De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 162 - Week 01: van 31 december 2006 tot 06 januari 2007


VANDALEN TERRORISEERDEN KERSTSTAL

In de laatste dagen van 2006 kreeg de kerstal voor de Sint Adrianuskerk twee maal bezoek van vandalen. Een beeld overleefde de eerste raid niet. Bij hun tweede bezoek hadden de vandalen minder geluk. Ze werden op heterdaad betrapt en krijgen hopelijk de rekening gepresenteerd.

Terwijl de roep om normen en waarden steeds duidelijker klinkt, gaan vandalen rustig verder hun gang. Zij hebben voor niemand of niets respect. In de nacht van 24 en 25 december hadden vandalen het een eerste maal gemunt op de kerststal voor de Sint Adrianuskerk. Het was Nancy, de patron van 't Damberd, die terwijl ze het café aan 't kuisen was, een slag hoorde. Zij dacht dat haar man Patrick boven iets had laten vallen. Patrick kwam echter zelf kijken wat er gebeurd was.

Toen zij de deur van hun café opentrokken zagen zij twee beelden uit de kerststal midden op de rijweg staan. Een beeld was nog intact het andere had blijkbaar een slag van een auto gekregen en was in brokken. De rest van de beelden was door de vandalen rond de kerststal gezet. Een deel van het stro dat in de kerststal lag werd in het rond gestrooid en de kribbe belandde in het dak van de kerststal. De politie werd er bij gehaald. Die kon niet veel meer doen dan een PV opmaken en samen met Nancy en Patrick de beelden op terug hun plaats zetten.

TEGEN DE LAMP

De vandalen moeten duidelijk veel pret beleefd hebben aan hun raid. In de nacht van vrijdag op zaterdag brachten zij opnieuw een bezoek aan de kerststal. Zij hebben hun tweede raid niet kunnen uitvoeren. Patrick en Nancy hoorden verdacht lawaai en reageerden onmiddellijk. Voor de vandalen de uit de kerstal gehaalde beelden op nieuw op de rijweg konden zetten of vernietigen was Patrick al bij hen. Zij vluchten achter de kerk maar moesten hun fiets achterlaten. Patrick nam die mee in huis en waarschuwde de politie.

Toen even later de jonge vandalen hun fiets kwamen halen werden ze door de politie opgepakt. Er werd onmiddellijk een link gelegd met de schade die een weekje eerder aan de kerststal werd aangericht.

Nancy en Patrick kunnen op de sympathie van Adegem rekenen. Door hun optreden werd een nieuwe raid van vandalisme voorkomen. Het is nu aan de politie om het dossier verder af te handelen.

 


SUZANA EN CYRIEL DELEN AL 60 JAAR LIEF EN LEED

Voor de viering van zijn laatste huwelijksjubileum als schepen van burgerlijke stand, mocht Jacques de Taeye een bezoek brengen bij Suzana Trenson en Cyrial De Baets op de Spanjaardshoek. Hij overhandigde hen het gemeentelijke geschenk.

Hoewel ze allebei reeds met tram acht rijden zien Suzana Trenson en Cyriel De Baets er nog altijd fris en gezond uit. Een leven van samen hard werken heeft hen niet getekend.

Hoewel Suzana een echte Adegemse is werd zij in 1925 in het Franse Pont de Metz geboren. Na WO I waren haar ouders naar Frankrijk uitgeweken. In 1928 keerden ze terug naar de Kraailokerkweg. Zij liep tot haar 14de school in de meisjesschool in Kleit om daarna thuis te helpen op de boerderij. Na haar huwelijk zorgde zij voor haar gezin.

Ondanks haar drukke leven had en heeft zij toch nog tijd om handwerk te doen en om zich nuttige te maken bij Nood Zoekt Troost, KAV en OKRA. Ook haar echtgenoot Cyriel is een geboren en getogen Adegemnaar. Hij zag in 1921 in de Murkel het levenslicht.

Tijdens de Spaanse griep verloren zijn ouders vier kinderen. Cyriel liep school op de Kruipuit om daarna thuis op de boerderij te helpen.Hij ging ook wel eens bij andere boeren een handje toesteken. In april 1945, op het einde van WO II, werd hij opgeroepen om zijn legerdienst te doen.

Het was in 1944 dat Cyriel toen zij met haar fiets, geladen met een zak graan voorbij het stuk reed waar hij werkte, zijn oog op Suzanna liet vallen. Op tweede kerstdag van 1946 gaven zij elkaar in het gemeentehuis in Adegem elkaar hun jawoord. Zij trokken in bij de ouders van Suzana In de Kraailokerkweg.

In hun gezellige woonst in Spanjaardshoek vierden Cyriel en Suzana samen met hun kinderen en kleinkinderen hun diamanten huwelijksjubileum. Het paar kreeg ook het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen.

In 1961 verhuisden ze naar Spanjaardshoek 60 waar ze nog altijd wonen en waar ze ook hun vijf kinderen groot brachten. Die kinderen zorgden ondertussen zelf voor acht kleinkinderen. Cyriel zei in 1960 de boerenstiel vaarwel en ging aan de slag in den bouw bij Adolf Neirynck. Daar bleef hij tot hij in 1981 met brugpensioen ging.

Het kweken van zwijnen, konijnen en kippen waren net als tuinieren zijn hobby' s. Hij heeft ook veel plezier beleefd aan de cyclocrossen waar hij voor zijn schoonzoon André Geirland supporterde.

Suzana en Cyriel genieten van alle kleine dingen die het leven hen samen me hun familie te bieden heeft. Zij hopen dat nog vele jaren in gezondheid en geluk te kunnen doen.

 


BELASTINGEN EN SUBSIDIES BLIJVEN (VOORLOPIG) ONGEWIJZIGD

Tijdens de raadszitting van december bogen de raadsleden zich over de begroting, de belastingen en subsidies van volgend jaar. Nog nooit was de discussie over die belangrijke punten zo kort als dit jaar. Om de nieuwe bestuursploeg, die op 2 januari geïnstalleerd wordt niet op te zadelen met een begroting die haar werking hypothekeert, heeft het college van burgemeester en schepenen zich voor het opmaken van de begroting en de vaststelling van de belasting en subsidies laten leiden door de cijfers van 2006.

Wil de nieuwe bestuursploeg aan de begroting iets wijzigen, dan kan dat nog altijd in de loop van het jaar gebeuren. Zowel VLD als Groen! waren van oordeel dat het dan ook geen zin had om aan die punten van de dagorde hun adem te verspelen. Zij sparen hun kruid voor het geval het nieuwe college in de loop van 2007 met nieuwe cijfers voor de dag zou komen.

 


BURGEMEESTER WINT EIGEN BOLLING

Traditioneel op 2de kerstdag organiseert burgemeester Johan De Roo in het André Trensonstadion de bolling van de burgemeester. Hij neemt dan ook zelf deel aan die bolling.

Het is de eerste maal in de 12 jaar dat hij zijn bolling organiseert dat burgemeester De Roo er in slaagt om in de finale te komen en die te winnen. Hij kon daarvoor rekenen op zijn ploegmaats Henri Demeyer, Jan Staelens en Romain Potvliege. Zij haalden het in de finale met 9-3 van Georgette Leers, Gerard Bauwens, Ronny Longueville en Robert Dhoore.

 


KLACHT TEGEN NIEUW BESTEK BPA ZONEVREEMDE BEDRIJVEN

Op 26 oktober 2004 besliste de Maldegemse gemeenteraad om een 2de BPA van zonevreemde bedrijven op te maken. Daardoor zouden een aantal bedrijven, die nu volgens het gewestplan in een vreemde zone liggen, in de toekomst rechtszekerheid voor hun bestaan en eventuele uitbreiding kunnen krijgen. Op 25 mei 2005 werd de opmaak van het dossier voor een vast bedrag toegewezen aan de NV Soresma.

Er werd aanvankelijk gesproken over een vijftal bedrijven die er voor opname in het BPA plan in aanmerking zouden komen. Na een eerste vragen en informatieronde zijn er twaalf bedrijven die hun aanvraag ingediend hebben om in het nieuwe BPA te worden opgenomen. Tijdens de raadszitting van 20 december 2006 kwam het punt opnieuw aan de orde. Het college stelde voor om een nieuw bestek voor de opdracht goed te keuren waardoor een aanpassing van de prijs ten voordele van de firma Soresma zou komen.

AFSPRAAK NAKOMEN

Erwin Goethals verzette zich namens Groen! tegen die beslissing. "De firma heeft in haar prijsopgave duidelijk gesteld dat zij de opdracht tegen een bepaalde prijs zou uitvoeren hoe groot de opdracht ook zou zijn. Dat zij daar een inschattingsfout heeft gemaakt is niet de schuld van de gemeente. Wij moeten de firma aan haar woord houden en haar de opdracht tegen de overeengekomen prijs doen uitvoeren" stelde de heer Goethals.

Door achteraf een hogere prijs toe te staan komt er volgens Erwin Goethals een oneerlijke concurrentie ten overstaan van de andere firma' s die bij de uitschrijving van de opdracht door de gemeente, een hogere prijs hebben opgegeven omdat zij mogelijks wel rekening hielden met een hoger aantal bedrijven die in het BPA moesten opgenomen worden.

KLACHT

Ondanks het verzet van de Groen! Fractie keurde de meerderheid de prijsaanpassing toch goed. Op 27 december heeft Erwin Goethals namens zijn partij klacht neergelegd tegen de beslissing van de Maldegemse gemeenteraad. Hij vraagt de gouverneur de zaak te onderzoeken en de beslissing ongedaan te maken.

 


KLAAR VOOR DAKAR

Na meer dan een jaar tekenen, sleutelen en testen is de buggy van het Dakarteam klaar voor zijn deelname aan Lissabon – Dakar die op 6 januari start.

In 2005 waren ze ontgoocheld dat ze geen startvergunning kregen voor de rally der rally' s. Bij nader inzien waren ze achteraf tevreden dat ze geweigerd werden. " Na een kort dipje hebben wij de draad weer opgepikt en zijn we begonnen aan de voorbereiding van de editie 2007 van Lissabon – Dakar. "Hoe verder we kwamen met de voorbereiding hoe zekerder we er van waren dat wij in de rally van 2006 een zwak figuur zouden geslagen hebben" vertrouwde Stefan Claeys ons enkele maanden geleden toe.

Nu is hij en de rest van het negenkoppig team van de Dakarvrienden er van overtuigd dat ze klaar zijn voor het grote avontuur. Er werd de afgelopen maanden niet alleen aan de bouw van de buggy maar ook aan de eigen conditie gewerkt. Alle teamleden weten dat zij de komende weken zowel fysiek als mentaal zwaar op de proef zullen gesteld worden en daar hebben ze na hun grondige voorbereiding geen schrik van.

De mensen die piloot Werner en navigator Stefaan zullen bijstaan om de buggy iedere dag in de beste conditie aan de start van een nieuwe rit te krijgen weten dat er nachten zullen zijn dat er van slapen weinig of niets in huis komt. Ook de teamleden die instaan voor de logistieke steun zowel wat materiaal als voeding betreft hebben zich tot in de puntjes voorbereid. Zij rekenen op de ervaring van Werner en Stefaan om veilig en wel Dakar te bereiken.

 

Werner Zoetaert (piloot), Stefaan Claeys (navigator), Christ De Vlieger (mechanieker), Roland Van Wolleghem (mechanieker), Katrien Boussier (organisator met Afrika evaring), Pascal Dobbelaere ( Mechanieker), Gino Vrombaut (Mechanieker), Anne Schol (mechanieker) en Marc Claeys ( Mechanieker) showden zaterdag voormiddag de Buggy en de begeleidende wagens op de markt in Maldegem.

ONTVANGST

Op 1 januari na een rustige oudejaarsavond vertrekt het ganse team richting Lissabon. Daar staan op 4 januari zowel de technische als administratieve controles op het programma. Loopt er bij een van de twee controles bij een team iets fout dan is de kans klein dat het team mag starten. Daarom is ook de taakverdeling binnen het team zo belangrijk. Iedereen weet welke verantwoordelijkheid hij binnen de groep draagt.

Zaterdagvoormiddag was het team te gast in het Maldegems gemeentehuis. Namens het gemeentebestuur en de bevolking wenste burgemeester Johan de Roo het team een spannende rally en een behouden thuiskomst.

Stefaan Claeys lichte in het kort de rally toe en wist te vertellen dat er om veiligheidsredenen 2 etappes van de kalender waren afgevoerd en door andere ritten werden vervangen.

Wie de avonturen van de Dakarvrienden op de voet wil volgen die stemt regelmatig af op www.dakarvrienden.com.

 


JEUGD GENOOT VAN MINIVOETBALINSTUIF

Verdeeld over drie sporthallen genoten meer dan honderd sportieve jongeren tussen 5 en 9 jaar van twee dagen minivoetbal. Er werd niet alleen gevoetbald er werd ook aangeleerd hoe een bal moet gestopt worden en hoe een schijnbeweging wordt uitgevoerd. De sportinstuif was een initiatief van de gemeentelijke sportraad dat kon rekenen op de medewerking van KSK Maldegem en zijn de supportersclub de Melda's. Voor de begeleiding van de jonge sporters kon gerekend worden op de jeugdtrainers van de lokale ploegen.

 


Het Adegem.net team wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar toe.


Home
Home
 
Made in France