De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 166 - Week 05: van 28 januari tot 03 februari 2007


HOED U VOOR VALS TAXIPOSTMAN

"Hier is de echte taxipostman " klonk het bij de man met het gekende autootje die een pakje kwam afleveren. Hij wou duidelijk een onderscheid maken tussen zijn eerbaar beroep en de oplichting die momenteel in onze regio gepleegd wordt. Er loopt minstens één man in onze regio rond die zich voordoet als taxipostman.

Hij rijdt rond met een wagen zonder het TAXIPOST embleem. Hij belt bij u aan met zijn GSM in de hand alsof hij aan het telefoneren is. Hij vraagt u beleefd of u het pakje dat voor uw buurman of buurvrouw, die net niet thuis is, wil ontvangen. "Ik heb hem of haar opgebeld en hij of zijheeft gezegd dat u het zal aannemen en het verschuldigde bedrag ( dat varieert van €200 tot €250) voor hem of haar zal voorschieten" voegt hij er overtuigend aan toe.

Wie ingaat op zijn voorstel zal later tot zijn schade en schande moeten vaststellen dat zijn buur geen pakje verwachtte en de man er met zijn geld vandoor is. De politie raadt de bevolking aan niet in te gaan op het verzoek van de valse taxipostman maar onmiddellijk contact op te nemen met de politie zodat zij de man kan oppakken.


UNIZO ADEGEM BESTAAT NIET MEER

Toen eind vorig jaar UNIZO Adegem geen eindejaarsactie organiseerde was dat volgens zijn woordvoerders wegens gebrek aan belangstelling van de leden. Enkele dagen terug kregen de Adegemse UNOZO leden een brief in hun brievenbus waarin wordt aangekondigd dat het regionaal bestuur van UNIZO beslist heeft dat UNIZO Adegem ophoudt te bestaan en de werking van de afdeling geïntegreerd wordt in de werking van UNIZO Maldegem die vanaf nu UNIZO Groot Maldegem noemt.

In eenvoudige taal heet het dan dat het regionaal bestuur besloten heeft dat de Adegemse afdeling opgeslorpt wordt door de Maldegemse afdeling. Eveline Van Hoecke die voorzitter was van UNIZO Maldegem is ook de eerste voorzitter van UNIZO Groot Maldegem. Niet alle Adegemse UNIZO leden zijn gelukkig met wat er boven hun hoofd beslist is.

VERDERE AFBOUW

Eind vorig jaar bevestigde Hervé De Prest, de laatste voorzitter van UNIZO Adegem, ons reeds dat de werking van UNIZO Adegem al maanden stil lag en er op zijn oproep om nieuwe dynamische krachten voor het bestuur zonder gevolg kregen.

Het is niet de eerste Adegemse Vereniging die van het toneel verdwijnt. KSA Adegem heeft jaren gepoogd om overeind te blijven maar heeft enkele jaren terug tocht alle activiteiten stop gezet. Vorig jaar was er dan het laatste tuinfeest van de Chiro op de zandakkers. Ook die jeugdbeweging zag het niet meer zitten.

Adegemse jongeren die zich bij een jeugdbeweging willen aansluiten moeten naar Maldegem, Kleit of Eeklo. De jeugdlokalen op de Zandakkers waarvoor de jeugdbewegingen en de jeugdraad destijds zo voor geijverd hebben bij het gemeentebestuur staan nu gedeeltelijk leeg en worden gedeeltelijk door de kinderopvangdienst gebruikt.

 


GEZINSBOND KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Voor de zevende maal mocht voorzitter Wilfried Sierens de leden van de Gezinsbond verwelkomen op de nieuwjaarsreceptie

In het parochiaal centrum klonken het bestuur en de leden van Adegemse afdeling van de Gezinsbond op een voorspoedig 2007. Voorzitter Wilfried Sierens blikte tevreden terug op het voorbije jaar. Hij had woorden van lof voor de inzet van de bestuursleden en voor de leden die regelmatig deelnamen aan de activiteiten die door de Gezinsbond werden georganiseerd. Hij stelde met tevredenheid vast dat er ook voor 2007 driehonderd gezinnen in Adegem lid zijn van de Gezinsbond.

In zijn nieuwjaarsboodschap zat er wel een kritische boodschap voor schepen van Cultuur Frank Sierens en het college van burgemeester en schepenen. Het bestuur van de Gezinsbond heeft het moeilijk met de manier waarop het college de reglementering van het cultuurfonds hanteert. Om de optredens in den Hoogen Pad te promoten was er een regeling uitgewerkt waarbij organisaties die kaarten voor de eigen producties van den Hoogen Pad verkochten per kaart een vergoeding kregen.

De Gezinsbond speelde daar handig op in. Zij verkocht het voorbije jaar 400 kaarten, Dat komt overeen met kaarten voor een volle zaal. De vergoeding die ze voor de verkoop van de kaarten ging gedeeltelijk naar de leden die een kaart kochten. Het andere deel van de vergoeding werd gebruikt voor de werking van de Gezinsbond. Voorzitter Sierens en zijn bestuur waren dan ook verwonderd toen zij te horen kregen dat zij voor twee voorstellingen de afgesproken vergoeding niet kregen.

Het gaat om de voorstellingen waarvan verwacht werd dat ze ook zonder de verkoop van kaarten door de verenigingen uitverkocht zouden raken.Van de kersverse schepen die verontschuldigd was op de nieuwjaarsreceptie verwacht hij een duidelijk reglement zodat de verenigingen weten wat ze wel en niet mogen verwachten uit het cultuurfonds. Van het college verwacht het bestuur dat zij in de toekomst het reglementen niet meer aanpassen als het hen of hun diensten goed uitkomt.

GEVARIEERD

In de haar eigen stijl maakte Dorine De Vlieger een wandeling door de activiteitenkalender voor 2007.

Na de voorzitter werd de micro overgenomen door Dorine De Vlieger. Ook zij was tevreden over de belangstelling die er was voor de activiteiten die de Gezinsbond vorig jaar georganiseerde. Zij maakte van de gelegenheid om een overzicht te geven van de belangrijkste activiteiten die in 2007 zullen georganiseerd worden. Uit haar overzicht bleek dat het bestuur ook voor 2007 een gevarieerd programma in elkaar heeft gestoken waarin alle leeftijdsgroepen iets vinden waarvoor ze belangstelling hebben.

 


GEDICHTENDAG MET MARIA SESSELLE

Ter gelegenheid van gedichtendag las Maria Sesselle in de Papaver voor uit eigen werk. Een deel van haar gedichten zijn met foto's geïllustreerd.

Ook dit jaar besteedde de Papaver extra aandacht aan de gedichtendag. Vorig jaar nodigde de school verschillende mensen uit om in verschillende klassen gedichten voor te lezen. Dit jaar was Maria Sesselle te gast bij de leerlingen van het vijfde leerjaar.

De dichteres die afkomstig is uit Onderdijke woont reeds bijna 35 jaar in Zomergem maar voor Adegem heeft ze nog altijd een speciaal plaatsje vrij in haar hart. In veel van haar gedichten spelen Adegem en Adegemnaren een belangrijke rol.

Tijdens haar bezoek aan het vijfde leerjaar kregen de kinderen niet alleen gedichten uit haar elfde en voorlopig laatste gedichtenbundel te horen. Maria had een selectie gemaakt uit verschillende van haar gedichtenbundels en voorzag ieder gedicht van de nodige commentaar zodat de leerlingen zich beter in de gedichten konden inleven.

VRAGEN

De leerlingen luisteden geboeid naar de gedichten van Maria Sesselle en vuurden ook verschillende vragen op haar af.

Tijdens haar bezoek de Papaver beperkte Maria Sesselle zich niet alleen tot het voorlezen uit haar gedichtenbundels. De leerlingen hadden ook enkele vragen voorbereid en daar ging de dichteres graag op in. Zo leerden wij uit haar antwoorden dat de bundel die ze voor haar zuster geschreven heeft tot op heden haar grootste succes was.

Dat haar elfde bundel niet haar laatste bundel is maakte ze geen geheim van. Zolang ze zelf geniet van haar gedichten zal ze blijven schrijven. Leerlingen die dachten dat dichters in Vlaanderen van hun pen kunnen leven werden door Maria met beide voetjes op de grond gezet. In Vlaanderen gaan er te weinig gedichtenbundels over de toonbank om de dichters in staat te stellen van hun pennenvruchten te leven.

Nadat ze alle vragen had beantwoord en haar laatste gedicht had voorgelezen bedankten de leerlingen Maria Sesselle met een warm applaus.

 


CD&V WISSELDE NIEUWJAARSWENSEN UIT

Voor het bestuur en de mandatarissen van CD&V was de nieuwjaarsreceptie in Gasthof Sint Marie een gelegenheid om een gezellige babbel te slaan met de leden en sympathisanten. Zowel voorzitter Jacques Willems als burgemeester Johan De Roo blikten met tevredenheid terug op de voorbije bestuursperiode.

De partij kon zich met een positief bilan bij de kiezer aanbieden en de verkiezingen losten de gestelde verwachtingen in. Ook de verwachte verjonging is er gekomen. Burgemeester De Roo waarschuwde de nieuwe bestuursploeg dat de goede resultaten uit het verleden geen reden zijn om op de lauweren te rusten.

Er komen nieuwe uitdagingen op de gemeente aan waarop het bestuur het hoofd zal moeten bieden. De waterbeheersing zal de komende jaren als een rode draad door het beleid lopen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd de nieuwe voorzitter van CD&V en de CD&V jongeren verkozen. Jacques Willems kreeg als nieuwe voorzitter 93% van de stemmen achter zijn naam. Koenraad De Ceuninck werd met 94% tot nieuwe voorzitter van de CD&V jongeren verkozen.

 


UNIZO GROOT MALDEGEM PROMOOT IJSPISTE

Nu de Adegemse zelfstandigen ook deel uitmaken van UNIZO Groot Maldegem kunnen zij ook meewerken aan de promotie van de ijspiste.

Tussen 2 en 25 februari kan er net als vorig jaar geschaatst worden in Maldegem. Vorige week werd begonnen met de aanleg van de ijspiste op het tweede deel van het marktplein. Vorig jaar werd de ijspiste een groot succes. Zelfs de plaatselijke horeca gaf achteraf toe dat ook zij wel enig voordeel uit de aanwezigheid van de ijspiste hadden.

Daarom willen zij de ijspiste bij hun klanten promoten en hen de kans geven een gratis schaatskaart te verdienen. Vanaf 29 januari zijn er bij de plaatselijke middenstanders spaarkaarten. Klanten die een volle spaarkaart hebben kunnen met die kaart gratis op de ijspiste.

Op ieder kaart staan er 40 stempels onderverdeeld in 4 vakken. Op een kaart mogen van maximum vier deelnemende zelfstandigen stempels staan. Iedere deelnemer bepaalt zelf hoeveel een klant bij hem moet kopen om een stempel op zijn kaart te krijgen. Bij de voorstelling van de promotieactie hadden reeds een tiental mensen uit de horeca hun medewerking aan de actie toegezegd. Dat aantal is de afgelopen dagen reeds verdubbeld.

 


WIJ RIJDT MEE MET DE HEKSENEXPRES

Zaterdag 3 februari rijdt voor het eerst in Maldegem en Adegem de heksentrein. In Duitsland is de Wulpurgistreinen een traditie. Het is het feest van de heksen die het lengen der dagen vieren. Wie met de heksenexpres mee wil is voor 18u30 aan het station in Maldege aanwezig.

Daar wordt een duivelsdrankje geserveerd. Om 18u30 vertrekt de trein. Een duivelsorkest zorgt voor de muziek. De trein brengt de reizigers naar een onbekende bestemming waar de heksen hun vreugdevuur ontsteken en dansen. Voor meer informatie over de heksenexpres kan contact opgenomen worden met het nummer 050-71.68.52 of via de website www.stoomcentrum.be.


FRANKY DURY WORDT VOLTIJDS TRAINER

Vrijdagavond was Franky Dury de succestrainer van Zulte-Waregem de eregast op de nieuwjaarsreceptie van KSK Maldegem. Tijdens een kort interview over de toekomst van zijn ploeg en hem zelf bevestigde de trainer dat hij nog enkele maanden zijn job bij de federale politie en zijn trainerschap combineert om zich daarna volledig op zijn carriëre als trainer te concentreren.

Beiden combineren is volgens trainer Dury op het niveau waar hij gekomen is niet langer mogelijk.


Home
Home
 
Made in France