De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 167 - Week 06: van 04 februari tot 10 februari 2007


KVK ADEGEM ZOEKT NIEUWE TRAINER EN VOORZITTER

Het rommelt niet alleen bij KSK Maldegem. Ook boven KSK Adegem hebben zich crisiswolken samengetrokken. De onderhandelingen tussen KSK en KVK over een fusie of samenwerkingsovereenkomst zijn afgesprongen.

Omdat er volgens trainer Jo Capelle tussen hem en het KVK bestuur geen normale samenwerking meer mogelijk was heeft hij vorige week zaterdag de eer aan zichzelf gehouden en ontslag genomen. De trainingen en de voorbereidingen werden eerst overgenomen door 2 veldspelers.

Deze week nam Michel Martens, vroeger trainer en nu Pr man bij KVK, terug de rol van trainer over. Het bestuur onderhandelt momenteel in het vooruitzicht van volgend seizoen, met Wilfried Vyncke die enkele weken terug ontslag nam bij KSK Maldegem. Een beslissing zou de eerstkomende dagen vallen.

KVK moet ook op zoek naar een nieuwe voorzitter. Noel Wille werd destijds na het ontslag van Gilbert Van de Kerckhove voorzitter ad interim. Hij maakte in die functie eerst een degradatie en daarna een promotie mee. Hij heeft van bij de aanvaarding van de functie van voorzitter gezegd dat hij zou opstappen van zodra er een nieuwe voorzitter gevonden is.

Hoewel zijn opvolger zich nog niet heeft gemeld heeft Noel Wille het bestuur laten weten dat hij er mee stopt op het einde van dit seizoen. Hij voegde er wel onmiddellijk aan toe dat de club verder op zijn medewerking zal kunnen blijven rekenen.

 


DE KASSEIKES ZIJN ER KLAAR VOOR

Zaterdagavond hing er carnavalssfeer in de lucht in Adegem. De Kasseikes organiseerden in de zaal D'havé hun eerste Kasseikesbal. Heel wat bevriende carnavalsorden uit de regio zakten zaterdagavond en nacht naar Adegem centrum af om er samen met de Kasseikes te feesten. Dat ze klaar zijn voor carnaval 2007 was af te leiden uit de sfeer die er op het feest heerste.

 


HET EERSTE LEERJAAR ONTDEKTE KUNST

Voor de leerlingen van juf Conny de kunstgalerij mochten betreden kregen zij een woordje uitleg van conservator Wilfried Sierens

Zowel juf Conny als juf Lieve hadden het maandagmiddag moeilijker dan anders om hun kinderen in toom te houden. Zij hadden de kinderen beloofd dat ze 's namiddags voor het eerst een bezoek zouden brengen aan een kunstgalerij en dat maakte hen extra zenuwachtig.

De dagen die aan dat bezoek vooraf gingen hadden zowel juf Lieve als juf Conny de ouders van de kinderen gevraagd hen, zonder dat de kinderen het wisten, een voorwerp te bezorgen dat bij hen thuis als decoratie in de woning of op de kamer van hun kind stond. Al die voorwerpen werden in een klaslokaal dat voor een namiddag tot kunstgalerij was omgebouwd samengebracht.

Omdat Jan Hoet niet vrij was deed de Papaver een beroep op Wilfried Sierens om op te treden als conservator van de kunstgalerij de Papaver. Alvorens hij de kinderen een kijkje liet nemen in de galerij legde hij hen uit wat kunst is en wat een kunstgalerij is. Hij drukte hen op het hart om geen enkele van de voorwerpen aan te raken.

 

Zowel juf Lieve als juf Conny namen tijdens het bezoek aan de kunstgalerij de taak van gids op zich.

Toen de kinderen de galerij binnen mochten lieten de conservator en de beide gidsen de kinderen eerst eventjes alleen om na te gaan of kinderen bepaalde voorwerpen herkenden. Die liepen er wat onwennig bij en hier en daar hoorde je een van de kinderen zachtjes fluisteren: "Dat hebben we ook thuis staan".

Van een tekening van een jongen was iedereen zeker dat het een van hun klasgenootjes was. Nadat ze alle voorwerpen goed in zich hadden opgenomen vertelden de juffrouwen de kinderen hoe de tentoonstelling tot stand was gekomen .

Zoals bij de grote mensen werd ook de opening van deze tentoonstelling afgerond met een receptie.

Een voor een werden de kunstvoorwerpen besproken. Er waren toch enkele voorwerpen bij die door niemand van de kinderen erkend werden. Voor de kinderen de tentoonstelling verlieten en zich naar de receptiezaal begaven, dankte conservator Sierens hen voor de voorbeeldige manier waarop zij zich tijdens hun eerste bezoek aan een tentoonstelling hadden gedragen.

 


FIETSERS NOG EVEN GEDULD

De eerste fase van de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein is achter de rug. Er is ook overdag terug normaal doorgaand verkeer mogelijk in de Sint Barbarastraat. Voor de fietsers is het nog even wachten voor ze er over de nieuwe fietspaden mogen rijden. De Firma Cocquyt – De Smet is ondertussen al begonnen aan de 2de fase van de werken.

De komende weken worden de fietspaden in de Industrielaan tot aan de Krommewege aangelegd. Het Vliegplein komt als laatste aanbod. De Industrielaan zal de komende weken zeker over dag gedeeltelijk voor het verkeer worden afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien.

 


EERSTE PARKCROSS KRIJGT VERVOLG

Voor de start van de eerste Parkcross werd Erwin Vervecke door het gemeentebestuur als nieuwe wereldkampioen gehuldigd.

Meer dan 5000 mensen hebben op woensdag 31 januari de eerste A cyclocross in het het Sint Annapark bijgewoond. Als opwarmer voor de start van de A wedstrijd zorgden eerst de Masters B en C en daarna de Masters A en de beloften voor spektakel.

Er heerste een gemoedelijke sfeer in en rond het Sint Annapark. Voor en na de trainingsronden van de crossers kreeg het publiek ruim de gelegenheid om met alle renners een praatje te slaan. Zowel wereldkampioen Vervecke als Sven Nys waren vol lof over de omloop en het kader waarin de wedstrijd gereden werd.

Tot een minuutje voor de start ging het er nog gemoedelijk aan toe tussen de renners, de sfeer veranderde van zodra de UCI commissaris de vinger in de lucht stak om aan te geven dat de start over één minuut werd gegeven. Plots waren alle renners volledig geconcentreerd op de wedstrijd.

Voor de wedstrijd ging de meeste aandacht naar de wereldkampioen. Tijdens de wedstrijd waren het Sven Nys en Niels Albert die de hoofdrollen opeisten.

Als een pijl uit een boog schoten ze weg uit de Vakekerkweg om via de trapjes het Sint Annapark in te duiken. Voor het publiek waren vooral de Zandbak, de Molshopen op de speelweide en de brug in het Sint Annapark de place to be.

Niels Albert lost Sven Nys van geen meter. Slechts in de voorlaatste ronde maakte hij, toen de vermoeidheid zich reeds liet gevoelen, een stuurfoutje. Dat was voldoende voor Sven Nys een de definitieve kloof te slaan.

INTERNATIONAAL

De wielercel en het gemeentebestuur kregen zowel van de renners als van de mensen van de KBWB niets dan lof voor hun puike organisatie die vlekkeloos verliep. Het was dan ook een trotse burgemeester De Roo die aankondigde dat er ook volgend jaar in Maldegem op woensdag een herkansing komt van het wereldkampioenschap cyclocross dat in Italië wordt verreden. Aan die cross zullen in tegenstelling met het eerste jaar wel buitenlanders mogen deel nemen.

 


HET LEVEN EN WERK VAN JOHANNES BRAMHS

In de luistercursus die het Davidsfonds dit jaar organiseert staan het leven en het werk van Johannes Brahms centraal. Docent Christiaan de Lannoy van het Conservatorium te Brussel maakt zijn cursisten tijdens de lessen van 28 februari, 7-14 en 21 ( telkens tussen 20u en 22u) een wandeling van de cafés waar de carrière van Johannes Brahms begon, tot in de grote concertzalen die vol liepen voor de optredens van de componist.

Voor informatie en inschrijving voor de luistercursus kan contact opgenomen worden met Antoine Goethals tel 050-71.42.34 of via [email protected]. In het inschrijvingsgeld zit naar de syllabus ook een CD met de serenade nr1 van Johannes Brahms.

 


LICHTMIS IN DE PAPAVER

De papaver deed de oude spreuk: "Op lichtmis is geen vrouwtje rijk of arm of ze maakt haar panneke warm" herleven. In de vroege namiddag zetten de leerlingen van het eerste en derde leerjaar samen met enkele bereidwillige oma' s en ook een opa deeg voor de pannenkoeken en wafels.

Nadat zij de pannenkoeken en de wafels hadden gebakken was het tijd om te proeven van hun geleide kookkunsten. Zowel de grootouders als de kinderen genoten van het namiddagje samen in de keuken.


NIEUWE ONTWIKKELING IN DE MOORD OP ROGER VAN RIE

Of de ultieme reconstructie nieuwe elementen in verband met het aandeel van ieder van de verdachten aan het licht heeft gebracht wou het parket nog bevestigen noch ontkennen.

Vast staat wel dat de kinderen van Roger Van Rie er van overtuigd zijn dat hun moeder wel degelijk op de hoogte was van de moordplannen op haar echtgenoot. Zij zijn er zelfs van overtuigd dat zij de daders informatie over de indeling van de woning heeft gegeven.

Om de rol van de echtgenote van Roger Van Rie in de moord te evalueren werd een raadsheer –onderzoeksrechter aangesteld. Mocht de echtgenote in verdenking worden gesteld en later veroordeeld worden dan verliest zij haar aandeel in de erfenis en het vruchtgebruik op de eigendommen.

 


TWEE HONDERD EURO VOOR EEN GRATIS SCHAATSBEURT

Met een show van kunstschaatsclub Kryos uit Eeklo opende vrijdagavond de ijspiste op de markt in Maldegem haar zeilen.

Na het succes van vorig jaar kwam er ook dit jaar een overeenkomst tussen de gemeente Maldegem en de uitbater van de ijspiste. Nog tot 25 februari kunnen schaatsliefhebbers zich laten gaan op de ijspiste.

Dat ook de plaatselijke horeca achter de komst van de ijspiste staat blijkt uit de promotiecampagne die UNIZO sedert 29 januari voor de ijspiste voert. Een twintigtal horeca-uitbaters hebben de handen in elkaar geslagen en een koperskaart op de markt gebracht. Klanten die in de 40 vakjes op de kaart een stempel hebben kunnen met die kaart gratis een uurtje naar de ijspiste.

De kaart is onderverdeeld in vier vakjes waarin telkens 10 stempels moeten komen. Er mogen maximaal stempels van 4 verschillende handelszaken op de kaart voorkomen. Per aankoop ter waarde van 5 € komt er een stempel op de kaart. Wie de komende wekend € 200 uitgeeft bij één of vier handelszaken in Maldegem kan gratis een uurtje de schaatsen aanbinden.

 


FILMFESTIVAL BIJ FILMCLUB MEETJESLAND

Zondag 18 februari weet filmclub Meetjesland wie dit jaar zijn clubwedstrijd wint. Niet minder dan 17 films nemen aan deze wedstrijd deel. Zonder dat u de vijfkoppige jury kan beïnvloeden kan u ook deze 17 films bekijken. Die worden vanaf 13u vertoont in het Auditorium van de Academie in Eeklo. Er is niet alleen een prijs voor de beste film ook de beste affiche die bij een van de films hoort wordt met een prijs bedacht.

 


TINNY EN GORDEN STAPTEN IN HT HUWELIJKSBOOTJE

Voor Johan Borgonjon van het gelijknamig ceremoniebedrijf was het vrijdag een van de belangrijkste zo niet de belangrijkste dag uit zijn professionele loopbaan. Hij kreeg de opdracht om de huwelijksplechtigheid van Tinny Criel en Gorden Martin die in Vlaanderen vooral bekendheid verwierf als cyclocrosser van Allez Allez Zimbabwe, in goede banen te lijden.

Ondanks de grote publieke en mediabelangstelling verliep de plechtigheid in een ontspannen sfeer.

 


HEILIG HARTKLINIEK + ELIZABETHZIEKENHUIS = A Z ALMA

Hoewel ze reeds gefusioneerd waren behielden de klinieken in Eeklo en Sijsele nog altijd hun eigen naam. In het na jaar van 2008 zal in Eeklo de eerste spadensteek gegeven worden voor de bouw van de nieuwe kliniek op het terrein tussen de Raverschootsstraat, de Brugsesteenweg en de Ringlaan.

Gehoopt wordt dat de nieuwbouw in 2013 zijndeuren kan openen. In de nieuwe kliniek zullen 500 bedden zijn en zullen er tussen de 1200 en 1300 mensen werken.

Vrijdagnamiddag 2 februari is tijdens een bijeenkomst in den Hoogen Pad in Adegem werd de nieuw naam van de fusiekliniek officieel bekend gemaakt. Vrijdag werden de namen op de respectievelijke ziekenhuizen verwijderd.

Maandag wordt de nieuwe naam zowel in Sijsele als in Eeklo op de gebouwen aangebracht. Na een jaar brainstormen en met behulp van een studiebureau werd uiteindelijk gekozen voor A Z ALMA. Als slagzin bij de nieuwe naam werd Zorg met een hart gekozen. ALMA is een Latijnse term die staat voor gezond, goed en verkwikkend.

De nieuwe naam ligt makkelijk in de mond en heeft ook een grote symbolische waarde. Met het nieuw ziekenhuis wordt niet alleen gemikt op patiënten uit Oost en West Vlaanderen maar ook op mensen van de landsgrens.

 


Home
Home
 
Made in France