De week van Pol Veirman
Vierde jaargang n° 159 - Week 50: van 10 tot 16 december 2006


DE SINT HAD ZICH OVERSLAPEN

Dinsdagvoormiddag had de Sint afspraken met enkele scholen in Maldegem en zijn deelgemeenten. Zijn knechten waren op het afgesproken uur bij de eerste school maar de Sint liet op zich wachten.

Om dat zijn helpers en de kinderen de Sint niet vonden riepen zij de hulp van de Maldegemse politie in. Die wisten hem te lokaliseren en begeleiden hem met zwaailichten door het centrum naar de eerste school die op zijn lijstje stond. Hij verontschuldigde zich bij de kinderen omdat hij zich na een lange werknacht had overslapen.


OKRA ADEGEM ZOEKT NIEUWE BESTUURSLEDEN

Dinsdag 19 december organiseert OKRA Adegem zijn laatste algemene ledenvergadering van 2006. De bijeenkomst in den Hoogen Pad begint uitzonderlijk om 13u30 en niet om 14u. In de loop van de maand december ontvangen alle Okraleden een schrijven in hun brievenbus in verband met de bestuursverkiezing die in april 2007 wordt georganiseerd.

Er moet een voorzitter en twee medevoorzitters gekozen worden. Iedereen die lid is van OKRA of nu lid wordt kan zich voor een van die posten verkiesbaar stellen. Zij hoeven alleen hun naam op te geven bij een van de bestuursleden.

Volgens voorzitter Freddy Aesaert is het bestuur ook aan uitbreiding toe. "Willen wij ons goed draaiende vereniging op het zelfde niveaus houden en als het kan nog iets verbeteren dan moet er versterking komen voor de huidige bestuursploeg" benadrukt de voorzitter. Vijfenvijftigplussers die zich geroepen voelen om toe te treden tot het bestuur kunnen zich bij de voorzitter of een van de bestuursleden melden.

 


ADEGEMS VOLKSTHEATER SPEELDE VICTOR DE LILLE

Ook het Adegems Volkstheater droeg zijn steentje bij aan de huldiging van Victor De Lille in de Sint Barbarakerk in Maldegem. Met teksten van Christa Gryp en Walter Notteboom namen zij de deelnemers aan de huldiging mee naar de ontmoeting tussen Victor De Lille en Frank Lateur alias Stijn Streuvels.

 


GEEN EINDEJAARSACTIE BIJ UNIZO ADEGEM

Wie hoopte dit jaar met de eindejaarstombola van UNIZO Adegem een grote of kleine prijs binnen te halen zal opzijn honger blijven zitten. Er komt dit jaar geen eindejaarsactie bevestigde ons Hervé De Prest. Er zijn wel al enkele winkels die in het kader van de jaarwisseling op eigenhoutje een tombola organiseren.

Volgens Hervé De Prest werden er het afgelopen jaar geen initiatieven meer genomen door UNIZO Adegem. "Om de afdeling nieuw leven in t blazen heb ik maanden geleden alle leden van UNIZO aangeschreven met de oproep om toe te treden tot het bestuur.

Er zijn een aantal leden in het bestuur waaronder ikzelf die op een leeftijd gekomen zijn waarop zij hun vrije tijd aan iets anders willen besteden. Op die oproep kwam er geen enkel gevolg. De werking is dan ook stilgevallen" legde voorzitter De Prest uit.

De heer De Prest heeft het nationaal bestuur en de afdelingen Maldegem en Eeklo op de hoogte gebracht van het stilvallen van de UNIZO werking in Adegem. De Adegemse leden kunnen de keuze maken ofwel zelfstandig blijven en een nieuw bestuur oprichten of zich aansluiten bij de afdeling Maldegem of Eeklo. Voor dat laatste zijn er zowel voor als tegenstanders wist de heer de Prest ons te vertellen.

 


REGEN EN WIND KONDEN KERMISPRET NIET DEREN

Tijdens kasseikermis was er na het etentje op zaterdagavond en een schieting op zondagnamiddag. Op deze schieting mocht er niemand een boog met vizier hanteren. Op die manier streed iedereen met gelijke kansen.

Nadat ze zondagnamiddag hun handigheid in de volksspelen hadden bewezen kregen de kinderen het bezoek van de Sint en zijn knecht. Voor iedereen had hij snoepgoed mee en voor de kinderen had hij cadeautjes meegebracht.

 


INFORMATIEVERGADERING ROND AANLEG FIETSPADEN

Vorig jaar besliste de Maldegemse gemeenteraad om op het industrieterrein fietspaden aan te leggen. Omdat er voor de aanleg van die fietspaden subsidies werden aangevraagd moest het dossier een lange administratieve weg afleggen.

Normaal was de aanvang van de werken voorzien na de vakantie van 2006. Omstandigheden hebben er voor gezorgd dat de aanvangsdatum een paar maal verschoven werd. Volgens de laatste informatie begint de firma De Witte begin volgend jaar aan de werken.

Donderdag 14 december organiseert de gemeente in de refter van de technische dienst in de Bloemestraat een informatieavond over de aanleg van de fietspaden in de Barbarastraat en het Vliegplein.

Vanaf 20u zullen de plannen ter inzage liggen en zal er uitleg verstrekt worden door mensen van de technische dienst en door de firma De Witte. Voor mensen die op het industrieterrein of in de Sint Barbarastraat wonen, is het de gelegenheid om na te gaan of de aanleg van de fietspaden voor geen bijkomende hinder zullen zorgen. Kleine aanpassingen aan de plannen zijn nu nog mogelijk.

 


WEINIG BELANGSTELLING VOOR INFORMATIE OVER SCHADECLAIMS

Nog tot 28 februari 2007 hebben de mensen, die door de zondvloed van 24 en 25 augustus schade hebben geleden, nog de tijd om een dossier bij het rampenfonds in te dienen. Dat dossier moet in het dubbel worden opgemaakt en aan het provinciebestuur van Oost Vlaanderen worden opgestuurd.

Donderdag 7 december had het Maldegems gemeentebestuur 2 mensen van de provinciale administratie naar den Hoogen Pad uitgenodigd om uitleg te geven over de manier waarop de schadeclaims moeten worden ingevuld, en hoe en tegen welk tempo de dossiers zullen afgewerkt worden.

De gemeente had een honderdtal mensen die destijds schade door de zondvloed hadden gemeld schriftelijk uitgenodigd. Van al degenen die werden uitgenodigd waren slechts een 15 tal mensen die een schade dossier voorbereiden aanwezig.

Ook de politiekers die in september in het vooruitzicht van de komende gemeenteraadsverkiezingen afkwamen op de informatievergaderingen lieten zich donderdagavond niet meer zien.

Onder de aanwezigen waren er al mensen die door hun verzekering een schade vergoeding hadden gekregen. Toch kregen zij de raad om toch nog een aanvraag bij het rampenfonds in te dienen.

SCENARIO

Uit de uitleg van Luc Bauwens leerden de aanwezigen dat zij best een kopie nemen van de schadeclaim die ze indienen. Hoe vlugger een dossier volledig in orde ingediend wordt, hoe vlugger het voor afhandeling in aanmerking komt. Iedereen krijgt een bevestiging van ontvangst van het dossier.

Het is de bedoeling dat er 20 dossiers per maand volledig afgewerkt worden. Iedereen die een schadeclaim heeft ingediend zal een expert over de vloer krijgen. Het is pas na dat bezoek dat het dossier in zijn eindfase komt.

Wordt het dossier door de provincie goedgekeurd dan wordt het ter ondertekening naar het bevoegde ministerie overgemaakt. Van zodra het ministerie het dossier heeft goedgekeurd wordt er zonder het voorleggen van facturen van uitgevoerde werken of aankoop van toestellen 60% van het toegekende bedrag uitbetaald. Wie meer dan 60% van het bedrag wil ontvangen moet wel facturen voorleggen.

Wie vragen heeft kan contact opnemen met de provinciale administratie of met de heer De Saer van Technische Dienst in de Bloemestraat.

 


KRUISPUNT PATIO KRIJGT LICHTEN

In het kader van de opmaak van het nieuw streefbeeld van de N9 tussen Gent en West Vlaanderen werd een Maldegemse delegatie bestaande uit burgemeester Johan De Roo, schepen van infrastructuur Noel Wille en mobiliteitsambtenaar André Hoogerwerf uitgenodigd op een bijeenkomst van de Provinciale Verkeerscommissie.

Zij kregen er de gelegenheid om de vraag van de gemeente om verkeerlichten te plaatsen op het kruispunt van de Koning Leopoldlaan en de Sint Barbarastraat. Hoewel de commissie in het verleden steeds weigerachtig stond tegenover de plaatsing van lichten op het kruispunt Patio heeft zij nu na het horen van de argumenten van de Maldegemse delegatie toegestemd met de plaatsing.

Er kan nog geen datum op het plaatsen van de lichten worden geplakt. De mensen die regelmatig op of over het kruispunt moeten hopen wel dat dit dossier net als het dossier van de nieuwe rotonde het stempel prioritair op zijn kaft krijgt.

 


DENISE VIERDE DERTIG JAAR CAFE BLONDJE

Met een breugelbuffet vierden Denise en haar vrienden - klanten het dertigjarig bestaan van Café 't Blondje langs de Oude Staatsbaan.

Nadat ze zaterdagnamiddag ter gelegenheid van Kasseikermis een schieting had georganiseerd, nodigde Denise afgelopen zondag ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van haar café, haar vrienden- klanten uit voor een uitgebreid hapje en een drankje.

Ook 30 jaar geleden was de Sint van de partij. Hij schetste op vraag van 't Folkloorke de betekenis van 't Blondje voor haar klanten. Café houden was en is volgens de Sint voor Denise meer dan alleen maar de klanten helpen hun dorst te lessen.

Denise heeft altijd al een luisterend oor gehad, zowel voor het goed als het slechte nieuws dat haar klanten kwijt wilden. Hij herinnerde ook dan de vele vieringen die er de afgelopen jaren in de Oude Staatsbaan hebben plaatsgevonden met als hoogtepunt de viering van de titel van Nationaal kampioen motorcross van haar zoon Luc.

Nadat hij Denise letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes had gezet liet de Sint zich zelfs tot een dansje verleiden.

De Sint stond ook stil bij de belangrijke rol die Denise en haar café gespeeld hebben in het leven van 't Folkloorke en in de campagnes die Frank Willems naar de titel van Keizer Frank hebben gebracht. Namens de mensen van 't Folkloorke en al de andere vrienden – klanten sprak de Sint de hoop uit dat zij nog vele jaren bij Denise in 't Blondje op bezoek mogen komen.

 


EERSTE SUPPORTERSAVOND LOSTE DE VERWACHTINGEN IN

Een paar honderd clubsupporters zakten vorige week maandag naar de Royal af om er een klapke te doen met Joos Valgaeren, Sven Vermant, Moutondo, Dufer en ex-speler Vital Borkelmans. Na de vragensessie met Luc Van Landschoot begaven de spelers zich in de zaal tussen de supporters.

Het was voor de handtekeningjagers een drukke avond. Gedurende een halfuur zetten de vier spelers van de A kern en de ex club spelers hun handtekening op alles wat hen werd aangeboden.


Home
Home
 
Made in France