De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 169 - Week 08: van 18 februari tot 24 februari 2007


LAATSTE CARNAVAL IN HET ELISABETHRUSTHUIS

Zondagnamiddag werden Roger Strubbe en Rachel Roets tot het prinspaar van het carnavalvierend Elisabethrusthuis gekroond. Zij waren het laatste prinsenpaar dat in het Adegems rusthuis gekroond werd.

Sedert het ontstaan van 't Folkloorke krijgen de residenten van het Elisabethrusthuis de week voor carnaval jaarlijks het bezoek van de carnavallisten. Na de fusie in 1977 was ook de Raad van Elf en Prinscarnaval jaarlijks een paar uren aanwezig op het feest.

Vorige week zondag was Koning Tim I en zijn gevolgd kort na de middag al aanwezig in het Adegemse rusthuis. De Koning en de Raad van Elf hadden voor een geschenkje een drankje en snoep voor de residenten gezorgd. Accordeon Romaan zorgde voor de nodige sfeer.

KONING EN PRINSES

Alvorens de dansvloer door de carnavallisten werd ingenomen werd het prinsenpaar gekroond. Omdat Roger Strubbe vorig jaar reeds tot prinscarnaval werd gekroond en ook dit jaar de scepter zwaaide in het rusthuis mocht hij de titel van Koningcarnaval dragen. Roger is een Donkenaar die zich na zijn huwelijk in Maldegem vestigde en als chauffeur zijn beroepsloopbaan afsloot.

Toen het moeilijker ging namen Roger en zijn echtgenote hun intrek in het rusthuis. Toen Roger zijn echtgenote verloor had hij het moeilijk. Dank zij de steun van de vriendin van zijn echtgenote, zijn broer en de mensen van het rusthuis raakte hij die moeilijke periode te boven en voelt hij zich nu weer gelukkig in het rusthuis.

Rachel Roets is een geboren en getogen Maldegemse die naast cafébazin ook tot 1964 samen met haar man een motorzaak uitbatte. Toen Rachel na een opname in het ziekenhuis extra aandacht nodig had besloot zij om haar intrek te nemen in het rusthuis. Ze had het aanvankelijk wat moeilijk om aan haar nieuwe omgeving te wennen. Nu voelt ze er zich goed opgenomen in de gemeenschap. Ook zij was trots op haar verkiezing als prinses.

AFSCHEID

Hoewel het er best gezellig aan toe ging voelde je toch dat het feest anders was dan de vorige jaren. In de eerste plaats was er de afwezigheid van Keizer Frank. Voor zover wij konden nagaan was dat de eerste maal dat Keizer Frank verstek moest laten gaan. Daarnaast hoorde je zowel bij de residenten als bij de leden van de Raad van Elf dat het dit jaar een beetje van een afscheid is.

De prins en de Raad van Elf zullen blijven op bezoek gaan bij de rusthuisbewoners. Volgend jaar zal het Elisabethrusthuis in Adegem van zijn lijst geschrapt zijn. Nog dit jaar zal het nieuw rusthuis in Maldegem klaar zijn en worden residenten van de huidige rusthuizen in Adegem en Maldegem ondergebracht in het nieuw gebouw.

 


NIEUWE SPORTHAL WORDT PRIMEUR VOOR BELGIE

Die nieuwe sporthal wordt een staaltje van moderne architectuur waarbij het gebruik van zonne-energie en het natuurlijk licht de energiekosten moeten drukken.

Omdat zaalsporters uit Adegem en Maldegem bij gebrek aan voldoende accommodaties verplicht zijn om naar sporthallen in de omliggende gemeenten uit te wijken heeft de gemeente vorig jaar de knoop doorgehakt en besloten een nieuwe sporthal te bouwen op het sportterrein Maurice De Waele.

De voorbije jaren werd gepoogd om dat project met een systeem van P P S ( Publiek Private Samenwerking) te realiseren maar er bleek onvoldoende interesse van privé-investeerders. Daarom besloot de gemeente om het autonoom gemeentebedrijf de opdracht te geven om een nieuwe sporthal te bouwen. Op een eerste persconferentie werd gesteld dat de nieuwe sporthal € 2.500.000 kosten.

Na een werkbezoek aan verschillende sporthallen in Vlaanderen, en dat de zaalsportploegen en de gemeentelijke sportdienst zijn verlanglijstje in verband met de nieuwe sporthal hadden gemaakt, bleek dat het vooropgestelde bedrag onvoldoende was.

PROJECT

Vijf studiebureau's werden uitgenodigd om aan de hand van het verlanglijstje dat door het schepencollege was opgesteld een project voor een nieuwe sporthal op te maken. Het project moet kunnen gerealiseerd worden met € 3.750.000.

In de maand december van 2006 kregen de studiebureau's de gelegenheid om hun project voor te stellen aan het autonoom gemeentebedrijf. Die raad van beheer is samengesteld uit leden van de gemeenteraad. Na alle voorstellen tegen elkaar te hebben afgewogen kreeg het bureau Van Acker en partners, die al enkele in het oogspringende projecten als referentie konden voorleggen, de opdracht toegewezen.

Vorige week dinsdag werd het studiebureau, die voor het technisch gedeelte en voor het rationeel energieverbruik instaat, en zich laat bijstaan door het studiebureau Arcadis voorgesteld. Dit gebeurde in de raadszaal van het gemeenthuis aan de raadsleden, het bestuur van de sportraad en vertegenwoordigers van de zaalsportverenigingen en de clubs die gebruikmaken van de accommodatie van het Maurice Waelestadion.

FUTURISTISCH

Het werd even stil in de raadszaal toen de eerste beelden van de toekomstige sporthal werden geprojecteerd. Van Acker en Partners is afgestapt van de klassieke vorm van de sporthallen en heeft bij het uitstippelen van het project ook rekening gehouden met Kyotoaanbevelingen. Er zal bij de bouw van de sporthal gebruik gemaakt worden van duurzame materialen en er zal maximaal gebruik gemaakt worden van zonne-energie en het natuurlijk licht dat binnenvalt in de sporthal.

ADVIEZEN

In de sporthal die een oppervlakte van 34m op 48 m heeft kunnen alle zaalsporten kunnen beoefend worden. De zaal zal ook in drie delen kunnen onderverdeeld worden. Er zijn 12 kleedkamers en 6 douchecellen voorzien die ook kunnen gebruikt worden door de buitensporters van het Maurice De Waelestadion. In het nieuw gebouw krijgt ook de sportdienst een nieuw onderkomen. Van een conciërgewoning werd vermoedelijk om financiële redenen afgestapt.

Voor einde maart wil het studiebureau zijn ontwerp aan het gemeentelijk autonoom gemeentebedrijf voorleggen. De sportraad en of sportclubs die nog op of aanmerkingen hebben omtrend het project kunnen die nog tot eind februari indienen bij de Sportdienst in het Sint Annazwembad.

TIMING

Het studiebureau wil bij de opmaak van zijn voorontwerp zoveel als mogelijk rekening houden met de suggesties die vanuit de sportverenigingen worden gedaan. Eens het voorontwerp klaar is kom er een nieuwe informatievergadering waarop de sportclubs en de gemeenteraadsleden meer inzicht in de plannen zullen krijgen.

Ook dan kan er nog een advies worden uitgebracht. Na die informatieronde kan het ontwerp opgemaakt worden en kan het bouwdossier worden opgemaakt. Schepen van sport Frank Sierens hoopt dat die werkzaamheden nog allemaal dit jaar achter de rug zijn en dat ook de aanbesteding kan worden uitgeschreven. Hij hoopt de nieuwe sportaccommodatie in het najaar van 2008 officieel in gebruik te kunnen nemen.

 


CARNVAL IN DE SCHOLEN

Dit jaar waren het de leerlingen de gemeenteschool op de Kruipuit die het carnavalsweekend op gang trokken. Terwijl de kinderen en leerkrachten onder begeleiding van de directeur en de politie met hun stoet door de Kruipuit en de Murkel trokken waren er in de keuken van de school bereidwillige handen druk bezig met het maken van het deeg voor de oliebollen. Die oliebollen werden het sluitstuk van het carnavalsfeest

Ook dit jaar trok de carnavalsstoet van de Papaver voorbij het Elisabethrusthuis. Omdat het de laatste maal is dat ze daar de mensen kunnen begroeten maken alle groepen er extra tijd voor vrij.

De Kanaliserende Papaver kreeg ook het gezoek van de Kasseikes. Na de tocht rond het centrum werd er verder feest in de feestzaal. Daar was ook aan spijs en drank gedacht.

 


KIJK UIT NAAR VERDACHTE WAGENS EN PERSONEN

Vorig weekend werd in Maldegem in 27 auto' s ingebroken. De inbrekers hadden het vooral gemunt op airbags, GPS toestellen en autoradio's. Bij Chris Wille, voorzitter van de Raad van Elf, namen zij naast zijn GPS toestel ook nog de drankvoorraad voor de carnavalsfeesten in de rusthuizen mee.

Volgens de politie werd vorige week vrijdagavond omstreeks 18u een verdachte wagen, een Mercedes Sprinter met Nederlandse nummerplaat, ter hoogte van de Speyestraat gesignaleerd. In die wagen zaten vier personen. Mogelijks kan die wagen gelinkt worden aan de auto-inbraken die zowel in Maldegem als in andere gemeenten in onze regio de afgelopen weken plaats vonden.

De politie vraagt uit te kijken aar verdachte wagens en personen en onmiddellijk contact op te nemen et te politie op het nummer 050-72.71.60 of via [email protected]

 


't FOLKLORKE HEEFT EEN NIEUWE PRINS

Prins Danny I is de nieuwe prinscarnaval van 't Folkloorke

Na hun verbroedering in Nederland was het uiterlijk even stil bij 't Folkloorke. Op de vooravond van het carnavalsweekend werd duidelijk waaraan de Adegemse folkloristische groep bezig was. Er werd niet alleen gewerkt aan een nieuwe carnavalswagen maar er werd ook een nieuwe prins verkozen.

Na een Algemene Vergadering besliste het bestuur Danny als prinscarnaval van 't Folkloorke de scepter te laten zwaaien over carnaval. Het waren Keizerin Nancy en Keizer Filip die tijdens een drink op het nieuwe jaar de nieuwe prins onder het goedkeurend oog van Keizer Frank I tooiden in zijn prinselijke gewaden.

Volgens Keizer Frank heeft 't Folkloorke met Danny I een goede keuze gemaakt. Danny is al lang een actief lid van 't Folkloorke en heeft meegewerkt aan de verkiezing van Frank. Eerst werd die tot prins en later tot Keizer verkozen van carnavalvierend Maldegem.

Folkloorke zal zaterdag present zijn op de aanstelling van Koning TIM I in het gemeentehuis en zondag op de kinder- en avondstoet. Zaterdag 17 maart sluit 't Folkloorke het carnavalsseizoen af met zijn 28ste Folkloorkesbal. Dat feest staat ook dit jaar in het teken van de verbroedering met CC Roth Weiss Lampertheim en de Tolmennekes uit Wierden.

 


AMNESTIEMAATREGEL VOOR NIET GEREGISTREERDE WAPENS VERLENGD

Vorig jaar gaf Oost Vlaanderen als eerste provincie zijn inwoners de gelegenheid om wapens die niet geregistreerd waren of waar geen vergunning voor was in te leveren of te laten registreren. Dat initiatief werd later overgenomen door de regering.

Hoewel de politie klaagt dat de vernietiging van de binnengebrachte wapens de aanvoer niet kan volgen blijk uit het nationaal wapenregister dat er in België en dus ook in onze gemeente nog veel mensen in het bezit zijn van een wapen dat niet geregistreerd is of waarvoor er geen vergunning is.

Daarom werd de amnestiemaatregel waardoor die wapens kunnen binnengebracht worden zonder dat er sanctie aan vast zit verlengd tot 30 juni 2007. Wie na die datum nog met een niet geregistreerd wapen wordt betrapt kan daarvoor een gevangenisstraf van 1 maand tot 5 jaar en of een boete van €100 tot €25.000 oplopen.

De Maldegemse politie organiseert de komende maanden een aantal dagen waarop niet geregistreerde wapens kunnen binnengebracht worden. Voor meer informatie daarover kan contact opgenomen worden met de politie in de Westeindestraat (Sint Annakasteel) of in de Brugsesteenweg.

 


KVK KLOPT TITELKANDIDAAT SLEIDINGE

De trainerswissel bij KVK Adegem heeft vruchten afgeworpen. Vorige week zondag kwam Sleidinge op bezoek. De ploeg staat derde gerangschikt en zijn steekt ambities om te promoveren niet onder stoelen of banken.

Adegem heeft die ambitie met degelijk voetbal een stevige deuk gegeven. De 3-1 overwinning was niet alleen voor de KVK supporter maar ook voor de neutrale toeschouwer verdiend. Met die drie punten heeft KVK zijn eerste en belangrijke stap in de operatie redding gezet.

 


SPORTMAN EN SPORTVROUW VAN HET JAAR AFWEZIG OP LAUREATENHULDE

Miek Vyncke, Leif Hoste, Rudy Staelens en Mini AZ 77 zijn de sportlaureaten 2006. Omdat zij voor hun sport in het buitenland verkeerden konden Miek en Leif hun trofee zelf niet in ontvangst nemen.

De sportlaureatenhulde van 2006 die doorging op zondag 11 februari 2006 zal gekend blijven als de kleinste in haar soort. Omdat de data voor de huldiging die door de sportraad naar voor waren geschoven een paar maal gewijzigd moeten worden bleef er op het einde van vorig jaar en de eerste maand van dit jaar geen schikte datum over om de sportman, sportvrouw, en de andere laureaten te huldigen.

Omdat het oude bestuur ontslagnemend is en de hulde nog voor de verkiezing van het nieuwe bestuur moest gebeuren, werden daarom op de nog enige geschikte datum, 11 februari in het Broederhuis in Maldegem de laureaten gehuldigd. De spanningen die er de afgelopen jaren waren tussen een deel van het bestuur van de sportraad, het college van burgemeester en schepenen en de Sportdienst, had ook zijn invloed op de laureatenhulde.

Nog nooit waren er zo weinig mensen door hun vereniging voorgedragen als laureaat. Het aantal, dat wel voorgedragen werden, maar die zonder verwittigen afwezig bleven, lag hoger dan in het verleden. Ook het aantal sportclubs die hun stembrieven voor de laureaten terugstuurden (40 op de 65 aangeslotenen) lag nooit zo laag.

Miek Vyncke was de enige kandidate voor de titel van sportrouw van het jaar. Het was de vijfde maal op rij dat zij de titel won. Omdat Miek momenteel op training is in het buitenland is werd de trofee door haar moeder in ontvangst genomen.

Voor de titel van sportman van het jaar waren motorcrosser Ewout Meyers, hoogspringer Geert De Roose, wielrenner Leif Hoste en ijshockeydoelman Jens Van Poucke genomineerd. De keuze van de club ging in het voordeel van Leif Hopste. De Sportman van het jaar verbleef in het buitenland. Het was zijn echtgenote die de trofee uit handen van schepen van Sport Frank Sierens in ontvangst nam.

Marijn De Busschere was de enige Adegemnaar die zich op het lijstje van de genomineerden voor een titel kon plaatsen

Voor de trofee van Laureaat van Sportverdienste werden Marijn De Busschere (42 jaar bestuurslid van vinkenmaatschappij Ons Genoegen Adegem) en Rudy Staelens (35 jaar actief bij FC kleit en nog steeds speler bij de veteranen). De voetballer uit Kleit kreeg de meeste stemmen achter zijn naam. De titel van sportclub van het jaar ging naar Mini AZ 77 dat vorig jaar de beker van België won.

In zijn toespraak verwees schepen van Sport Frank Sierens naar de vele inspanningen die Maldegem de afgelopen jaren gedaan heeft om zijn naam van sportieve gemeente waar te maken. Hij bracht ook hulde aan de vele vrijwilligers die zich de afgelopen jaren voor de sport in Maldegem hebben ingezet.


Home
Home
 
Made in France