De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 161 - Week 52: van 24 tot 31 december 2006


MARIA EN JOZEF LIETEN OP ZICH WACHTEN

Nadat de gemeente de kerststal voor de Sint Adrianuskerk had geïnstalleerd, was het wachten op de komst van Maria, Jozef en de rest van de bewoners van de kerststal. Na enkele dagen wachten begonnen zich in Adegem de eerste symptomen van ongerustheid te manifesteren. Buiten een karrenvracht stro was er niets te zien in de stal.

De beelden die ook de vorige jaren in de kerststal stonden zijn eigendom van UNIZO. Ieder jaar na Driekoningen verdwijnen de beelden terug voor een jaartje in de kast bij een lid van UNIZO. Navraag leerde ons dat de beelden begin dit jaar zoals gewoonlijk opgeborgen werden bij Cyrilla D'Havé. Na het overlijden van Cyrilla stond het huis leeg en niemand had er aangedacht om de beelden daar weg te halen.

Niemand van UNIZO kon zonder hulp of toestemming van de kinderen van Cyrilla bij de beelden. Omdat de dochter niet te bereiken was werd contact opgenomen met de zoon van Cyrilla. Die had pas vorige donderdag tijd om naar Adegem te komen. Groot was de opluchting bij katholiek Adegem toen vrijdag de beelden in de kerststal stonden te pronken.

 


CONCESSIE DEN HOOGEN PAD LOOPT 6 MAANDEN LANGER

De concessie voor de uitbating van de cafetaria van den Hoogen Pad loopt af op 31 december 2006. Omdat op 2 januari de nieuwe gemeenteraad voor de bestuursperiode van de komende 6 jaar wordt geïnstalleerd en dus ook de concessie over diezelfde periode loopt, wou de huidige gemeenteraad geen nieuwe concessie afsluiten.

Daarom heeft zij de bestaande concessie met 6 maanden verlengd. De nieuwe gemeenteraad zal de komende maanden een aanbesteding voor de nieuwe concessie uitschrijven. Iedereen die belangstelling heeft voor het uitbaten van de cafetaria kan de voorwaarden aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.

Net als de concessie voor de uitbating van de cafetaria werd ook de lopende concessie voor het leveren van drank aan de firma D'Havé om dezelfde reden met 6 maanden verlengd.

 


RODE KRUIS REIKTE BREVETTEN UIT

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis is uit de startblokken. Nadat de trouwe bloedgevers werden gehuldigd gingen verantwoordelijken van het R K op zoek naar nieuwe medewerkers voor de afdeling. Om te bewijzen dat het hen met de heroprichting van de afdeling gemeend was organiseerde het R K de afgelopen maanden een cursus voor Helper.

De verwachting, dat er zich toch een vijftal mensen zouden inschrijven, werd ruim overtroffen. Vorige week zondag mochten 11 van de 17 mensen uit Maldegem en zijn deelgemeenten die zich voor de cursus inschreven hun brevet in ontvangst nemen. Dat brevet is geldig voor een periode van 5 jaar. Dan moet er een nieuwe opfrissingscursus gevolgd worden.

ZELFSTANDIG

Momenteel werkt de afdeling nog steeds onder de beschermende vleugels van het Provinciaal bestuur. Om als zelfstandige afdeling te kunnen werken moet een afdeling over een gestructureerd bestuur met minstens een voorzitter, een secretaris en een penningmeester beschikken.

Zover is de Maldegemse afdeling nog niet. Daarom zijn de huidige bestuursleden op zoek naar mensen die tot het bestuur willen toetreden. Ondertussen kent ook de werking van de Jeugdafdeling van RK Maldegem sucses.

 


GROENTEN VERDWENEN UIT TUINTJES

Tot hun verbazing moesten enkele mensen uit de Molenstraat vaststellen dat er de afgelopen week groenten uit hun tuintjes verdwenen. Het was duidelijk te zien dat de verdwenen kolen niet door dieren werden opgegeten.

De politie werd er bij gehaald om de nodige vaststellingen te doen. De groenten terugvinden zal wel een probleem zijn. Ofwel werden ze al opgegeten of ze zitten ergens ingevroren in een diepvries

 


VLD HEEFT EEN NIEUWE VOORZITTER

Op 1 januari neemt Marc Persyn de taak van voorzitter van VLD Maldegem over van Peter Van Hecke die zijn functie van voorzitter ruilt voor een zitje in de gemeenteraad.

Omdat hij op 8 oktober verkozen werd als gemeenteraadslid voor de VLD en dat volgens de statuten niet verenigbaar is met zijn functie als voorzitter binnen de afdeling diende Peter Van Hecke zijn ontslag als voorzitter in.

Omdat er een aantal mensen de wens hadden uitgedrukt om toe te treden tot het bestuur, werd de verkiezing van de nieuwe voorzitter uitgebreid tot de verkiezing van een nieuw bestuur.

Vorige week kregen de leden van de VLD de gelegenheid om deel te nemen aan de verkiezing. Kurt Dhont, Philippe Mastelinck en Marc Persyn stelden zich kandidaat voor de functie van voorzitter.

Haalde geen van de drie kandidaten 50% van de stemmen dan volgde er een 2de stemronde tussen de 2 kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen achter hun naam kregen. Zover is het niet gekomen. Met een ruime meerheid haalde Marc Persyn, die veearts is van beroep is, het in de eerste stemronde.

NIEUWE START

De heer Persyn maakte voor hij zich kandidaat stelde als voorzitter reeds deel uit van het bestuur. Hij benadrukte dat hij ook geen kandidaat geworden is omdat zijn dochter als gemeenteraadslid werd verkozen of omdat hij de ambitie zou hebben om ooit zelf gemeenteraadslid te worden.

"Ik zie mijn verkiezing als een nieuwe start voor onze afdeling. De laatste jaren is het door interne strubbeling bergaf gegaan met onze partij in Maldegem. Het is tijd dat wij die negatieve spiraal doen stoppen" klonk het bij de pas verkozen voorzitter. De voorbereiding voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2012 begint volgens de nieuwe voorzitter nu reeds.

Hij wil niet dat de VLD nog langer aan afbraakpolitiek doet. " Wij moeten er voor zorgen dat de mensen zien dat ook wij door een constructieve oppositie te voeren meebouwen aan een beter Maldegem. Daarom wil ik ook iemand in het bestuur hebben die in de toekomst de contacten met de pers onderhoudt en ervoor zorgt dat onze initiatieven regelmatig in de spots komen" legde Marc Persyn uit.

SAMEN

Hij weet ook dat hij die heropstanding niet alleen kan bewerkstelligen. Daarom rekent hij ook op het nieuw bestuur waarin een paar jonge nieuwe elementen zitten die een nieuwe frisse wind door de partij kunnen laten waaien.

Samen met de nieuwkomers en de anciens wil de voorzitter er voor zorgen dat niet alleen de mensen die de afgelopen maanden de partij hebben verlaten teugkeren. Hij rekent er ook op dat een goed werkende partij ook nieuwe leden zal aantrekken.

 


MEVR COURTMANSSCHOOL ENIGE DEELNEMER AAN TEKENWESTRIJD

Justine De Jaeger tekende het logo dat op alle brooddozen zal staan die volgend jaar door de gemeente worden uitgedeeld

Om de mensen aan te zetten om door het gebruik van duurzame goederen minder afval te produceren zal de gemeente Maldegem volgend jaar herbruikbare drinkbekers ter beschikking stellen van jeugdbewegingen en sportverenigingen. Aan de bevolking zullen boodschappentassen worden ter beschikking gesteld waardoor veel artikelen zonder verpakking kunnen aangekocht worden.

De gemeente heeft ook een paar duizend brooddozen besteld om die volgend schooljaar aan de leerlingen van alle scholen uit te delen. Dan moeten zij hun boterhammen of koekjes die ze meenemen naar school niet meer in papier of aluminiumfolie steken.

De zesjarige Jeroen Matthys van klas 1 A kreeg van de Milieudienst de prijs voor het beste logo voor de herbruikbare drinkbekers. Zijn klasgenootje Noor Schelstraat werd bekroond als tekenaar van het logo dat op alle boodschappentassen die de gemeente uitdeelt zal staan.

TEKENWEDSTRIJD

Omdat de drinkbekers, brooddozen en boodschappentassen goed herkenbaar zouden zijn wil de Milieudienst hen voorzien van een speciaal logo. Daarom schreef hij begin december een tekenwedstrijd uit voor alle leerlingen van alle lagere scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten. De Mevr. Courtmansschool was blijkbaar de enige school die deze tekenwedstrijd nog in hun programma kon inpassen. Van al de andere aangeschreven scholen kwam er geen enkele tekening binnen.

FIETSPRIJS

Ook Ann Timmerman van de gemeentelijke technische dienst viel in de prijzen. Niet omdat zij deel had genomen aan de tekenwedstrijd maar omdat zij in het kader van de actie Fietsen naar Kyoto tussen 11 mei en 22 september 410 km met de fiets had afgelegd. Ann fietst nu nog altijd dagelijks van en naar het werk in de Bloemestraat.

 


DE WARANDE WELDRA NIET MEER IN MALDEMSE HANDEN

De Seniorie de Warande in de Koning Astridlaan is een vertrouwd bouwwerk in Maldegem Veel mensen genieten er van een welverdiende rust. De Seniorie was een Maldegems initiatief dat nu per 1 januari wordt overgenomen door RVT Lindehove uit Knokke.

De overname werd ons bevestigd door Michel Vandedrinck die tot 31 december 2006 zaakvoerder is van de Warande. Hij bevestigde ons dat hij reeds een viertal jaren zocht naar een overnemer. Er waren in die periode wel kandidaat overnemers maar die konden hem niet verzekeren dat de huidige bewoners er onder dezelfde voorwaarden konden blijven wonen. Bij RVT Lindehove kreeg hij die zekerheid wel en de overeenkomst werd dan ook relatief snel ondertekend.

De bewoners van de Warande zijn al op de hoogte van de overname. Er komt ook nog een vergadering met de nieuwe directie waarin nader uitleg over de overname zal gegeven worden. Volgens de heer Vandedrinck zal het voor de bewoners een verbetering zijn. Er zal van 1 januari dag en nacht medische hulp aanwezig zijn in de Warande. Of de naam De Warande na 2006 behouden blijft kon de heer Vandedrinck ons niet bevestigen.

 


Het Adegem.net team wenst iedereen een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toe.


Home
Home
 
Made in France