De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 163 - Week 02: van 07 januari tot 13 januari 2007


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM ZONGEN EN SPEELDEN DRIEKONINGEN

Zaterdagnamiddag trok een groep jonge muzikanten van de VVA verkleed als Driekoningen door Adegem. Zij gingen van huis tot huis om hun muzikale kwaliteiten te laten bewonderen. Met dat optreden zamelden zij geld in voor hun verenigingen en herstelden meteen ook de oude traditie van het driekoningen- zingen in ere.

 


NOG MINSTENS EEN JAAR AFSCHEID NEMEN IN DE REGEN

Zaterdagvoormiddag moest de familie De Saer na de eredienst in de Sint Adrianuskerk op het kerkhof, in de regen, afscheid nemen van hun familielid. Wij dachten meteen aan de vraag van raadslid Cecile Ryckaert op het einde van een van de gemeenteraadszittingen vorig jaar om op de kerkhoven een overdekte plaats te voorzien waar de mensen ook bij slecht weer waardig afscheid kunnen nemen van een familielid of vriend.

Burgemeester Johan de Roo vond het toen een goed voorstel maar wees op de financiële consequenties die voorstel zou hebben. Er zou op de begroting van 2007 geld moeten voorzien worden. Tijdens de laatste zitting van de gemeenteraad van 2006 heeft de gemeenteraad de begroting 2007 goedgekeurd.

Hoewel wij niet alle cijfers van die begroting kennen konden we toch achterhalen dat er voor gebouwen op de kerkhoven of zelfs voor de studie daarvan geen geld voorzien is. Het dossier blijft daarmee voorlopig nog in de koelkast zitten. Enkel als het college van burgemeester en schepenen in de loop van het jaar bij een begrotingswijziging geld vrijmaakt kan het dossier uit de koelkast komen.

 


NOG MEER WAARDERING VOOR STOOMCENTRUM

De VZW Stoomcentrum kon de overgang van oud naar nieuw met een goed gevoel ingaan. Zij kregen de bevestiging dat zij van de minister van toerisme Geert Bourgeois een financiële ondersteuning van €72.000 krijgen.

Daarmee ondersteunt de minster van toerisme de herstelling van het laatste deel van de spoorwegbedding tussen Maldegem en Eeklo. Die laatste zwakke schakel in van het ganse traject bevindt zich in Adegem ter hoogte van de Waleweg.

De financiële ondersteuning is een meevaller voor de VZW. Jason Van Landschoot bevestigde dat met of zonder financiële ondersteuning het Stoomcentrum in de nabije toekomst die werken moest uitvoeren omdat de sporen nu op één millimeter van de slijtagegrens zitten. De werken zullen in het najaar en begin volgend jaar worden uitgevoerd.

TOT EEKLO

Er viel nog meer goed nieuws te rapen bij het Stoomcentrum. Volgend seizoen, vanaf mei, zal de stoomtrein opnieuw tot aan het station in Eeklo rijden. Dat gebeurde nu enkel bij speciale gelegenheden zoals de sinterklaastrein. De stoomtrein krijgt er zelfs zijn eigen perron.

In Eeklo wordt ook gestart met de aanleg van een fietspad langs de spoorwegbedding. Er gingen ook al stemmen op om het fietspad langs de spoorwegbedding door te trekken over Adegem tot in Maldegem. De realisatie van dat dossier is nodig niet voor de eerste jaren.

 


NIEUWE GEMEENTERAAD GEINSTALLEERD

Na de eedaflegging was het tijd voor de familiefoto: Zittend van links naar rechts Antoine Pauwels, Valerie Taeldeman, Remi De Jaeger, Johan de Roo, Daniel De Groote (Gemeentesecretaris) Noel Wille, Geert De Roo, Frank Sierens. Eerste rij: Boudewijn De Schepper, Marleen Van den Bussche, Koenraad De Ceuninck, Jason Van Landschoot, Freddy Boels, Erwin Goethals, Stefaan Standaert, Anne Van Reybroeck, Paul Van Nieuwenhuyse, Jocelyne Persyn en Peter Van Hecke. 2de rij: Lut De Cuyper, Annelies Lammertyn, Cecile Ryckaert, Geertrui Baert, Marc De Baere, Wilfried De Metsenaere, Jacques Laureyns, Maarten De Smet en Anneke Gobeyn.

Ook onze nieuwe gemeenteraad werd op dinsdag 2 januari geïnstalleerd. De burgemeester kon, omdat hij zichzelf opvolgt en reeds eind vorig jaar de eed had afgelegd bij gouverneur De Nys, de installatievergadering leiden. Nog nooit was er zoveel belangstelling voor een installatievergadering. Twintig minuten voor de zitting begon waren alle zitjes op de publiekstribune al ingenomen en er kwam nog steeds volk bij.

Toen de zitting begon stond het publiek tot achter de zittende raadsleden. In zijn inleiding benadrukte burgemeester De Roo dat de raadsleden niet in de gemeenteraad zitten om hun eigen belangen maar om de belangen van de 22400 inwoners van de gemeente te behartigen. Volgens de burgemeester is er ook te weinig waardering voor het werk dat raadsleden van gemeenten met meer dan 10 000 inwoners doen.

EEDAFLEGGING

Na deze belezende woorden werden de raadsleden één voor één uitgenodigd om de vernieuwde versie van de eed af te leggen.

In de gemeenteraad zetelen 9 nieuwkomers Zittend van links naar rechts: Lut De Cuyper, Stefaan Standaert ( reeds ontslag genomen), Jocelyne Persyn en Peter Van Hecke. Staande: Freddy Boels, Maarten De Smet, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn en Jacques Laureyns.

Sedert dit jaar is er een nieuwe en eenvoudiger formule voor de eedaflegging. Zowel de oudgedienden als de nieuwkomers hadden de nieuwe formule goed ingestudeerd. Het publiek bleef dan ook tevergeefs wachten op het eerste raadslid dat over zijn woorden zou struikelen. Ieder raadslid kreeg na aflegging van de eed en het ondertekenen van de nodige documenten applaus van alle raadsleden en het publiek.

Het nieuwe college van burgemeester en schepenen ziet er als volgt uit. Zittend Valerie Taeldeman, Daniel De Groote, Johan De Roo, Noel Wille. Staande, Antoine Pauwels, Remi De Jaeger, Geert De Roo, Frank Sierens en Marleen van den Bussche.

Door het nieuw gemeentedecreet verloopt de verkiezing van de schepenen een stuk minder spannend dan vroeger. Tot in de vorige bestuursperiode werd er voor iedere schepen afzonderlijk gestemd en stelde de oppositie altijd zijn eigen kandidaat tegenover die van de meerderheid.

Bij het stemmen van de tellen was het dan altijd uitkijken of de kandidaat van de meerderheid wel al de stemmen van de meerderheidsfractie kreeg en of er ook mensen uit de oppositie voor de kandidaat van de meerderheid stemden.

Nu moeten de kandidaat schepenen voorgedragen worden door minstens de helft van de gemeenteraadsleden waarvan minstens de helft moet bestaan uit leden van de eigen fractie. In Maldegem was aan alle voorwaarden voldoen en bestond de verkiezing uit niets meer dan de voorlezing van de namen van de schepenen en Eedaflegging. Marleen Van den Bussche die op het moment van de installatievergadering nog niet tot als voorzitter van het OCMW werd verkozen, werd nu als zevende schepen aan het college toegevoegd.

Vier van de oudgedienden komen in een andere hoedanigheid terug in de gemeenteraad. Boudewijn De Schepper en Anneke Gobeyn maakten in de voorbije bestuursperiode deel uit van het college van burgemeester en schepenen en zetelen nu als raadslid voor CD&V. Geertrui Baert maakte de afgelopen 6 jaar deel uit van de CD&V meerderheid en zetelt nu voor OGP in de oppositie. Jason Van Landschoot voerde in het verleden oppositie van de VLD banken nu behoort hij tot de OGP oppositiefractie

ONTSLAGEN

Door het nieuw gemeentedecreet werden ook de werkende leden van het bestuur van het OCMW tijdens de installatievergadering aangeduid. Ieder lid van de gemeenteraad heeft 6 stemmen te verdelen. Binnen de fracties wordt afgesproken hoe er gestemd wordt om zoveel als mogelijk vertegenwoordigers in het OCMW te hebben.

Van die raad van het OCMW mogen slechts 3 gemeenteraadsleden deel uitmaken. Na de stemming bleek dat er 4 gemeenteraadsleden verkozen waren. Dat probleem werd opgelost doordat Stefaan Standaert amper 34 minuten nadat hij de eed als nieuw gemeenteraadslid had afgelegd zijn ontslag als raadslid indiende.

Hij was niet de enige die met een ontslag op de proppen kwam. Ook Peter Van Hecke was als werkend lid van het bestuur van het OCMW verkozen. Hij diende meteen na de verkiezing zijn ontslag in. Als eerste opvolger zal Thea Maenhout zijn plaats in de raad van het OCMW innemen.

De stemming voor de leden van het OCMW zorgde al meteen voor spanning binnen de VLD. Patrick Ghysels die getipt was als één van de twee VLD vertegenwoordigers in het OCMW kwam niet als effectief en voorlopig ook niet als vervanger in aanmerking voor een zitje in de raad van het OCMW.

 


BEDANKT VOOR BEWEZEN DIENSTEN

Tijdens de nieuwjaarsrecepties voor het gemeentepersoneel personeel werd officieel afscheid genomen van de mensen die in 2006 met pensioen gingen. Jenny Herrebout, Willy Cromheecke, Roger Cromheecke, Roger Van Canneyt, Daniel Van Kerschaever, Hubert De Lille, Siegfried Van de Geuchte, Anita Verbiest, Eddy Raeman en Daniel De Coninck mochten naast woorden van dank en applaus ook nog een geschenk in ontvangst nemen.

 


KOMT ER EEN DERDE EXAMENRONDE IN DE MEVR COURTMANSSCHOOL ?

Op maandag 15 januari organiseerd de schoolraad van de Campus Mevr. Courtmans een belangrijke open – vergadering in de refter van de campus in de Mevr. Courtmanslaan. Iedereen die zich bij de Campus mevr. Courtmans betrokken voelt kan op die bijeenkomst die begint om 19u30 zijn visie geven over het al of niet invoeren van een derde examenperiode in de Middenschool en het Atheneum.

Rekening houdende met de meningen die op deze bijeenkomst naar boven komen, zal de schoolraad zijn beslissing die ingaat vanaf volgend schooljaar nemen.

 


DE WARANDE IN KNOKSE HANDEN

Sedert 1 januari is de seniorie De Warande in de Koningin Elisabethlaan niet langer in Maldegemse handen. De Warande werd overgenomen door de VZW De Lindeboom uit Knokke en is nu een Rust en Verzorgingstehuis waar in tegenstelling met vroeger de klok rond verplegend personeel aanwezig is.

 


KERSTBOOMINZAMELING

Zaterdag 13 januari organiseert de Raad van Elf zijn jaarlijkse kerstboominzameling. Wie van zijn kerstboom af wil die kan hem vanaf 14u deponeren in de container op het marktplein. De Raad van Elf maakt van die inzameling een happening die tot in de late avond doorloopt.

Er staan tentjes en optredens zorgen voor extra sfeer. Bij het nuttigen van een drankje wordt er op het marktplein genieuwjaard. Om 22u11 wordt alles eventjes stil gelegd om het nieuwe prinscarnaval aan het publiek voor te stellen.


Home
Home
 
Made in France