De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 160 - Week 51: van 17 tot 23 december 2006


ADEGEMS VOLKSTHEATER STEUNT HANNAH

Met het stuk "Trappen" trok het AVT opnieuw volle zalen. Op voorstel van Linda Borgonjon, een van de leden van het gezelschap, besliste de Adegemse toneelgroep om de opbrengst van de zondagnamiddag te schenken aan het Hannah project van de VZW de Vierklaver. Woensdagavond was een delegatie van het AVT te gast in de Vierklaver en overhandigde er aan de verantwoordelijke van de VZW een cheque van €1650.


SIMONE DE RYCKE KOMT OM IN WONINGBRAND

De 85 jarige Simone De Rycke slaagde er maandagvoormiddag niet meer in de brandende woning die zij met haar broer Aimé betrok te verlaten. Pas uren nadat de brand geblust was werd haar levenloos lichaam onder het puin gevonden.

Het was even voor half elf toen Aimé De Rycke, wanneer hij samen met zijn buurman terug op zijn erf in de Krommewege 27 kwam, zag dat er abnormaal veel rook uit de schouw van zijn woning kwam. Het werd hem onmiddellijk duidelijk dat de rook niet alleen uit de schouw kwam maar zich ook en weg zocht tussen de dakpannen.

Wetende dat zijn 85 jarige zuster Simone, die zich na haar ongeval van enkele jaren nog moeilijk kan verplaatsen, nog in het huis was, spoedde Aimé en zijn buurman zich naar de woning om zijn zuster te helpen ontsnappen uit de brandende woning.

Door het openen van een deur kreeg het vuur plots meer zuurstof en ontstond er een steekvlam die er samen met de rook voor zorgden dat Aimé zijn poging om zijn zuster te redden moest opgeven.

Nog voor hij met brandwonden aan het hoofd en de handen naar het ziekenhuis in Sijsele werd afgevoerd wist Aime al dat hij zijn zuster niet levend meer zou terugzien.

Door instortingen was het ook voor de leden van het Maldegems brandweerkorps onmogelijk om nog in de brandende woning binnen te dringen.

ONMOGELIJKE OPDRACHT

Het Maldegems brandweerkorps was nog op meer dan 500m afstand toen zij de rook en de vlammen door het dak zagen opstijgen. Hoewel zij snel ter plaatse waren en de brand snel onder controle hadden konden zij het huis niet meer binnendringen om Simone te redden. Zij moesten hun pogingen niet alleen door de vlammen en de rookontwikkeling opgeven, maar vooral voor het instortingsgevaar.

Het duurde niet lang of eerst stortten de zoldering en het dak in. Daarin kwam ook nog een van de topgevels naar beneden.

OPVANG

In de namiddag kwam een deskundige van het parket naar de Krommewege om de oorzaak van de brand te achterhalen. Uit een eerste onderzoek bleek dat gensters uit de Leuvense stoof aan de basis van de brand zouden liggen. Door de aanwezigheid van brandbaar materiaal in huis konden de vlammen snel om zich heen grijpen. Van de woning blijft er niets meer over dan enkel nog zwart gebrande muren.

Naast het verlies van zijn zuster is Aime De Rycke ook zijn woning die hij samen met haar betrok kwijt. Volgens de dokters mocht hij het ziekenhuis reeds de dag na de brand verlaten. Burgemeester Johan De Roo die van de brand met dodelijke afloop op de hoogte was gebracht, bood hulp aan om via het OCMW voor onderdak voor Aimé te zorgen.

Aimé zelf was er van overtuigd dat hij terug kon naar zijn erf in de Krommewege. "Kan ik niet meer in ons huis dan slaap ik wel bij mijn paard in de stal " zei hij tegen zijn buren die eveneens bereid waren om hem in hun huis op te nemen. Hij zou uiteindelijk door familie worden opgevangen.

 


DE KERSTMAN IN ADEGEM GESIGNALEERD

Adegem is een van de eerste stopplaatsen voor de kerstman. Omdat het nog te vroeg is om cadeautjes uit te delen hielp de kerstman zaterdag bij de speciale actie van Brandstoffen Ceulenaere.

Omdat ook voor de kerstman de boog niet altijd gespannen kan staan kon er ook af en toe een bezoek aan de stand met Glühwein af.

 


EERST FIETSPADEN DAN NIEUWE TOEGANGSWEG

Tijdens een informatieavond in de gemeentelijke technische dienst gaven de gemeente, de politie en aannemer De Witte uitleg over de aanleg van de nieuwe fietspaden op het industrieterrein.

Als de weersomstandigheden het toelaten zal de firma De Witte op 8 januari beginnen met de aanleg van de fietspaden op het industrieterrein. Er komen fietspaden langs beide zijden van de Sint Barbarastraat, de Industrielaan een het Vliegplein.

Op de plaatsen waar ernu nog bomen zijn zullen die blijven staan zoals langs de Sint Barbarastraat, en voor een deel van de Industrielaan zullen de fietspaden achter de bomen worden aangelegd. Op de plaatsen waar dat niet kan zal er een kleine rammelstrook tussen het fietspad en de rijweg zijn.

In een eerste fase zullen de fietspaden in de Sint Barbarastraat worden aangelegd. Daarna volgt de Industrielaan en als laatste komt het Vliegplein aan de beurt. Alle opritten van de woningen en bedrijven worden tot aan de rooilijnen uitgebroken en heraangelegd. Om snel te kunnen werken zal de straat waarin gewerkt wordt voor alle verkeer worden afgesloten. De politie heeft zowel voor het verkeer op en in de omgeving van het industrieterrein omleidingplannen uitgewerkt.

NIEUWE TOEGANGSWEG

Als er zich geen onvoorziene problemen opduiken kan er tijdens het volgende verlof over de nieuwe fietspaden gefietst worden. Er staan nog belangrijke werken op het programma. Het industrieterrein wordt uitgebreid met de percelen grond aan de overkant van het André Trensonstadion. Met de uitbreiding van het industrieterrein die over enkele jaren zal gerealiseerd worden komt er ook een nieuwe verbindingsweg tussen het industrieterrein en de N9.

Die zal vertrekken aan de ringbaan en uitkomen op de N9 ongeveer ter hoogte van de splitsing van de Staatsbaan en de Gentse Steenweg. Naast de aanleg van de nieuwe verbindingsweg wordt er door het Vlaams Gewest in het kader van het nieuw streefbeeld van de N9 een rotonde voorzien aan de splitsing van de Gentse Steenweg en de Staatsbaan.

Het Vlaams Gewest en de Provinciale verkeerscommissie dachten er aanvankelijk aan om, als de nieuwe verbindingsweg er is, de Sint Barbarastraat als in en uitrit voor het industrieterrein af te sluiten. De gemeente heeft zich daar tegen verzet. De kans is wel groot dat het zwaar verkeer zal geweerd worden uit de Sint Barbarastraat.

TRAGER

Burgemeester De Roo was ook niet doof voor de klachten over de te hoge snelheden die in de straten van het industrieterrein ontwikkeld worden. De snelheid is al teruggebracht van 90km naar 70km/u maar dat is nog te snel. Hij kwam met het voorstel, om de snelheid naar maximum 50km/u terug te brengen, voor te legen op de vergadering van BIM. Daarna kan een politiereglement wordt uitgewerkt. Als het voorstel aanvaard wordt kan de nieuwe regeling binnen 6 maand reeds ingaan.

 


KINDERKANKERFONDS MAAKT KERSTSTUKKEN

Nog tot 21 december maken leden van de Maldegemse actiegroep van het Kinderkankerfonds en vrijwilligers kerststukken in de turnzaal van de Zusters Maricolen.

Voor de 14de maal verkoopt de Maldegemse werkgroep zelfgemaakte kerststukken ten voordeel van de VZW Kinderkankerfonds van het UZ te Gent. Aanvankelijk werden die stukken in één van de zalen van restaurant Ter Schorre langs de Expresweg gemaakt.

De laatste jaren mag de werkgroep een van de turnzalen van de Zusters Maricolen gedurende een veertiental dagen als atelier gebruiken. Vrijwilligers voor het maken van de kerstukken komen niet alleen uit Maldegem en Adegem maar ook uit de gemeenten in de omgeving met inbegrip van Aardenburg.

Er zijn mensen die voor een ganse dag komen, anderen kunnen zich maar een paar uren vrijmaken. Voor de werkgroep is alle hulp welkom. Voor 21 december moeten er immers meer dan 1000 kerststukken klaar zijn.

Wie nog snel een kerststuk (kostprijs €7), een deurstuk (€11) of een tafelstuk (€14) wil bestellen kan contact opnemen met de leden van de werkgroep of zich aanmelden in de turnzaal van de Zusters Maricolen. Die is te bereiken via de Brielstraat.

 


JEUGD RODE KRUIS ORGANISEERT KERSTNAMIDDAG

Zondag 24 december organiseert de Maldegemse afdeling van het Jeugd Rode Kruis een tweede activiteitennamiddag. Gezien de tijd van het jaar kreeg deze namiddag de naam kerstnamiddag mee.

Jongeren tussen 6 en 12 jaar zijn vanaf 14u welkom in de lokalen van het Rode Kruis in de Bloemestraat 45. Naast een film staan er ook nog verschillende spelletjes op het programma. Ook de innerlijke mens wordt tijdens de namiddag voor kerstdag niet vergeten. Ouders kunnen hun kinderen vanaf 16u30 tot ten laatste 18u terug afhalen aan het lokaal van het Rode Kruis.

Ook zij worden met een drankje verwelkomd. Om praktische redenen moeten de kinderen die aan deze kerstnamiddag deelnemen op voorhand inschrijven. Daarvoor kan contact opgenomen, worden met Karen Verest Schoolstraat 4/1 Adegem.

 


MINIVOETBALINSTUIF

Ook dit jaar organiseert de gemeentelijke sportdienst in samenwerking met de Belgische Minivoetbalfederatie tijdens de kerstvakantie een minivoetbalinstuif. Jongeren van de 3de kleuterklas tot het 3de leerjaar kunnen aan deze sportieve instuif deelnemen. De deelnemers worden in groepen volgens leeftijd ingedeeld.

De instuif gaat door in De sporthallen Vercauteren, de Berken en Atletico. Er wordt getraind tussen 9u en 12u en tussen 13u en 16u. De deelnemers moeten zelf hun lunchpakket meebrengen. Verschillende spelers uit hogere reeksen hebben hun deelname als begeleiders aan de instuif reeds toegezegd.

Inschrijven voor deze minivoetbalinstuif die op donderdag 28 en vrijdag 29 december wordt georganiseerd kan bij de gemeentelijke Sportdienst in de Gidsenlaan. Tel 050-71.08.90 of via [email protected]


WORD EUROPEER EN VERBROEDER MEE

Tijdens een gezellige bijeenkomst blikte het comité voor Initiatief terug op de verbroederingsfeesten van de afgelopen jaren. Het is nu reeds veertig jaar dat Maldegem de eerste stap naar de verbroedering met Lampertheim zette. Later volgden, Ermont, Wierden en Adria.

De werkgroep verbroedering binnen het comité willen nog meer mensen van Maldegem, Adegem en Middelburg bij de verbroederingsfeesten die volgend jaar in Maldegem doorgaan betrekken. Wie zijn horizonten wil verruimen en mee wil bouwen aan de Europese gedachte kan contact opnemen met het comité voor Initiatief.


Home
Home
 
Made in France