt door de directie, leerkrachten en leerlingen samen gedaan. Omdat er meer kandidaten waren voor de zwaardere rollen werden er enkele kleine auditie georganiseerd.

GEEN EXTRA VOORSTELLING

Alle repetitie behalve de repetities die aan de dagen van de optredens voorafgaan worden in de school en tijdens de lesuren georganiseerd. De leerlingen worden naar gelang hun taak binnen de productie in werkgroepen ingedeeld.

De vorige musicals van de Ark trokken volle zalen en ook dit jaar gaan de kaartjes als zoete broodjes de deur uit. Er zijn drie voorstellingen voorzien. Die gaan door op vrijdag 23 maart ( 19u30) en zondag 25 maart (14u00 en 17u00). De extra voorstelling op zaterdag 24 maart kan omdat den Hoogen Pad niet vrij is niet doorgaan.

Kaarten voor Giftige Zaakjes kunnen besteld worden bij de directie, leerkrachten en leerlingen van de Basisschool van de Ark.

 


Home
Home
 
Made in France