De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 168 - Week 07: van 11 februari tot 17 februari 2007


EEN SPOORWEG LANGS DE EXPRESWEG EN EEN BREDERE VAART

Begin maart moeten de gemeenten zich uitspreken over voor of tegen de verbreding en bevaarbaar maken van het Schipdonkkanaal

Er duiken opnieuw plannen op om voor de aanleg van een spoorverbinding tussen Antwerpen en Zeebrugge langs de Expresweg en de verbreding van het Schipdonkkanaal. In Maldegem zouden de twee vaarten samengevoegd worden. Wordt het zoveelste proefballonnetje opgelaten of is het, nu de gouverneur het gezegd heeft, menens.

De plannen waren vorige week maandag te zien in den Hoogen Pad tijdens een vergadering van de Resoc ( Regionaal Sociaal - Economisch overlegorgaan) waarin vertegenwoordigers van de openbare besturen, de sociale en economische sector zitting hebben.

De bijeenkomst in Adegem die werd bijeengeroepen door gouverneur André De Nys, en voorgezeten door burgemeester Johan De Roo, is een van de Resoc's die in de loop van deze maand als voorbereiding van de Staten Generaal van Oost Vlaanderen die begin maart wordt georganiseerd. Op die Staten Generaal worden alle Oost Vlaamse verkozenen van het Federaal, en Vlaams Parlement, de provincieraad en de gemeenteraden uitgenodigd

WERKGROEP

Gouverneur De Nys heeft in voorbereiding van die Staten Generaal met mensen van de Federale en Vlaamse Administratie een aantal plannen ideeën in verband met de herstructurering van de verkeersinfrastructuur in Oost Vlaanderen, zowel over het land, het water als het spoor, op papier gezet. Zij gaan er van uit dat onze verkeersinfrastructuur de komende jaren de groei van het personen en goederen verkeer niet kan blijven volgen.

Volgens hun berekening is de tijd niet ver meer af dat er door de groei van de havens en het goederenvervoer in die mate zal stijgen dat er zelfs langs de autostrades sprake zal zijn van filevorming. Daarom moeten er volgens die werkgroep maatregelen genomen waardoor in de eerste plaats het goederenvervoer anders wordt georganiseerd.

Momenteel wordt 64% van de goederen over de weg vervoerd. Over het water wordt 28% vervoerd en het spoor pakt 8% voor zijn rekening. Door de mogelijkheden van het spoor en de waterwegen te verbeteren zou die verhouding naar 40% weg, 40 water en 20% spoorverkeer moeten evolueren.

UITBREIDING

Daarvoor moet er een uitbreiding komen van de bevaarbare waterwegen en een beter en ruimer spooraanbod. De goederen moeten per boot makkelijker de as Schelde Seine kunnen bereiken. Daarom moeten de waterwegen in het binnenland niet alleen beter bevaarbaar worden. Zij moeten ook schepen met een grotere tonnenmaat, tot 4.500 ton, kunnen verwerken.

Veel mogelijkheden voor een degelijke uitbreiding heeft Vlaanderen niet. Een uitbreiding met de waterlopen via Brugge, Zeebrugge en Oostende zou kunnen maar stuit op grote moeilijkheden met de vele bruggen in Brugge. Daarom lijkt volgens de werkgroep de verbreding van het kanaal de beste en meest voor de handliggende oplossing. Die verbreding zou er moeten komen vanaf Merendree. In het verlengde van die verbreding staat ook de samenvloeiing van de twee vaarten vanaf Sint Laureins in het plan.

Voor een vlotter transport van goederen via het spoor wordt de aanleg van een spoorverbinding langs de Expresweg tussen Antwerpen en Zeebrugge in het vooruitzicht gesteld.

Om de stijging van het aantal personenwagens in het verkeer tegen te gaan wordt gedacht aan de uitbreiding van het aanbod van de treinverbindingen tussen Gent en Eeklo en tussen Gent –Brugge- Oostende over Aalter. Ook een uitbreiding van de spoorinfrastructuur in de omgeving van Gent wordt in de voorstellen opgenomen.

OVERLEG

Het is de bedoeling dat de gemeentebesturen van het Meetjesland op de Staten Generaal van begin maart kleur bekennen en een gezamenlijk standpunt innemen. Over de uitbreiding van het spoorwegnet zijn er geen problemen.

De verbreding van het kanaal en de samenvoeging van de twee vaarten liggen gevoeliger. Vorig jaar heeft de burgemeester van Zomergem reeds zijn beklag gedaan over het gebrek aan steun van de andere gemeenten van het Meetjesland toen hij reageerde tegen de mogelijke verbreding van het Kanaal. Of het nog mogelijk is om in die paar wekenalle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen zal op de Statengeneraal duidelijk worden.

LANGE TERMIJN VISIE

Na de bijeenkomst van het Resoc in den Hoogen Pad hadden wij de gelegenheid om nog even te praten met gouverneur De Nys. Hij benadrukte dat de werkgroep die de voorstellen op papier heeft gezet geen enkele beslissingsmacht heeft.

Het zullen de federale en Vlaamse regering zijn die de beslissingen moeten nemen. Krijgen de voorstellen de instemming van de verschillende gemeenten dan is dat voor de beide regeringen een signaal om deze voorstellen ernstig in overweging te nemen. Mocht er een algemeen NJET op bepaalde voorstellen komen dat moet er naar andere alternatieven worden gezocht.

Volgens Gouverneur De Nys passen die voorstellen in een lange termijn visie die nu moet worden uitgewerkt. De verbreding van het kanaal en de aanleg van de spoorlijn langs de Expresweg is dan ook nog niet voor de eerste 10 jaar.

Na de vergadering vernamen wij van burgemeester De Roo dat hij op de Resoc geen standpunt had ingenomen in verband met de verbreding van het kanaal. Hij pleegt eerst overleg met het college en zal het standpunt van het college op de overlegvergadering met de gemeentebesturen van het Meetjesland verdedigen.

 


WILFRIED VYNCKE MOET ADEGEM REDDEN

De onderhandelingen met tussen Wilfried Vyncke en KVK Adegem zijn anders verlopen dan voorzitter Noël Wille had voorspeld. Er werd geen overeenkomst gesloten voor volgend seizoen maar voor de rest van het lopende seizoen. De eerste opdracht van de trainer die sedert begin van deze week de trainingen voor zijn rekening nam is Adegem uit de gevarenzone krijgen. Er zal ondertussen veder gepraat worden over een overeenkomst voor volgend seizoen.

 


KUNST IN DE PAPAVER

Kunstschilder Katrien Van Meirhaeghe legde de kinderen uit welke borstels zij het best gebruiken tijdens het schilderen.

Nadat de leerlingen van het eerste leerjaar tijdens de eerste week van de veertiendaagse van de kunst een bezoek hadden gebracht aan een kunstgalerij, werd bij een volgende les de eerste stap na het zelf creëren van een kunstwerk gezet. Om de kinderen die stap te laten zetten konden juf Lieve en juf Conny rekenen op kunstschilderes Katrien Van Meirhaeghe en beeldhouwer Janel Dhaenens.

Bij beeldhouwer Janel leerden de kinderen hoe zij op de juiste manier kleine stukjes van een blok hout en een stuk steen konden kappen.

Dan was het kijken naarhet hanteren van hamer en verschillende soorten beitels voor de kinderen een bijzondere belevenis. Er voor zorgen dat ze met de hamer niet op hun vingers sloegen was bij de kinderen de eerste bekommernis. Eens ze dat onder de knie hadden concentreerden zij zich volledig op hun kapblok en de stukjes die ze er wilden uithalen.

Juf Conny toonde haar leerlingen hoe zij kleuren konden mengen om nieuwe kleuren te bekomen.

Alvorens aan het schilderij te beginnen werd er ook gesproken over het gebruiken van verschillende kleuren en het mengen van kleuren. Om hun eigen kleuren te mengen kregen de kinderen de hulp van de leerlingen van het zesde leerjaar. Eens ze wisten hoe kleuren te mengen en welke borstels ze moesten gebruiken was het moment aangebroken om de pencelen te hanteren. Er werd geconcentreerd gewerkt en geluisterd naar de aanwijzingen die door de kunstenares werden gegeven.

Nadat hun kunstwerk af was en de kleuren gedroogd waren mochten de kinderen hun kunstwerk tentoonstellen.

 


CARNAVAL IN MALDEGEM

In hun lokaal Café De Schouwburg stelde de Raad van Elf Koning TIM I en zijn programma voor de carnavalsfeesten voor.

Vrijdagmiddag zetten de scholieren het carnavalsweekend in. Zowel in Adegem, Kleit, Maldegem als Middelburg trekken de kinderen verkleed, zingend en dansen de straat op. De Raad van Elf verdeeld zich in groepjes zodat op ieder schoolcarnaval een delegatie van de Raad van Elf zal aanwezig zijn.

Vorige week dinsdag verzamelde die raad van Elf om er zijn nieuwe prins en zijn programma voor te stellen. Nieuw is de Prinscarnaval niet. Prins TIM I werd bevorderd tot Koning Tim I. Aan zijn zijde zit Sharon die na de titel van Prinses vorig jaar nu de titel van koningin mag dragen. Mario Thys wordt dit jaar de secondant van Koning Tim I. Hij kondigde al aan dat hij volgend jaar aan de verkiezing van Prinscarnaval zal deelnemen.

PROGRAMMA

De Raad van Elf brengt dit weekend als aanloop zijn feestweken een bezoek in de rusthuizen in Adegem en Maldegem. Omdat zij volgend weekend onmogelijk alle sponsorende café 's kunnen bezoeken pakken ze dit weekend samen met de andere carnavalsorden van Adegem, Donk en Middelburg uit met een Kroegentocht.

Nadat vrijdag de scholieren hun carnaval hebben gevierd is er zaterdagnamiddag 17 februari voor alle jongeren beneden de 14 in de feesttent vanaf 14u "Carnaval for kids". Hoogtepunt van dat feest is de verkiezing van de Jeugdprins en de Jeugdprinses. Die zijn er zaterdagavond ook bij als Koning Tim I officieel geïnstalleerd wordt in het gemeentehuis.

Zondag staan er net als de vorige jaren drie stoeten op het programma. Om14u30 vertrekt de kindercarnavalstoer. Een halfuurtje later zet de reclamestoet zich in beweging. De avondstoet start net als vorig jaar om 19u30. Na de stoet is er de gouden worstenworp. Wie de worst vangt met het lot nummer 0 er rond wint €25. Er zijn ook nog een aantal loten die €5 waard zijn. Om 24 u gaan de maskers af.

NIEUW

In de lens van de "Gekke bekkenmobiel" kan je uw verhaal en of uw gekke bek kwijt. Prins TimI en zijn gevolg zijn de eerste die hem hun verhaal toevertrouwen.

Ook dit jaar zorgt TIM I voor enkele nieuwigheden. De Raad van Elf heeft zijn praalwagen ontmanteld en de nieuwe zal pas in 2007 klaar zijn. Koning I heeft naar hijzelf zegt voor een waardig vervangmiddel gezorgd. Hij heeft ook gezorgd voor de "Gekke bekkenmobiel".

Die staat zaterdag en zondag opgesteld op de markt. Wie een gek smoel wil of kan trekken of iets carnavalszinnigs te zeggen heeft hoeft maar in de lens van de camera te kijken.

De privé-fotograaf van de Raad van Elf is ook op pad. Hij legt origineel verklede carnavallisten en groepen vast op de gevoelige plaat. Een jury zal de origineelste er uit kiezen. Die mag er een weekend met een mobilhome op uit.

 


SENIOREN SAMEN MET EERSTE JAARS OP DE SCHOOLBANKEN

De residenten van het Elisabethrusthuis genoten van hun uurtje les in de klas van juffrouw Lieve

Maandelijks is er contact tussen het Elisabethrusthuis en de school De Papaver. Gewoonlijk zijn het de kinderen van de papaver die voor één of andere activiteit een bezoek brengen aan het rusthuis. Vorige week waren een tiental residenten van het Elisabethrusthuis te gast in de Papaver.

Nadat zij en de leerlingen van het eerste leerjaar hadden kennisgemaakt kon de les beginnen. Juf Lieve vertelde als inleiding tot het aanleren van een nieuwe letter en een nieuw woord een verhaal. Zowel de senioren als de kinderen luisterden aandachtig naar het verhaal.

De senioren moesten niet alleen luisteren. Juf Lieve en haar kinderen moesten niet hard aandringen om hen te laten vertellen hoe er in hun tijd les werd gegeven en hoe zij nieuwe woordjes aanleerden.

 


WEDSTRIJDBALLEN VOOR DE ALTE HERREN

Voor hun thuiswedstrijd van vorige zaterdag mochten de Alte Herren KVK Adegem twee wedstrijdballen in ontvangst nemen. De eerste werd geschonken door Garage Marc de Pauw uit Kleit en Café 't Kloefke uit Donk was de tweede schenker van een matchbal.

 


CAMPUS MEVR. COURTMANS WIL NAAR HET GROOT NEDERLANDS DICTEE

Om aan te tonen dat' kinderen naast hun GSM en PC taaltje ook nog de gewone woorden zonder fouten kunnen schijven organiseerde de basisschool van de Campus Mevr. Courtmans vorige week een aantal themalessen rond schrijven zonder fouten.

Voor veertien leerlingen waren die lessen de laatste test voor hun deelname aan de preselectie voor het Groot Nederland Dictee. Die werd zaterdagvoormiddag in het Nederlandse Sluis georganiseerd. Wie bij de 25 beste van de preselectie geraakt mag deelnemen aan de laatste preselectie.


Home
Home
 
Made in France