De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 165 - Week 04: van 21 januari tot 27 januari 2007


OPGELET VOOR ZIGEUNERVROUWEN

Wordt u voor uw deur of in uw tuin aangesproken, of wordt er bij u aangebeld door één of meerdere zigeunervrouwen, denk dan tweemaal na voor u met hen of haar een gesprek aan gaat. Als er niemand anders thuis is nodigt u hen best niet uit om binnen te komen. Er zijn de laatste weken in onze regio opnieuw verschillende meldingen binnengekomen van diefstallen die door zigeunervrouwen werden gepleegd.

Zij gebruiken om hun slag te kunnen slaan een al jaren oude tactiek. Een van de vrouwen knoopt met u een gesprek aan of vraag of u niets te eten of te drinken hebt. Terwijl u met haar praat dringt één van haar handlangers binnen in uw woning en doorzoekt de kamers naar geld en andere waardevolle en liefs vlot verkoopbare spullen. Eens de vrouw ziet dat haar kompane haar werk heeft gedaan breekt zij het gesprek af en vertrekt. Pas later stelt u vast dat er in uw huis het één en ander verdwenen is.

De politie raad iedereen aan, om zigeunervrouwen die soms ook vergezeld zijn van een mannelijke chauffeur, niet in huis binnen te nemen maar onmiddellijk de politie te verwittigen.

 


MIKE AESAERT WINT HOOFDPRIJS

Omdat UNIZO Adegem in 2006 geen eindejaarsactie organiseerde pakte Sonja van 't Oventje in Adegem-Dorp uit met haar eigen eindejaarsactie. Voor haar initiatief kon ze rekenen op de medewerking van fietsenhandel Kristof Van de Voorde.

Mike Aesaert mocht vorige week maandag de hoofdprijs van de actie, een fiets, in ontvangst nemen. Naast de hoofdprijs waren er ook nog waardebons te winnen. Ook de meeste van die prijzen vonden reeds hun weg naar hun winnaars.

 


PUBLIEK KIEST STOOMCENTRUM TOT MEETJESLANDER 2006

't Meetjesland verkoos het Stoomcentrum als zijn Meetjeslander 2006. Voor voorzitter Jason van Landschoot en secretaris Rik De Gruyter is deze prijs een bekroning voor de jaren lange vrijwillige inzet van alle medewerkers van het Stoomcentrum

Donderdagavond organiseerde Streekplatform+ Meetjesland zijn nieuwjaarsreceptie in CC Den Hoogen Pad. Op die receptie worden vertegenwoordigers van alle openbare besturen in het Meetjesland en vertegenwoordigers uit de economische, van socio Culturele en toeristische sector uitgenodigd. Een ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen of nieuwe contacten te leggen.

De nieuwjaarsreceptie is ook de ideale gelegenheid voor het Streekplatform + Meetjesland om de naam van hun Meetjeslander van het jaar bekend te maken. Om in aanmerking te komen voor de titel van Meetjeslander van het jaar moet je als individu, firma, gemeente, instelling of vereniging iets gepresteerd hebben, die uzelf maar ook onze regio meer uitstraling geeft zowel in de regio als buiten de grenzen van het Meetjeslandse.

In de categorie sport viel die eer te beurt aan gebroeders Kenny en Wesley Belaey. De Trialspecialisten op de fiets die de naam van onze regio de wereld rond dragen. In de categorie Economie werd Baron Karel Boone van Lotus Bakeries tot Meetjeslander 2006 verkozen. Na veertig jaar neemt hij afscheid als delegeerd bestuurder van een bedrijf dat het Meetjesland internationaal bekend heeft gemaakt.

De 107 jarige Irma Notteboom werd in de categorie Sociaal tot Meetjeslander van het jaar uitgeroepen. Als oudste inwoner van België kwam zij en het Meetjesland in alle huiskamers van Vlaanderen en een groot deel van België. Voor zijn succesvolle organisatie van Fata Morgana werd de gemeente Kaprijke in de categorie cultuur met de titel van Meetjeslander 2006 bedacht. Het Stoomcentrum werd door de lokale pers tot Meetjeslander 2006 uitgeroepen.

VERKIEZING

Alle laureaten ontvingen een landschapsfoto die door kunstfotograaf Tom De Visscher uit Eeklo werd gemaakt. Uit de vijf laureaten mochten de Meetjeslanders, de afgelopen weken hun Meetjeslander van 2006 verkiezen. Het was de vierde maal dat de inwoners van het Meetjesland die keuze mochten maken. Ook dit jaar namen een paar duizend mensen aan deze verkiezing deel.

Dat publiek verkoos het Stoomcentrum tot zijn Meetjeslanders van 2006. Het was een duidelijk ontroerde Jason Van Landschoot, die als voorzitter van de VZW die de prijs uit handen van Anneke Gobeyn als ondervoorzitter van Comeet, in ontvangst nam. Het was de 3de maal dat de VZW in de prijzen viel. Eerst won het centrum de monumentenprijs.

Eind vorig jaar kreeg het Stoomcentrum een subsidie van €72.00 van het Ministerie van Cultuur waarmee het dit jaar een deel van de bedding tussen Eeklo en Maldegem op Adegems grondgebied zal herstellen. Hoewel de titel van Meetjeslander 2006 financieel het minst voorstelt wordt die titel door de leden van de VZW hoog ingeschat. Zij zien het als een erkenning en waardering voor het werk dat zij de afgelopen jaren in hun vrije tijd hebben gedaan.

LOGO

Met Meetjesland – maak het mee - heeft het Meetjesland zijn eigen logo. Het streekplatform+ zal er op toezien dat het logo niet misbruikt wordt

Het Streekplatform+ neemt en coördineert initiatieven die het Meetjesland op alle vlakken promoten zowel binnen als buiten de eigen grenzen. Om het Groene en de eenheid in verscheidenheid van het Meetjesland nog duidelijker te accenturen heeft het Streekplatform+ een eigen logo ontwikkeld.

Alle gemeentebesturen, organisaties, instelling en bedrijven die iets, al of niet grensoverschrijdend, speciaals doen of organiseren, mogen het logo op hun briefwisseling en affiches plaatsen.

 


FAMILIE VAN DE KERCKHOVE VIERDE VIERGESLACHT

De familie Van de Kerckhove gebruikte de jaarwisseling om ook eventjes hun viergeslacht in de kijker te plaatsen. Rachel Ryckaert is met haar 77 lentes het hoofd van het viergeslacht. Zij is de moeder van Marianne Van de Kerckhove (15/04/1954) en grootmoeder van Eline Vanden Bussche ( 26/03/80). Samen kijken ze vertederd naar de kleine Maryse Carnel, dochter van Eline die op 04/11/2006 het levenslicht zag.

 


FRIS UW KENNIS OP

Gesprekken over het verkeer tonen aan dat er bij veel mensen nog veel onduidelijkheid en twijfels bestaan over bepaalde verkeersregels en verkeerstekens. Daarom heeft KWB Adegem de idee opgevat om onder de titel van ik hou van verkeersregels een infoavond te organiseren over verkeersregels en verkeerstekens.

Die avond gaat door op vrijdag 9 februari om 20u in het parochiaal centrum. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Marc Sierens Staatsbaan 82 bus 4 Adegem. Tel: 050-71.07.97

 


MALDEGEM WERFT TWEE STADSWACHTEN AAN

In het kader van de handhaving van de openbare orde en in overleg met het Ministerie van Binnenlandse zaken mag de gemeente Maldegem overgaan tot de aanwerving van 2 stadswachten.

Kandidaten voor deze betrekking met een startbaanovereenkomst voor 1 jaar moeten jonger zijn dan 26 jaar en in het bezit zijn van een diploma van hoger secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld. De kandidaturen moeten voor dinsdag 6 februari ingediend zijn bij het college van burgemeester en schepenen Marktstraat 10 Maldegem.

Voor bijkomende informatie in verband met aanwervingsvoorwaarden, functieomschrijving of examenprogramma kan gesurft worden naar www.maldegem.be of bij de personeelsdienst van de gemeente Markt 7 Maldegem. Tel 050-72.89.38


NEEM DEEL AAN HET DAVIDSFONDS DICTEE

Op 10 februari worden in het Nederlandse Sluis en in Eeklo de voorronden van het Davidsfonds Dictee georganiseerd. Nog tot 27 januari kunnen er voor deze voorronden deelnemersformulieren en informatie bekomen worden bij het regionaal secretariaat van het DF op het nummer 050-71.43.57 of via [email protected]

 


KAARTEN TEGEN VERMINDERDE PRIJS

Voor bijna alle voorstelling die door het programmatiecomité worden georganiseerd kunnen leden van de Gezinsbond kaarten tegen verminderde prijs bestellen bij het verkooppunt van de Gezinsbond tel 050-71.9.57 of via [email protected].

 


BESTUUR CULTUURRAAD NAM AFSCHEID

Walter Notteboom Marc Maeyens (penningmeester) Piet Blomme (voorzitter), Willy Van de Velde, Ludwig De Backer, Etienne Dhont (ondervoorzitter), Marijn Claeys, Petrus Van Canneyt, Brigitte Coppieters, Luc Verplancke Gustave Van Hoof en Roger Rogghe hebben als bestuur van de Cultuurraad mee het cultuurbeleid in de gemeente gestalte gegeven.

Met de overhandigding van de 10 geboden voor een goed cultuurbeleid aan de nieuwe schepen van Cultuur sloot het bestuur zijn werkingsperiode af. De komende weken zal de Cultuurraad een algemene Vergadering samenroepen om een nieuw bestuur te kiezen. Vast staat dat enkele van de huidige bestuursleden geen kandidaat meer zijn voor het volgende bestuur.

 


ERIC EN LIEVE OVERLEEFDEN SLAGEN EN FOLTERING

Gedurende 45 minuten hebben vier Oost Europeanen Eric Roeygens en zijn echtgenote Lieve Haers in de Kronekalseide geterroriseerd.

Zaterdag 13 januari is voor Eric Roeygens en zijn echtgenote Lieve Haers een echte ongeluksdag geweest. Eric zag zaterdagmorgen, terwijl hij aan de ontbijttafel zat, de man aan wie hij een paar dagen voordien een tweedehandswagen had verkocht voorbij het raam passeren. Nog voor hij de deur kon openen stond de man van Europese origine samen met drie kompanen voor hem.

Hij moest onmiddellijk wat slagen en schoppen incasseren. Hoewel hij zich probeerde te verdedigen werd in tegen de grond geslagen en naar de living gesleept. Hij werd aan handen en voet gebonden en zijn mond werd dicht getapet. Terwijl twee van de overvallers hem verder met hun vuisten en voeten bewerken en om "l' Argent" schreeuwden, trokken de twee andere naar boven naar de slaapkamer waar zijn vrouw nog in bed lag. Ook zij werd hardhandig aangepakt en gekneveld.

Terwijl Eric beneden ook nog een mes werd bedreigd kreeg zijn echtgenote een revolver tegen het hoofd gedrukt. Ook zij werd naar de living gesleurd. De overvallers haalden alle kasten en laden overhoop. Omdat zij niets of te weinig vonden sloegen zij eerst enkele laden kapot. Daarna richten zij zich terug op hun slachtoffers. Nadat zij een eerste strijkijzers niet tot opwarmen kregen vonden zij er een tweede die ze wel aan de praat kregen. Zowel de dij van Eric als van Lieve werden met het gloeiende strijkijzer bewerkt.

Met een PC, de juwelen van Lieve en de portefeuille van Eric dropten de gangster na bijna een uur en nadat ze de vaste telefoon en de kaarten van de GSM onklaar hadden gemaakt, af. Eric kroop, nog steeds aan handen en voeten gebonden, kermend van de pijn naar de keuken waar hij zich met een mes uit zijn hachelijke positie kon bevrijden. Nadat hij ook zijn echtgenote had bevrijd ging hij bij de buren hulp halen. Later op de dag werden de portefeuille en de identiteitskaart van Erik niet ver van de woning van Eric en Lieve langs de Kronekalseide teruggevonden.

De politie sluit niet uit dat de gangsters vorige week ook nog op andere plaatsen op verkenning zij geweest. Daarom werden andere garagisten bezocht en werden waar er bewakingscamera' s geplaatst waren de banden meegenomen voor onderzoek.

 


STORM EN ANDERE SCHADE BIJ KSK

Pech blijft KSK Maldegem achtervolgen. De ploeg raakt niet' weg uit de degradatiezone en deze week werd ook nog bekend dat ondervoorzitter en sponsor Wittewrongel ontslag nam De ploeg zit duidelijk in sportieve en financiële problemen.

Trainer Vyncke werd bedankt voor bewezen diensten. Hij wordt opgevolgd door Alex Querter die destijds door Vyncke vervangen werd. De spelers kregen ondertussen te horen dat de ploeg financieel problemen heeft en de hoge premies niet meer kunnen betaald worden. Toch zouden naar wij vernamen slechts enkele spelers hebben afgehaakt.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was werd donderdagavond een van de tribunes op de jeugdterreinen volledig vernield. De brokstukken lagen over één van de terreinen verspreid.

 


WIND EN REGEN ZORGEN VOOR ALARMTOESTANDEN

Met de zondvloed van 25 augustus van 2006 in het achterhoofd werd de aangekondigde storm en bijhorende neerslag in onze gemeente door de hulpdiensten met argusogen gevolgd. De brandweer kreeg tientallen oproepen binnen maar de schade door de storm viel nog mee.

De neerslag zorgde vooral voor de omgeving van Kleit en ten noorden van de Expresweg voor dreiging. De Kom ( het motorcrossterrein) in Adegem stond donderdagnamiddag al onder water. De waterstand van de Ede bereikte op verschillende plaatsen het alarmpeil maar tot overstroming kwam het niet.

Donderdag en vrijdag namiddag en avond werd uit voorzorg een deel van het water in het wachtbekken in de Ede overgepompt. Voor schepen Geert De Roo, die vrijdagnamiddag zelf de overpomping en de roosters die het afval moeten opvangen controleerde, staat het vast dat er naast de aanleg van het nieuw wachtbekken ook nog aanpassingen aan het bestaande wachtbekken moeten uitgevoerd worden.

De aankoop van een pomp om water over te pompen is volgens schepen De Roo een noodzaak en zal binnenkort als punt op de agenda van de gemeenteraad komen.


Home
Home
 
Made in France