De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 170 - Week 09: van 25 februari tot 3 maart 2007


JULIE-LAURE WINT DF WEDSTRIJD JUNIOR JOURNALIST

Met haar verhaal over een Bloedfeest werd Julie-Laure De Schuyter door de jury verkozen tot Junior Journalist van DF Adegem. Tys Wittoeck werd met Het Bal de tweede laureaat.

Nog tot half mei moet Julie-Laure De Schuyter wachten om te weten of haar verhaal met de titel Bloedfeest ook bij DF Nationaal in de prijzen valt. Het feit dat haar werk aan deze nationale wedstrijd mag deelnemen is een bijzondere waardering voor het schrijftalent van de leerlinge van 6deA van de Papaver.

Ook dit jaar kreeg de Adegemse DF afdeling de medewerking van de Papaver bij de organisatie van de wedstrijd Junior Journalist.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar werden de leerlingen van de 5de en 6de leerjaren door hun leerkrachten en het bestuur van DF Adegem gevraagd om een verhaal te schrijven over een feest. Het waren de leerkrachten van de vier klassen die uitmaakten welke de vijf beste werken van hun klas waren. Die werden overgemaakt aan het DF bestuur

TWINTIG VERHALEN

Op vraag van het DF bestuur vormden Matthias De Prest, voorzitter, schrijver Guido Van Heulendonck en heemkundige Hugo Notteboom de jury. Voor zij samen rond de tafel gingen zitten om de laureaten aan te duiden kregen de juryleden elk apart de twintig verhalen te lezen.

Die kwamen van Lore Maeyens, Matthias Bollé, Hendrik Van de Velde, Margot Verhaeghe, Arne Haverbeke (5A), Mary-Kate Simoen, Traisa Timmerman, Brecht Van De Steene, Jan Baeke, Damian Martens (5B) Julie-Laure de Schuyter, Leonie De Waele, Marieke Van Leeuwe, Marieke Van Poucke, Enzo Blondia (6A), Eline Raeman, Lina Cocquyt-Matthys, Remi De Backer, Emiel De Grave en Tys Wittoeck (6B).

Ieder jurylid maakte voor zichzelf een rangschikking op. De drie rangschikkingen vormden de basis voor de gezamenlijke beoordeling.

Bij de wedstrijd Junior Journalist waren er geen verliezers en alle deelnemers hielden minstens een boek over aan hun deelname.

VEEL FANTASIE

Zondagvoormiddag werden de twintig leerlingen samen met hun ouders uitgenodigd naar de turn- en feestzaal van de Papaver voor de bekendmaking van de 2 laureaten van de wedstrijd. Alvorens over te gaan tot de bekendmaking van de namen van de winnaar maakte de voorzitter van de jury in vogelvlucht een wandeling door de twintig verhalen.

" De jeugd krijgt geregeld het verwijt te horen dat ze door de computerspelletjes en de gsm's met onbeperkte technische snufjes geen fantasie meer hebben. De leerlingen van de Papaver die aan de wedstrijd hebben deelgenomen hebben ons van het tegendeel overtuigd. Ik hoop dat jullie die fantasie ook in de toekomst zullen blijven behouden" besloot Matthias De Prest zijn overwegingen.

Na enkele uren van wikken en wegen waren de drie juryleden het er over eens dat Bloedfeest van Julie-Laure De Schuyter het beste was dat ze hadden gelezen. Het Bal van de hand van Tys Wittoeck werd bekroond met de tweede prijs.

NATIONAAL

De Beide laureaten houden aan hun deelname aan de wedstrijd een boekenpakket over dat geschonken werd door DF Nationaal. De andere genomineerden gingen niet met lege handen naar huis. Ook voor hen had de plaatselijke afdeling een aandenken aan de wedstrijd.

Alvorens de kinderen en hun ouders uit te nodigen op een hapje en een drankje dankte Antoine Goethals, voorzitter van DF Adegem, de schooldirectie en leerkrachten voor hun medewerking. Hij kondigde ook aan dat het werk van Julie-Laure de komende dagen wordt overgemaakt om deel te nemen aan de Nationale wedstrijd Junior Journalist van het DF. Daaraan nemen alle laureaten van de verschillende afdelingen deel. In mei worden de laureaten van die wedstrijd bekend gemaakt.

 


BERT KRUISMAN IN DEN HOOGEN PAD

BV's en politici met enige naam en faam keken bij de première van Wereldberoemd in Vlaanderen van Bert kruisman naar uit of hun naam in zijn show vernoemd werd. Wie zijn naam in zijn optredens niet terugvindt voelt zich buitengesloten.

Met zijn show neemt Bert zijn publiek mee achter de schermen van de Glimmer en Glitter van het wereldje van BV en politici in Vlaanderen. Zaterdag 3 maart is Bert Kruisman met zijn show vanaf 20u30 te gast in den Hoogen Pad. Wie nog geen kaartje heeft zal zich moeten reppen om een van de laatste vrije zitjes te bemachtigen.

 


BLOEDINZAMELING IN DEN HOOGEN PAD

Omdat Maldegem -centrum nog altijd zelf geen lokaal heeft waar het Rode Kruis voor zijn bloedinzameling terecht kan, is den Hoogen Pad één van de plaatsen waar het RK jaarlijst enkele malen bloed komt inzamelen. Wie een deeltje van zijn bloed aan het RK wil schenken kan op vrijdag 9 en vrijdag 16 maart telkens tussen 17u en 19u30 in den Hoogen Pad.

 


SMULLEN MET KVK ADEGEM

Zowel op zaterdag 24 maart vanaf 19u30 als op zondag 25 maart vanaf 12u staat er bij KVK Adegem in de kantine varkensroti met aangepaste sausen en groenten op het menu. Deelnemen aan het eetfestijn kost voor volwassenen €12,50. Kinderen betalen €5. Inschrijven voor een etentje op zaterdag of zondag kan bij het bestuur van KVK.

Terwijl de ene werkgroep werkt aan de voorbereiding van het eetfestijn zet het jeugdbestuur de organisatie van zijn groot jeugdtornooi dat doorgaat op zaterdag 5 en zondag 6 mei verder op zijn pootjes.

 


ADEGEM GOED VERTEGENWOORDIGD OP CARNAVAL IN MALDEGEM

Voor de vierde maal op rij wonnen de Soepkiekens de eerste prijs in de avondstoet. Daar werd na de prijsuitreiking stevig op geklonken

Dit jaar was het geen winterweer tijdens het carnavalsweekend. De scholieren hadden donderdag, vrijdag en zaterdag reeds op verschillende plaatsen de feestneus opgezet. Zaterdagavond en zondag mochten ook de volwassenen de zotskap opzetten.

Zaterdagavond zakten honderden feestneuzen af naar het centrum en zondag waren er duizenden mensen zowel 's namiddag als 's avonds getuigde van de prachtige stoeten. Hoewel Adegem ( tot nu toe ) nog geen eigen carnavalstraditie heeft kwam het tijdens Carnaval in Maldegem toch sterk uit de hoek

De Gouden Kassei was dit jaar voor de voorzitter van de Kasseikes.

Het begon zaterdagavond tijdens de officiële aanstelling van Koning Tim I. Nog voor Koningcarnaval de sleutel uit de handen van schepen Antoine Pauwels kreeg maakte voorzitter Chris Wille de naam bekend van de winnaar van de Kassei 2007. Die ging naar de voorzitter van Adegemse Jongste carnavalvereniging de Kasseikes.

Met de toekenning van die trofee gaf de Raad van Elf de voorzitter de hint om samen met zijn orde verder te bouwen aan een eigen profiel. De voorzitter nam de trofee die past bij de naam van de orde, met de glimlach aan.

Niet alleen zaterdagavond stonden de Kasseikes in de schijn werpers. Ook zondag tijdens de stoeten trokken zij de aandacht van het publiek.

Adegem drukte ook zijn carnavalsstempel op de stoeten die 's namiddags en 's avonds door het centrum van Maldegem trokken. Met hun konijntjes bewezen de Kasseikes dat zij uit het goede carnavalshout gesneden zijn.

 

't Folkloorke is al jaren en vaste waarde in de Maldegemse carnavalsstoeten.

Zij hebben de smaak te pakken en willen, zoals ze zaterdagavond beloofd hebben, verder bouwen aan hun carnavalstoekomst. De Kasseikes waren niet de enige Adegemse vertegenwoordigers in de stoeten. De Soepkiekens bestaat voor een deel uit Adegemnaren. En de man die de wagen veilig door het centrum van Maldegem loodste was Harry Vandewynckel.

Met hun wagen die verwijst naar het stoomcentrum zijn ze nog op een aantal stoeten in Vlaanderen en over de Nederlandse grens te bewonderen. Ook 't Folkloorke ontbrak dit jaar niet op de afspraak. Zij zijn sinds hun ontstaan een vaste waarde op carnaval in Maldegem.

 


VERBREDING VAN SCHIPDONKKANAAL NOG NIET VOOR MORGEN

Het eerste decennium komt er zeker nog geen verandering in de structuur van het Schipdonkkanaal.

Ons bericht over de verbreding van het Schipdonkkanaal heeft bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Het dossier wordt woensdagavond op vraag van de OGP besproken in de gemeenteraadszitting

Meer dan twintig jaar geleden was er al sprake van de verbreding van de vaart en de aanleg van een duwkanaal waar nu de twee vaarten liggen. Mensen in de omgeving van de twee vaarten en het Schipdonkkanaal kregen toen schriftelijk bericht dat zij, gezien de mogelijkheid van onteigening, aan hun woning geen ingrijpende wijzigingen meer mochten doen.

De plannen voor de duwvaart en de verbreding van het Schipdonkkanaal verdwenen stilletjes in de laden van een of ander bureau op het ministerie. Ook nu spreek gouverneur in de voorwaardelijke zin. Hij onderstreepte dat het nog maar om een denkpiste gaat.

Het voorstel dat door de gouverneur en zijn werkgroep op papier werd gezet spreekt zich niet uit over de manier waarop het Schipdonkkanaal moet verbreed worden. Hij wees er na de bijeenkomst in Adegem wel op dat er langs beide zijden van de het kanaal een veiligheidzone is ingebouwd.

Zelfs de statengeneraal van de Oost Vlaamse verkozenen die begin maart samenkomen heeft over de plannen slechts een adviserende stem. De politieke beslissingen worden in Brussel genomen.

 


VANDALISME TIJDENS CARNAVAL

Tijdens de nacht van zondag op maandag hebben vandalen met een zware kassei de ramen van de openbare toiletten aan de Kerk in Maldegem ingegooid. Gelukkig stond er op het moment dat de kassei door het raam vloog niemand in de toiletten. De kracht waarmee de steen door het raam werd gegooid zou zeker voor verwondingen gezorgd hebben.

Voor schepen Antoine Pauwels is dat de zoveelste aanslag op de openbare toiletten en is daarmee de grens bereikt. In het college van burgemeester en schepenen doet hij een voorstel om de openbare toiletten beter te beveiligen. Mogelijks komt er ook een betaalslot aan de ingang van de toiletten.


Home
Home
 
Made in France